Planificarea vacanței cu acest ghid de călătorie în Tenerife îți oferă informațiile esențiale care te ajută să profiți din plin de oferta turistică a celei cea mai mari insule din arhipelagul Canare.

Poziționată în Oceanul Atlantic, în apropiere de țărmul Africii de Nord, Tenerife se bucură de mult soare și de temperaturi plăcute sau foarte plăcute tot timpul anului.

-Tenerife a devenit o destinație de vacanță populară tot timpul anului. De la stațiunile renumite ale Playa las Américas și Los Cristianos, la stâncile uimitoare de la Los Gigantes până la pădurile de pini sau pădurile de dafin din Parcul rural Temo și viile din Icos,Tenerife are multe de oferit, Motive pentru a o vizita sunt destule.

Putem spune că soarele e “veșnic” în Tenerife și acesta este una dintre rațiunile pentru care această insulă deosebită este o atracție irezistibilă pentru aprox. 5 milioane de turiști, în fiecare an.

Esențialul despre Tenerife

Tenerife este de origine vulcanică, rezultatul a multe erupții de-a lungul timpului, începând cu acum 10 milioane de ani. Erupțiile au fost de tip strombolian, iar magmele bazaltice au dat naștere unor fluxuri piroclastice și de lavă. Erupțiile au schimbat dimensiunea insulei și i-au modificat geografia. Ultima erupție a vulcanului El Teide a avut loc la începutul secolului al XX-lea, mai exact în 1909.

Tenerife are o populație de aprox. 900.000 locuitori permanenți. Cel mai mare oraș din Tenerife, și din Arhipelagul Canare, este Santa Cruz de Tenerife. Este cochet, situat pe malul oceanului și păzit de dealuri și munți golași, are bulevarde largi, blocuri înalte, un centru istoric pitoresc și o plajă mare, cu nisip.

Insula s-a dezvoltat puternic începând cu anii 1970, beneficiind de investiții masive care au dus la transformarea acesteia în capitala economică a Canarelor. Actuala capitală administrativă este Santa Cruz, situată în nord. În apropiere este poziționat și cel mai mare aeroport al insulei, Tenerife North ( TSN-Los Rodeos Airport). Celălalt aeroport este Tenerife South (TFS) sau Reina Sofia Airport (Aeropuerto del Sur de Tenerife). Insulele Canare aparțin Spaniei și formează o comunitate autonomă, cu un guvern autonom.

Băștinașii din Tenerife se numesc guanși și au dispărut “din peisaj”, fiind decimați de bolile aduse de conchistadorii spanioli, de luptele cu aceștia, cei rămași au fost asimilați într-un final. Urme ale existenței acestora mai sunt totuși în Tenerife, din fericire. Așa că, dacă vrei să cunoști mai multe despre misterioasa populație băștinașă de origine berberă dar cu trăsături nordice, atunci vizitează vestitele Piramide din Guimar și Muzeul civilizației guanșe din Icos de los Vinos.

Insula primăverii eterne

Temperaturile din Tenerife. Datorită temperaturilor plăcute și a faptului că nu sunt mari variații pe parcursul anului, Tenerife este supranumită „Insula primăverii eterne”.  Astfel, temperaturile medii din Tenerife sunt de 20 °C – 22 °C în lunile de iarnă și 26 °C – 28 °C în timpul verii. El Teide, cel mai mare vârf muntos al Spaniei și al doilea mare vulcan insular din lume, tronează în centrul insulei, influențându-i cele nouă microclimate existente. Sintetizând, climatul este mai răcoros și mai umed la nord de El Teide. Totul este verde, solul e fertil și nu întâmplător și cele mai multe localități vechi sunt aici. La sud, sud-est și sud-vest, peisajele sunt aride, soarele mai strălucitor și temperaturile mai mari. Aici au apărut stațiunile turistice care au scos Tenerife din anonimat.

Temperaturile de pe coasta de sud sunt întotdeauna puțin mai mari datorită vânturilor din nord-est. Există și un vânt puternic în sud, de ex. în El Médano. Datorită vântului, El Medano are condițiile perfecte pentru pentru amatorii de windsurfing, kitesurfing și surfing. Dacă nu știi aceste sporturi, există aici mai multe școli.

Tenerife e vecină cu Africa

Geografic și climatic, Tenerife aparține de Africa. Marocul și Sahara Occidentală sunt „doar” la aproximativ 250 km distanță de Tenerife, în timp ce continentul spaniol se află la aproximativ 1.300 km distanță. Așadar, nu este chiar atât de surprinzător faptul că, uneori, vântul din Sahara ajunge în Tenerife. Când o zonă de înaltă presiune se dezvoltă peste Sahara, temperaturile cresc, umiditatea scade și vântul ajunge în Tenerife.

Situații mai speciale ale vremii în Tenerife.

Există însă și situații speciale: Tenerife pe vremea “calima”. Dacă nu ai citit acest articol înainte de a ajunge în Tenerife, ai putea fi uimit când te vei uita dimineața pe fereastră și te vei întreba de ce este atât de mult praf. Este “calima”! Acesta face ca temperaturile să crească până la 35 °C și mai mult chiar, la umbră.

