Top atracții și experiențe Porto

Cele mai interesante atracții și experiențe în Porto nu sunt altceva decât modalități diferite de a te îndrăgosti de acest vibrant oraș portughez.

Colorat, agitat și autentic, frumosul Porto pare special creat pentru exploratorii urbani. De la râul Douro la străzile alambicate și strâmte de pe dealurile terasate și până la podurile suspendate, Porto este 110 % fermecător. Divers și ușor nostalgic, Porto este și extrem de fotogenic. Greu găsești, căutând cu obstinență, un unghi și o lumină în care Porto să nu fie frumos.

Vioiul Porto nu te lasă să lenevești. Te ademenește pe străduțele sale mai mereu în pantă, pentru a descoperi la un alt colț de stradă altceva nou și interesant. Poate o străduță și mai strâmtă, poate o piațetă agitată sau un bulevard aglomerat. Lasă-te surprins și hoinărește în voie în acest oraș colorat și vesel. E timpul să te relaxezi.

Totuși nu ar trebui să ratezi în Porto câteva obiective și experiențe. Iată recomandările mele:

Cartierele istorice Ribeira, Baixa și Bolhão, la pas

Nu e obligatoriu să iei o hartă cu tine, e o zonă  destul de concentrată în atracții turistice. De încălțări bune vei avea sigur nevoie, piatra cubică de aici nu e chiar prietenoasă cu picioarele. Zona istorică a Porto este sub protecția UNESCO.

Pitoreștile alei și străduțe din cartierul Ribeira par mai degrabă un furnicar. Turnurile crenelate își fac loc înspre cer, ieșind ca dintr-un fagure din amalgamul de acoperișuri din teracotă. Când și când, plăcile de azulejo înveselesc fațadele gri ale clădirilor vechi. Spun sigur o poveste în alb-albastru, dar care?

Intră în atmosfera vibrantă din Ribeira, cel mai colorat cartier din Porto

Desfășurat în trepte pe malul drept al Douro, Ribeira e cel mai vechi cartier și te va încânta “din prima” cu ale sale case colorate. Plin de cafenele, baruri și restaurante, Ribeira te întâmpină cu un freamăt continuu. Atmosfera energică și priveliștea minunată a râului Douro la picioare și faimosul pod Dom Luis I care-ți acaparează privirea pot fi copleșitoare. Până intri în rezonanță cu vibrația locului…

În partea istorică, mai ales în Ribeira, se află unele dintre obiectivele și experiențele de neratat în Porto. Te așteaptă clădiri emblematice cu o arhitectură uimitoare, precum Palacio da Bolsa sau Gara Sao Bento, locuri cu priveliști unice precum Catedrala și o atmosferă boemă cam peste tot.

Admiră arhitectura Palácio da Bolsa (Palatul Bursei de Valori)

Clădirea în stil neoclasic a fost construită pe ruinele Mănăstirii Sf. Francisc, incendiată în război. Lucrările de construcție la Palácio da Bolsa (Palatul Bursei de Valori) au demarat în 1842 și au tot continuat până în 1891, fiind finalizate total abia în 1909.

Este remarcabilă curtea centrală-Pátio das Nações (Curtea Națiunilor), închisă de o structură de sticlă care inundă cu lumină naturală întregul Palat. O scară grandioasă de marmură și granit te conduce către alte săli splendide.

Se remarcă cea sugestiv numită “Camera de Aur”, acoperită cu foită de aur și “Sala Adunării Generale”, cu lambriuri de lemn. “

“Cameră arabă” este probabil cea mai impresionantă. Inspirată de Alhambra (Granada), are 300 mp, e decorată în stil maur și găzduiește recepțiile oficiale.Biletul costă 10 euro/persoană.

Există tururi ghidate de aprox. 30 min, cel care cumpără biletul primul alege limba turului ghidat (sunt patru limbi). 

