O selecție a celor mai frumoase și interesante atracții turistice de neratat în Madrid și împrejurimi. Ai ce să vezi și ce să testezi fără să te plictisești în Madrid într-un weekend, este mai mult decât posibil să-ți dorești să te reîntorci aici.
Cred că acest frumos oraș este o destinație turistică subestimată, care stă în umbra Barcelonei, cei care au vizitat Madridul îmi vor da dreptate!
Iată obiectivele de neratat care nu ar trebui ocolite în Madrid și în vecinătățile sale
-Museo del Prado, unul dintre cele mai apreciate muzee de artă din Europa. Rar se întâmplă să plasez un muzeu de artă în fruntea topului atracțiilor, dar, cu riscul ca unii dintre cititori să renunțe la a mai citi acest articol, Muzeul El Prado chiar merită recomandat! Ai ce să vezi, să înveți aici, îți trezește curiozitatea, îți încântă ochii și este atât de bine organizat! Nici o vizită la Prado nu ar fi completă fără a admira capodoperele lui Hieronymous Bosch ( tripticurile sale sunt senzaționale), El Greco, Velazquez și Goya. Iubitorii artei italiene se vor bucura de lucrările lui Raphael, Botticelli, Tintoretto și Veronese. Dacă ai citit acest articol înainte de a vizita Prado, nu vei fi surprins că acest muzeu găzduiește una dintre cele mai mari colecții de artă flamandă din lume.
Arta și istoria sa te copleșesc la Museo del Prado, pur și simplu, dar la modul plăcut și prea puțin obositor!
Tips: Amatorii de artă știu probabil deja că în Madrid sunt mai multe muzee dedicate, Museo Thyssen-Bornemisza și Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia fiind de neocolit pentru aceștia.
– Parque del Buen Retiro. El Retiro din Madrid este la fel de frumos, interesant și întins ca oricare parc„ regal” din marile capitale europene. “Închis” între porți monumentale de marmură, Parque del Buen Retiro este o mai mult decât o insulă verde și umbroasă din apropierea principalelor muzee din Madrid (Muzeul del Prado și Centro de Arte Reina Sofía). Te poți plimba pe aleile răcoroase, poți închiria o barcă și vâsli pe un mic lac artificial, poți admira fântânile și statuile sau te poți relaxa la o terasă. Sunt tot felul de clădiri mai mult sau mai puțin interesante și elegante de admirat în acest parc (precum Palacio de Cristal-foto jos), dar o simplă plimbare pe aleile sale îți va încărca bateriile și-ți va odihni ochii cu…mult verde.
Parque del Buen Retiro te va surprinde plăcut cu liniștea, umbra și răcoarea sa reconfortantă, mai ales dacă ajungi aici în sezonul cald!
– Gran Via. Mărginit de clădiri monumentale și animat la orice oră, Gran Via este bulevardul cel mai celebru din Madrid, versiunea locală a Broadway din New York. Cinematografe, teatre, restaurante fast-food dar și gourmet, magazine, hoteluri și birouri flanchează acest bulevard frumos pe care merită să te plimbi relaxat, intrând în spiritul locului.
Gran Via începe de la Calle de Alcalá, unde se află celebra clădire Metropolis (construită în stil Art Nouveau) și continuă până la Plaza de Espana.
– Plaza Puerta del Sol, cea mai faimoasă și aglomerată din Madrid. Puerta del Sol este considerată “Kilometrul zero al Spaniei” și e, cum altfel ?!, un loc de întâlnire tradițional pentru madrileni și turiști. Odinioară, Puerta del Sol (Poarta Soarelui) a fost una dintre porțile de intrare în Madrid, forma sa actuală fiind rezultatul modernizării din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
În această piață sunt unele simboluri ale capitalei spaniole precum statuia ursului cu căpșunul -El Oso y El Madroño-, plus statuia ecvestră a regelui Carlos III, clădirea Casei de Correos cu ceasul către care țintesc toate privirile pline de speranță când începe numărătoarea inversă de Anul Nou.
– Nu departe de Puerta del Sol se află o altă piață emblematică pentru Madrid, Plaza Major. Un careu mărginit de clădiri de nuanțe de ocru, Plaza Major este situată în inima Madridului istoric. Piața este amplasată pe locul unuia dintre cele mai populare locuri din Madrid, Plaza del Arrabal, care găzduia de secole distracții populare, lupte cu tauri, beatificări și chiar execuții. Istoria Plaza Major începe așadar în momentul în care Philip al II-lea și-a mutat curtea la Madrid (începutul sec. al XVII-lea). Există o serie de clădiri emblematice mai vechi, precum Casa de la Panaderia care a servit drept modelul copiat de restul clădirilor din jurul pieței.
Arco de Cuchilleros (Arcul tâmplarilor), Casa de la Carnicería și stauia lui Filip al III-lea sunt reperele arhitecturale ale Playa Mayor. Pierde-te în mulțime și umărește forfota turiștilor veniți din toată lumea, eventual la una dintre terase!