Vântul cald sau chiar fierbinte din Africa care ajunge în Insulele Canare, se numește “calima”. “Calima” aduce praf și nisip, umiditatea scade, temperatura crește, aerul devine prăfuit, lăptos. Acesta este motivul pentru care “calima” se numește și “ceață uscată”.

Există anumite perioade preferate de “calima”?

Nu există un sezon special pentru “calima”, poate apărea oricând, dar se pare că preferă vara. Primele indicii sunt creșterea temperaturilor și a nivelului de particule de praf în aer. Unii turiști se pot simți mai rău, mai ales cei cu probleme de sănătate, în special circulatorii și respiratorii. De asemenea, uneori, vântul estic din Sahara este foarte puternic. Umiditatea scade foarte mult și temperaturile cresc. Aerul cald împreună cu vântul din Africa poate se usuce totul, iar pericolul de incendii din natură crește. Chiar și micile scântei pot fi suficiente pentru a crea un incendiu uriaș, așa că nu arunca mucuri de țigări în natură, nici aici, nici altundeva!

Chiar dacă te vizitează “calima” în timp ce ești în vacanță, gândește-te că aceasta este o experiență de trăit o dată în viață. E ceva să experimentezi Sahara în Tenerife!

-Despre plajele din Tenerife

Sunt multe plaje în Tenerife, unele au nisip galben și fin adus din Sahara, altele au nisip și pietriș negru, vulcanic. Unele sunt niște bazine, piscine, alimentate cu apă din Ocean. Cele mai frumoase plaje cu nisip sunt în zona turistică, “de masă” din Playa de los Cristianos şi Playa de las Americas. Voi reveni cu un articol separat despre acest subiect.

-Ce să ai în bagaje

Mulți spun să-ți iei puține haine când vizitezi Tenerife, pentru că oferta de shopping este generoasă. E drept că oferta este destul de generoasă când vine vorba de haine și foarte generoasă când ne referim la produse de parfumerie și de cosmetică (dat fiind regimul fiscal cu taxe vamale zero și TVA redus la cosmetice și parfumuri).

E bine să ai în bagaje: costumul de baie, ochelarii de soare, pălărie/șapcă dar și haine lejere din bumbac. Șlapilor li se va face și lor loc în valiză, dar nu uita nici bocancii de drumeții și o geacă mai groasă, chiar dacă e vară, dacă vrei să vizitezi Parcul Național El Teide și Pico del Teide. Dacă ajungi iarna, geaca va trebui să fie și mai groasă, se înțelege. Oricum ar fi, vei urca la peste 3.700 de metri altitudine pe El Teide!

-Cum ajungi în Tenerife

Cea mai lejeră cale e cu o cursă charter directă din România. Charterele către Tenerife se organizează cu plecare din București, Tmișoara și Cluj-Napoca în perioada mai-octombrie, de regulă. Există și varianta să zbori până la Madrid, în orice perioadă a anului, de unde vei urca la bordul unei curse a unei companii locale, Air Canaria. Zborul Madrid-Tenerife nord durează sub două ore. Iar dacă iți rezervi din timp biletele, te vei felicita!

-Cu ce te deplasezi în Tenerife

Dacă ai carnet de conducere, spirit de aventură și dorința de a fi liber și de a a vedea cât mai multe fără de a depinde de nimeni, închiriază-ți o mașină de cum ți-ai rezervat biletele de avion sau vacanța. Cu cât o faci mai din timp, cu atât va fi mai ieftin, sunt sute de companii rent-a-car în Tenerife. Așa că poți negocia. Drumurile de aici sunt impecabile, chiar și cele care urcă în vârf de munte. Sunt și drumuri mai palpitante, foarte strâmte, vezi cele către Masca, foarte abrupte sau șerpuind pe mal, dar e superb!

Există o rețea destul de bine pusă la punct de autobuze care leagă principalele orașe ale insulei.

-Cea mai bună perioadă pentru a vizita Tenerife

Aici sunt peste 300 de zile de soare pe an, temperaturile sunt demne, se înțelege, de “Insula primăverii eterne”. Apa Oceanului Atlantic este și ea bună de scăldat tot timpul anului, dar mai ales în lunile de vară, când temperatura depășește 22-23 °C. Cea mai caldă apă este în lunile august-septembrie, când atinge 24 °C, pe când în lunile de iarnă coboară spre 18 °C. Lunile de vară sunt sunt foarte aglomerate în Tenerife, și prețurile sunt mai mari. Așa că poate ai putea să te orientezi către aprilie-mai și septembrie-octombrie, când vremea este bună, iar șansele de ploaie sunt mici. Vorbim de un an normal d.p.d.v. meteorologic…

Temperaturi și precipitații ăn Sabta Cruz de Tenerife ( sursa aemet.es)

