Daca va considerati romantici, iubiti istoria, cultura, distractia si, de ce nu, shoppingul si nu ati fost inca in Lisabona atunci nu stiti ce ati pierdut!
Impresii despre Lisabona. Capitala Portugaliei are un aer usor provincial, medieval si modern in acelasi timp. Lisabona te intampina cu bulevarde aerisite, biserici si palate vechi, dar ingrijite, cu stradute alambicate, flancate de case lipite unele de altele si cu rufe puse la uscat la geamuri, sau cu cartiere noi, cu blocuri-turn din sticla si otel si mall-uri uriase.

basilica grasa lisabona landscape

Portugalia este numita „tara celor 3F“, pentru ca de aici a pornit renumita muzica Fado, aici se afla Fatima -loc de pelerinaj al celor care spera sa o vada pe Fecioara Maria, la care se adauga marea pasiune pentru Fotbal.

Sapte coline intre Tejo si Atlantic

Lisabona si-a legat insa destinul de o alta cifra magica, sapte-numarul colinelor pe care este amplasata. Veti spune probabil ca o multime de alte orase, inclusiv din Romania ( Iasi de exemplu), s-au dezvoltat pe sapte coline, Roma fiind probabil cel mai celebru dintre ele. Insa Lisabona are ceva ce e numai al ei: un cer albastru, foarte rar umbrit de nori, asa cum ii sta bine celei mai insorite capitale europene si vecinatatea Oceanului Atlantic si a fluviului Tejo (Tagus), ceea ce ii ofera peisaje spectaculoase. La acestea se adauga istoria, cultura si traditiile unice, ospitalitatea nedisimulata a locuitorilor si, nu in ultimul rand, preturile mai avantajoase comparativ cu alte capitale europene.

Cele mai importante obiective care merita vizitate in Lisabona. Nenumarate sunt punctele de atractie turistica ale Lisabonei, dar cateva dintre ele nu trebuie ratate:

alargo da luzia alfama lisabona

Cartierul Alfama, un „sat” intr-un oras

Cel mai bine este sa o iei la picior pe stradutele vechi, intortocheate si chiar abrupte ale celui mai vechi cartier din Lisabona Alfama. Alfama, vechiul cartierul maur care a rezistat celor marelui cutremur din anul 1755, are strazi inguste si abrupte ce coboara spre malul raului, unele dintre ele ‘taiate” de tramvaie.

Pe strazile cu iz medieval din Alfama te intorci in timp, incremenit parca intre zidurile bisericilor si ale caselor varuite in alb, cu placi de faianta colorata si blazoane pe peretii exteriori sau in piatetele impanzite de baruri, cafenele si magazine cu produse traditionale si suveniruri. Cel mai vestit cartier al Lisabonei a fost intemeiat de romani, insa maurii sunt cei care i-au dat atmosfera definitorie care se patreaza si astazi precum si numele: Al-Hamma-Izvoarele Ferbinti, face referinta la izvoarele termale gasite in zona.

Castelo Sao Jorge, Manastirea Sao Vicente de Fora si Biserica Sf Anton sunt principalele atractii ale cartierului Alfama, la care se adauga o duzina de cluburi in care se canta muzica fado autentica si muzeul Fado.

lisabona castel Sf Jorge landscape

Cel mai inalt punct din oras- Castelo Sao Jorge

In Alfama nu ai cum sa ratezi Castelo Sao Jorge-Castelul Sf. Gheorghe ( foto sus), care poate fi admirat de aproape de peste tot din oras. Nici nu-i este greu sa se remarce, mai ales ca este construit pe cea mai inalta colina din capitala Portugaliei.

Ridicat pe locul unde s-a întemeiat Lisabona, Castelo Sao Jorge e acolo de sute de ani si poate fi observat de aproape peste tot din oras. Fii sigur ca si el te are in colimator, vrei, nu vrei, mai ales daca te plimbi in cartiere precum Baixa, Chiado sau Graca. Castelo de Sao Jorge este o destinatie in sine, pentru care merita sa-ti rezervi o dupa-amiaza si cel mai bine ar fi sa te prinda apusul aici! Este foarte romantic, ai la picioare Lisabona si fluviul, care se imbraca intr-o lumina speciala, in timp ce soarele dispare de dupa dealuri si de dupa acoperisuri.

