La sfârșit de an, toate publicațiile celebre de turism dau publicității “Topul destinațiilor recomandate” pentru anul care urmează, “Destinația anului” sau clasamentul “Destinații la modă”.
Pentru că fiecare început vine cu noi planuri, liste cu dorințe de îndeplinit și cu noile provocări implicite, inclusiv aceea de a călători către destinații mai mult sau mai puțin celebre, greu accesibile sau îndepărtate, iată un ghid al destinațiilor recomandate pentru anul 2016.

România, recomandată de Lonely Planet și CNN

Mai întâi de toate, 2016 poate să fie ”Anul României” în turism, pentru că țara nostră este iarăși pe lista destinațiilor recomandate de cele mai influente ghiduri de călătorii.
Lonely Planet a plasat Transilvania pe primul loc în topul regiunilor de vizitat în 2016, iar CNN recomandă România pentru anul 2016 într-un clasament al destinațiilor emergente, amintind de Delta Dunării, de peisajele presărate cu castele și biserici vechi, de munți și de mitul lui Dracula. Bucureștiul a pătruns și el în compania pretențioasă acelor mai bune destinații de shopping din lume, altături de Paris, Madrid, Milano sau Dubai. Iar Poiana Brașov este pe locul 1 în clasamentul celor mai bune stațiuni de schi din Europa de Est realizat de Ipsos MORI pentru prestigioasa publicație telegraph.co.uk.

Acestea fiind spuse, rămâne de văzut cum vom valorifica este recomandări, dacă va reuși sau nu România să-i convingă pe străini că lipsa infrastructurii și chiar a toaletelor cântăresc mai puțin decât ospitalitatea, calitatea serviciilor și puterea atracțiilor sale turistice.
Așadar, poate că este momentul să redescoperim noi România, este atât de frumoasă și de…aproape de casă. Poți vizita Ardealul, cu ale sale sate pierdute între dealuri line și fânețe, cu orașe medievale păzite de ziduri și turnuri de apărare, cu palate și castele ca din povești, cu sate cu biserici fortificate, incluse în patrimoniul UNESCO dar și Bucovina și Maramureșul. La aceasta nu pentru că ni le recomandă străinii ci pentru că noi suntem primii care ar trebui să le cunoaștem și apreciem.
Sau poate ai vrea să vezi ceva mai sălbatic și atunci poți alege Delta Dunării, cel mai nou pământ al Europei sau ai putea vizita alte locuri minunate de pe traseul Dunării, precum Cazanele Dunării.

Unde ne trimite CNN în 2016

În topul destinațiilor emergente din topul CNN tronează mistica Mongolie, unde călătorul se simte” autentic, curajos” într-o adevărată izolare, mai ales că țara este una dintre cele mai puțin populate din lume. Urmează Papua Noua Guinee, una dintre cele mai bune destinații din lume pentru scuba diving și snorkeling. Iubitorii de natură ar trebui să meargă în Madagascar, un loc cu păduri, canioane semi-aride și plaje exotice, unde sunt 8.000 de specii de animale care nu mai trăiesc nicăieri altundeva pe planetă.
CNN le recomandă amatorilor de istorie și cultură Iranul ( foto sus, sursa tourismiran.ir), cu orașe romantice precum Shiraz și Esfahan, cu moschei, piețe orientale și 19 site-uri incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Taiwan, numită inițial „Ilha Formosa-Insula Frumoasă” și parcurile naționale din India, în care încă mai pot fi observați tigrii sunt alte locuri la modă și Uganda, un adevărat “sanctuar în aer liber” pentru gorila de munte, printre atracții fiind și lacurile vulcanice, cascadele și parcurile naționale sunt alte destinații de văzut în 2016. Pe lista CNN a destinațiilor de vizitat în 2016 apar și Parcul Național North Cascades, statul Washington ( SUA), cu vârfuri glaciare, văi luxuriante și păduri virgine, Patagonia (Chile și Argentina), arhipelagul Palau, un sit UNESCO World Heritage supranumit „Serengeti al mării”, unul dintre locurile cele mai bune pentru scufundări din lume. Insula Georgia de Sud și Antarctica se regăsesc și ele pe lista CNN, care le recomandă pentru abundența de animale sălbatice precum pinguini, foci și pentru peisajele suprarealiste. Cu orașe coloniale, ruine mayașe Honduras este recomandată ca destinație de aventură și pentru plajă în timp ce Georgia este o scenă a arhitecturii medievale, a culturii atemporale și a peisajelor uimitoare…Lista continuă cu Gabon, care va găzdui în 2017 Cupa Africii pe Națiuni și unde abundă plajele izolate, jungla deasă și fauna sălbatică.
România este recomandată de CNN pentru peisajele sale, pentru posibitățile de schi și de drumeții montane. Dar ceea ce nu este atât de bine cunoscut este Delta Dunării, un loc numai bun de drumeții, de studiat păsările și pentru pescuit. Cluj-Napoca, oraș finalist pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, este văzut ca o scenă a viitorului artei. CNN amintește de cel mai cunoscut produs turistic al României, Dracula, dar punctează că nu dezamăgesc nici peisajele vaste și variate ale Transilvaniei, peisajele fiind desăvârșite de castele și biserici gotice.

