Privind Porto de departe cum se desfășura leneș pe malurile înalte ale râului Douro, prima impresie a fost “iată un oraș liniștit de provincie”! Cu clădiri nu foarte înalte și nici prea moderne, bine înfipte pe malurile brăzdate de șosele, linii de tramvai și căi ferate, de la distanță, nu părea cine știe ce activitate în Porto. Nici apa Douro nu era brăzdată de multe ambarcațiuni, nu e cumva un vechi oraș pescăresc?!

Privit “din afară”, prima părere că Porto e un burg liniștit nu a fost pe deplin greșită.

Traficul rutier devenea tot mai intens pe măsură ce ne depărtam de periferia acestui oraș întins pe multe coline. Autostrada pe mai multe benzi nu prevestea nimic provocator sau ieșit din comun pentru cineva obișnuit cu drumurile din România. Situația s-a schimbat imediat ce am trecut primul pod peste Douro și am făcut stânga spre partea istorică, Ribeira. Am pătruns brusc într-un labirint de străduțe șerpuitoare, aglomerate, o adevărată provocare pentru șofer. Casele, cuprinse parcă într-un fagure uriaș, au devenit mult mai înghesuite, mai colorate, iar acoperișurile bisericilor, mai îndrăznețe.

Un amalgam arhitectural, un zumzet permanent, o forfotă de furnicar în expansiune.

Un oraș colorat …

Printre stilurile arhitecturale diferite din Porto se remarcă cel al clădirilor placate cu azulejo, bisericilor cu turnuri crenelate sau cu un stil sobru, greu de descifrat. Pitorești sunt și casele cu rufe întinse la ferestre sau cele cu tencuiala căzută, pe care grafitti lăsate moștenire de artiști neînțeleși nu reușesc să le învioreze prea mult. Pe străduțele medievale ale Porto, multe în pantă, lumina se joacă făcându-și loc printre clădirile înghesuite. Pe măsură ce urci și cobori pe străduțele pietonale și trotuarele strâmte începi să te întrebi cum e atât de aglomerat. E toată Europa în vacanță? Probabil că și un sfert din China!

…și foarte aglomerat

O masă de oameni pare că a descoperit acel perpetuum mobile brownian, revendicându-și trotuarele și chiar și bucăți de stradă. Aglomerația din prima zi în Porto a fost de-a dreptul șocantă. Peste tot râuri-râuri de oameni, se stătea la coadă la croaziere, la turnuri de urcat, la catedrale, la librării celebre. Pe podurile emblematice de peste Douro, mai ales pe Dom Louis, se mergea ca la defilare, în rând. Orice colț liber de umbră era adjudecat pe loc de vreun turist obosit sau poate, cine știe, amețit…

Părea că mulți dintre turiștii lumii și-au dat întâlnire la Porto și noi, cumva neinvitați, trebuia să ne facem loc printre ei. Zis și făcut, am intrat în ritmul local și ne-am lăsat duși cumva de val. De valuri, aproape oriunde am mers în Ribeira a trebuit să ne strecurăm prin mulțimea valuri-valuri.

Privind de sus la Porto din aerisitul Gaia 

La distanță…de un pod, e mult mai liniștita Vila Nova de Gaia, pe scurt Gaia. În pofida poziționării, Gaia e un oraș de sine stătător, pe malul opus de vechiul cartier Ribeira. Situată la capătul sudic al vestitului pod Dom Louis, Gaia este sinonimă cu cramele de vin de Porto. Din portul Gaia a pornit călătoria vinului de Porto în lume. În port și pe dealurile care-l supraveghează se află zeci de crame de vin, câteva fiind deschise pentru degustări. Poate te interesează că butoaiele de vin din Valea superioară a Douro erau transportate cu barca la Gaia. În prezent, butoaiele ajung pe drum, dar procesul este același. Vinul e maturat în pivnițele răcoroase și umede de pe malul râului și apoi e “fortificat” cu aguardente -un spirt puternic din coajă de struguri. Acesta oprește procesul de fermentație, făcând vinul mai dulce și mai tare, în jurul a 18-19 grade.

Locul de unde a pornit o istorie dulce

Adăugarea de aguardente a avut inițial rolul de a face vinul să reziste în călătorii lungi, într-o perioadă în care exista embargo comercial asupra vinurilor franceze. Dar licoarea dulce și tare nu e singura atracție în Gaia. Gaia e un loc bun și pentru a vizita câteva din atracțiile la înălțime ale locului: Mosteiro da Serra de Pilar, o clădire rotundă care adăpostește o mănăstire din sec, al XVII-lea și Jardim de Moro, o mică oază de umbră în atât de însoritul port din Gaia. Imagini spectaculoase ai și de la WOW -World of Wine, centru cultural cu șapte muzee, o școală de vin, restaurante și expoziții. Este un alt loc bun pentru a admira tumultosul Ribeira și Douro de la înălțime, mai ales la apus, când soarele le oferă nuanțe aurii.

Evadare din mulțime

Merită să-ți faci timp pentru a explora labirintul de alei și alei pietruite dincolo de faleza din Gaia. Poți evada din mulțime și primi o altă perspectivă interesantă. Printre crame și hoteuri de lux din Gaia sunt, cumva stinghere, bisericile vechi Igreja de Santa Marinha (sec. XIV) și Convento de Corpus Christi.

Porto este precum cartierul Alfama din Lisabona la o scară mult mai mare, cu străzi ceva mai late și mai curate. Dar ceva mai pitorești și mai colorate. 