Cele mai vechi ziduri ale Castelului Sf Gheorghe dateaza din secolul VI, romanii, vizigotii si maurii punandu-si amprenta asupra acestora. Castelul Sao Jorge– cunoscut odinioara drept Castelul Portugaliei, a servit ca resedinta regala a conducatorilor mauri pana in 1147. Dupa aceea, aici s-au instalat, pana in anul 1511, regii crestini care au si marit ansamblul adaugandu-i palatul Alcacovas. Acum, de istoria destul de zbuciumata a castelului mai amintesc zidurile inalte, crenelate, turnurile de observatie, portile puternice si statuia regelui Afonso Henriques, cel care l-a cucerit de la mauri. Vizitatorii pot urca in aceste turnuri si merge de-a lungul meterezelor, pentru niste fotografii foarte reusite sau se pot relaxa in gradinile in care traiesc pauni, gaste sau rate sau pe esplanada umbrita de pini.

castelo sao jorge from camroPe creste, Castelo Sao Jorge

Cea mai veche cladire -Catedrala din Lisabona

Catedrala din Lisabona a fost construita, in anul 1150, de catre primul rege al Portugaliei pe locul unei moschei vechi Din exterior, cu cele doua turnuri si cu splendidele sale vitralii, catedrala seamana cu o cetate medievala, in timp ce interiorul este predominant romanic. La intrare, la stanga, se afla cristelnita folosita in 1195 pentru a-l boteza pe Sfantul Anton, care s-a nascut in apropiere. Tot in Catedrala se afla si moastele Sf Vincent, patronul spiritual al Lisabonei.

catedrala lisabona interiorCatedrala Lisboa catedrala din Lisabona exterior

Belém, concentratie maxima de obiective de vazut

Un alt cartier care trebuie vizitat este Belém, zona cu cea mai mare incarcatura istorica din Lisabona. Multi dintre marii exploratori portughezi au trecut sau chiar plecat peste oceane din Belém si amintesc de Bartolomeu Dias ( Bartolomé Díaz), Vasco da Gama si Cristofor Columb. Perioada de glorie si bogatie a Portugaliei din vremea marilor aventuri peste Oceane s-a concretizat in constructia unor monumente mari din acest cartier, cum ar fi Turnul Belém si Manastirea Jeronimos. Aceste doua obiective, sunt incluse, alaturi de Castelul Guimarães, castelul Óbidos, Manastirile Alcobaça si Batalha si Palatul Pena din Sintra, pe lista celor „Sapte minuni ale Portugaliei”. Pentru a vizita asa cum merita cartierul Belém ar trebui sa-i acordati o zi.

Un monument impozant si cu dimensiuni coplesitoare, inclus in patrimoniul Unesco, Manastirea Jeronimos a fost construita la porunca regelui Manuel I in 1502, pe locul unui schit, pentru a comemora calatoriile lui Vasco da Gama si pentru a-i multumi Fecioarei Maria pentru ajutor. De altfel, mormantul lui Vasco da Gama se afla aici, precum si cele ale unor regi si personalitati ale Portugaliei. Un adevarat simbol al identitatii nationale, Manastirea Jeronimos adaposteste mormintele unor personalitati carora portughezii le sunt recunoscatori: Henric Navigatorul, Dom Sebastiao sau poetul national Luis de Camoes. Manastirea Jeronimos te copleseste prin dimensiunea si arhitectura sa, cele mai importante atractii fiind impresionantul portal sudic, luminoasa nava centrala a carei bolta in forma de evantai este sustinuta de coloane zvelte impodobite cu statui, capela principala. Arhitectura in sine, in bogatul stil manuelin a Manastirii Jeronimos este o atractie in sine. Este un obiectiv turistic aglomerat, asa ca e bine sa evitati Manastirea Jeronimos in weekend si in prima parte a zilei, la amiaza fiind cel mai indicat sa ajungeti aici.

Manastirea Jeronimos

Daca ati ajuns la Manastirea Jeronimos ar trebui sa stiti ca in aripa vestica a asezamantului puteti vizita Muzeul de Arheologie, cele mai vechi exponate datand din epoca de fier. Tot in aripa noua se afla si Muzeul Marinei.

