Ghid turistic Ibizia (I): informații esențiale despre “Insula distracției”. Prima parte a seriei ghid turistic Ibiza este plină de informații esențiale despre“Insula distracției”, o superbă destinație din arhipelagul Baleare, supranumită și „Insula Albă”

Pentru petrecăreții din toată lumea, Ibiza este un adevărat loc de pelerinaj. Sunt atrași aici de cluburile unde concertează cei mai apreciați DJ ai momentului, de atmosfera veselă, dezinhibată, de sentimentul de libertate care domină insula.

Ibiza e un tărâm al party-urilor mari și mici, ele i-au adus faima și îi mențin reputația mondială de „Insulă a distracției”. Aici sunt unele dintre cele mai bune și mai mari cluburi din lume. În Ibiza visează orice DJ să concerteze și orice tânăr și neliniștit să se distreze. Nopțile se pierd în dimineți târzii sau în după-amiezi fierbinți și nu știi când vine o nouă seară în care nimeni nu vrea să doarmă.

Da, Ibiza este “Insula care nu doarme niciodată”, reputație vizibilă, evident, în vârf de sezon.

-Cea mai bună perioadă pentru a vizita Ibiza și pentru a profita de potențialul ei maxim

Dacă vrei să te bucuri de mare, natură, peisaje și atracții clasice, atunci mai-septembrie este cea indicată perioadă pentru a ajunge în Ibiza. Dacă vrei mai ales clubbing, atunci selectează iunie-august (inclusiv) pentru vacanța aici. Cele mai multe cluburi sunt închise în extrasezon. Dacă îți dorești să te bucuri de natură, de sate vechi și orașe istorice fără a avea compania hoardelor de turiști, poți vizita insula în orice lună. Totuși, mai-septembrie-este perioada cea mai indicată, atunci e cea mai bună vreme de colindat prin Ibiza!

-Cum ajungi în insula Ibiza

Mica insulă se află în Marea Mediterană, lângă coasta estică a Spaniei, în dreptul Valenciei. Este foarte bine conectată cu continentul datorită aeroportului său internațional și serviciilor regulate de feribot.

-Cel mai bun mod de a ajunge în Ibiza este la bordul unei curse charter din România. Acestea se organizează în perioada iunie-august, dar din ce în ce mai puține agenții le oferă.

-În aceste condiții, cea mai rapidă și convenabilă metodă de a călători către insula Ibiza este cu avionul. Sunt multe companii aeriene care leagă orașe mari din Europa de Ibiza, însă românii vor trebui să opteze pentru un zbor cu minim o escală.

Ibiza are un aeroport internațional care servește atât insula Ibiza, cât și Formentera. Situat în sudul insulei, în Sant Jordi, aeroportul este la doar 7,5 kilometri distanță de centrul Ibiza Town.

-Majoritatea zborurilor internaționale către și din Ibiza sunt sezoniere, în perioada mai-octombrie. Dar călătoriile interne dinspre și către spre Spania continentală sunt posibile tot parcursul anului pentru orașe precum Valencia, Barcelona, Madrid, Menorca, Sevilla și Palma de Mallorca.

-Transportul public din Ibiza este dezvoltat și organizat. Sunt disponibile linii de autobuz regulate care leagă Ibiza Town de cele mai populare stațiuni de pe insulă, cum ar fi Playa d’en Bossa, Santa Eulalia sau San Antonio.

Singura rută de autobuz care funcționează pe tot parcursul anului între aeroport, Sant Jordi, de Ses Salines, Playa d’en Bossa, Ibiza Town și portul de unde pleacă feriboturile spre Formentera are  nr. 10.

-În Ibiza cu feribotul

Baleària și Trasmediterranea sunt cele două companii principale de feribot care operează în Ibiza. Principalele porturi de legătură sunt Barcelona (drum de aprox. 8,5 ore), Valencia (peste 5 ore), Dénia (3,5-4 ore) și Palma(4 ore). Există, de asemenea, curse frecvente către Formentera.

-Ghidul turistic Ibizia: informații esențiale despre “Insula distracției” continuă cu

Insula Ibiza face parte din arhipelagul Baleare, alături de Mallorca și Formentera. Este a doua ca mărime din arhipelagul Baleare. Împreună cu Formentera, alcătuiește grupa Insulelor Pitiuse („Insulele pinilor”). Acești arbori pot fi observați peste tot în insulă, până pe malul mării. Insula are o populație de peste 140.000 de persoane. Capitala este orașul Eivissa, cu o populație de aprox. 50.000 persoane.