LunaT medie    diurnă (°C)T max diurnă (°C)T min diurnă (°C)Precipitații    (mm)Umiditate  (%)Nr ore cu soare/lună
Ianuarie18.22115.43264178
Februarie18.321.215.33565186
Martie1922.115.93862221
Aprilie19.722.716.51261237
Mai2124.117.8461282
Iunie22.926.219.5161306
Iulie2528.721.2058337
August25.52921.9260319
Septembrie24.928.121.7764253
Octombrie23.426.320.31966222
Noiembrie21.324.118.43465178
Decembrie19.422.116.64366168
Medie anuală21.524.618.4226632913

-Festivaluri și carnavaluri în Tenerife

Carnavalul din Tenerife este unul dintre cele mai mari carnavaluri din lume și are loc în februarie sau martie (datele se schimbă anual, în funcție de data Paștelui), în orașele din Tenerife. Cea mai mare petrecere are loc în capitala Tenerife, Santa Cruz, unde la capitolul costume se pare că totul este permis.

Străzile din centrul istoric al Orotrava se îmbracă în flori cu ocazia festivalului Corpus Christi, organizat în mai/iunie. Covoarele de flori sunt create din petale vii colorate, semințe și mușchi. Fuegos de Mayo este o sărbătoare care are loc în Los Realejos pe 3 mai în stil exploziv, cu cel mai mare foc de artificii din Insulele Canare. O luptă pirotehnică între două străzi durează trei ore și include cele mai inovatoare artificii.

Fiesta del Carmen din Puerto de la Cruz se organizează în iulie, în cinstea Fecioarei Maria (Virgen del Carmen Rgen del Carmen).  Virgen de la Candelaria este unul dintre cele mai mari festivaluri din Tenerife, Fecioara din Candelaria fiind sfântul patron al Canarelor. Acest festival se organizează în toate orașele mai mari din Insulele Canare. Este un eveniment de o săptămână cu procesiuni și folclor. Ziua principală este 15 august.

Date interesante despre Tenerife

-Geologia din Tenerife permite ca, pe un spațiu relativ mic (doar 2.000 km pătrați) să găzduiască foarte multe peisaje diferite și o mare biodiversitate. Ravinele și pădurile luxuriante, deșerturile vulcanice și plajele de nisip negru sunt la doar câțiva kilometri distanță, ca urmare a diferitelor etape de formare a Tenerife.

-Înainte de cucerirea spaniolă, din secolul al XV-lea. localnicii numeau stâncile de la Los Gigantes ca fiind „Zidul iadului”. Aceste stânci care cad în ocean de la 300- 600 de metri deasupra nivelului mării și-au primit probabil numele de la aspectul impresionant și sumbru al lavei, care a fost văzută ca un mesager al sfârșitului lumii.

-În 1492, o erupție a fost a consemnată în zona vârfului Pico Vieijo de pe El Teide, chiar atunci când cele trei caravele ale lui Columb treceau prin zonă în drumul lor către America.

-Secolul al XVIII-lea a fost foarte activ în erupții vulcanice, activitatea începând pe 31 decembrie 1704, cu erupția de 13 zile a vulcanului Siete Fuentes. Au fost trei erupții, care au format conuri vulcanice pe o linie de 12 kilometri. De remarcat o curiozitate care a avut loc după aceste erupții: se spune că episcopul de Tenerife, îngrijorat de disperarea populației, a decis să acționeze. El a observat că erupțiile au început în zile legate de religia creștină (sfârșitul anului, în ajunul Magilor și, respectiv, în ziua Candelaria) și că între ele a existat un interval scurt de timp. Această constatare l-a determinat să creadă că munții insulei erau posedați, așa că s-a dus să facă o exorcizare. Dar, un an mai târziu, între 5 și 14 mai 1706, a fost o altă erupție care a devastat orașul vechi și portul din Garachico. Garachico și-a revenit și este acum una dintre atracțiile de top din Tenerife.

-Cine ajunge în Tenerife nu ar trebui să rateze Parcul Național Teide, Loro Park și satul Masca. Detalii aici.

-Tenerife are așadar un relief care se tot schimbă, chiar dacă în timp. Este un mix de terenuri accidentate, peisaje dramatice, vulcanice, deșertice sau pline de verdeață, cu plantații de bananieri sau de viță-de-vie, o linie de coastă pitorească și un climat subtropical. Și are mult soare, mai ales în sud.

-Climatul este împărțit de lanțurile muntoase. Munții Anaga și Teno împreună cu Las Cañadas del Teide, influențează clima.

-Filme mai mult sau mai puțin celebre ca Moby Dick (1956 cu Gregory Peck), Un milion de ani înaintea erei noastre (1966, cu Raquel Welch), Înfruntarea Titanilor și Furia Titanilor (2010 și 2012, Liam Neeson) au fost turnate în Tenerife și în Canare. Lista e completată de Fast & Fourious 6 (2013), Jason Bourne (2016, Matt Damon). Scene memorabile din Războiul Stelelor și Planeta Maimuțelor s-au filmat în Parcul Național Teide, una dintre atracțiile turistice de top 3 din Tenerife.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook !și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #inspiratie #spania #tenerife #travel #travelblogger

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This