Toledo are toate ingredientele pentru a fi catalogat “din poveşti”, e ca o filă din basmele medievale. Este înconjurat de ziduri puternice şi, din trei părţi de râul Tagus, cel care se varsă în Atlantic în apropiere de Lisabona. “Tăind” râul, un pod construit la porunca împăratului Traian dăinuie imperturbabil intrarea în cetate. Burgul e construit pe o colină de unde domină zările „plate”şi aride, până hăt, departe. Au rezistat timpului şi zidurile puternice de apărare, cu turnurile, crenelurile, cazematele şi gurile de tragere. Pătrunzi în vechiul Toledo prin porţi maiestuoase şi te întâmpină o arhitectură demnă de cele “1001 de nopţi”. Ai păşit într-o altă lume şi, cu puţină imaginaţie, te poţi întoarce uşor în timp. Străduţele în pantă se îngustează atât de mult încât ar putea trece doar un cavaler şi căluţul său. Casele sunt îngrămădite unele în altele, înghesuindu-se către străzi. Şi te poţi gândi că, odată ca niciodată, cadânele se ascundeau de după perdele, sfioase, ca să privească spre crâmpeiul lor de stradă, de cer, de lume…

Străzile şi aleile alambicate se îngrămădesc să ajungă în piaţete inundate de soare, rar umbrite de câte un copăcel firav. De pe clădirile din piatră şi cărămidă te privesc statui, vietăţi fantasmagorice sau te uimesc arabescuri, ajulejos, blazoane, cruci, motive arăbeşti şi iudaice, arcade meşteşugite şi porţi “bătute în ţinte”. Oare cum erau zilele şi nopţile în Toledo medieval? Creştinii, evreii şi musulmanii au trăit sau nu paşnic cândva aici? Urmele istoriei comune celor trei civilizaţii cu aspiraţii diferite sunt vizibile şi astăzi.

Hoinărind pe străduţele din Toledo, nu ştii unde să te uiţi mai întâi, la arhitectura eterogenă, la porţile misterioase, la turnurile zvelte sau la magazinele de bijuterii şi cele de suveniruri care adăpostesc adevărate comori. Toledo e cunoscut şi pentru oţelul din care se făceau săbii şi pumnale, pentru bijuteriile cu motive de inspiraţie arabă şi pentru prăjiturelele din marţipan.

Toledo este supranumit „oraşul celor trei culturi” deoarece evreii, creştinii şi musulmanii au convieţuit aici cândva, vreme de sute de ani, şi l-au făcut frumos şi influent. Iar bogăţia sa a atras  artiştii influenţi ai vremii, iar mulţi au creat sau s-au stabilit aici. Toledo este considerat capitala religioasă a Spaniei şi centrul său istoric a fost inclus în Patrimoniu Mondial al UNESCO în anul 1986. Personalităţi importante s-au născut sau au trăit în Toledo, printre care poetul Garcilaso de la Vega, regele Alfonso al X-lea şi pictorul El Greco ( născut în Creta).

Iată ceea ce nu ar trebui să ratezi în Toledo. Top atracţii şi experienţe 

-O plimbare pe străduţele din cetate e ca o călătorie în timp. Poţi să te laşi “atras” de aleile de piatră, să mergi pur şi simplu unde te duc ele. Dar dacă nu ai decât o zi la dispoziţie, cel mai bine e să ai o direcţie clară. Sunt atâtea de văzut! O hartă bună, o aplicaţie sau un tur ghidat sunt cele mai bune opţiuni. Te poţi rătăci uşor pe străduţele din Toledo, sunt ca un labirint!

-O mică excursie cu trenuleţul. Este cea mai bună variantă de a “bifa” toate obiectivele, de a-ţi face o idee generală. Mai ales că te duce pe un traseu de unde poţi observa porţile de intrare, zidurile şi podurile peste Tagus. Ajungi şi la câteva puncte de observaţie, unde te aşteaptă cele mai fumoase perspective ale Toledo. Nu uita să-ţi faci rezevare cu câteva ore înainte, pentru că aceasta e o excursie sunt foarte căutată! Punctul de plecare este în aglomerata Piaţă Zocodover.

-Piaţa Zocodover. Probabil că din Zocodover vei începe vizita ta la Toledo când o iei pe jos, la picior, aşa că e bine să ştii că aici se organizau târgurile de animale pe vremea ocupaţiei musulmane. Zocodover provine din limba arabă sūq ad-dawābb, ceea ce înseamnă „piață a animalelor de povară”. Zocodover a continuat să fie cea mai importantă piață a orașului, aşa că aici s-au organizat toate evenimentele importante, de la luptele cu tauri, sărbători, judecăţile şi excuţiile publice de pe vreme a inchiziţiei. Aşadar, e un loc plin de istorie, deşi arhitectura sa originală a fost distrusă de un incendiu în 1589 şi au mai urmat şi alte asemenea evenimente nefaste.