Clima mediteraneană plăcută îi asigură Ibizei temperaturi medii anuale de aproximativ 18 ° C, cu vârfuri de 31 ° C în timpul verii și minime de 8 ° C în timpul iernii.

Cele mai ploioase luni cu cele mai mari cantități de precipitații sunt septembrie (57 mm) octombrie (58 mm), noiembrie (52 mm)  și decembrie ( 51 mm). Iunie,iulie și august sunt cele mai uscate luni.

Lunile cu cel mai mare număr de zile ploioase sunt octombrie și noiembrie (6 zile). Lunile cu cel mai mic număr de zile ploioase sunt iunie și iulie (1 zi), mai ( 2 zile0, august (3 zile).

Temperatura apei mării. În mai, apa Mediteranei care spală țărmul Ibizei are 19 ºC, iar în iunie, 22,5 ºC. În iulie, august și septembrie, termometrul “marin” urcă până la 26ºC, iar în octombrie (prima parte) la 22-23 ºC.

Turismul în Ibiza. În ultimii ani, IBIZA s-a reorientat către familii, ecoturism și promovarea patrimoniului istoric. Și bine a făcut, pentru că în Ibiza, o insulă totuși de doar 572 kmp, nu ai cum să te plictisești. Nu într-o săptămână (sau două).

Site UNESCO în Ibiza. Ibiza a fost inclusă, în anul 1999, în patrimoniul UNESCO pentru biodiversitatea și cultura sa. E dată ca exemplu (bun) de echilibru între ecosistemele costiere și cele marine. Lanurile dense de Posidonia Oceanica (iarbă de mare), o specie endemică în Ibiza, sprijină o mare diversitate a vieții marine.

-Ecosistemul de aici este unul dintre cele mai bine conservate din bazinul Mării Mediterane.

Natura este (încă) bine conservată în Ibiza și bine ar fi să rămână așa.

-Istoria IBIZA, pe scurt

UNESCO a mai apreciat faptul că Ibiza păstrează dovezi considerabile a lungii sale istorii scrise. Prima atestare datează din anul 654 î.Hr. și provine de la cartaginezi. Astăzi, Ibiza este rezultatul contopirii influențelor istorice și culturale ale fenicienilor, romanilor, bizantinilor, vizigoților, arabilor și catalanilor. Aceasta chiar dacă ultimele valuri de „cuceritori” ai Ibizei au fost adepții curentului hippie, cărora le-au urmat, natural, fanii clubbing-ului. Prin anii 1950, în Ibiza s-au retras artiști din Europa, aceștia creându-și aici o consistentă comunitate boemă.

Despre Ibiza Town. Fenicienii au fondat Ibosim, în sec. al VII-lea î. Hr., care a stat la originea orașului actual Ibiza Town. Locul ales de primii coloniști pentru a-și întemeia noua colonie a fost dealul Vila, care domină golful și pe care l-au înconjurat cu ziduri pentru a-l proteja de greci și de romani.

Ibosim a fost, de altfel, primul oraș al arhipelagului Baleare, devenind în timp unul dintre cele mai importante din Marea Mediterană, datorită comerțului.

Puig des Molins, considerată cea mai mare și mai bine conservată necropolă din lume, datează din aceeași perioadă. Astăzi dealul-necropolă este parte a Muzeului de Arheologie din Ibiza și Fromentera.

-În secolul al V-lea, după căderea Imperiului Roman, orașul a decăzut și a fost cucerit de vandali, apoi de către bizantini. La începutul sec. al X-lea d.Hr,. a devenit parte a emiratului Cordoba, fiind rebotezat Yabisa. Arabii au reconstruit zidurile fortificate și s-au stabilit pe insulă. În anul 1229, regele Jaime I a cucerit Mallorca și în 1235 a ocupat și Ibiza. Insula a devenit parte din regatul de Aragon și a fost repopulată de catalani.

Fortificațiile orașului Ibiza au fost declarate în 1999 parte a patrimoniului mondial al UNESCO. Această declarație include și cimitirul Puig des Molins.

-În catalană, limba locală, insula și capitala ei se numesc Eivissa.

