Topul atracțiilor turistice din Berlin, un articol interesant plin de informații utile pentru călătorii care vor mai mult. Este dedicat celor ce nu vor să rateze nimic important, frumos și interesant în capitala Germaniei.

Impresii din Berlin

Berlinul a supraviețuit războaielor și cuceririlor, a fost aproape ras de pe fața pământului, dar nu se sfiește să-și arate trecutul. A fost sediul unei revoluții, a fost confiscat de cel mai negru regim, cel nazist, bombardat sistematic. Aproape făcut una cu pământul după război, împărțit pe bucăți (sectoare) și despicat de un zid a cărei cădere a influențat lumea, Berlinul a renăscut rapid. Pe măsură ce trece timpul, Berlinul are tot mai multă energie încât pare că nu doarme niciodată. Odată ajuns aici, îți dai seama că acest vibe este molipsitor și că zilele de vacanță sunt prea scurte. Și mult prea puține.

Colorat și aerisit, tineresc și nonconformist. Berlinul, cel mai influent oraș din Europa, are multe de oferit vizitatorilor interesați să-l cunoască mai bine. 

Selecția celor mai importante și interesante obiective turistice din Berlin, mai jos.

-Poarta Brandenburg

Poarta Brandenburg este cel mai reprezentativ monument din Berlin, un punct de întâlnire preferat de localnici și un obiectiv turistic de neocolit. Cea mai veche cale de acces a Berlinului, Brandenburg a rămas singura poartă din cele 18 care au existat în orașul medieval. Burgul era înconjurat de un zid, însă mai stă în picioare doar Poarta Brandenburg. Simbolul Berlinului, Brandenburg a avut ca model poarta de acces din Acropole, Atena. A fost construită în perioada 1788 – 1791 în timpul domniei lui Friedrich Wilhelm al II-lea. Celebra scupltură Quadriga, care o poartă pe Zeița Păcii, și-a ocupat locul sus, pe Branderburg, în 1793.

Din 1806 până în 1814, statuia susținută de patru cai înaripați a fost ținută captivă în Franța, la dorința lui Napoleon.

Martora istoriei moderne. Față de triumful imperial care a consacrat-o inițial, Poarta Brandenburg a primit diferite semnificații în timp. Pe sub ea au trecut trupele naziste în 1933, într-o procesiune cu făclii. Aici a fluturat steagul URSS și apoi cel al RDG. În jurul Branderburg s-au strâns, în noaptea de 9 noiembrie 1989, peste 100.000 de germani plângând de bucuria reunificării țării. Acum, dată fiind apropierea de Parlament, aici au loc toate manifestările importante ale urbei.

Poarta Branderburg este mai frumoasă seara și la apus. De sărbători, se învecinează cu unul dintre cei mai frumoși brazi de Crăciun.

La o aruncătură de băț este Reichstag, clădirea Parlamentului German. Locul este plin de istorie, dar unul dintre motivele pentru care a ajuns sus în topul atracțiilor turistice din Berlin este cupola sa. Așadar…

– Reichstag și cupola sa de sticlă

Clădirea Reichstag a fost finalizată în 1894 pentru a marca unitatea națională. A fost scena unor momente importante din istoria țării, a fost bombardată și după 1990 și-a găsit o nouă identitate. Cupola sa simbolizează transparența instituției parlametului german, pe care o găzduiește.

Despre Reichstag, pe scurt. La Reichstag a fost proclamată prima Republică Germană, în 1918, după abdicarea Kaiserului Wilhelm II. Clădirea Reichstag a fost afectată de incendiul din 1933 pe care Hitler l-a folosit ca pretext pentru a pune mâna pe putere. Reunificarea oficială a Germaniei a avut loc aici la 2 octombrie 1990. După mutarea Bundestagului de la Bonn la Berlin, arhitectul britanic Sir Norman Foster a fost însărcinat să finalizeze conversia Reichstag. Deși proiectul a fost criticat, rezultatul este unul remarcabil. Noua cupolă de sticlă a Reichstagului are caracteristici tehnice deosebite. Are ventilație naturală și un sistem de oglinzi care dirijează lumina în interior pe timp de ziuă și o reflectă în timpul nopții.

Pentru a urca în cupolă si a admira de sus Berlinul, nu trebuie decât să-ți rezervi din timp un loc gratuit, pe situl Parlamentului german. Dacă sunteți mai multe persoane, nu uita să introduci și numele acestora, în termenul solicitat.

