Ghid Ibiza: obiective turistice de top și experiențe de neratat, un articol dedicat atracțiilor de neocolit din „Insula distracțiilor”. Oricum i-ai spune, “Insula albă” sau “Insula Distracției”, Ibiza are multe de arătat celor care o vizitează. De la relaxarea (sau distracția) pe plajă, la odihna activă (scuba diving, snorkel, înot), la plimbările pe străduțele orașelor vechi și a satelor pitorești, Ibiza te ține în priză. Nu vorbesc aici de petreceri, acesta este un alt subiect.

De dimineață până seara, această insulă cu zile pline și nopți albe și lungi are cu să să te țină ocupat. Iată ce să nu ratezi în Ibiza, dacă ești interesat și de istorie, natură, cultură și vrei să faci mișcare. 

Obiective turistice și experiențe de neratat în Ibiza

Plimbarea la pas prin „Dalt Vila”–Orașul de sus”. E centrul istoric al Ibiza-în catalană Eivissa. „Dalt Vila” este o cetate plină de istorie, cu vederi superbe asupra orașului, portului, mării. Intrarea principală, Portal de Ses Taules, este amplasată chiar lângă Mercat Velldonde, în pantă. Ești întâmpinat de statui romane și, pășind de zidurile groase, intri direct într-o lume apusă. Străduțele pietruite, înguste, abrupte, sunt mărginite de case văruite în alb cu obloane din lemn și flori le ferestre. Sunt baruri, restaurante șic, galerii de artă și unele buticuri în Dalt Vila. Vara, există și un cinematograf în aer liber.

Dalt Vila este parte a patrimoniului universal UNESCO din 2009.

Catedrala Santa Maria d’Eivissa (care datează din secolul al XIV-lea), amplasată în vârful dealului pe care este construită partea istorică a orașului este principalul obiectiv turistic clasic al Dalt Vila.  Nu fără motiv toate drumurile din Datl Vila duc la Catedrala Santa Maria d’Eivissa!

Zidurile medievale ale Dalt Villa. Nu ai cum să nu observi masivele ziduri de apărare care înconjoară Dalt Vila, nici ziua și mai ales noaptea, când sunt iluminate feeric. Zidurile depășesc peste 25 de metri înălțime și cele șapte bastioane construite pentru a-i proteja pe locuitorii Eivissei împotriva atacurilor piraților lasă impresia că zona e de necucerit. O plimbare pe lângă zidurile care au fost întărite pentru a rezista atacurilor maurilor și otomanilor îți dă ocazia de a admira de la înălțime orașul Ibiza. Și nu doar arât, o bună parte din insulă, cu “bătaie” până la Formentera, se lasă observată de aici, de sus.

Trebuie să-ți iei încălțăminte adecvată pentru că vei avea de mers pe caldarâm, de urcat scări, de coborât în pantă. Doar zidurile au doi km lungime!

Fă 2.700 de ani înapoi în timp și vizitează necropola Puig des Molins. Acest cimitir atipic datează din secolul al VII-lea î.Hr., din perioada feniciană. Este parte muzeului din Dalt Vila, unde sunt expuse artefacte din cele peste 3.000 de morminte care brăzdează dealul. Ibiza era preferată ca loc de veci de către cei mai bogați dintre cartaginezi pentru că pe insulă nu erau creaturi veninoase gen scorpioni și șerpi care să le pângărească locul de veci.

Privește apusul de la insulița Es Vedra. Un colț de stâncă numit Es Vedra se înalță misterios din mare până la aproape 400 de metri înălțime pentru a uimi lumea cu frumusețea sa. Es Vedra este învăluită în mituri și legende, dintre cele mai populare fiind faptul că este al treilea cel mai mare spot magnetic de pe pământ (după polul nordic și Triunghiul Bermudelor). Astfel că mulți îl consideră un loc potrivit pentru meditații. Mituri mult mai vechi, din antichitate, au făcut din Es Vedra casa sirenelor și nimfelor. Bineînțeles că au încercat să-l ademenească pe Ulise, de pe nava sa. Stânca Es Vedra este și locul nașterii zeiței Tanit, a cărei statuie o vei vedea peste tot în Ibiza.

