Te invit într-o călătorie în locurile sacre ale creștinismului, unde fiecare ar trebui să aibă șansa de a ajunge măcar o dată în viață. Creștinismul este cea mai mare religie din lume, cu aprox. 1,2 miliarde de adepți pe tot globul. Mii și mii de pelerini creștini vizitează anual aceste locuri unice, încărcate de simboluri, pentru a-și urma credința, a cinsti tradițiile, din obligație sau din curiozitate.

Hai cu mine în această călătorie în locurile sfinte ale creștinismului, chiar dacă deocamdată doar virtuală.

Ierusalim-Cetatea Sfântă

Unul dintre cele mai vechi orașe din lume, Ierusalimul este extrem de important pentru cele trei religii avraamice, respectiv pentru iudaism, creștinism și islam. Amplasat între Mediterana și Marea Moartă, în Munții Iudeii, la o altitudine de 750 metri deasupra nivelului mării, Ierusalimul este supranumit “Centrul Lumii”, “Oraşul de Aur” sau “Orașul Sfânt”. Straturi de istorie se ascund în pământul său, de când Ierusalim a fost ales de Regele David, acum aprox. 3.000 de ani, pentru a fi centrul iudaismului.

În Ierusalimul vechi, ai șansa de a călca pe urmele Mântuitorului, pentru că multe din străduțele de pe vremea Sa au rezistat timpului, fiind cumva în același loc. Via DolorosaDrumul Crucii, cu cele 14 opriri ale lui Iisus cu crucea în spate, te conduce către “kilometrul zero” al creștinismului, Biserica Sfântului Mormânt. Aici au avut loc ultimele cinci opriri ale Mântuitorului de pe de Drumul Crucii, până la uciderea Sa pe Muntele Golgota. Ajungi la Sfântul Mormânt după ce intri în micuța Capelă a Îngerului. Aici se află piatra pe care a stat Îngerul care a anunțat Învierea Domnului. Sub o lespede grea de piatră este mormântul unde a fost pus Iisus după ce a fost ucis și de unde a Înviat. Piatra Ungerii este lângă intrarea în Biserica Sfântului Mormânt.

Lista locurilor sfinte remarcabile din Ierusalim continuă cu Muntele Măslinilor și cu Grădina Ghetsimani, acolo unde Iisus venea des să se roage. Grădina este aceeași în care a avut loc trădarea lui Iuda. Sala Cina cea de Taină, unde Isus a stat cu discipolii săi înainte de răstignire, se găsește și ea tot în partea veche a Ierusalim. Biserica Tuturor Națiunilor, construită la baza Muntelui Măslinilor pe locul unde Iisus Hristos s-a rugat în noaptea în care a fost luat prizonier și Mormântul Sf Fecioare Maria, tot în Ghetsimani, sunt alte locuri de pelerinaj, locuri sacre ale creștinismului.

Vă recomand să vizitați Ierusalimul cu un ghid specializat, cu har. Sunt multe detalii pe care vi le poate spune și multe obiective mai puțin semnalizate pe care vi le poate arăta. Multe vă pot trece cu privirea în Ierusalim, este un loc foarte aglomerat și pestriț, de altfel. S-au scurs 2.000 de ani, dar Ierusalim pare că nu s-a schimbat prea mult.

Betleem-Steaua sus răsare

Atunci când împăratul roman Irod a ordonat recensământul copiilor, Iosif și Maria s-au întors la Betleem, unde s-a născut Iisus, într-o iesle. Bethleem-Casa pâinii- este locul unde se naște Hristos, înconjurat de păstori și de cei trei magi veniți cu daruri de la Răsărit. În Bethleem, unul din cele mai importante dintre locurile sacre ale creștinismului, trebuie vizitată Biserica Nașterii, cel mai vechi lăcaș de cult creștin păstrat aproape intact. Biserica a fost ridicată de Sfânta Împărăteasă Elena în anul 335. Mama Împăratului Constantin cel Mare a ridicat multe lăcașuri de cult în Ierusalim, inclusiv prima biserică a Sfântului Mormânt. Peștera Fericitului Ieronim este locul unde călugărul a tradus, pentru prima oară, Vechiul Testament, din limba ebraică, în limba latină, limba oficială a Imperiului Roman (Vulgata).