O poartă aparte îţi va atrage probabil, atenţia, Arco de la Sangre. A fost singura poată de intrare în medina pe vremea maurilor şi numele ei se leagă de Frăția Sfântului Sânge al lui Hristos. Membrii acesteia acordau asistenţă condamnaţilor la moarte şi săracilor. Ansamblul a fost distrus în războiul civil și doar Arcul din Plaza de Zocodover a rămas în mod miraculos. Alături de Arcul, reconstruit astăzi, se află o statuie a lui Cervantes. Suntem în ținutul lui Don Quijote si al morilor de vânt, nu?

Detaşează-te de forfota locului, dacă poţi, şi stai şi priveşte mulţimea, la una din cafenelele de pe marginea pieţei Zocodover.

-Alcázar. “Lipit” de piaţa Zocodover e Alcázar ( foto sus, în stânga), palat construit pe cel mai înalt punct al orașului. Reconstruit sub dominaţia lui Franco, Alcázar găzduieşte în prezent un vast muzeu militar şi de istorie. Alcázar este probabil cel mai cunoscut obiectiv din Toledo fiind și cea mai înaltă construcție din oraș. Iniţial, romanii au ridicat aici un palat, maurii s-au instalat în sec. al X-lea, apoi locația a fost modificată de creștini, pentru a servi ca reședință regală. Până la urmă, a devenit academie militară şi a fost grav afectată în asediul milițiilor monarhiste în războiul civil din 1936, Alcázar găzduiește astăzi o bibliotecă și Muzeul Armatei, unde sunt expuse printre altele sabia legendarului El Cid sau obiecte care au aparținut conquistadorilor spanioli.

-Catedrala din Toledo-Catedral Primada Santa María de Toledo în spaniolă, este ctitorită pe locul Marii moschei din Toledo şi are peste cinci secole de când domină viaţa spirituală a provinciei Castilia-La Mancha. Este una dintre cele mai reprezentative structuri gotice din Europa, deşi, în timp i-au fost aduse diferite alte elemente care i-au completat panoplia de stiluri. Construcţia catedralei a început în anul 1226 şi a fost finalizată în secolul al XV-lea. Catedrala, pe locul căreia a fost inițial o moschee ridicată la rândul ei pe situl unei biserici din secolul VI, este considerată una dintre cele mai măreţe structuri gotice din Spania şi din Europa. Biserica are cinci nave, o lungime de 120 m și o lățime de 59 m, acoperișul fiind susținut de 88 de coloane.

Catedrala din Toledo are nenumărate “comori” precum imense statuiete din argint, aur și pietre prețioase, lucrări de El Greco, Zurbarán, Caravaggio, Titian, Rafael şi Velázquez, nu o rata!

Atlarul principal suflat cu aur, tavanul sacristiei pictat de Luca Giordano şi, nu în ultimul rând, “Il Transparente” ( foto sus), un iluminator în stil baroc cu basoreliefuri şi picturi deosebite care, împreună cu altarul formează un ansamblu excepţional, sunt tot atâtea motive pentru a vizita Catedrală din Toledo.

–Muzeul El Greco. Pentru pasionaţii de artă, acest muzeu constituie “must see”, deşi nu este casa marelui pictor cretan stabilit la Toledo. Muzeul, înfiinţat în 1911, este situat în cartierul Evreiesc şi este găzduit în două clădiri ( una din sec. al XVI-lea și una din sec. XX) unite de o grădină. Aici poți admira numeroase opere marca El Greco dar și lucrări semnate de pictori spanioli ai secolului al XVII-lea.

-Mănăstirea San Juan de los Reyes a fost construită de monarhii catolici în perioada 1477-1504 la comanda Regelui Ferdinand al-II-lea de Aragon și a Regina Isabella I a Castiliei, pentru a sărbători nașterea fiului lor și victoria în bătălia de la Toro.

Construită în inima cartierului evreiesc, mănăstirea are o singură navă cu o boltă stelară, iar plafonul de la etajul al doilea este în stil Mudéjar. Alte puncte de atracție sunt capela principală, decorată cu stema monarhilor catolici, şi lanțurile prizonierilor eliberați de pe fațada principală.