Turnul Belém. Construit intre anii 1515-1520 ca o fortareata cu rol de aparare pe ceea ce era atunci o insula de pe fluviul Tejo, Turnul BelémTorre de Belém a fost punctul de plecare al multor expeditii ale exploratorilor portughezi. UNESCO a introdus turnul Belem pe lista monumentelor din Patrimoniul Universal, data fiind legatura acestui monument cu marile descoperiri maritime care au pus bazele lumii moderne. Turnul Belem, ridicat in stilul arhitecturii manueline, pastreaza si elemente ale designului maur, renascentist si gotic, toate fiind vizibile pe turnurile de observatie, pe statuile, logiile si blazoanele care impodobesc acest simbol al Lisabonei. Camera guvernatorului, inchisoarea de la subsol, unde sunt si cele 16 tunuri care aparau orasul, turnurile de observatie și parapetii sunt pricipalele atractii ale Turnului Belém.

Palatul Ajuda este unul dintre cele mai extravagante cladiri romantice din Europa, care reflecta aspiratiile catre grandoare ale regalitatii portugheze a secolului al XVIII-lea. Lucrarile au fost impulsionate de deschiderea unor mine de diamante in America Latina, dar Palatul Ajuda nu a a fost niciodata finalizat, pentru ca familia regala a fost exilata in Brazilia, dupa invazia trupelor lui Napoleon. Sunt de amintit enorma Sala a Tronului, care ocupa aproape intreaga aripa de sud a palatului, sala de mese cu tacamuri intacte si imense candelabre de cristal sau gradina de iarna, cu al sau tavan vechi provenind din China. Palatul Ajuda are si o frumoasa gradina botanica, unde se afla minunate fantani arteziene in stil baroc, iar la intrarea principala sunt 23 de statui din marmura, fiecare dintre ele reprezentand un atribut anume, precum generozitatea si gratitudinea.

Nenumarate centre culturale si muzee

Muzeul Belém se afla in centrul cultural Belém, unul dintre cele mai importante din Europa, amplasat intr-o adevarata cetate, de dimensiuni impresionante.

In Belém mai sunt de vazut muzeul Berardo, vestit pentru lucrarile sale de arta moderna si contemporana, Muzeul Maritim, menit sa reaminteasca vizitatorilor ca portughezii au dominat candva marile si oceanele. Cel mai vechi obiect expus in Muzeul Maritim din cele peste 17.000 de exponate, instalate în aripa de vest a Manastirii Jeronimos, este o figura de lemn reprezentandu-l peArhanghelul Rafael, sculptura care l-a insotit pe Vasco da Gama in timpul calatoriei sale in India. Sunt expuse si nave care au transportat capete incoronate ale Europei, precum Kaiserul Wilhelm II al Germaniei sau Regina Elisabeta a II-a a Angliei. Unul dintre cele mai vizitate muzee din Lisabona, Muzeul National al Trasurilor adaposteste o colectie unica de trasuri regale şi de accesorii care datează din secolele XVII- XIX. Bogata colectie cuprinde trasuri folosite de catre familiile regale portugheze, precum si unele exemplare provenite din Anglia si din Spania. Daca ati obosit sau doar vreti sa va relaxati, in Belém exista cafenele adapostite in case traditionale, mi ales de-a lungul Rua Vieira Portuense de langa gradina din fata Palatului Belém.

Baixa, inima Lisabonei

Ce mai trebuie vazut in Lisabona? Macar unul dintre cartierele Baixa sau Chiado, cu piata de vechituri. Oricum, daca nu sunteti prea obositi, va puteti pierde prin multimea de baruri si restaurante din Bairro Alto, vestit pentru viata sa de noapte. Aici gasiti aproape toate genurile muzicale, ca sa nu mai vorbim despre bauturi. Ce poate fi mai placut decat un pahar de Porto, in ritm de fado, la una dintre terasele cochete?

Baixa este inima mai tanara a Lisabonei, centrul sau comercial si bancar, care se intinde de pe malul raului catre bulevardul principal Avenida da Liberdade, cu strazi denumite dupa numele unor negustori si mestesugari ai zonei, cu piete si magazine elegante. Baixa a fost complet refacut dupa marele cutremur din 1755, strazile fiind flancate de cladiri neoclasice.

Avenida da Liberdade , un Champs-Elysees local

Avenida da Liberdade este bulevardul principal al orasului, construit in secolul al 19-lea in stilul vestitului Champs-Elysees din Paris. Cu o lungime de peste 1,6 km, Avenida da Liberdade este „secondat” de fantani, cafenele umbrite de copaci, vile impozante, hoteluri de lux si magazine de designer precum Louis Vuitton, D & G, Tods, Burberry, printre altele.

In cartierul Baixa sunt insa si hosteluri la tarife pornind de la 15 euro/persoana, nu doar unitati de cazare de lux.