Topul obiectivelor din Ibiza pentru amatorii de istorie

-Stau mărturie a istoriei vechi a Ibizei siturile arheologice de la Sa Caleta și necropola Puig des Molins. Acestea atestă rolul important jucat de insulă în Mediterană, mai ales în perioada fenicienilor.

-Fortificația din Orașul de Sus din Ibiza-Dalt Vila. Acest site UNESCO este un bun exemplu de arhitectură militară renascentistă, cu o influență recunoscută asupra fortificațiilor din așezările spaniole ridicate în Lumea Nouă. Păzită de puternice fortificații construite de Charles V în secolul al XVI-lea, Dalt Vila e nu doar cea mai înaltă ci și mai veche parte a orașului Ibiza ci și cea mai pitorească. A avut un rol strategic, căci zidurile și cele șapte bastioane au fost ridicate pentru a respinge atacurile piraților berberi și diversele invazii.

Catedrala din Ibiza. Zidurile înalte ale Dalt Vila adăpostesc nu doar superba catedrală gotică din sec. al XIV-lea, ci și un labirint de alei abrupte. Străduțele sunt împănate cu galerii de artă, restaurante și buticuri și se întâlnesc în piațete pitorești. De la Catedrală ai priveliști ample și pitorești asupra urbei, portului, mării. Înăuntrul vechiului lăcașul de cult sunt de admirat obiecte de cult din aur și argint și picturile gotice. Un vechi cartier al pescarilor e situat între fortificații și port.

Muzee din Ibiza

Dacă te pasionează istoria, nu ar trebui să ratezi Muzeul de Arheologie- Museo Argeologico de Ibiza y Formenterra. Are două secțiuni, una în orașul Ibiza, în apropierea Catedralei, unde sunt expuse artefacte care provin de la civilizațiile care au stăpânit insula. Cealaltă secțiune se află pe deal, la necropolele din Puig des Molins. Acestea oferă o perspectivă, un pic mai sumbră, asupra modului în care oamenii care au trăit aici au înțeles moartea și temerile și speranțele lor pentru viața de apoi. Sunt de admirat vechi mozaicuri și staui ale zeiței Tena.

-Muzee precum cel de Arte contemporane și cel de Etnografie completează oferta culturală a Ibizei.

-Sate pitorești în Ibiza

Deși este sinonimă cu distracția gălăgioasă și cu energia specifică tinereții, Ibiza este în esență o insulă tradițională. Găsești aici sate mici, cu clădiri și case cu o arhitectură specifică, pătrățoasă, văruite în alb. De aici provine denumirea de „Insula Albă”. Localități vechi cu case albe, cu biserici simple sau fortificate, pentru a-i apăra pe săteni de atacurile piraților sunt Santa Gertrudis de Fruitera ( în centrul insulei), San Miguel, San Mateo, Sant Juan de Labritja. Es Cubels este un sătuc de pe coasta de sud a insulei Ibiza, cu o mică biserică și vedere de sus asupra mării. San Agustin e ascuns între dealuri și vii din sud-vestul insulei. Are trei străzi înguste, care se strâng în jurul bisericii, plus un vechi turn de apărare. San Miquel e în nord-vest și e un pic mai răsărit, cu baruri, buticuri și o biserică catalană, construită în secolul al XIII-lea.

În satele dintre dealuri se retrăgeau localnicii atunci când pirații își părăseau corăbiile pentru a se alimenta cu mâncare și băutură din cămările lor…

Pirați în Ibiza. Și totuși, pirații au un monument ridicat în semn de mulțumire, „Monumento a los Corsarios” din orașul Ibiza. Obeliscul a fost ridicat în cinstea piraților care au protejat insula împotriva atacatorilor, în secolul al XVIII-lea.

Ce poți face în Ibiza?  Scuba dibing, snorkel, să vizitezi peșteri, sate vechi. Să faci toată ziua plajă și seara să te bucuri de apusuri fenomenale. Să mergi în club, să te distrezi până dimineața…Ghidul turistic Ibiza  informații esențiale despre “Insula distracției” continuă cu topul atracțiilor și cel al plajelor.

Topul atracțiilor de neratat în Ibiza este aici
Despre cele mai frumoase plaje din Ibiza am scris aici

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat! Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ? !

#consilierturism #românia #top2019 #inspiratie #travelblogger #spania #ibiza

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This