Cele mai bune destinații de shopping in lume

Bucureștiul începe și el să fie “la masa” celor care contează fiind inclus în topul expedia.com al celor mai bune 25 de destinații de shopping din lume. Criteriile luate în calcul la realizarea acestui clasament au fost recomandările bloggerilor, “valoarea banilor”, numărul de vizitatori și factorii care le crează turiștilor o ședere prietenoasă.
Capitala României a intrat în compania unor orașe recunoscute pentru oferta generoasă pentru cumpărături precum Milano, Paris, Madrid, Dubai sau Istanbul.

Deloc suprinzător, pe primul loc în topul celor mai bune destinații de shopping de pe mapamond este New York, urmat de Berlin, Los Angeles, Londra și Koala Lumpur. În clasament sunt și alte destinații celebre precum Tokyo ( locul 6), Singapore ( 7), Istanbul (8), Paris (9) și Madrid (10). Topul destinațiilor de shopping este completat de Sao Paulo (11), Bangkok (12), San Francisco (13), Dubai (14), Milano (15), Roma (16), Hong Kong ( 17), Seoul ( 18), Marrakech ( foto sus, locul 19), Edinburgh ( 21), Melbourne (21), Viena ( 22), Cape Town ( 23), Amsterdam ( 24), la coada casamentului fiind nou-intratul București ( 25). Dacă Madridul este recomandat pentru magazinele sale indepenedente, districtul comercial al Bangkok aproape îți garantează că vei găsi ceva pentru toată lumea de pe lista ta, Dubaiul este un “hub” de designer, piața dinamică din Marrakech ( Maroc) îți oferă o gamă amețitoare de îmbrăcăminte, condimente și accesorii. Deși nu excelează la capitolul condiții prietenoase pentru străini, Bucureștiul are magazine și transportul în comun mai ieftine.

Dunărea, între recomandările National Geographic pentru 2016

Dunărea este una dintre recomandările de National Geographic pentru anul 2016, căci acest fluviu numit de Herodot, acum 2.500 de ani, “cel mai mare râu din lume” parcurge 10 state și patru capitale europene (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad). Dunărea e recomandată pentru traseul său desosebit care pornește din Munții Pădurea Neagră, orașele imperiale și catedalele gotice fiind doar o parte din obiectivele care merită vizitate pe malurile sale. Comparând Dunărea cu varianta medievală a autostrăzii Route 66 din SUA, National Geografic recomandă pentru 2016 vizitele în orașe precum Nuremberg, Viena și Budapesta, dar și croazierele pe Dunăre până la Marea Neagră.
Topul destinaților recomandate de National Geographic, dominat de Burgundia. În clasamentul National Geographic pe 2016 se regăsesc destinații mai accesibile precum Côte d’Or, Burgundia, regiune din Franța nou introdusă în patrimoniul UNESCO, Grădinile arhitectului supranumit Capability Brown ( Marea Britanie), Glasgow ( Scoția) sau lacurile Mazuriene (Polonia). Pe de altă parte, Nathional Geographic nu a uitat nici de aventurieri, cărora li se dă idea de a vizita Delta Okavango ( Botswana), Rio Grande do Norte (Brazilia), Buthanul de Est (Buthan), Parcul Vulcanic Național din Hawai (SUA) și mai ales insula subantarctică Georgia de Sud, aflată la 1390 km sud-est de insulele Falkland și la 2.150 km de America de Sud. Celor ce vor relaxare National Geographic le recomandă Seychelles iar amatorilor de schi Hokkaido, Japonia.

Și tripadvisor.com, cel mai mare site de călătorii din lume, a dat publicității clasamentul destinațiilor la modă pentru 2016, care arată așa:
1. Tulum, Mexic. ( foto sus, sursa todotulum.ro)
2. Cartagena, Columbia.
3. Porto, Portugalia.
4. Gatlinburg, Tennessee, SUA.
5. Moscova, Rusia.
6. Brighton, UK.
7. New Deli, India.
8. Banff, Aberta.
9. Lima, Peru.
10. Foz do Iguacu, Brazilia.

Sper că ți-a plăcut acest material, că te-a făcut să visezi și te-a motivat pentru următoarea călătorie! Visează, iubește, călătorește. Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This