Igresia São Francisco pentru interiorul exuberant

O biserică cu un exterior gotic auster care nu spune nimic din frumusețea și opulența barocă a altarelor din interior. Ordinul franciscan a înființat Biserica São Francisco în 1245. Inițial au fost o bisericuță apoi și o mănăstire, care în timp s-a dezvoltat. Dar în 1832, un incendiu a distrus o parte a lăcașului de cult, în locul său fiind construită Bursa de Valori. O parte a supraviețuit, rozeta gotică de deasupra intrării fiind un exemplu.

São Francisco are trei nave acoperite cu sculpturi aurii. S-ar fi folosit peste 100 de kg de praf de aur pentru a decora interiorul bisericii. Opulența sa a fost o vreme considerată prea extravagantă pentru sărăcia din exterior, așa că a fost închisă câțiva ani. Uimesc naosul, împletit cu viță de vie și heruvimi, Capela în stil manuelin a Sfântului Ioan Botezătorul, statuia Sfântului Francisc de Assisi (sec. XIII). Unul dintre cele mai frumoase opere de artă este în culoarul de nord. „Arborele lui Isai”, o sculptură în lemn din sec XVII care înfățișează arborele genealogic al lui Isus, considerat unic.

În catacombele Igreja de São Francisco sunt îngropați călugării franciscani și membrii celor mai bogate familii din Porto. Catacombele adăpostesc și un osuar expus printr-o pardoseală de sticlă, e o atmosferă mai ciudată

-Gara Sao Bento o sală meșteșugită de așteptare

Nu departe, se află un alt obiectiv de neratat în Porto, gara Sao Bento. Sala de așteptare a gării e de o frumusețe deosebită fiind, ai ghicit!, placată cu unul dintre cele mai frumoase azulejo din lume. Inaugurată în 1916 pe locul unei foste mănăstiri benedictine, sala de așteptare a Sao Bento e înfrumusețată cu peste 20.000 de plăci de azulejo care redau fragmente din istoria Portugaliei.

Din São Bento poți lua un tren către Valea Douro sau către oricare dintre satele pitorești din regiune. Dacă ai suficient timp, vizitează Guimarães, un pitoresc orășel regal.

Mercado de Bolhao-Piața tradițională Bolhao

Mergi un pic mai către nord și ai intrat în cartierul Bolhao, care se mândrește cu un alt obiectiv de această dată sigur pentru toate gusturile: Piața Bolhao. Este o piață specializată în carne, pește, fructe, flori și legume cultivate în împrejurimile Porto. În jurul pieței sunt numeroase magazine tradiționale, în principal vânzători de pește specializați în cod proaspăt și sărat (bacalhao). Piața Bolhao a fost renovată, noi am găsit-o închisă (august 2022), dar ne-a părut rău că nu am “testat” recomandările.

Rua Santa Catarina pentru shopping în Porto

Această stradă pietonală începe în piața Batalha, dominată de biserica San Antonio de los Congregados, care îți semnalizează prezența cu o frumoasă fațadă. Un pic mai sus e fermecătoarea Capela Sufletelor. Acest altar datează din sec. al XVIII-lea și este complet acoperit cu azulejo. Rua Santa Catarina este plină de magazine internaționale și numeroase restaurante și cafenele. Una e celebră: Café Majestic. Cafeneaua deschisă în 1921 sub numele de Café Elite a fost punctul de întâlnire pentru elitele din Porto, sursă de inspirație pentru artiști, scriitori și poeți.

Dacă ești pasionat de shopping, în Vila Nova de Gaia există un Il Conte Ingles pe cinci etaje.

Turnul Clérigos- Torre dos Clérigos-pentru imagini de la 76 m

Construită în stil baroc, biserica Clergios a fost inaugurată în 1748. Comandată de Frăția Clerigilor, biserica a fost ridicată pe „dealul spânzuraților”, unde erau îngropați prizonierii executați un pic mai sus. Cu cei 76 metri ai săi, Torre dos Clérigos este cel mai înalt turn din Portugalia. Urcând cele 200 de trepte abrupte până sus, vei fi răsplătit pentru efort cu o vedere mai deosebită asupra Porto și a Douro. Pe trepte, vei întâlni cele 49 de clopote care care te pot speria și asurzi chiar dacă ajungi în turnul clopotniței când bat.