–Sinagoga Santa María la Blanca. Construită în 1180, este cea mai veche sinagogă din Europa. Dar vei vedea că este mai mult decât o sinagogă, aşa cum îi spune şi numele. Santa María la Blanca a fost ridicată pe teritoriul creștin, în Regatul Castiliei, de către constructorii islamici pentru enoriaşii evrei. Este creată de arhitecții mauri pentru scopuri non-islamice, fiind considerat unul dintre cele mai bune exemple ale arhitecturii Almohad. În interior, te vor uimi pereții albi, pilonii zvelţi prin care pătrunde lumina și motivele vegetale caracteristice arhitecturii Almohad.

Printre acestea se remarcă şi motivele creştine, pentru că a devenit biserică în secolul al XV-lea, fără lucrări majore pentru schimbarea arhitecturii. Este cunoscută sub numele Santa Maria la Blanca tocmai datrită interiorului alb şi este considerată un simbol al cooperării celor trei culturi care au populat Peninsula Iberică în Evul Mediu.

-Iglesia de Santo Tomé este situată în centrul istoric al orașului Toledo și a fost ridicată după reconquista de către regele Alfonso VI de León. E construită pe locul unei vechi moschei din secolul al XI-lea care, asemenea altor lăcaşuri de cult islamice din oraș, au fost folosite ca biserici creștine, fără schimbări majore. În oraşul celor trei culturi, nicio clădire nu a fost distrusă după înfrângerea maurilor. Dar, la începutul secolului al XIV-lea, biserica a fost renovată iar contele Orgaz a transformat vechiul minaret al moscheii într-o clopotniţă în stil Mudéjar. Faima bisericii Iglesia de Santo Tomé se datorează în principal picturii „Înmormântarea contelui de Orgaz”, una dintre cele mai celebre opere ale lui El Greco. Pictura prezintă portrete ale celor mai importanți cetățeni din Toledo-ului din sec. al XV-lea. printre care şi un autoportret al lui El Greco.

-O plimbare pe linia zidurilor medievale îţi va oferi o altă pespectivă asupra oraşului. Porţi maiesuoase cu istorii vechi, turnuri şi biserici, scări şi arcade, magazine cu suveniruri de calitate ţi se vor dezvălui în această plimbare de „explorare”.

Vei descoperi Puerta del Sol, Puerta de Bisagra, Puerta del Alfonso 1, podul roman şi multe, multe alte simboluri ale unor vremuri trecute, dar nicidecum pierdute de vreme ce le putem admira, atinge, bucura de ele…

-Gustă din bucatele “Capitalei gastronomiei spaniole” ( în 2016 ). Ce este mai gustos în Toledo? Toledo este probabil cel mai faimos pentru marțipan şi, mai ales la Crăciun, vitrinele se umplu cu tot felul de figurine din pastă de migdale! Dar acest dulce din migdale, zahăr și gălbenușuri poate fi degustat pe tot parcursul anului. Şofanul (de luat acasă) are tradiţie în Castilia-La Mancha şi e denumire de origine protejată, iar brânzeturile-precum Queso de ovejaor-sunt şi ele de degustat. dacă ești gurmand, vei aprecia probabil carcamusa (o tocană de porc şi cartofi în sos de roșii), care ar merge după o supă de usturoi sau gazpacho.

În concluzie, cine ajunge la Madrid trebuie să-şi aloce măcar o zi pentru a vizita Toledo. Poţi ajunge într- o excursie de o zi sau pe cont propriu, cu trenul dacă îţi rezervi din timp biletele. Sunt aproximativ 75 km între Madrid și Toledo pe autostradă, iar cu trenul legăturile sunt bune și ajungi în nici o oră. Avantajul excursiei este că ai şi un ghid specializat, iar dacă alegi trenul vei putea admira frumoasa gară a Toledo!

Istoria foarte scurtă a Toledo. Toledo este aşadar un orăşel medieval vestit şi nu fără motiv, are motive de a se mândri. Are o istorie deosebit de bogată şi asta se vede în vestigiile vechi de două milenii. A fost municipiu roman, capitala regatului vizigot, cetate fortificată a Emiratului Cordoba, avanpost al regatului creștin în lupta împotriva maurilor și, în secolul al XVI-lea, deşi temporar, scaunul puterii supreme sub domnia lui Charles V.

Toledo este precum un mozaic a peste 2.000 de ani de istorie, iar capodoperele pe care le poţi vedea aici sunt produsul unor civilizații diferite, adepte ale celor trei mari religii monoteiste – iudaismul, creștinismul și islamul.

Fie că eşti un iubitor de artă, arhitectură sau de istorie, în Toledo te vei simţi în elementul tău. Adăugând un strop de romantism şi unul de mister oriental, vei desoperi în Toledo un loc încântător, de care îţi vei aminti cu entuziasm şi care şi se va lipi de suflet.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ?

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

Galerie foto din Toledo, mai jos !

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This