Iată câteva idei de experiențe de neuitat pe care le poți testa în Portugalia. Multe dintre aceste experiențe sunt unice, le poți avea doar în micuța țară de la extremitatea Europei, cu țărmurile bătute de vânt, îmbrățișate de soare și scăldate de apele Atlanticului. Sunt tot atâtea motive de a vizita Portugalia, te vei întoarce mulțumit, relaxat și plin de energie și cu dorința de a reveni.

praia de marinha algarve

  1. Încarcă-ți bateriile! Portugalia înseamnă mare și mult soare. Așadar, ai unde să te încarci de energie, indiferent dacă preferi o plajă mai retrasă sau una mai animată. Portugalia are unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa, scăldate de apele de cristaline ale Atlanticului, unele sălbatice, mai micuțe, ascunse de stânci impozante, altele lungi, cu nisip fin.

praia crismina cascais

Găsești plaje deosebite și în apropierea Lisabonei, cele de la Cascais, Estoril și Setúbal fiind de mult timp celebre. Regiunea Algarve, cu cei aproape 200 km de țărm ai săi, cu plaje adăpostite de golfuri stâncoase, cu nisip roșiatic și ape deosebit de clare, de albastru-verde, este deosebit de ofertantă. În timp ce cele mai populare plaje sunt susceptibile de a fi foarte aglomerate, poți găsi singurătatea dorită dacă te oprești pe vastele întinderi de pe drumurile de coasta de vest sau cea sudică.

Extrasfat:  Madeira nu este o insulă tipică pentru plajă, are țărmul modelat de lava sculptată de ocean, iar nisipul vulcanic este negru. Sunt mai mule plaje unde te poți scălda în piscine naturale săpate în roci vulcanice, precum celebrele Porto Moniz sau Doca do Cavacas.

douro

  1. Gustă vinul de Porto. Ideal ar fi să o faci chiar pe Valea Douro, de unde provine vinul de origine controlată Porto. Alto Douro este regiunea unde se produce vinul de Porto, fiind introdusă pe lista patrimoniului UNESCO în anul 2001. Dacă nu ajungi pe întinsele podgorii din Alto Douro, poți să deguști celebrul vin în orașul Porto. Porto este unul dintre cele mai frumoase orașe din Portugalia, destinație recomandată și în acest an de marile ghiduri internaționale de turism. Se înțelege că poți să face degustări de vin, să vizitezi crame și podgorii, să mergi în croazieră pe fluviul Douro.

Există chiar posibilitatea să-ți creezi propriul vin, în unele crame, dar ai grijă, vinul de Porto este foarte tare! Nu uita că, oriunde în Portugalia, vinul de Porto este la el acasă!

tomar castle templier

3. Admiră arhitectura manuelină. “Estilo manuelino”- cum îi spun portughezii- a fost dezvoltat în arta și arhitectura de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea. Stilul manuelin este unic prin bogăția sculpturii ornamentale, care îmbogățește structurile gotice cu influențe romane, maure și orientale. Amestecând motive creștine cu simboluri din natură precum scoici, alge, pini și cu personaje fantastice precum garguii, stilul manuelin a marcat o schimbare dramatică a stilului gotic târziu. Simbolurile heraldice sau religioase completează ansamblul basoreliefurilor dantelate specifice stilului manuelin.

Poți admira aceste excentricități din piatră la Mosteiro dos Jerónimos din Belém și la Turnul Belem din Lisabona, la Bastionul Cavalerilor Templieri-Mănăstirea Convento de Cristo din Tomar ( foto sus), la Mănăstirea Mosteiro da Batalha, în Sala Armelor din Palatul Național din Sintra.

pousada de castelo da obidos

4. Cazează-te într-un pousadas. Foste castele, conace, mănăstiri și alte clădiri istorice au fost transformate în hoteluri de lux, după cel de-al doilea război mondial, de către guvernul portughez, pentru a le conserva și valorifica potențialul imens. Pousadas, pe care le găsești aproape în toate regiunile Portugaliei, au avantajul că sunt situate în centre istorice importante și au ele însele o istorie aparte în spate, păstrând în același timp și farmecul regional.

 Un astfel de hotel este situat chiar în mijlocul “acțiunii”, chiar în satul fortificat Obidos, lângă intrarea în vechea fortăreață.

pasteis de nata

5. Testează gastronomia locală. Bucătăria portugheză nu e chiar așa de sofisticată precum cea franțuzească de exemplu, dar aceasta nu înseamnă că nu ai cu ce să-ți delectezi papilele gustative. Sardinele la grătar sunt delicioase, codul-bacalhau- preparat în sute de rețete este greu de ocolit, iar fructele de mare sunt gătite perfect. Există un desert celebru, pastel de nata, o mică tartă umplută cu cremă de ou. A fost inventată de călugării de la Mănăstirea Jerominos care s-au gândit să dea o întrebuințare gălbenușurilor nefolosite.

ginja obidos

Ginja (lichior de cireșe) din Óbidos sau moscatel (făcut dintr-un tip special de vin) și licor de amêndoa amarga (lichior din migdale amare) sunt alte specialități locale care merită puțină atenție.

