„Călător la Capătul lumii, în Sagres, Portugalia,” un articol despre un loc unde simți forța impresionantă a naturii și conștientizezi repede că ești la mâna ei. Nu mai amintesc de relativitatea spațiu-timp, e atât de evidentă schimbarea de paradigmă!

Extremitatea sudică a Portugaliei, Algarve, are niște peisaje superbe, neîmblânzite, unice, care au incitat imaginația oamenilor din cele mai vechi timpuri. Mult timp, oamenii au considerat această regiune “Capătul lumii”, după care începea necunoscutul,  pericolul.

Nu au trecut decât puțin peste 550 de ani de atunci și zona Sagres este o destinație turistică de top, celebră pentru locuri pline de istorie Fortaleza de Sagres sau Cabo de São Vicente dar și pentru peisajele deosebite, apusurile romantice, plajele largi cu valuri destul de puternice ca să-i atragă pe amatorii de windsurf din toată Europa. Acestea sunt doar câteva motive pentru a nu a ocoli zona din vecinătatea Sagres dacă ai ales vacanța în Algarve.

Călător la “O fim do Mundo”

Când ajungi în modestul orășel Sagres nu ai spune că aici a fost odată un punct important de pe harta Portugaliei și a chiar lumii,  căci puține se mai întâmplă astăzi pe aici. Sagres era, acum peste 550 de ani, “Capătul lumii” – “O fim do Mundo”, după care intrai în necunoscut și te așteptai să apără tot felul de stihii din mare. Sau, dacă erai un aventurier de pe vremea legendarului Henric Navigatorul, aici se terminau hărțile lumii.

Se spune că Henric Navigatorul a înființat o școală de navigație la Sagres, iar Roza Vânturilor – Rosa dos Ventos – din Fortăreața de la Sagres vine să confirme acest lucru. Dacă doreai să devii marinar, urmai această școală ctitorită de Henric Navigatorul pentru a învăța tainele meseriei. Totuși, reședinta marelui navigator care a inventat caravela – navă ce a cutreierat oceanele până in Brazilia și Macao, a fost la Lagos, un alt oraș pitoresc ce merită vizitat.

La Sagres și în regiunea Algarve, totul a fost și este este legat de Ocean (mare cum îi spun portughezii), căci lumea vine de la capătul Europei pentru a practica surfingul în această zonă de coastă sălbatică.

La Fortaleza de Sagres, alias Castelul din Sagres, ajungi din Sagres după ce parcurgi maxim doi kilometri prin niște peisaje aride și bătute de briza puternică a Oceanului. Nu e tot ce poate vântul căci, după ce ai trecut de porțile Fortaleza, ești chiar la cheremul “brizei”. Dar, de pe promotoriul care se insinuează destul de mult în ocean, Fortalezza pare că sfidează forțele naturii, care nu o menajează deloc. Valurile înspumate bat ritmic peretele stâncos care se ridică zeci de metri din apă, eroziunea sapă promotoriul chiar de la bază, creând grote, peșteri și firide. Flori și arbuști pitici rezistă eroic în acest mediu destul de ostil, păsările le țin companie… Mergând pe poteca care înconjoară promotoriul Sagres, să nu fii suprins dacă te trezești că Atlanticul te împrospătează cu câțiva stropi de apă. Ce forță are, ești totuși sus, la zeci de metri deasupra oceanului!

Există un loc în Fortaleza din Sagres unde șuierul vântului și plesnetul valurilor te iau prin suprindere, pentru că vine de undeva de dedesubt, de sub picioarele tale. Forța lor te sperie puțin și te face să te simți ca un fir de nisip în bătaia vântului. Dar nu e cazul să te sperii, pentru că Fortaleza din Sagres are mii, sute de ani de istorie în spate, a trecut peste ea chiar și un tsunami, cel povocat de marele cutremur din 1755 care a schimbat fața Lisabonei și a Algarve și tot la locul ei este.

Intră în micuța Igreja de Nossa Senhora da Graça (din secolul al XVI-lea) și ia-ți o clipă de liniște, apoi privește frumosul altar aurit și ascultă marea… Solidara Biserică Igreja de Nossa Senhora da Graça a fost construită pe locul unui lăcaș de cult ridicat în anul 1459 la dorința lui Henric Navigatorul. Despre vechea Roză a Vânturilor, care datează dinainte de secolul al XV-lea se presupune că ar fi fost instrument folosit la educarea mușilor de la școala lui Henric Navigatorul, dar misterul său nu a fost elucidat pe deplin.