E bine să știi despre Porto înainte de a-l vizita
Transportul în Porto

Porto are o mare densitate a populației, e supraaglomerat chiar. Dar rețeaua de transport în comun este destul de bine pusă la punct și include și metrou (din 2002), cu șase linii. Cu Andante Card poți călători cu metroul și autobuzele. Acest card e reutilizabil, se încarcă și poate fi folosit și pentru a ajunge la aeroport și la plajele de la Atlantic. Tramvaiele din Porto au un tarif special (3,50€/6 dus/dus-întors) iar biletele pot fi achiziționate la bord.

Cazarea în Porto

De regulă, e bine să te cazezi aproape de centrul istoric al unei destinații urbane pentru a ajunge ușor la obiectivele importante. Aproape de malul râului, Ribeira este o alegere pentru mulți turiști. Doar că acest pol turistic din Porto este foarte aglomerat și mai scump, iar hotelurile sunt ceva mai vechi. Poate ar fi bine să iei în calcul o cazare ceva mai sus de Ribeira, în Aliados, Foz do Douro, din apropierea plajelor de la Atlantic sau chiar în Gaia. Poți găsi oferte mai bune cu anulare gratuită pe Booking.

Restaurante bune în Porto

Porto este un pol gastronomic al Portugaliei, are de altfel câteva restaurante prezente în ghidul Michelin. Dacă ai un apetit pentru astfel de experiențe sofisticate și un buget pe măsură, fă rezervare din timp. Oricum, la toate restaurantele bine cotate e coadă mereu. Coada e un barometru de necontestat al succesului la public în Porto.

Cu mașina în Porto

Centrul orașului Porto este provocator pentru oricine. Străzile înguste, în pantă, multe cu sens unic, traficul intens și situația deficitară a locurilor de parcare din Porto sunt provocări majore pentru șoferi. Situația e complicată și de tramvaie, de tuk-tuk, și pietoni, plus lucrările la construcțiile publice care blochează multe intersecții mari și străduțe.

Ce să ai în bagaje

Spre deosebire de mult mai însorita Lisabona sau Algarve, clima este destul de schimbătoare în Porto. Perioada de vârf pentru a vizita Porto este mai-octombrie. Oricând ai ajunge aici, ia în bagaj încălțăminte foarte comodă, pentru urcatul și coborâtul pe străduțele pietruite, unele destul de abrupte. Dealurile și pavajele denivelate din Porto îți vor antrena serios picioarele.

Pregătește-te pentru vremea schimbătoare din Porto. Adu cu tine și o geacă de ploaie și o eșarfă, precum și ochelarii de soare.

Cartierele vestice din Porto se învecinează cu Atlanticul, există aici câteva plaje cu nisip la care se poate ajunge ușor cu metroul sau cu autobuzul. Apa este rece, curenții puternici, dar peisajul și mai ales aerul ozonat merită o zi pe plajă. Așadar, nu uita costumul de plajă!

A meritat să vizitez Porto?

Privind în urmă. imaginea de burg liniștit privit “din afară” nu a fost pe deplin greșită.

Da, Porto nu are totuși aerul acela de metropolă modernă și cosmopolită. Trebuie să spun că este un oraș mai degrabă haotic, un furnicar de oameni, mașini, scutere, tramvaie, printre care își fac loc și tuk-tuk-urile. Și mulți pietoni.

Dar Porto este vibrant, energic și surprinzător la fiecare pas. Porto nu e liniștit sub nicio formă și probabil că la nicio oră, ne-am convins de aceasta. Este un oraș care-ți pune cumva la încercare determinarea de a-l cuceri dar te răsplătește cu generozitate că ai avut plăcerea și îngăduința de a-l descoperi așa cum e, cu bune și cu rele. Un oraș de văzut, plăcut și făcut multe lucruri.

Scurta istorie a Porto și a vinului său

*Orașele Porto și Gaia se află de-a lungul râului Douro, la trei km de vărsarea râului în Oceanul Atlantic.

*Situat la 280 km nord de Lisabona, Porto este al doilea oraș ca mărime al Portugaliei. Este centrul comercial și industrial pentru zona de la nord a țării. Zona matropoitană a  Porto are peste 2,6 milioane de locuitori.

*Centrul istoric din Porto a fost inclus în Patrimoniului Mondial UNESCO în 1996.

Porto se desfășoară în prezent pe malul nordic al Douro, extinzându-se în afara cartierului mai vechi de pe malul râului, cunoscut sub numele de Ribeira.

* Denumit Portus Cale în epoca romană, Porto a fost o așezare înfloritoare pe malul Douro. Un trib nomand, Alani, a fondat mai târziu orașul Castrum Novum pe malul de nord. Vizigoții au pus stăpânire pe așezare în jurul anului 540 d.Hr., dar au pierdut-o în fața maurilor, în 716.

*În 997, forțele creștine au recucerit Porto, care pentru o vreme a devenit capitala conților de Portucalense (nordul Portugaliei) în timpul stăpânirii maure în partea de sud a regatului.

*Maurii au cucerit din nou orașul pentru o perioadă scurtă timp, care în 1092 a fost recâștigat de creștini.

*Prințul Henri Navigatorul s-a născut aici în 1394. În sec. al XIV-lea orașul a devenit un port important.

*Pe 12 mai 1809, trupele britanice conduse de ducele de Wellington au traversat Douro și i-au înfrânt pe francezi, capturând Porto.

*Comerțul în portul Gaia a început în a doua jumătate a sec al XVII-lea, fiind reglementat  de Tratatul de la Methuen (1703) dintre Anglia și Portugalia. Un act din 1906 a definit Porto ca un vin produs în districtul Douro cu o tărie alcoolică de peste 16,5 la sută. Englezii sunt cei care au profitat de pe urma vinului de Poto, ei deținând mare parte din distilerii, dar e drept că tot ei l-au promovat.

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile visate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #Portugalia #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație #porto #visitporto #UNESCO

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This