obidos portugalia

6.(Re)Descoperă romantismul în Obidos! Obidos este cel mai bine conservat sat, deși datează din secolul al XIII-lea. Și nu e de mirare că s-a păstrat, dat fiind că autenticitatea este principala preocupare a locuitorilor dar, mai ales a faptului că, în timp, s-a bucurat de atenția reginelor Portugaliei. Vreme de 600 de ani, Óbidos a fost în proprietatea personală a reginelor portugheze, care aveau grijă ca darul de nuntă primit de la regi să fie intact.

obidos villa

Obidos este, de regulă, un obiectiv turistic foarte aglomerat, așa că poate că nu este deloc o idee greșită să rămâi aici după lăsarea serii, când marea majoritate a vizitatorilor pleacă. Despre Obidos găsești cam tot ce vrei să știi aici.

palacio pena sintra

7. Copilărește-te la Sintra! Aici ai de vizitat mai multe castele, palate și grădini fabuloase, dar Palatul Pena e cel mai aproape de copilărie. Asta dacă avem în vedere cel puțin faptul că a fost sursă de inspirație pentru designerii de la Walt Disney. Turnulețele, crenelurile, foișoarele și meterezele Palatului Pena te așteaptă să le descoperi secretele și să-ți spui apoi propria poveste de călătorie…Mai sunt și alte palate în Sintra precum Palatul Național și mistica Quinta da Regaleira, orășelul are cu ce să te țină ocupat minim două zile pline, detalii aici.

Cocoțat pe un deal unde e văzut de departe dar mai ales de unde poate observa tot ce mișcă până la Lisabona și Atlantic, Palatul Pena din Sintra e de neocolit.

sagres castel portugalia

8. Mergi la “capătul lumii”! Nu sunt chiar așa de mulți ani de când frontiera finală a lumii cunoscute se termina la Sagres. Aici, promotoriul stâncos se confrunta neîncetat cu oceanul învolburat și înfricoșător, plin cu tot felul de creaturi care se hrăneau cu trupurile și sufletele care se încumetau să navigheze pe ele. La Sagres, în extremitatea sudică a Algarve, se afla “O fim do Mundo”, locul de unde navigatorii urcau pe corăbii pentru a descoperi noi teritorii sau pentru a se pierde, la propriu, în oceanul de necunoscut. Sagres era, în același timp, avanpostul civilizației și sfârșitul pustietății și o plimbare în acest colț singuratic și bătut de vânt este una dintre cele mai impresionante experiențe din Portugalia.

cabo da roca portugal

Cel mai vestic punct al Europei continentale, Cabo da Roca, este și el un obiectiv turistic de neratat din apropierea Lisabonei, unde vei fi impresionat și de peisajele sălbatice

fado

9. Încântă-te cu fado. Este un stil muzical unic, apărut în vechiul carter al Lisabonei, Alfama, acum nici două secole. Acompaniați de vibranta chitară portugheză, interpreții de fado dau glas emoțiilor, a dorului neștiut, melodiile lor fiind nostalgice, uneori tânguitoare. Te poți bucura de fado chiar acolo unde se consideră că a apărut, în Lisabona, vechiul Alfama, dar și în Coimbra. Fadoul este foarte popular în Portugalia, iar artiști foarte renumiți precum Cesaria Evora sau Ana Moura au adus și continuă să ducă faima fado în lume.

 Dacă ești pasionat de fado, nu rata o vizită la Muzeul Fado din Lisabona, aflat în Alfama.

lisabona sunshine

10. Vizitează cea mai însorită capitală Europeană, Lisabona. Orașul plin de energie te așteaptă cu o mulțime de atracții, de toate pentru toți. Străzi vechi, pietruite, castele cocoțate pe cele mai înalte stânci, funiculare, muzee de clasă mondială, obiective incluse în patrimoniul UNESCO și o viață de noapte antrenantă sunt câteva din motivele pentru care Lisabona trebuie vizitată.

tramvaie Lisabona Piata Rossio

Capitala Portugaliei este locul unde tramvaiul este VIP și te face și pe tine, ca și călător, celebru, de vreme ce toată lumea îți zâmbește și vrea să te fotografieze. Este și un oraș romantic, cu străzi pavate cu dale care și se unduiesc sub pași, ca valurile mării, cu apusuri fenomenale și o atmosferă mereu călduță.

golf

11. Hai la golf în Algarve sau Estoril. Stațiuni mai cosmopolite din însoritul Algarve, așa cum este Villamoura, care găzduiește nenumărate concursuri internaționale de golf și unde sunt peste zece școli de golf, sunt atracții pentru amatorii sportului cu crosă din toată Europa,

12. Vizitează o grădină plutitoare! Madeira este supranumită „Grădina Atlanticului”și nu fără motive. Aici poți face drumeții, vizita sate și orașe cu un aer colonial, te poți scălda fix îm mijllocul Atlanticului. Și admira cele peste 2.000 de specii de plante și flori meru verzi.

Lista experiențelor de neratat în Portugalia merită ]mbogățită cu surfingul și cu pescuitul, ca și cu observatul balenelor în insula Madeira. Vă las pe voi să mă completați…

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook !și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

#travel #travelblogger #consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #lisabona #inspiratie #portugalia #madeira

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!  

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This