Grota Laptelui, locul unde Maica Domnului L-a alăptat pe Iisus și unde sfânta familie s-a refugiat când Irod a ordonat uciderea tuturor nou-născuților, este un alt reper creștin din Bethleem.

Modestul oraș vechi din Bethleem este interesant și pentru plimbări, pentru priveliștea sa asupra Ierusalimului și a împrejurimior deșertice și pentru atmosfera sa. Se crede că Strada Stelelor este calea străveche urmată de Iosif și Maria spre locul Nașterii. Impresii din Bethleem, aici.

Marea Galileii

Marea Galileii, denumită Lacul Ghenizaret sau Marea Tiberiadei a fost “martora” multor momente din evanghelii. Mersul pe apă al lui Hristos, la chemarea Sfântului Petru, potolirea furtunii au avut loc în acest lac cu apă dulce. Multe localități, cetăți cu rezonanță biblică precum Magdala, Betsaida și Capernaum, prosperau odinioară pe malul Mării Galileii. A mai rezistat timpului vechiul Tiberiada. Între Betsaida și Capernaum, “Cetatea Domnului” se înalță „Muntele Fericirilor”.

Regiunea Galileea, locul pe care Iisus L-a iubit atât de mult, este unul dintre cele mai importante situri creștine din Israel. Iisus a făcut în Galileea o mare parte din minunile sale, prima dintre ele fiind transformarea apei în vin la Cana (azi, satul arab Kafar). Tabgha, situată pe țărmul nordic al Mării Galileii, este locul în care Iisus a hrănit cinci mii de oameni cu o pâine și doi pești. În acest oraș se află Biserica Sf. Petru a Primatulii, unde Iisus le-a apărut ucenicilor săi după Înviere.

Muntele Tabor

Muntele Tabor este locul unde Iisus Hristos s-a urcat împreună cu Petru, Iacov și Ioan pentru schimbarea la Față. Tot aici, a avut loc întâlnirea reprezentanților Vechiului Testament (Moise și Ilie) cu cei ai Noului Testament (Apostolii Petru, Iacov și Ioan). Muntele Tabor se află la capătul estic al văii Jezreel, la 18 km vest de Marea Galileii, în Israel. Altitudinea sa maximă este de 575 m. 

Nazareth

Nazareth, orașul în care a copilărit Iisus, este situat în nordul Israelului, la nici 150 km de Ierusalim. Orașul are două părți, cea modernă, Nazarethul de Sus, fiind construit mai recent. Cu un aspect tipic oriental, Nazarethul de Jos este construit peste vechile vestigii din vremea lui Iisus. Aici se află Bazilica Bunei Vestiri, una dintre cele mai importante locașuri de cult creștine. Biserica actuală, de dimensiuni impresionante, a fost ridicată pe ruinele unei biserici bizantine, pe locul casei Sfinţilor Ioachim şi Ana, părinții Maicii Domnului. Dacă ai ajuns până aici, nu vei ocoli biserica ortodoxă cu hramul „Sfântul Gavriil”.

Râul Iordan

Istoric și religios, râul Iordan este considerat unul dintre cele mai sacre râuri ale lumii. Există nenumărate referiri la Iordan, atât în Biblia ebraică, cât și în cea creștină, cea mai semnificativă fiind că aici a fost botezat Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. Râul a rămas o destinație religioasă și un loc pentru botezuri. Iordan își primește apa din zăpada topită și scursă de pe muntele Hermon și, după un traseu sinuos, se varsă în Marea Moartă. Iordan are cea mai mică altitudine a oricărui râu din lume și traversează o zonă a conflictelor ideologice și teritoriale. Apa sa, principala sursă pentru agricultorii locali, se împuținează tot mai mult, ceea ce influențează și secarea Mării Moarte.