–Palatul Regal –Palacio Real. Spania este una dintre ultimele monarhii din Europa, iar Palatul Regal din Madrid este o atracție turistică de neocolit, deși nu este foarte opulent și nici nu este reședință oficială a Casei Regale (Regele Spaniei își are reședința oficială în Palatul Zarzuela), Dar Palacio Real găzduiește ceremonii de stat și banchete oficiale, este un simbol național și are o istorie veche în spate. Pe locul actualului Palat Regal, conducerea musulmană din Toledo a ridicat, în secolul al IX-lea, o fortificație, iar în secolul al XVI-lea regii Castiliei au construit Alcázar. Actualul Palat Regal a fost edificat pe locul vechiului palat-Alcazar, distrus de incendiul din 25 decembrie 1734. Planurile Palacio Real, care are aproape 3.000 de camere, au avut ca model Versailles din Paris. Noul palat a fost edificat din piatră și cărămidă, astfel încât niciun incendiu să nu-l mai distrugă.
Amatorii de istorie nu ar trebui să ocolească nici Museo Arheologico Nacional (Calle Serrano nr 13), cu artefacte din toată peninsula Iberică și din toate perioadele istorice.
În nordul Palatului Regal din Madrid se află Grădinile Sabatini, renovate în secolul al XVIII-lea în stil neoclasic. Aici te așteaptă nu doar o binemeritată răcoare, în zilele călduroase de vară, ci și numeroase statui, fântâni și alei labirintice umbrite de chiparoși și pini, plus o priveliște ușor la Palacio Real.
– Excursia de (minim) o zi la Toledo. Compact și bine apărat, Toledo este fosta capitală maură, un exemplu de oraș. Spun exemplu pentru că este un reper al conviețuiriii pașnice (până la un anumit moment, e drept) între adepții celor trei mari culturi monoteiste- creștinismul, iudaismul și islamismul- și că orașul a rezistat vremurilor, redobândindu-și măcar o parte din splendoare. Amplasat la nici 75 km de Madrid, Toledo îți oferă șansa unei mici călătorii în timp fără un efort prea mare. Te vei plimba pe străzile alambicate și strâmte ale acestui oraș vechi de peste 2.000 de ani, apărat de ziduri și porți puternice, cocoțat pe un deal și înconjurat de un râu. Nu fără motiv, Toledo este parte a patrimoniului mondial UNESCO.
Trebuie doar să-ți faci programarea din timp, pentru că, în vârf de sezon, dacă vrei să ajungi la Toledo cu trenul sau într-o excursie organizată, e nevoie de rezervare din timp.
–El Escorial, unul dintre cele mai interesante obiective turistice și culturale din regiune. El Escorial te contrariază cu a sa arhitectură pătrățoasă, austeră și solidă. El Escorial, unde se află și o mănăstire, o reşedinţă regală şi un muzeu, este un monument protejat de UNESCO începând din anul 1984. Cel mai temut dintre regii Spaniei, Filip al II-lea, și-a legat numele de El Escorial, pe care și l-a dorit construit aici, la ‘umbra” munților Sierra de Guadarrama. Filip al II-lea a vrut ceva grandios, dar fără ornamente de prisos, auster și intimindant, pesemne. Era afectat de moartea tatălui său, Carlos V și dorea să consemneze și victoria împotriva trupelor lui Henric al II-lea, regele Franţei. Piatra de temelie a El Escorial a fost pusă pe 23 aprilie 1563, dar ansamblul a fost finalizat abia în anul 1584.
Ce să vezi la Escorial? Biserica Basilica San Lorenzo el Real, mănăstirea, biblioteca impresionantă, cu mii de manuscrise, Pantheonul regal, Patio de los Reyes.
–Templo de Debod. Este un templu egiptean care datează din secolul al II-lea î.Hr., donat Madridului de către guvernul egiptean pentru a-l salva de inundațiile care au urmat construcției marelui baraj de la Aswan. Tempul egiptean este dedicat zeului Amun și zeiței Isis și atmosfera devine mai misterioasă și romantică către apus.
La Templo de Debod intrarea este liberă, templul fiind situat pe Calle Ferraz (ajungi cu metroul la Plaza de España și Ventura Rodríguez).
Stadioul Santiago Bernabeu. Fanii fotbalului știu deja că Madridistas (suporterii Real Madrid) au făcut din acest stadion un adevărat templu al pasiunii față de sportul cu balonul rotund și al reușitelor în fotbal. Tururile cu ghid te conduc oriunde e de interes pentru un microbist ( în vestiare, sala presei, în tribune, la secțiunea VIP, etc), și se încheie la Exposición de Trofeos (expoziția de trofee).
Dacă ai ocazia, testează atmosfera vulcanică de pe Santiago Bernabeu la un meci, alături de alți de 80.000 de suporteri în agonie sau… extaz, depinde de scorul partidei.
Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!
Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!
#holydai #summer #triptips #inspiration #consilierturism #travel #travelblogger#triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #spania #spain
Confirmări/Notificări