Despre motivele pentru care a meritat să vizitez Tenerife, cea mai mare dintre cele șapte insule ale arhipelagului Canare. Insula de origine vulcanică din Oceanul Atlantic este unică în mai multe privințe, pornind chiar de la formarea sa. Aș putea spune, fără teama că greșesc, că Tenerife se încadrează în grupul mic al destinațiilor “de văzut o dată în viață”.
Nu știu câți din cei peste 5 milioane de vizitatori pe care îi primește anual Tenerife se întorc aici, dar mai mult ca sigur că marea majoritate nu pleacă dezamăgiți.
Asta pentru că fiecare dintre cei care ajung în această insulă “pierdută” în Oceanul Atlantic, relativ aproape de Africa, găsește ceva pe placul său. Poate fi un munte, un vulcan cu aspect selenar sau drumul sinuos până în vârf.ul acestuia Sau poate îți atrage atenția un promontoriu semeț bătut de valuri, un sat mic uitat de lume, o floare crescută în niște condiții vitrege sau chiar o stea. Tenerife are câte ceva pentru fiecare vizitator, fie el mare sau mic.
Iată câteva dintre motivele concrete pentru care mă bucur că am vizitat Tenerife. Pentru unele dintre aceste chiar m-aș întoarce aici, cândva.
–Clima blândă. Tenerife este supranumită “Insula primăverii eterne” și nu fără motiv. Tenerife are temperaturi plăcute (mai) tot timpul anului, acesta fiind unul dintre motivele pentru care cea mai mare insulă din Canare este o destinație potrivită de vacanță pentru tot timpului anului. Și da, se poate face baie în Ocean, apa are peste 20 °C mare parte din an.
Nici chiar zilele de vară nu sunt atât de fierbinți în Tenerife, termometrele arată rar peste 27-28 °C în sudul și sud-vestul insulei. Iar în nopțile de iarnă temperaturile coboară foarte rar sub 10 °C. Desigur, asta dacă nu luăm în considerare Teide, vulcanul al cărui vârf urcă până la 3.718 m altitudine și se poate lăuda că, deși este la aprox. 350 km de coasta Africii. are parte și ceva zăpadă.
-Este o destinație completă, cu peisaje dramatice în care marea îmbrățișează cu putere muntele, cu zone deșertice, cu aspect straniu, nepământean, dealuri și câmpii fertile și munți înverziți.
-Așadar, aici găsești și plaje umbrite de palmieri pe care să te relaxezi la soarele tropical și munți cu crestele mai mereu în nori. Trebuie să știi că mare parte dintre plajele din Tenerife nu au nisip. Nisipul clasic, galben și fin, poate fi găsit mai ales în stațiunile mari din sud precum Playa de Los Cristianos și Las Américas. Pentru acestea, nisipul a fost importat tocmai din Maroc .
Există și plaje cu nisip negru pe insulă, unele din Maroc, altele “made in Tenerife”, precum Playa Jardin ( foto sus) din apropierea Santa Cruz. Piscinele naturale amenajate pe stânci printre care pătrunde apa oceanului ( precum cea din Garachico) sunt senzaționale.
-Totuși, principala atracție a Tenerife este Muntele Teide, parte a Parcului Național El Teide, vizitat de peste 4 milioane de oameni în fiecare an. Aici, dacă ai uitat cumva, ți se va reaminti de forța naturii și de fragilitatea vieții. Parcul Național Teide te impresionează cu peisajele selenare sau marțiene, cu piscurile golașe și stâncile cu forme ciudate. Este cea mai importantă atracție turistică din Tenerife și una dintre cele mai apreciate din Spania.
-Vulcanul activ El Teide. El Teide, vulcanul de 3.718 metri înălțime, este cel mai înalt vârf muntos din Spania. Sunt impresionante la El Teide, cel de-a treilea mare vulcan insular din lume, nu doar craterul său imens, silueta sa maiestuoasă și vârful acoperit deseori de nori și uneori de zăpadă ci și diversitatea peisajului și a florei. El Teide a fost inclus în patrimoniul mondial al UNESCO în anul 2007.
-Este o destinație perfectă pentru cei ce preferă vacanțele active. Ai la dispoziție cam tot ce ți-ar putea dori pentru a te pune în mișcare, pornind de la toată gama de sporturi acvatice, la traseele de drumeții prin munți, cu bicicleta sau parapanta.
-Cum e și normal, sporturile acvatice sunt la ele acasă în Tenerife. Nordul insulei este mai expus valurilor mai mari ale Atlanticului, în special în timpul iernii. Acesta este momentul ales de surferi în căutarea “marelui val”. Pentru cei mai aventuri s-a creat parasailing, dar dacă nu te încadrezi în această categorie poți face scufundări. Insula găzduiește și șapte cursuri de golf de campionat.