Un alt obiectiv care nu trebuie ratat in Baixa este Piata Comercio (Praça do Comércio), cunoscuta si sub numele de Terreirodo Paço, locul unde a fost palatul regal pana la marele cutremur din 1755, care l-a distrus. Familia regala s-a mutat dupa acest moment la o alta resedinta in cartierul Belém. In partea de nord a imensei Piata Comercio este Arcul de Triumf si una dintre cele mai celebre si vechi cafenele din oras –Café Martinhoda Arcada, preferata poetilor.  Rue Augusta, pe care patrunzi din Praça do Comércio pe poarta de sub Arcul de Triumf, te intampina plina de viata, e un adevarat furnicar. Localnicii si turistii se relaxeaza la cafenele, patiserii, restaurante fac shopping sau pur si simplu se plimba agale.  Rue Augusta este principalul loc de intalnire pentru localnici si un obiectiv turistic important din Lisabona, nu-l ratati!

O plimbare pe Rue Augusta nu trebuie ratata 
Oceanarium, unul dintre cele mai mari acvarii din lume

Daca ati ajuns in Lisabona, nu ar trebui sa ratati Oceanarium, unul dintre cele mai mari acvarii din lume. Aici traiesc aproximativ 25.000 de pesti, pasari si mamifere. Designul si dimensiunile impozante ale Oceanarium l-au facut celebru in toata lumea.

Oceanarium, al doilea acvariu ca marime din lume

Oceanarium se afla in Parque das Nações-Parcul Natiunilor– in sine un obectiv turistic al Lisabonei, cu a sa arhitectura futurista, potentata si de amplasarea sa. In Parque das Nações se afla si Vasco da Gama Shopping Center, un cazinou modern, gradini de apa, nenumarate baruri si restaurante cu vedere la unul dintre cele mai lungi poduri din lume, Vasco da Gama, cel mai mare din Europa, cu o lungime de 11 km. Aici puteti face o plimbare cu telecabina sau cu trenuletul.

Muzee pentru … toti in partea noua a orasului

Partea noua a orasului se mandreste cu o serie de blocuri futuriste, dar si cu o serie de muzee precum vestitul Gulbenkian. Situat la nord-est de parcul Eduardo VII, Park Gulbenkian este unul dintre marile muzeele lumii. Parte a Fundatiei Calouste Gulbenkian, aceasta gazduieste o colectie magnifica de piese vechi egiptene, grecesti, romane, de arta islamica, asiatica si bineinteles europeana. Muzeul Gulbenkian a fost substantial renovat si modernizat in 2001, multe dintre capodoperele sale fiind expuse la Muzeul Metropolitan de Arta din New York in timpul lucrarilor. Gulbenkian are una dintre cele mai bune colectii particulare de arta, acumulata pe o perioada de 40 de ani de catre magnatul petrolului Calouste Gulbenkian, unul dintre cei mai bogati oameni ai secolului al XX-lea.

In ultimii sai ani de viata, Gulbenkian s-a intors in Portugalia, tara sa de origine, si a donat toate comorile sale de arta cand a murit, in 1955, la varsta de 86 de ani. Pe langa mumiile egiptene de aur, piese rare din Grecia antica sau din China, tapiserii persane sau stampe japoeze, Muzeul Gulbenkian se poate mandri cu a sa sectiune imensa de arta europeana, multe dintre lucrari fiind cumparate de la Ermitaj din Sankt Petersburg. Puteti admira aici lucrari ale lui Rembrandt, Peter Paul Rubens (Portretul lui Helene Fourment), Claude Monet, Van Dyck, Pierre-Auguste Renoir.

Ce trebuie sa stiti daca vizitati Lisabona

Lisabona este una din cele mai insorite cinci destinatii din Europa, unde soarele este prezent peste 300 de zile pe an.

*Lisabona are astfel cel mai bland climat dintre capitalele europene, lunile de vara fiind in general insorite, cu temperaturi intre 16°C si 36°C, pe cand iernile sunt de obicei ploioase si reci, cu vant puternic, cu temperaturi medii in jurul valorii de 10°C.

*Daca ajungeti in Portugalia trebuie sa incercati-daca va place pestele-sardinele la gratar, retetele din fructe de mare, dar mai ales traditionalul bacalhau, pentru care se spune ca exista 365 de retete, una pentru fiecare zi a anului. In general, mancarurile portughezilor contin foarte multa carne, orezul cu carne de rata, dar si puiul cu ou fiind alte specialitati locale. La desert, incercati „gelado frido“-inghetata  „fripta“.

