Cele mai frumoase și interesante plaje din insula Madeira

Unde mergem la plajă în Madeira? Care este cea mai frumoasă plajă din Madera? Iată întrebările pe aceeași temă, e drept, la care încearcă să ofere un răspuns sincer și cuprinzător acest articol. 

Deși este situată “fix” în mijlocul Oceanului Atlantic, insula Madeira are destul de puține plaje clasice. Nu o să găsești chiar în Madeira țărmul acela de vis, cu nisip gălbui, alb și fin, cu palmieri zvelți și pletoși care ating delicat marea. Mai greu de găsit este și… apa caldă cu valuri înspumate la care te-ai aștepta când ajungi pe o insuliță exotică din ocean.

O să fii întâmpinat în schimb în Madeira cu peisaje diverse care-ți taie respirația, opere unice ale forței și frumuseții naturii. De la nisipurile aurii din Machico la pietricelele vulcanice din Praia Formosa și Reis Magos această insulă care nu-și ascunde sorgintea vulcanică și nu te va dezamăgi, mai ales dacă o accepți așa cum e: rustică, simplă, sălbatică.

Piscinele naturale și pontoanele, de experimentat în Madeira

Dacă ai ajuns în Madeira ar fi păcat să nu experimentezi “piscinele naturale”, amenajate între stânci, aproape de mal. Pontoanele de pe care te arunci, cu mai mult sau mai puțin curaj, direct în Oceanul Atlantic, sunt destul de des întâlnite în Madeira. Și chiar sunt de încercat! Totul e să nu te concentrezi pe bifarea tuturor plajelor, ar fi păcat să pierzi vremea pe drumurile de munte ale Madeirei în loc să te relaxezi pe malul oceanului. Decizia îți aparține… Alege Madeira dacă iubești natura, liniștea, florile și cărările de munte pe care poți să te „pierzi” într-o mare de verde….

Selecția celor mai frumoase plaje și piscine naturale din Madeira arată așa.
-Playa Formosa

Praia Formosa este cea mai mare plajă publică din Madeira și reunește de fapt patru plaje-secțiuni cu pietricele gri: Praia Nova, Formosa, Namorados și Areeiro. Nu știi când treci de la una la alta, nici nu-ți folosește prea mult această informație, dacă stau să mă gândesc bine.

Situată la vest de centrul capitalei Funchal, Praia Formosa este conectată la promenada care o leagă de Câmara de Lobos. În timpul săptămânii, chiar în plin sezon estival, la Formosa ai toate șansele să fii singur pe o mare porțiune de plajă. Formosa este situată în apropierea unui cartier mai nou, aerisit și mai liniștit din Funchal. Aici se află multe hoteluri bune de 4 și 5 stele și singurul mall de pe insulă.

-Doca de Cavacas

În apropiere de Praia Formosa, spre sud, există un complex de “piscine naturale” și piscine clasice animate unde se intră cu bilet. Piscinas Naturais da Doca do Cavacas e legată de Praya Formosa de un tunel săpat în stâncă, care oferă imagini drăguțe, numai bune de imortalizat în fotografii. Ideea e să prinzi deschis tunelul, s-ar putea ca accesul să fie interzis pe vreme potrivnică. 

-Camara de Lobos

Localitatea situată la 11 km de centrul Funchal, în vestul insulei, a fost scoasă din anonimat de fostul premier britanic Winston Churchill. Acesta și-a petrecut câteva vacanțe aici, la invitația unui hotel de lux. La 60 de ani de când W. Churchill a vizitat ultima dată Camara de Lobos și i-a imortalizat piesajele în câteva picturi din locul –Miradouro care-i poartă numele, pare că peisajul nu s-a schimbat prea mult. Bărci colorate sunt aliniate artistic pe dalele plajei mici. Plaja e cu pietriș negru, destul de strâmtă, există și câteva umbreluțe. Plaja ca plaja, dar priveliștea de sus asupra Camara de Lobos este superbă!

-Plaja Calheta

Aceasta este prima plajă artificială din Madeira, cu nisip adus din Maroc. Calheta nu depășește 100 de metri lungime, dar are apa calmă, cu puține valuri sau curenți puternici dat fiind că e protejată de diguri. Există un serviciu de închiriere de șezlonguri și umbrele de soare, toalete, o stație de prim ajutor și parcare. Este potrivită pentru familiile cu copii și pentru pasionații de canoe și windsurfing. Vizavi e un port de ambarcațiuni de unde se organizează excursii cu ambarcațini și câteva restaurante.

Zona Ponta do Sol / Paul do Mar / Calheta / Ponta do Pargo este cunoscută pentru cele mai spectaculoase apusuri din Madeira.

-Ponta do Sol

Ponta do Sol este un sat cunoscut pentru plajele sale, unul dintre acele locuri perfecte pentru a “prinde” apusuri romantice sau spectaculoase. Ascunsă într-un golfuleț, plaja Ponta do Sol are o lungime de doar aproximativ 160 de metri, ceea ce oferă șansa unor temperaturi prietenoase pentru înotători. O parcare este disponibilă aproape de plajă, iar la capitolul facilități Ponta do Sol mai bifează și toaletele, barurile și o zonă de agrement.