-Memorialul Holocaustului

În apropiere, se află un alt obiectiv pe care noi l-am inclus în topul atracțiilor turistice din Berlin, pentru că te pune pur și simplu pe gânduri. Este vorba de Memorialul Evreilor omorâți în Europa, cunoscut ca Memorialul Holocaustului. Un obiectiv atât de bine conceput încât reulește să te transpună într-un loc în care doar speranța și o bucată de cer ți-au rămas.

Memorialul Holocaustului din Berlin este dedicat celor șase milioane de evrei omorâți de Hitler în Europa în timpul celui de-al doilea Război mondial. Inaugurat la cea de-a 60-a aniversare a sfârșitului celui de-al doilea război mondial, Memorialul este un proiect controversat al arhitectului newyorkez Peter Eisenman. Are o suprafață de aprox.19.000 mp și este realizat din 2711 blocuri din piatră. Lespezile au dimensiuni diferite și nu poartă niciun fel de însemn, așa cum te-ai fi așteptat. Iar terenul este vălurit, așa că tot ansamblul îți dă impresia că se mișcă odată cu tine. Iar tu, plimbându-te pe cărările în care ajungi, la un moment dat, să nu mai vezi decât cerul, te vei simți ușor dezorientat. Crezi că pășești pe nisipuri mișcătoare deși conștientizezi că totul este înșelător cu bună știință.

Te poți plimba prin acest monument fără restricții în orice direcție, la orice oră din zi și din noapte.

La centrul de informare subteran, situat chiar sub monument, afli poveștile celor care au testat furia partidului nazist. Centrul de informare este deschis de la 10:00 la 20:00.

-Buncărul lui Hitler-Führerbunker 

Rămânând la același subiect dureros al Germaniei naziste, putem vizita un obiectiv care nu apare pe hărțile turistice. Autoritățile germane nu au dorit să marcheze în niciun fel prezența buncărului lui Hitler. Dar ghizii îl știu și pot spune tot felul de povești interesante și legende mai mult sau mai puțin neconfirmate.

Buncărul lui Hitler, de fapt locul unde se află fostul complex subteran al Cancelariei celui de-al Treilea Reich, nu este marcat. Ai putea trece pe lângă acest careu de blocuri fără să-ți dai seama ce rețea imensă de tuneluri se ascunde sub pământ. Asta chiar dacă ai observa panoul “Adevăr și minciună despre Buncărul lui Hitler”. Ultimul cartier general al lui Adolf Hitler este amplasat la nici 20 de metri de cel mai mare mall din capitala Germaniei, Berlin Mall. Intrarea dinspre  Gertrud-Kolmar-Straße. Hitler și-a stabilit reședința în Führerbunker pe 16 ianuarie 1945 și a rămas în acest complex subteran imens până când s-a sinucis, pe 30 aprilie 1945.

-Checkpoint Charlie

Odinioară un punct de trecere al frontierei între sectorul american și cel rusesc, Checkpoint Charlie a devenit unul dintre cele mai fotografiate locuri din Berlin. Situat în intersecția dintre străzile Friedrichstraße și Zimmerstraße, Checkpoint Charlie este o amintire…vivantă a Războiului Rece și a Zidului Berlinului. Punctul de control al frontierei, cabina grănicerilor și sacii de nisip care o protejează sunt amplasate pe locul original. Locul forfotește de turiști, nu fără motiv e în topul atracțiilor turistice din Berlin. Istoria și simbolistica sa atrag mii de vizitatori în fiecare zi.

Despre Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie a fost al treilea punct de control deschis de Aliați în și în jurul Berlinului, după Helmstedt-Marienborn și Dreilinden-Drewitz. A devenit cel mai faimos punct de trecere între Germania de Est și Vest după ce, pe 22 septembrie 1961, gardienii aliați au început să înregistreze membrii forțelor americane, britanice și franceze, înainte de a intra în Berlinul de Est. O lună mai târziu, în octombrie 1961, punctul de control a devenit scena unei dispute între tancurile americane și sovietice.

-Muzeul Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie nu a fost doar un sit important al Războiului Rece ci și martorul numeroaselor încercări de a evada din Berlinul comunist. O expoziție în aer liber și un muzeu, Muzeul Mauer – Haus am Checkpoint Charlie (cu bilet de intrare) ambele situate la intersecția străzilor Schützenstraße și Zimmerstraße, spun poveștile celor care au eșuat și ale celor care au reușit să evadeze.

-Insula Muzeelor-Museumsinsel Berlin

Amplasată în mijlocul râului Spree, Insula Muzeelor- Museumsinsel Berlin-, este specială. Și nu doar pentru că este casă pentru un complex muzeal vechi de peste 200 de ani. Locul de unde a pornit practic istoria Berlinului, Insula Muzeelor a primit statutul de sit al Patrimoniului Mondial al UNESCO. Găzduiește cinci muzee cu tematici diferite, unele dintre ele fiind printre cele mai vizitate din Germania.