Lasă-te sedus de un vechi port pescăresc transformat în polul distracției. Este vorba de Barrio Sa Penya, cocoțat pe un promontoriu stâncos, între cetate și port. Străduțe abrupte și strâmte, case cu pereți albi, scări săpate în stâncă. Barrio Sa Penya nu mai e ce-a fost, a devenit între timp epicentrul vieții de noapte din orașul Ibiza. Toate drumurile petrecăreților sau curioșilor se îndreaptă, până la urmă, către Calle „Carrer de la Mare de Deu”. Aceasta este artera principală a cartierului, plină de baruri, restaurante și magazine. Căci da, Barrio de Sa Penya este treaz până la orele dimineții!

Petrece o după-amiază plimbându-te prin Barrio de Sa Penya, mergi la Plaça Sa Torre, pentru priveliști minunate ale portului și ale Mediteranei. Termină plimbarea în Portul Ibiza, iată o zi de neuitat!

 –Pune-ți o dorință la Es Vedra. Îți doresc să se îndeplinească rapid, nu contează dacă crezi- sau nu- în legendele cu energia specială, vindecătoare a locului. Un lucru este sigur, odată ce ai văzut-o de aproape, Es Vedra îți lăsa o impresie de neuitat!

Es Vedra se află la doi km de coasta de vest a insulei Ibiza, vizavi de Cala d’Hort. Această insulă nelocuită de pe coasta de sud-vest a insulei Ibiza este protejată ca un parc natural. Poți ajunge cu barca din San Antonio sau Ibiza Town, dar unele centre de sporturi nautice organizează excursii pentru snorkelling aici.

Vizitează Formentera, o insuliță superbă, care a rămas un bastion al liniștii, cel puțin în comarație cu Ibiza. Insula cu o lungime de 19 kilometri este situată la nici 20 Km sud de Ibiza. Sunt curse regulate de feribot, bărci rapide sau mai puțin rapide.

De ce să mergi în Formentera? În special pentru plajele sale și pentru natură, în general. Playa Ses Illetes, Cala Mort, Playa de Levantes sunt unele dintre cele mai frumoase din Spania. Au nisip gălbui și fin, apa e curată și turcoaz, se poate face snorkeling.  Cea mai frumoasă dintre ele este Ses Illetes, cu 1,5 km de nisip, cu o atmosferă ca în Caraibe. A fost în topul celor mai frumoase plaje din Europa.

Insula Formentera este potrivită și pentru excursii în natură, peisajele sunt spectaculoase!

Așteaptă apusul de la vestita „Cafe del Mar” (din San Antoni). Unii spun că aici ar fi unul dintre cel mai frumoase apusuri din lume, poate și pentru că soarele se duce la culcare pe ritmuri de muzică. Voi stați alături de cel drag, aerul vibrează, iar cerul capătă nuanțe greu de descris.

Sistemul de galerii subterane „Cova de Can Marca” din orașul Ibiza și peșterile „Ses Fontanelles” (cu picturi rupestre), peșterile „Santa Caves Ibiza” (faimoase pentru stalactite) sau „Cova de ses Llegostes” (care adăposteste un acvariu) sunt alte obiective din insulă.

-O excursie cu vaporașul pentru snorkel.

Snorkel în Ibiza. Lanurile imense de iarbă de mare creează un habitat luxuriant pentru o viață marină abundentă. Poți înota liniștit în mare, și să tragi cu ochiul sub apă, din iunie până în septembrie sau chiar în octombrie. Sunt unele zone foarte bune pentru snorkel în Ibiza precum Cala Comte (cel mai vestic punct al insulei). Aici, marea are una dintre cele mai frumoase nuanțe de turcoaz de pe insulă, iar țărmul are o mulțime de golfuri. Totuși, Cala Comte este potrivită pentru înotătorii puternici, deoarece este mult de explorat și curenții pot deveni puternici.

