Fatima este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Portugalia și din toată lumea creștină și ar fi…păcat să nu ajungi aici dacă drumurile tale te-au condus până în cel mai vestic stat al Europei.

Mi-am dorit sa ajung la Fatima încă de când am planificat excursia în Portugalia, așa că am “sacrificat” o zi de stat cu “burta la soare” într-una dintre plajele de pe malul Atlanticului sau de “căscat gura” pe străzile frumoasei Lisabona.

Am pornit așadar la drum într-o excursie de genul, “Circuitul mănăstirilor” portugheze, și, conform planificării noastre, Fatima era a doua pe traseu, după Convento de Cristo din Tomar, urmată de Batalha și Alcobaça. Dar Fatima, locul unde miracolele au avut peste 70.000 de martori oculari și despre care au relatat și ziarele sceptice, era pentru mine prima pe lista “must see”. Autostrada pe trei benzi m-a condus repede-repede spre destinație, unde am nimerit, cu ajutul GPS, într-o  parcare umbrită de măslini, situată foarte aproape de Sanctuarul de la Fatima. Am găsit însă și construcții care continuau impulsionate de  apropierea ceremoniilor impresionate din 13 august. Dar oamenii, deloc puțini, mergeau nestingheriți într-o anumită direcție, exact acolo este Locul!

La intrarea în complexul din care face parte locul sacru unde s-a arătat Fecioara, îți atrage atenția mai întâi o cruce modernă pe care trudește răstignit Isus. Crucea este “flancată” de o biserică cu o arhitectură futuristă, Biserica Sfintei Treimi-Basílica da Santíssima Trindade. Apoi parcă te “pierzi”, parcă devii mic de tot, în imensa piață, cu o dimensiune dublă față de San Pietro din Vatican. Observi apoi câțiva pelerini care se târăsc, rugându-se în genunchi în semn de pocăință, pe o lungă ”potecă” din gresie albă înfierbântată de soare. Oamenii nu au genunchiere, se roagă neîncetat și parcurg, încet, cu greu, tot mai greu, cei aproape 500 de metri până la destinație. Par că sunt singuri pe această cărare a penitenței, doar ei și durerile, temerile și speranțele lor.

La capătul drumului îi așteaptă o capelă, Capelinha das Aparições- Capela Aparițiilor-, cu un altar în fața căruia o mulțime de oameni se roagă în tăcere. Locul exact unde a apărut Fecioara Maria este marcat de un stâlp de marmură pe care este plasată Statuia Preacuratei. Aici este “destinația” unde își doresc să ajungă pentru a se ruga cei peste patru milioane de pelerini care vizitează Sanctuarul de la Fatima în fiecare an, și unii vin tocmai din Brazilia sau Australia. M-am amestecat și eu printre pelerinii care se rugau în tăcere stând pe băncile de lemn din fața altarului (unde slujbele se transmit și în direct aici ) și am mulțumit și pentru șansa de a ajunge în acest loc binecuvântat.

Apoi, după ceva vreme, o vâlvătaie imensă mi-a atras atenția în stânga. Chiar în apropierea altarului din Capela Aparițiilor, există un loc aproape șocant, care îți poate da fiori reci, deși aerul este foarte fierbinte. Este locul unde se aprind lumânările, care ard cu vălvătăi de parcă ar fi cuprinse de flăcările iadului. Nicio lumânare nu arde liniștit și până la capăt, pentru că oamenii le aruncă direct în foc, în speranța că li se vor îndeplini dorințele. Cele aprinse conform tradiției creștine se topesc instantaneu odată puse la locul lor. Aceeași soartă o au toate lumânările, indiferent dacă au 20 de centimetri lungime sau doi metri, niciuna nu scapă de “judecata focului” neiertător. Basílica de Nossa Senhora do Rosário de Fátima și Monumento ao Sagrado Coração de Jesus completeză ansamblul Sanctuarului de la Fatima. Aici se află și un stejar ( nu e cel original unde le-a apărut prima data Fecioara Maria celor trei mici ciobani, arbore care a fost practic dezintegrat de pelerini) și o bucată din Zidul Berlinului, adus de un emigrant portughez din Germania după ce comunismul a căzut în 1989, odată cu zidul. Una dintre profețiile de la Fatima a fost pe tema căderii comunismului.