Cele cinci muzee ale Museumsinsel sunt: Pergamon, Bode, Alte, Neues Museum și Alte Nationalgalerie. Fiecare are ceva unic de oferit vizitatorilor atrași fie de artă, istorie sau de ambele.

-Pergamonmuseum

Acest muzeu este ca un portal către lumi și civilizații antice. Cum ai pășit de porți, ai ajuns în cetăți antice vestite precum Babilon, în piețe din Orientul Mijlociu, Grecia și din Roma. Pergamonmuseum este împărțit în trei secțiuni-Colecția de antichități, Orientul Mijlociu și Artă Islamică. Se poate mândri cu o serie de exponate celebre precum Poarta Ishtar din Babilon, Poarta pieței din Milet și cea a Palatului Califului din Mshatta.

Alocă minim două-trei ore pentru acest loc deosebit de bogat în exponate și utilizează audioghidul gratuit. Nu fără motiv Pergamonmuseum este cel mai vizitat muzeu din Berlin.

-Neues Museum

Este un muzeu “must see” de pe Insula Muzeelor și în topul atracțiilor de neratat în Berlin. Ți-l recomand călduros mai ales dacă ești pasionat de istorie. Aici sunt expuse o mulțime de artefacte egiptene, din care se remarcă bustul lui Nefertiti, celebra regină a Egiptului. Nefertiti, cu fața sa simetrică și trăsăturile desăvârșite, s-a impus, trecând peste milenii, ca un etalon al frumuseții. Observă antichitățile troiene, craniul omului din Neanderthal și citește povești adevărate despre vikingi și despre orașul Berlin.

Nu rata „Berliner Gold Hut”, o interesantă pălărie conică de aur, veche de 3000 de ani. Mi-au atras atenția și câteva exponate care aparțin civilizației Cucuteni. Mai multe despre această cultură mai veche decât cea sumeriană poți afla vizitând Muzeul de Istorie din Piatra Neamț.

-Alte Nationalgalerie se asemănă cu un templu, fiind construit de altfel după modelul Acropolei din Atena. Aici sunt opere de artă valoroase, precum cele ale lui Monet și Cézanne. În clădirea cu cupole se află Muzeul Bode, unde funcționează Muzeul de Artă Bizantină și Münzkabinett (Colecție numismatică).

-Catedrala din Berlin

Tot pe Museumsinsel se află și Catedrala din Berlin, cea mai mare biserică protestantă din oraș. Aceasta a fost biserica dinastiei Hohenzollern, conducători ai Prusiei și mai târziu Împărați germani. Istoria Catedralei începe în secolul al XV-lea, dată la care clădirile predecesoare făceau parte din Palatul orașului Berlin.

La începutul secolului al XIX-lea, Catedrala a fost transformată într-o clădire neo-clasică. Dar Wilhelm al II-lea, ajuns împărat al Germaniei în 1888, și-a dorit o biserică monumentală, în conformitate cu puterea și prestigiul monarhiei imperiale pe care o reprezenta. După mai multe propuneri respinse de monarh, proiectul a fost aprobat. Vechea biserică a fost demolată în 1893. Noul lăcaș de cult a fost consacrat în 1905. A rezultat o nouă biserică grandioasă, necropolă pentru membrii casei Hohenzollern. Catedrala din Berlin este cumva o replică locală la Catedralele Sfântul Petru din Roma și Saint Paul din Londra.

Imagini de sus din Berlin. Poți urca sus, pe cupola Catedralei din Berlin după ce urci, la pas, cele aproxi. 280 de trepte. Treptele nu sunt abrupte sau prea strâmte, așa cum se întâmplă la Sf Petru din Roma, de exemplu.

-Unter den Linden, cel mai celebru bulevard berlinez

O plimbare pe grandiosul bulevard Unter den Linden (Sub tei) este deopotrivă relaxantă și interesantă. Relaxantă pentru că bulevardul este foarte larg, umbrit de tei, cum altfel. Sunt bănci și cafenele elegante pe artera pietonală dintre cele două sensuri unice. Bulevardul acesta are un farmec deosebit în orice anotimp. Primăvara, parfumul de tei nu are egal.Vara te așteaptă cu umbra răcoroasă, toamna cu miile de culori. Iarna vine cu un decor sclipitor, sub ghirlandele de Crăciun.

Unter den Linden este interesant pentru că aici sunt o serie de clădiri istorice ale Berlinului. Unele dintre atracțiile de top din Berlin se află chiar pe acest celebru bulevard.