Din turn, la picioarele tale, forfota orașului vechi nu mai pare așa de mare. Jos sunt câteva cafenele unde vei putea să-ți tragi sufletul, delectându-te cu ceva mai mult sau mai puțin tradițional. Intrarea în biserică e liberă, dar pentru a urca în Torre dos Clérigos biletul costă 5 euro/persoană.

Livraria Lello-Librăria Lello-cea mai frumoasă din lume

Foarte aproape de Torre dos Clérigos, Livraria Lello te va aștepta cu o coadă consistentă la intrare. Nu e de mirare, dat fiind că este considerată una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume.

Clădirea în stil neogotic (1906) nu pare prea impresionantă din exterior, dar odată ce-I treci porțile intri într-o lume de film clasic. Lambriurile din lemn, pereții căptușiți cu cărți, scara interioară îmbărcată în catifea roșie și vitraliul generos fac din Lella un loc special.

Se spune că J.K. Rowling a fost inspirată de Librăria Lello pentru a-și scrie saga de succes Harry Potter.

Transformată în atracție turistică de neratat în Porto, Livraria Lello percepe taxă de intare: 5 E de persoană, dar dacă cumperi orice de minim 15 euro primești banii înapoi.

 
Catedrala Porto-Se do Porto

După circa 200-300 de pași îți va atrage sigur atenția Catedrala Porto-Se do Porto. A fost ridicată în partea cea mai înaltă, lângă zidurile care de apărare ale orașului. Așa că să nu te mire dacă exteriorul ansamblului are aspectul unei cetăți fortificate, cu creneluri. Construită începând cu sec. al XII-lea, Se do Porto a fost reconstruită și renovată de multe ori. Acum, se arată privirii un amestec de stiluri arhitecturale, predominante fiind cel gotic și cel baroc.

Interiorul e auster, doar altarul mare și unele dintre capelele sale sunt decorate în stil baroc. Dar mănăstirea (sec. XIV) este decorată cu plăci pictate cu scene din Biblie. Catedrala e într-o piață cu o coloană în mijloc, aici fiind spânzurați criminalii din Porto. Piața oferă priveliști impresionante asupra orașului, râului Douro și cramelor de pe chei. Intrarea în Catedrală e liberă.

Șase podurile unesc două orașe

Șase poduri unesc Porto de Vila Nova de Gaia privind Douro de foarte sus. Unele dintre poduri nu sunt doar frumoase și impunătoare ci și deținătoare de recorduri la data inaugurării.

Cel mai celebru, Podul Dom Luis I, care poartă numele regelui la tron în mometul inaugurării, a fost proiectat de un discipol și asociat cu Gustav Eiffel. Spectaculosul pod unește două orașe cu arhitecturi diferite, a căror istorie se amestecă într-un pahar de vin de…Porto. Pe partea opusă Ribeira e Vila Nova de Gaia, un oraș separat administrativ dar excellent conectat cu Porto. Cheiul de la baza podului Dom Luis I e plin cu crame de vin de Porto.

Privește de la înălțime două orașe, un pod și un râu de pe Dom Luis I

Podul cu două etaje Dom Luis I este o imagine emblematică a Porto. A fost construit între 1881 și 1886, înlocuind podul inițial din care s-au păstrat stâlpii de granit. Podul Dom Luis I aseamănă izbitor cu un altul mai către Ocean, Dona Maria Pia (numit după soția regelui). Amblele au cadre de fier și un arc imens care susține calea de tranzit. Podul Maria Pia a fost proiectat de Gustave Eiffel, creatorul turnului Eiffel, iar Dom Luis I, de un discipol al arhitectului francez.

Unele dintre caracteristicile notabile ale Ponte Dom Luís I sunt cele două niveluri; unul deasupra arcului și celălalt suspendat sub acesta. În prezent partea, de sus susține tramvaiele și o pasarelă pietonală.