Ierihon, “Orașul palmierilor”

Unul dintre cele mai vechi orașe din lume, Ierihon, un orășel din Palestina, a fost martorul a nenumărate întâmplări biblice. Situat în apropierea graniței dintre Israel și Iordania, a Deșertului Iudeii și a Văii Iordanului, Ierihon se învecinează cu Munții Moabului, de unde Dumnezeu I-a arătat, lui Moise, Pământul Făgăduinței. În est, se înalță Muntele Carantaniei, unde Iisus, imediat după Botezul din Iordan, a fost dus în pustiu pentru a fi ispitit de diavol. Mântuitorul a stat în una din peșterile de pe acest versant aproape vertical, unde a fost ridicată o biserică. Nu departe, curge Iordanul, râul care izvorăște din Muntii Libanului pentru a se vărsa în Marea Moartă.

Potrivit Evangheliei, în acest oraș Iisus I-a redat vederea unui orb și l-a măntuit pe vameșul Zaheu, care și-a donat jumătate din avere celor săraci. Văzut de sus, Ierihonul este plin de palmieri, de unde i se trage și numele, “Orașul Palmierilor”.

Nicio călătorie în locurile sacre ale creștinismului nu poate să ocolească Basilica Sf. Petru din Vatican.

Basilica Sf Petru din Vatican, sediul Papalității

O bazilică dedicată Sf. Petru a fost ridicată în anul 320 de Împăratul Constantin, pe locul unde a fost înmormântat Sf. Apostol Petru. Considerat întemeietorul Bisericii Catolice, Apostolul Petru a fost crucificat de soldații împăratului Nero cu fața în jos, așa cum și-a dorit. Bazilica Sf. Petru din prezent a fost construită în perioada 1506-1615, pe locul vechiului lăcaș de cult.

Basilica Sf. Petru a beneficiat de geniul unor mari arhitecţi şi artişti, printre care se remarcă Michelangelo, Bernini și Brunelesci. Michelangelo a proiectat, în 1547, Domul Basilicii și a supravegheat construcția până când a murit. Cu cei 136,57 metri ai săi, Domul Basilicii Sf Petru este cel mai înalt din lume, dar nu te descuraja, poți ajunge sus, pe cupola sa, pentru o imagine de neuitat asupra Romei, de sus.

Biserica Sfânta Sofia- „Haghia Sophia” sau „Sfânta Înțelepciune”

Biserica Sfânta Sofia din Istanbul – vechiul Constantinopol – biserică creștină la origine, transformată în moschee după cucerirea Constantinopolului în anul 1453. Ridicată pe locul unui templu păgân în doar șase ani, între 532–537 și cu o istorie zbuciumată, „Haghia Sophia” sau „Sfânta Înțelepciune” este în prezent muzeu. Un reper de arhitectură și sediul, pentru peste 900 de ani, a Patriarhiei Ortodoxe a Constantinopolului, Sfânta Sophia a reușit să stea în picioare, deși a fost afectată de cutremure, jafuri, asedii, modificări și schimbarea destinației. Astăzi, Haghia Sophia este o atracție turistică de top din Istanbul, fiind recunoscută drept una dintre cele mai mari și impresionante clădiri din lume.

Deși nu are legătură directă cu Evangheliile sau cu momentele biblice, Sfânta Sophia este cea mai importantă structură bizantină și unul dintre marile monumente ale lumii.

După ce ai vizitat aceste locuri speciale, vei realiza că această experiență te-a schimbat, ți-a deschis ochii și sufletul, te-a făcut mai puternic. Sperăm că articolul nostru te-a inspirat pentru următoarele tale călătorii spirituale.

Vino alături de noi pentru cele mai inspirate vacanțe și călătorii pe Facebook și pe Instagram. Îți mulțumim pentru Like și Share, vom ști că ți-a plăcut ceea ce facem cu pasiune.

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This