Under der Linen pornește de la parcul Tiergarden, “trece” pe sub Poarta Branderburg și se oprește la Catedrala din Berlin. Pe cei aprox. 3,7 km lungime găsești și Muzeul de Istorie Germană, clădirea  cea mai veche cl[dire de aici, finalizată în 1706. Muzeul Madame Tussaud și Kroniprizenpalais, fostul palat al prinților coroanei Hohenzollern, mărginesc Unter den Linden.

Neue Wache, nr. 4, un monument construit în 1817 și dedicat victimelor războiului, te convinge cât de puțin învață omenirea din greșeli. Opera de Stat din Berlin, cea mai importantă instituție de gen din capitala Germaniei, e numită colocvial Lindenoper și e un popas de neocolit dacă ești meloman. Catedrala Sf. Hedwig și Altes Palais, reședința preferată a împăratului Wilhelm I ca și Universitatea Humbold, completează lista instituțiilor reprezentative înșiruite pe Under der Linen.

Statuia ecvestră a regelui Frederic al II-lea al Prusiei a fost instalată la finele sec. al XIX-lea pe banda centrală dintre sensuri. Inspirat de istoria și eleganța locului, Johann Strauss al III-lea a compus valsul „Unter den Linden”, în 1900.

– Tiergarten

Tiergarten este cel mai mare parc din Berlin, are peste 200 de hectare. E perfect pentru plimbări lungi, diverse activități în aer liber sau chiar un picnic. Fost loc de vânătoare al Marelui Elector Friedrich Wilhelm, Tiergarten a fost folosit pentru sporturile regale-vânătoare- încă din secolul al XVI-lea. În 1740, Friedrich cel Mare a deschis aici primele grădini publice. Poți explora imensul parc și pe bicicletă sau plimbându-te cu barca pe lac.

Grădina Botanică de aici este un reper pentru iubitorii de frumos. 

– Grădina Zoologică din Berlin

În extremitatea de SV a Tiergarten se află una dintre cele mai faimoase grădini Zoologice din Europa și cea mai veche din Germania. Are 3,5 hectare, este foarte bine organizată, poți admira cam tot pe mișcă pe pământ, sub pământ și în aer. Este considerată cea mai diversificată grădină zoologică din lume.

– Fernsehturm, turnul televiziunii

Turnul TV nu este doar unul dintre cele mai importante simboluri ale Berlinului ci și un obiectiv turistic de top. Dacă ajungi în top, sus, la cei 368 de metri ai săi, ai parte de priveliști incredibile ale orașului. Sus, există un restaurant din care te poți bucura de o masă bine gătită, în timp ce admiri orașul la picioare. Restaurantul face turul complet, de 360 de grade, la fiecare jumătate de oră. Biletul pentru o persoană adultă pornește de la 22,5 euro și poate fi rezervat exclusiv online aici Să fie vremea bună ca priveliștea din Fernsehturm să fie perfectă!

– Palatul Charlottenburg

Palatul Charlottenburg a fost la origine un oraș de sine stătător. Înființat în 1705, Charlottenburg a rămas oraș independent până în 1920, când s-a transformat într-un cartier al Berlinului. În prezent, e parte a cartierului cosmopolit Charlottenburg-Wilmersdorf.

Charlottenburg este cel mai vechi și mai mare palat regal din capitala Germaniei. Construit la finele sec.al XVII-lea, a aparținut familiei de Hohenzollern. Extins și decorat în stilurile baroc și rococo în secolul următor, palatul a fost puternic deteriorat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ca majoritatea obiectivelor turistice de top din Berlin și Charlottenburg a fost reconstruit impecabil și atrage nenumărați vizitatori în fiecare an. Unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun se organizează aici.

-Piața Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt se califică pentru un onorabil loc în topul atracțiilor turistice de neratat în Berlin pentru că are faima că este cea mai frumoasă din oraș. Unii pulsează și spun că ar fi chiar cea mai atrăgătoare piață de la sud de Alpi. Mereu aglomerată, această piață pe unde odinioară mărșăluiau soldații, este nu doar frumoasă ci are și o poveste aparte. Cartierul în care se află, Friedrichstadt, a fost construit la sfârșitul secolului al XVII-lea. Principalii săi rezidenți au fost refugiații hughenoti din Franța. Pentru a nu-i supăra, comunității protestante franceze i s-a oferit o biserică în piață, iar luteranilor cealaltă.

Deși cele două edificii sunt numite Deutscher Dom și Französischer Dom („Dom”-„catedrală” în germană), acestea nu sunt biserici. Deutscher Dom găzduiește acum expoziția Bundestag privind istoria parlamentului german. În Domul Französischer funcționează Muzeul Huguenot.

