În drumul vostru către insulele elene Corfu, Thassos sau către zona Halkidiki, nu ocoliţi Salonic, capitala provinciei istorice Macedonia şi cel de-al doilea oraş ca mărime din Grecia. Acest oraş care poartă numele unei prinţese, care a fost ales de sfinţi pentru a trăi şi propovădui, te aşteaptă plin de viaţă, primitor, cu o relaxantă atmosferă de vacanţă şi cu nenumărate dovezi ale istoriei sale vechi.
Mărginit de apele golfului cu acelaşi nume, Salonic este un oraş cu aer mediteraneean chiar dacă e situat pe malul Mării Egee, e frumos şi elegant și. cel puţin vara, turiştii şi localnicii se distrează “umăr la umăr” până către dimineaţă. Așa, de parcă nu ar avea nimic de făcut a doua zi. Am ajuns în Salonic după nici 10 ore de mers cu autoturismul din Bucureşti şi oraşul ne-a întâmpinat cu multă căldură şi la propriu şi la figurat.
Puși pe distracție
Spre seară, o lumină specială, de un roz cu irizări aurii, a învăluit urbea, îmbrăcându-o parcă în straie de petrecere. Căci peste tot, în piaţa centrală, Aristotelous şi pe străzile din apropierea falezei, oamenii se relaxau la terase şi restaurante, plimbându-se apoi agale pe străzile cosmopolite. Unii făceau baie în mare, alţii pescuiau, câțiva se plimbau cu vaporaşul…Şi până târziu în noapte s-a petrecut în Salonic în acea zi de mijloc de vară, însă nu se audea nicăieri muzică stridentă sau de calitate îndoielnică…
Turnul Alb în… noaptea neagră 🙂
Turnul Alb, ridicat din porunca lui Suleyman Magnificul
Salonic are cu ce se lăuda şi ziua, una din principalele sale atracţii fiind Turnul Alb, ridicat de otomani acum peste jumătate de mileniu, un punct important de reper al oraşului, mai ales că e situat lângă faleză, pe un mic promotoriu. Turnul Alb, ridicat în anul 1535 la porunca lui Suleyman Magnificul, care a fost folosit ca fort şi apoi ca închisoare şi loc de execuţie, găzduieşte astăzi Muzeul orașului Salonic, iar de la ultimul etaj priveliștea asupra oraşului e minunată. Piaţa Aristotelous, cu un aer occidental, confirmă şi ea apetitul pentru relaxare specifică acestui orăşel, nenumărate taverne şi cofetării fiind în acest areal.
Piețe cu atmosferă orientală
În capătul său se află ruinele forului roman, iar pe latura vestică se găsesc pieţele Kapani și Modiano cu o mulţime de produse proaspete, carne, peşte, mirodenii. Are un parfum cu puternic iz oriental această piaţă, este un amalgam de culori, miresme şi gusturi, un furnicar uman. Fosta piaţă acoperită, Modiano, a fost transformată într-un soi de pasaj pietonal unde sunt acum taverne cu mâncare bună, nu foarte scumpe şi cu spectacole live de bouzouki.
Şi zona numită Ladadika, lângă port, vechiul cartier al comercianţilor de ulei, transformat într-o zonă de divertisment în anii ’90, e plină de restaurante, baruri elegante și chiar cluburi.
Piaţa Aristotelous este vegheată de sus de la înălţime de zidurile orașul vechi și vechii cetăţi, pe care nu am reuşit să o văd, aşa cum recunosc că nu am văzut nici muzeul de Arheologie şi pe cel de Cultură Bizantină.
Bazilica și catacombele Sf Sf Dimitrios, în patrimoniul UNESCO
De vizitat în Salonic. Bazilica Sf. Dumitru – Dimitrios este un alt punct important pe harta turistică a oraşului care nu ar trebui ratat. Sf. Dumitru Izvorâtorul de mir, ale cărui moaşte se găsesc aici, pe locul unde a avut loc martiriul său, este patronul şi ocrotitorul oraşului Salonic. Bazilica este astăzi cea mai mare biserică din Grecia, renumită pentru cele șase panouri de mozaic care îl reprezintă pe Sfântul Dumitru împreună cu ctitorii bisericii sau cu copiii acestora. Biserica a fost ridicată la puțin timp după martiriul acestui fost ostaș roman, deosebit de erudit, devenit guvernator al Salonicului. Sf Dimitrios a fost un om plin de curaj care nu s-a sfiit să-și declare credința creștină, chiar cu prețul vieții, fiind ucis cu o suliță în timpul prigoanei creștinilor de pe vremea împăratului Maximilian, în anul 306. Bazilica a fost ridicată cîțiva ani mai târziu, apoi a fost mărită, apoi, în anul 1493 a fost transformată în moschee. A redevenit loc de cult creștin în anul 1912, pentru ca în 1917 să fie afectată de incendiul puternic care a cuprins Salonicul.