*Desi in Lisabona si zona metropolitana traiesc aproape trei milioane de locuitori, capitala portugheza este un oras nici pe departe atat de zgomotos ca Bucurestiul nostru, iar mijloacele de transport, curate si bine interconectate, te imbie la calatorie, nu sa le ocolesti.

*Nu mergeti sa vizitati muzeele lunea, atunci cand multe dintre acestea sunt inchise. Aveti in vedere cardul turistic Lisabona, care ofera o multime de avantaje, incepand de la accesul la muzee la transportul in comun.

*O experienta de neratat in Lisabona este calatoria cu tramvaiul care te duce in cartierele vechi Alfama, Bairro Alto si Baixa. Cel mai popular este tramvaiul 28, dar sunt si alte rute care „ating” obiective turistice importante.

*O creatie de marketing s-a dovedit un mare succes: „miradouro-rile“ – locuri la inaltime, cu panorame ample, amenajate special pentru ca turistii sa poata imortaliza vederile superbe asupra intregului oras. Gasiti astfel de miradouro in fiecare zona turistica, dar printre cele mai apreciate sunt cele de la Castelul Sao Jorge, Santa Luzia, Elevator de Santa Justa sau Igreja da Graca.

Shopping: Lisabona, cea mai ieftina capitala din vestul Europei

*In Lisabona sunt peste 20 de centre comerciale mari. Daca nu ai insa timp pentru toate, alege Vasco da Gama sau Colombo.

*Pentru magazine cu produse locale & traditionale se recomanda cartierul Baixa (centrul orasului).

*Pentru creatiile celor mai exclusiviste marci se recomanda bulevardul Avenida da Liberdade, in timp ce designerii portughezi sunt conatonati in Bairro Alto, Chiado si Principe Real.

*In cartierul Chiado sunt magazinele a nenumarate branduri internationale precum Zara si H & M, dar si unele magazine traditionale vechi si librarii, inclusiv cea mai veche din lume, Bertrand.

*In cartierul Real Principe sunt magazine de design interior, unele concentrandu-se exclusiv pe design-ul portughez.

*Revenind la turismul adevarat, trebuie neaparat sa treci (insa doar cu masina) si peste cele doua poduri care par interminabile, foarte frumoase ale Lisabonei care ofera o priveliste de vis, Vasco da Gama ( de 17,2 kilometri) si Ponte 25 de Abril ( lung de 2,27 km ).

*Cardul Lisabona. Cu numai 18,5 euro (pentru 24 de ore) sau 31 euro ( 48 ore) puteti intra „gratis” la principalele obiective din Lisabona, precum Turnul Belem, Manastirea Jeronimos, si beneficia de reduceri de 10-30% din pretul biletelor pentru o serie de muzee precum Calouste Gulbenkian, Centrul Cultural Belem, muzeul Fado. In pret sunt incluse si toate calatoriile cu metroul, autobuzele publice, tramvaie si Elevadores ( Lifturile) cum ar fi de Elevador Santa Justa.

Tarifele la cazare sunt foarte avantajoase. Cele mai ieftine sunt nenumaratele hosteluri, la tarife care pornesc de la 10 euro/noapte. Detalii aici.

Telegondole

Ce puteti vizita in apropierea Lisabonei

In imediata apropiere a Lisabonei ( pe o raza de aproximativ 150 de kilometri)  se afla multe obiective turistice, precum castelele din localitatea Sintra, satul fortificat Obidos, manastiri celebre incluse in patrimoniul UNESCO, cat si plaje intinse sau dimpotriva, idilic ascunse printre stanci, raiul amatorilor de sporturi acvatice. Cea mai apropiata plaja de Lisabona si cea mai aglomerata este Costa de Caparica, animata si seara de muzica si dansul din barurile locale.

Desi apele Atlanticului nu sunt la fel de calde ca in sudul tarii, precum la Algarve de exemplu, tarmul Lisabonei ofera plaje frumoase, multe dintre ele fiind atestate cu Blue Flag, care atesta calitatea apei si a serviciilor de pe plaja. De altfel, Lisabona este singura capitala europeana situata atat de aproape de plaje de nisip. Despre cele mai spectaculoase locuri pe care le puteti vizita in apropierea Lisabonei am scris aici.

Drum bun!

Chiado

pod.png
vedere bairro-alto.jpg
lisbon apeduct naptea.jpg
belem turn lisabona.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This