Piața și-a luat numele de la regimentul cu cuirasieri, trupe de cavalerie grea ale căror grajduri se aflau în zonă. Între cele două catedrale tronează Konzerthaus Berlin. Este foarte apreciată datorită acusticii sale excepționale.

-Zidul Berlinului

Zidul Berlinului, numit și „Zidul Rușinii” a fost construit în anul 1961 și a rupt cele două Germanii (Republica Democrată Germană și Germania Federală) până în noiembrie 1989. A avut aprox. 155 de km lungime, dar în prezent mai există doar câteva fragmente și multe panouri comemorative. Un reper foarte viu, colorat și animat este East Side Gallery ( foto sus), cea mai mare galerie de artă în aer liber având ca suport fizic ceea ce a rămas din Zidul Berlinului. Este în topul atracțiilor turistice din Berlin, are 1,3 km lungime. Peste 100 de tablouri ilustrează scene din viața din Berlinul de est și viziunea artiștilor despre schimbările politice începând din 1989. Unele dintre lucrările din East Side Gallery precum Kiss Kiss Fraternal al lui Dmitri Vrubel, sunt celebre. 

-Gastronomia berlineză

Încearcă wurst – cel mai renumit fel de mâncare fast-food din Berlin. Mai nou, a apărut și currywurst, un cârnat tradițional cu sos indian. Acesta e la mare modă, nu prea înțeleg de ce! Mult mai apetisante mi-au părut rața și ciolanul prăjit, gătite tradițional. Crocante la exterior și cu carnea moale, ambele vin “la pachet” cu garnitură de varză roșie și găluște de cartofi. Nu e pentru cei la dietă, desigur! Poți gusta și kebab, e gătit perfect. Doar turcii se simt la Berlin așa cum se simt în țara natală. și aceasta se vede și în gastronomie. 

-Palatul Sansouci din Potsdam

Situat la 40 km distanță SV de Berlin, Potsdam a devenit celebru pentru palatele sale incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cu istoria sa bogată, farmecul provincial, pitorescul și liniștitul oraș de pe malul râului Havel merită din plin vizita ta. Mai ales în sezonul cald, când totul este înverzit și trandafirii înfloriți. O idee bună e să închiriezi o bicicletă și să descoperi orășelul pe două roti.

Potsdam este liniștit și destul de verde, dar principalele motive pentru care merită vizitat sunt Palatul Sansouci și grădinile sale. Supranumit “Versailles al Germaniei”, Palatul Sanssouci a fost construit între 1745 și 1747, ca refugiu regal “fără griji”-„sans souci” (în franceză) pentru Frederic cel Mare. Palatul Sanssouci îți dă șansa de a ridica o cortină strălucitoare deasupra scenei unui trecut regal. Toate camerele palatului păstrează decorurile și mobilierul originale. Chiar și fotoliul unde s-a stins regele care a condus frâiele Prusiei în sec. al XVIII-lea este la locul lui.

Sit al Patrimoniului UNESCO, elegantul Parc Sanssouci este plin de farmec vara. Te încântă cu grădinile de trandafiri, fântânile și statuile sale de marmură. Aici sunt de vizitat Palatul Nou, Palatul Sanssouci, Băile Romane, Casa Chineză și Templul Antic.

Împărații prusaci și Kaiserul german au folosit orașul ca reședință până în 1918. Frederich cel Mare și-a găsit liniștea mult dorită pe cea mai înaltă terasă a dealului. Piatra lui de mormânt poartă epitaful: „Quand je serai là, je serai sans souci”- „Când voi fi acolo, voi fi fără grijă”. Vizita la Potsdam este una fără griji, chiar dacă ajungi aici cu trenul. Cea mai economică variată e să iei un bilet valabil pentru toate mijloacele de transport în comun din Berlin, valabil o zi.

Te-am convins că Berlinul își merită locul în top 10 cele mai vizitate orașe din Europa și pe locul 41 în lume ?Dacă nu, află că orașul mai are o atracție de top: este renumit pentru viața sa de noapte și concerte. Plus o serie de atracții de care să te bucuri gratis.

Topul atracțiilor turistice din Berlin este deschis. Aștept cu drag sugestiile pentru un city break reușit la Berlin.

http:// Booking.com

Sper că te-a inspirat acest articol. Te invit să intri în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem cu pasiune 🙂!

Visează, iubește, călătorește!® Drum bun!

#consilierturism #sfaturidecălătorie #recomandări #berlin #top2019 #travelblogger #top2020 #germania 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This