Trebuie să vizitaţi şi vechile catacombe din Salonic, aflate chiar la subsolul bisericii, unde sunt expuse obiecte care au rezistat timpului și marelui incendiu. Locul are o încărcătură spirituală deosebită, vin oameni din toată Europa aici şi nu doar ortodocşi… Este foarte bine amenajat și pus în valoare, este precum un mic muzeu de istorie și de mărturii ale credinței …
Casa copilăriei lui Ataturk
În apropiere de Biserica Sf Dimitrios se află casa în care a copilărit Ataturk, unde nu se putea intra dar şi pitorescul cartier Ano Poli. Ano Poli, singura parte a orașului care a supraviețuit marelui incendiu din 1917, este un loc minunat pentru a te plimba pe străduţele liniştite, strâmte şi în pantă, mărginite de case cu două etaje și străzi cu trafic redus.
Salonic este un loc care merită vizitat mai pe îndelete și nu așa, în treacăt către insulele grecești accesibile cu autoturismul. Este un oraș aflat altădată la granița dintre două lumi, cea creștină și cea musulmană, este o monstră a unei istorii crude dar adevărate, un loc deosebit care merită vizitat aflat la numai 680 de kilometri de București.
Repere istorice ale orașului
Sub stăpânirea romană, Salonic a devenit capitală regională şi a fost declarat ” oraș liber „, fiind comandat totuşi de un pretor roman și supravegheat de o garnizoană romană. Tot pe vremea romanilor, Salonic cunoaşte o perioadă de mare prosperitate, fiind amplasat pe traseul rutelor comerciale importante Asia- Europa. S-a construit aşadar şi un forum roman, situat în partea de sus a actualei străzi centrale Aristotelous.
Loc preferat de Sfântul Apostoli Pavel şi de Sf Dimitrie
În anul 50 d. Hr., Apostolul Pavel a vizitat Salonicul pentru a propăvădui religia creştină în regiune, elaborând cele două „Epistole pentru Tesaloniceni”. Apoi, Salonic a devenit, în anul 297 d. HR., reşedinţa temporară a împărtului roman Galerius, din ordinul căruia s-au construit multe clădiri impresionante din oraș, unele fiind vizibile și astăzi în centrul urbei: Rotonda (care a fost un templu sau mausoleu ), Arcul lui Galeriu, Palatul lui Galerius și Hipodromul, a cărei temelie există acum în blocurile din piaţa Ippodromiou. Cezar Galerius a recomandat împăratului Dioclețian să înceapă o campanie de persecuție a creștinilor – decizie care a dus la martiriul Sfântului Dimitrie, în 305-de la băile romane pe locul cărora este amplasată în zilele noastre Bazilica Sfântul Dumitru.
Sub dominaţie romanilor goților şi a veneţienilor
În anul 324, capitala Imperiului Roman s-a mutat la Bizanț, cunoscut apoi sub numele de Constantinopol, actualul Istanbul. Religia oficială a Imperiului a devenit creștinismul și limba oficială, după secolul al 7-lea a fost limba greacă.
În acest timp, pentru a proteja orașul de goți, împăratul Teodosie cel Mare a ordonat ridicarea de ziduri masive în jurul oraşului, o parte fiind în picioare până în ziua de azi. Totuşi, oraşul a fost cucerit de goţi iar o garnizoană a acestora s-a stabilit în Salonic. Până în secolul al 13-lea, Salonic a fost atacat de numeroase triburi barbare unele având succes şi cucerindu-l.
Din Evul Mediu, Salonicul a moștenit 15 site-uri paleocreştine şi bizantine, incluse în lista Patrimoniului Mondial UNESCO .
În 1204 , orașul a fost cucerit de cruciaţi, pentru ca în 1423 să intre sub stăpânirea venţienilor.
Sub stapânire otomană timp de peste 500 de ani
Apoi în 1430 oraşul e invadat de armata otomană, care îi decimează o mare parte dintre locuitorii creştini sau îi vinde ca sclavi. Începe apoi colonizarea cu populaţie de religie musulmană a oraşului, venind apoi rândul evreilor expulzaţi din Spania să se stabilească aici. Musulmanii trăiau în Ano Poli, creștinii locuiau în partea de est a centrului modern al oraşului, evreii în partea centrală și de sud, aproape de malul mării și venetienii în Frangomahalas…
Începând cu secolul al 16-lea, oraşul a înflorit din nou și a devenit un loc foarte cosmopolit fiind până la sfârșitul secolului al 19-lea, un punct de interes pentru investitorii europeni, fiind de fapt cel mai important centru comercial și din Balcani. Secolul al XIX-lea nu a fot deloc liniştit pentru Salonic, aici având loc nemeroase incidente sângeroase, adevărate băi de sânge iar Turnul Alb a fost scena unora dintre ele. O parte din populaţia greacă a oraşului a fost măcelărită de turci la Revoluția care a început în 1821şi a dus la crearea a Regatului Greciei în 1830. Salonicul s-a alipit Regatului Greciei în 1912, după ce turcii s-au retras de aici, lăsând în urmă numeroase exemple de arhitectura magnifică: băi de aburi, moschei, clădiri publice eclectice și vestitul Turn Alb.
Salonic are o serie de atracții turistice de top, de toate pentru toți, este un oraș pe care ajungi să-l iubești aproape instantaneu!
Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook !și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!
#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #inspiratie #grecia #salonic
Moaștele Sf DimitrieCatacombele Sf Dimitrie
Confirmări/Notificări