-Familiile cu copii și cei mai puțin experimentați ar trebui să ia în considerare un golf mai protejat, cum ar fi Es Bol Nou sau Cala Xarraca, în nord-vestul insulei. Coasta plină de pietre este plină de ascunzișuri pentru diverse creaturi marine drăgălașe. Cala d’Albarca (în apropierea satului Sant Mateu, în nord-vestul Ibiza) este un alt loc unde poți să faci scufundări în liniște.

Mergi la plajă! In Ibiza sunt peste 50 de plaje, cu ape calde și transparente, unele lungi, cu nisip fin, altele cu pietriș, mărginite (sau chiar ascunse) de stânci.

Petrece în stil hippiot, pe plajă. Sau împreună cu hipioții de la Plaja Benirrás. Dacă dorești să experimentezi atmosfera de înainte de apariția curentului cluburilor, mergi pe plaja Benirrás, aflată în apropiere de Port de San Miguel. Într-o duminică noapte pentru celebra petrecere care ține până dimineața.

Admiră peisaje deosebite, la Las Salinas. Pentru un frumos apus de soare în care marea se contopește cu cerul în nuanțe de roz și roșu, rămâi peste zi la Las Salinas. În lacurile de sare se reflectă culorile apusului, care învăluie totul în nuanțe de portocaliu, galben sau roz ( foto .ibiza-spotlight.co). Este romantic și deosebit! Amplasate în sudul insulei Ibiza, plajele din Las Salinas sunt parte a unei rezervații naturale unice. Plajele Sal Rossa, Es Cavallet ( de nudiști), Es Codolar sunt încântătoare. Las Salinas e în cel mai sudic punct al insulei și e mărginită de pini. Există baruri, sunt petreceri, dar e și secțiuni mai liniștite.

Mergi la club în Sant Antoni. Ibiza este cunoscută pentru viața de noapte și găzduiește unele dintre cele mai renumite cluburi din lume. Situat pe coasta de vest a insulei, Sant Antoni de Portmany este a al doilea oraș ca mărime și găzduiește celebrele cluburi Amnesia, Es Paradis, Ocean Beach și Eden Ibiza.

Testează ceva tradițional! Unul dintre cele mai des întâlnite feluri de mâncare din Ibiza este bullit de peix cu orez, o tocană de pește, servită cu usturoi și însoțită de orez. Tocanele cu de fructe de mare, peștele la cuptor, calamarii și diferite tapas de caracatiță sunt deliciile mării aduse în farfuriile ibizanilor și turiștilor. Cel mai tradițional fel de mâncare pentru carnivori este sofrit pages, o tocană cu diferite tipuri de carne, cârnați, cu cartofi și legume.

Mergi într-un loc sălbatic, la Punta des Moscarter.  Punctul cel mai nordic al insulei Ibiza, Punta des Moscarter este un țărm sălbatic, modelat de vânt și de mare. Toată această parte a insulei este mai sălbatică, are păduri de pini și o salbă de golfuri stâncoase cu unități de cazare „aruncate” prin zonă.

Pentru ceva diferit, pune-ți o pereche de pantofi potriviți și fă o drumeție pe traseul de la Portinatx la farul Faro de Punta Moscarter. Farul a fost construit în anul 1975, și la cei 52 de metri înălțime ai săi, este cea mai înaltă construcție de pe insulă. Drumeția prin terenul stâncos, printre pini și vegetație pitică este un pic provocatoare, dar fotografiile pe care le puteți lua la destinație merită efortul.

Prima parte a seriei de articole despre Ibiza a fost dedicată informațiilor esențiale despre insulă. 

 Despre plajele de vis și cluburile din Ibiza citește aici, în curând. Va urma ? 

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat! Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ? !

#consilierturism #românia #top2019 #inspiratie #travelblogger #spania #ibiza

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This