Cramele cu vin de Porto

Odată ce ai ajuns în Vila Nova de Gaia, nu rata o plimbare pe chei, pe lângă crame . Dacă îți plac priveliștile minunate, urcă sus, la Mosteiro de Serra Do Pilar. Sau fă o călătoie scurtă cu funicularul…Un alt loc preferat de turiști mai ales este Jardim de Moro, o oază de verdeață într-un loc căruia nu i-ar strica deloc mai mult verde. Ceva mai sus e cartierul cultural, WOW Porto, un ansamblu cu șapte muzee, 12 restaurante, magazine, expoziții temporară și o școală de vinuri. WOW Porto e un loc excellent de a privi apusul.

O plimbare pe faleză către Atlantic, la apus

Mi-a plăcut foarte mult faleza de pe malul stâng al Douro, care duce, cale de peste 4 km, către Atlantic, la plajă (Lavradores) și la cartierele de pe malul oceanului. De pe faleză, schimbi perpectiva asupra Porto și a podurilor sale, pătrunzi treptat într-un univers mai puțin turistic. Ridici puțin cortina asura vieții localnicilor, te întrebi dacă ți-ar plăcea să trăiești aici…Dacă ești pasionat de pescuit, sigur da, prada din Douro se arată imensă.

Afurada, cartier pescăresc cu restaurante tradiționale

Tot mergând pe malul Douro, ajungi, după aprox. 4 km de la podul Dom Luis I, la Afurada, un cartier pescăresc pitoresc. Te vor uimi străzile strâmte, casele micuțe, stil englezesc și atmosfera de oraș italian. Oamenii stau în fața casei privind la trecători, întinzând rufe sau făcând un grătar.

Afurada este locul indicat de un localnic binevoitor ca fiind locul unde poți mânca pește și alte produse proaspete tradiționale și a avut dreptate. Cele mai gustoase mese din Porto aici le-am luat.

La plajă, la Foz do Porto și Cabedelo

Punctul de întâlnire între râul Douro și Oceanul Atlantic, Foz e marcat de plaje de o frumusețe sălbatică. Poți ajunge din centrul istoric al Porto cu tramvaiul până la Foz. Linia dintre centrul orașului și Foz do Douro, care circulă de-a lungul râului, este una dintre cele mai frumoase rute ale rețelei centenare de tramvai din Porto. Când ajungi în Foz, înainte de a te pierde pe plajele de nisip și pe esplanade, aruncă o privire la Farul Felgueiras. Pe celălat mal sunt Estuarul Douro și plajele Lavradores și Cabedelo.

Alte obiective interesante în Porto

*Există mai multe obiective interesante pe malul drept al Douro. Unul dintre ele este Casa da Muzica, o sală de concerte construită ca parte a proiectului Porto 2001: Capitală Culturală Europeană. Clădirea minimalistă nu a fost finalizată la timp ci patru ani mai târziu. În apropiere, este Palacio de Cristal, ridicat la finele sec. al XIX-lea.

*Grădinile Palatului de Cristal sunt grupate pe diferite tematici (plante aromatice, medicinale, grădina sentimentelor, trandafiri sau pădurea) și oferă vederi altfel asupra orașului și a gurii de vărsare a Duero în Oceanul Atlantic.

*Odată ajuns aici, poate că te interesează Muzeul Romantic, aflat chiar după colț. Locul de exil al prințului Carol Albert al Sardiniei după abdicare este găzduit într-un conac opulent. Muzeul Romantic recreează o casă aristocratică din secolul al XIX-lea. Interiorul său are un farmec aparte cu camerele sale frumos decorate cu pictură și antichități.

*Croaziera pe Douro care te plimbă practic pe sub cele șase poduri, este supraevaluată, mai bine te orientezi către Valea Douro. 

Impresii din Porto, aici. 

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #Portugalia #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație #Porto #portowine #UNESCO #visitportugal

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This