Am poposit și eu câteva ore bune la Fatima într-o zi oarecare de august și nu pe data 12 sau 13, atunci când se adună mulțimi uriașe de pelerini pentru a celebra una dintre cele șase apariții ale Fecioarei Maria în acest loc. Recunosc că nu știam foarte multe despre ceea ce mă așteaptă aici, astfel că nu se poate spune am fost un pelerin în adevăratul sens al cuvântului, de vreme ce nu mi-am pregătit vizita din timp, așa cum ne sfătuiește chiar siteul oficial al Fatima. M-am conformat regulilor locului și am ținut seama că Fatima este un loc de pelerinaj și nu o destinație turistică unde să te minunezi cu voce tare, să faci nenumărate fotografii sau să vorbești la telefon sau cu animalul de companie.

O întrebare! Nu vi se pare interesant că locul poartă numele fiicei profetului Mohamed? Legendele spun că numele localității Fatima provine de la soția nobilului Goncalo Henriques, o tânără arabă pe nume Fatima, care s-a convertit la creștinism și a murit prea repede, lăsând-și soțul îndurerat. Dinclo de legendele, emoțiile și de impresiile personale, trebie să recunoscă faptul că la Fatima se face simțit în același timp și (cam prea) mult marketing. Îmi sunt martore macaralele care ridică hoteluri noi dar și zecile de magazine cu obiecte religioase și cu specific local din apropierea Sanctuarului.

Una peste alta, e frumos la Fatima, este un loc de pelerinaj cu o energie și o simbolistică aparte. Îmi propun să mă reîntorc cândva la Fattima, merită, măcar pentru a retrăi bucuria că am avut șansa să-l (re)vizitez. Nu se pot explica în cuvinte sentimentele care te cuprind aici, cel mai bine este să le experimentezi personal.

Despre minunile de la Fatima

Sătucul aflat la aproximativ 127 de kilometri de Lisabona, capitala Portugaliei, a devenit un loc celebru în anul 1917.  Trei copii de țărani, aflați cu oile la păscut, au avut privilegiul de a întâlni, în plină zi de 13 mai 1917, o “Doamnă mai strălucitoare decât soarele”.  Credincioșii catolici cred că atunci, ca și la următoarele apariții, nu era altcineva decât Fecioara Maria care a dorit să transmită mesaje vitale omenirii prin intermediul acestor copii cu frică de Dumnezeu. Viața celor trei mici păstori, din familii cu o condiție materială modestă, respectiv Lucia de Jesus, în vârstă de 10 ani, și a verișorilor săi Jacinta și Marto Francisco și, în vârstă de 9 și respectiv 7 ani, avea să se schimbe radical după prima viziune din 13 mai 1917, din Cova da Iria. Au urmat alte întâlniri pe 13 iunie, 13 iluie, 19 august, 13 septembrie și 13 octombrie. La ultima apariție, de pe 13 octombrie 1917, erau prezente  aproximativ 70.000 de persoane, care, deși nu au văzut-o pe „Doamna Rozariului”, au putut observa o serie de fenomene care sfidau legile fizicii, care au fost rezentate și în presa portugheză.  Singura care a putut-o vedea, auzi și vorbi cu cea care s-a prezentat „Doamna Rozariului” a fost Sora Jacinta, cea care a și trăit cel mai mult, până pe 13 mai 2005.

Cum ajungi la Fatima

Din Lisabona sunt până la Fatima 128 km prin autostrada A1.

Din Porto, cel de-a doilea oraș ca mărime din Portugalia, sunt până la Fatima nu mai puțin de 196 de kilometri pe autostrada A1.

Orașul Fatima are astăzi aproximativ 15.000 de locuitori, fiind format din câeva cartere care altădată erau cătune învecinate, precum Cova da Iria, Aljustrel, Lomba D’Égua și Moita Redonda.

În Fatima sunt numeroase hoteluri și pensiuni, capacitatea totală de cazare fiind de aproximativ 10.000 de locuri, de la hoteuri luxoase la case de oaspeți pentru pelerini.

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This