-Plaja Machico

Aceasta este o altă micuță plajă cu nisip galben de import din Sahara. Cunoscută și sub numele de Praia da Banda D’Além, plaja se află în zona centrală a orașului Machico, într-un golfuleț. Are o lungime de aprox.70 de metri si dispune de salvamar în perioada sezonului, vestiare, dușuri si o mică parcare. De-a lungul falezei sunt mai multe restaurante și baruri cu terasă.

-Prainha

În estul extrem al insulei, Prainha este una dintre puținele plaje cu nisip local. Amplasată în zona Canical-Ponta de São Lourenço, plaja cu nisip negru e înconjurată de stânci bazaltice și dune de nisip. E un perimetru de mare interes geologic de altfel. Prainha de Canical te încântă cu nisipul ei doar dacă ești dispus să mergi pe o potecă strâmtă și să cobori câteva trepte până la ea. Găsești la Prainha dușuri, toaletă și un bar cu terasă, dar trebuie să știi că este una dintre cele mai aglomerate plaje din Madeira nu doar pentru că e mică ci și că e însorită cât e ziua de lungă.

-Plaja Seixal

Pe coasta de nord, în Porto Moniz, o altă plajă cu nisip natural atrage turiștii cu frumusețea sa sălbatică. Încadrată de verdele munților și pădurea de laur Laurissilva, un sit al patrimoniului mondial UNESCO, Seixal este specială datorită atmosferei și cromaticii sale contrastante. Această plajă cu nisip negru se află lângă Clubul Naval Seixal și are dușuri. Accesul la plajă e facil, ceea ce o face aglomerată. Această plajă foarte fotogenică are multe fcilități: restaurante, dușuri și toalete. Seixal e situată la câteva minute de piscinele naturale din Porto Moniz.

-Piscinele naturale Porto Moniz

Piscinele naturale de la Porto Moniz sunt modelate din lavă vulcanică, spațiul fiind umplut natural cu apă de mare curată. Nu numai pentru condițiile interesante de îmbăiere, ci și pentru frumusețea lor, aceste piscine naturale sunt locul perfect pentru relaxare și plajă, inclusiv pentru copii.

-Complexul balnear Ponta Gorda 

Situat lângă promenada Lido, acest complex oferă acces direct la mare, zone de nisip pentru activități sportive, două piscine, o piscină pentru copii cu zonă de joacă. Alte facilități includ vestiare, snack-baruri, restaurante și șezlonguri. Se aplică taxa de intrare.

-Praia dos Reis Magos

Praia dos Reis Magos este o fâșie de țărm din apropierea satului Caniço. Atuurile sale principale sunt apele cristaline, perfecte pentru a face snorkeling, precum și câteva restaurante simple care vând proaspăt pește la grătar. O plajă Blue Flag mai puțin cunoscută.

– Canico

O potecă de la statuia lui Hristos Răscumpărătorul de la Garajau se îndreaptă spre o plajă populară pentru scuba și snorkeling. Aceasta este parte unei rezervații marine cu peșteri subacvatice care conduc la Caniço de Baixo, la care se poate ajunge și din Lido. Există o plajă cu nisip și la Calheta, o localitate situată în vestul insulei, la aprox. 37 km de Funchal.

Plaje cu nisip în arhipelagul Madeira

Dar există și plaje nisipoase cu nisip galben auriu și fin, ba chiar unele de top. Doar că aceastea sunt într-o insuliță situată la 45 km nord-est de Madeira, în Porto Santo. Ajungi în insulița Porto Santo cu un feribot în circa două ore și jumătate sau cu avionul în 25 de minute. Ideal ar fi să te cazezi aici peste noapte, pentru a te bucura cum se cuvine de frumusețea locului acesta cu adevărat special. Porto Santo e cumva la un capăt de lume, unul frumos și greu de atins, tocmai de aceea momentele aici sunt prețioase.

Așadar, dacă ești în căutare de plaje cu nisip clasice ar trebui să te îndrepți în Madeira spre Calheta, Machico și Plaja Prainha. Toate au Blue Flag, simbolul calități și siguranței. 

Cele mai frumoase plaje din Europa

În 2022, plajele Golden Beach din Porto Santo și Seixal au ocupat prima poziție, respectiv a treia, în topul celor mai frumoase plaje din Europa. Topul a fost realizat de European Best Destinations pe baza voturilor utilizatorilor. 

Blue Flag în Madeira

Cele 16 plaje Blue Flag sunt situate pe toată insula, cele mai multe fiind grupate în jurul capitalei Funchal: Clube Naval, Ponta Gorda, Praia Formosa, Lido și Barreirinha. Plajele cu steag albastru din afara Funchal includ Palmeira și Reis Magos (Santa Cruz), Ribeira do Natal și Banda d’Além (Machico), Ribeira do Faial (Santana), Ribeira Brava, plajele din Calheta și bazinele naturale de stânci din Porto Moniz. Trei plaje din Porto Santo, Fontinha, Cabeço da Ponta și Ribeiro Salgado au primit, de asemenea, steagul albastru în 2022. Deși plajele sunt deschise tot timpul anului, stațiile de salvamar sunt operaționale fie de la 1 mai, fie de la 1 iunie până pe 15 sau 30 septembrie; in functie de locația plajelor.

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #Madeira  #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație #visitmadeira  #UNESCO #visitportugal

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This