Pe măsură ce mergi către capătul…“Capătului lumii” începi să înțelegi mai bine cât curaj au avut exploratorii, portughezi sau de altă naționalitate, de a pleca pe mare pentru completa harta Pământului și a-și lărgi, la propriu, orizontul. Nu știu cât de mult i-a ajutat pe navigatori Roza Vânturilor cea conturată din piatră pe solul Fortalezei din Sagres (cu un diametru de 43 de metri, descoperită abia în 1921) să treacă peste furtuni, dar cert este că acest loc chiar te simți cumva la capătul lumii. Cu sau fără busolă, la Sagres ești tu și cu Oceanul, tu și cu tine, în sălbăticia naturii, la Fim do Mundo. Te urmează vulturii, pescărușii și …gândurile tale!

Apusuri romantice la Fortul Beliche. La câțiva kilometri vest de Sagres mai sunt două obiective de văzut, unul mai frumos decât altul. Primul e fortul Beliche, construit în 1632 pe locul unei cetăți mai vechi, ridicat în trepte, chiar pe țărm. La fortul Beliche lumea vine să admire soarele dispărând după Cabo de São Vicente (Capul Sf Vicent) și apusul romantic pe care astrul îl lasă în urmă.

Al doilea obiectiv turistic important este Cabo de São Vicente-Capul Sf Vincent, cel mai sud-vestic colț al Europei (sună ciudățel, știu). Capul Sf Vincent este și locul unde se află cel mai puternic far din Europa continentală. Cabo de São Vicente se mândrește cu mai multe lucruri, respectiv istoria sa veche, plină de admirație pentru locul în sine, nu pentru vreo zeitate, peisajele impresionante și farul puternic. Fenicienii venerau Cabo de São Vicente, iar grecii antici, care au ridicat aici un templu în cinstea lui Heracle, îl denumeau Ophiussa (Pământul Șerpilor). Romanii l-au numit Promontorium Sacrum (Promotriul Sfânt), considerându-l un loc magic unde apusul durează mai mult decât oriunde altundeva pe pămînt. Era marginea lumii romanilor, care credeau că aici, la Promontorium Sacrum, soarele se scufundă fluierând zgmotos în ocean pentru a-și petrece noaptea.

Totuși, numele locului provine de la un călugăr spaniol din secolul al IV-lea martirizat de romani, St. Vincent. Toată zona din jurul Capului São Vicente a fost la mâna piraților francezi și olandezi, locul fiind vizitat, în stilul său propriu, și de către Sir Francis Drake. Toate clădirile de aici, inclusiv vila Infantelui Henric Navigatorul, au căzut în ruină după marele cutremur din1755.

Fișa tehnică Cabo de São Vicente. Farul de la Cabo de São Vicente are 24 de metri înălțime, fiind ridicat pe locul unei mănăstiri franciscane mai vechi. Farul de la Capul Sf. Vincent dirijează cea mai aglomerată linie navală din lume, iar cele două lămpi ale sale bat până la 60 de kilometri depărtare.

Impresii din Sagres. Placa de surf este un accesoriu de nelipsit pentru orice rulotă care se respectă și dacă ajungi aici, fix la unul dintre capetele Europei (unde am descoperit că există și cel mai sud-vestic punct al Europei Continentale) vei vedea mai multe rulote decât ai văzut vreodată. Nu că ar fi rulotele atracții turistice, dar se pare că sunt din nou la mare modă prin Europa și nu ai cum să le treci cu vederea, mai ales că parcările organizate și cele ad-hoc sunt pline de ele.

Articolul “Călător la Capătul lumii, în Sagres, Portugalia ” poate fi mai complet cu ajutorul tău. Îți așteptăm cu drag sugestiile și îți mulțumim pentru Like și Share, că ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune! 

Visează, iubește, călătorește!® Drum bun!

#consilierturism #sfaturidecălătorie #recomandări #portugalia #travelblogger #sagres

Sagres, Fortaleza

Roza Vânturilor din Fortaleza din SagresDe la Fortaleza la Cabo de São Vicente

Cabo de São Vicente

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This