-Poți face nenumărate drumeții în Tenerife, nu contează cât de antrenat ești. Poți să-ți încerci anduranța la efort pe trasee mai grele și mai lungi sau poți alege să te plimbi pe poteci, de la o creastă la alta. Vei găsi un traseu accesibil pentru tine (recomandat dacă nu ai probleme cardiace și respiratorii, din cauza altitudinii mari).
-Unul dintre cele mai ușoare trasee este cel care duce de la teleferic până aproape de vârful Teide. Un grad mai mare de dificultate îl are traseul care duce până foarte aproape de gura vulcanului El Teide. Pentru aceasta ai nevoie nu doar de un permis special ci și de echipament adecvat pentru drumețiile montane.
–Ești mai aproape de cer. Tenerife este unul dintre cele mai bune locuri pentru a observa stelele și constelațiile. Chiar pe El Teide se organizează tabere pentru pasionații de astronomie.
– Diversitatea peisajelor și a florei. În Tenerife ai toate formele de relief concentrate într-un singur loc, peisajele sunt dramatice, iar flora este exotică și bogată.
-Situată la aproximativ 350 de kilometri de coasta marocană a Africii, Tenerife are nouă microclimate. Vegetația e diversă, predominând cea tropicală, mai bogată n nord și sud. Fiind la aceeași latitudine cu Sahara, insulei nu-i lipsesc nici peisajele selenare dar nici cele alpine, pentru acestea din urmă făcându-se vinovat cel care tronează fix în centrul insulei, vulcanul activ El Teide.
Astfel, nord-vestul insulei este mai umed și mai verde, propice pentru vegetația tropicală, este mai tot timpul înnorat, atmosfera e mai umedă și aerul e mai lăptos. În nord și nord vest sunt multe din localitățile vechi și pitorești, așa cum e capitala insulei, Santa Cruz de Tenerife. Sudul insulei e mai arid și foarte rar “bătut” de ploi. Aici sunt stațiunile celebre Las Americas și Los Cristianos și plajele cu nisip, cu hoteluri pentru toate bugetele.
-Este (destul) de accesibilă. În Tenerife există atât stațiuni moderne și gălăgioase, pline de oferte și tentații pentru toți amatorii de distracții cât și sate vechi, pierdute prin munți și…în timp.
-Este și un rai al gurmanzilor amatori de pește și fructe de mare. Acestea sunt proaspete, porțiile sunt generoase. Vizitează piețele locale și vei putea gusta din fructele exotice pe care galantarele hypermarketurilor din România le expun la prețuri prohibitive pentru cei mai mulți dintre noi. Plantațiile de bananieri sunt imense.
-Este o destinație de shopping. Tenerife, aș putea spune, că este o insulă parfumată, dat fiind că prețurile la parfumuri în special și la cosmetice în general sunt mult mai mici ( cu până la 50 la sută la parfumuri) decât pe continent. Tenerife are un statut aparte la produse cosmetice, de duty free, iar TVA este zero. Există și numeroase mall-uri și centre comerciale mari pentru cei care nu rezistă tentației de a face cumpărături.
-Ai distracția și adrenalina asigurate în parcuri tematice sau acvatice deosebite precum Loro Parque sau Siam Park. Sunt numeroase cluburi, dar mai ales baruri, unde poți petrece până în zori.
-Pentru cei care iubesc natura, aici ai toate formele de relief. Dar este locul ideal pentru a admira în mediul lor natural (cu puțin noroc, desigur) balene pilot, delfini cu bot, cașaloți și țestoase uriașe. Insulele Canare au fost denumite „canare” (din latină canis-câine) datorită numărului mare de foci (numite „câini de mare”) de pe insule. Unul dintre locurile cu cele mai mari șanse de a vedea vietăți marine este Los Gigantes (foto sus).
-Ai de parcurs trasee spectaculoase și cu mașina. Tenerife le-a mai rezervat o surpriză foarte plăcută celor care le place să conducă. În afară de faptul că drumurile sunt impecabile și infrastructura e foarte dezvoltată, aici sunt niște șosele alpine care îți taie respirația. Unele drumuri de munte sunt mai strâmte, dar autostrăzile au chiar și trei benzi pe un sens și gropile lipsesc cu desăvârșire.
–Istorie și cultură. Există sate vechi precum Masca și orășele medievale precum San Cristobal de la Laguna, Orotrava, Garachico și Icod de los Vinos, exemple vii ale istoriei insulei, cu o arhitectură deosebită.
–Atmosfera de vacanță relaxată și veselă a Tenerife și parfumul său provincial. Veselia și calmul insulei sunt molipsitoare, nu ar fi rău să le iei cu tine în bagaje, la întoarcerea acasă. Plus imaginea unor apusuri romantice, înflăcărate.
Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook !și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!
#travel #travelblogger #consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #inspiratie #spania #tenerife
Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!
Confirmări/Notificări