Corfu te cucerește în primul rând cu prospețimea sa, fiind cea mai verde insulă a arhipelagului elen, cu peisajele sălbatice de coastă, cu plaje cu ape de culori ireale și cu o limpezime deosebită.

Lista lucrurilor care mi-au plăcut la Corfu continuă cu mâncarea bună de la tavernele de oriunde, cu satele vechi cu străduțe strâmte și foarte întortocheate pierdute printre dealuri și livezi de măslini și cu minunata sa capitală, elegantul oraș Corfu, Kerkyra în greacă.

Sunt multe locuri de văzut și făcut în Corfu, pe care nu ai cum să le „bifezi” într-o săptămână dacă vrei să te bucuri pe ]ndelete de principala atracție a insulei, plajele. Iată lista scurtă cu ceea ce merită vizitat în Corfu.

Paleokastritsa, vedere de la Bellavista

Paleokastritsa, paradisul pământean la zeilor

1. Paleokastritsa-Palaiokastritsa în greacă. Zona Paleokastritsa este celebră pentru frumusețea sa sălbatică și pe bună dreptate. Combinația mare-munte-vegetație luxuriantă din Paleokastritsa este atât de spectaculoasă încât muritorii de rând s-au gândit că acest loc nu putea fi trecut sigur cu vederea de către zei. Astfel că Legendele Olimpului plasează, în imediata apropiere a unuia dintre cele șase golfulețele care formează Paleokastritsa, corabia pietrificată a lui Odiseu.

Flancate de munți înverziți, plajele Abelakia, Aghios Petros, Aghios Spyridon, Agia Triada, Platakia și Alipa care formează zona Paleokastritsa își merită renumele, deși nu au nisip ci pietricele de diferite mărimi. Alături de amplasarea în golfulețe înverzite și mai dosite, apele foarte curate sunt principalul lor atu.

Sunt destul de micuțe plajele din Paleokastritsa și poți astfel avea neșansa să fie și destul de aglomerate, mai ales în plin sezon, dar merită să ajungi, măcar să vă faceți o idee asupra notorietății locului, dacă nu să te cazazi în apropiere. Zona Paleokastritsa este renumită și pentru snorkeling și scuba diving, activități favorizate de țărmul stâncos. Dar, dacă nu te tentează aceste activități, poți face o excursie cu vaporașul cu fundul de sticlă, de unde poți admira viețuitoarele marine ( puține) care se lasă observate în apele Mării Ionice.

2. Mănăstirea Panagia Palaiokastritsa și Lakones, la înălțime
 În zona Paleokastritsa se află alte două obiective care merită vizitate: Mănăstirea Panagia Palaiokastritsa și Lakones, un sat pitoresc cocoțat în vârf de munte. De sus, de pe culmile Lakones, ai o panoramă deosebită asupra Paleokastritsa și asupra unei părţi consistente din vestul insulei Corfu, până departe. Angelokastro-Castelul Îngerilor, oferă și el imagini deosebite ale insulei, de la înălțime.
Sfat pentru şoferi 
Este bine să știți că în toată insula Corfu drumurile sunt înguste și destul de solicitante pentru șoferi dar în zona Paleokastritsa traficul devine chiar periculos. Pe drumurile de munte, oricum oarte strâmte și întortocheate, se „strecoară” și autocare, turisme și scutere iar în preajma obiectivelor precum Mănăstirea Panagia Paleokstritsa traficul devine un mic haos. Sus, către satele din munți, inclusiv către Lakones, șoseaua, deși pitorească, are curbe foarte strâmte și pe unele porțiuni de drum nu există parapeți. Însă odată ajuns la destinație îți dai seama că a meritat să fii un pic mai vigilent la volan…

Vedere de la Lakones asupra Paleokastritsa

3. Capitala insulei, orașul Corfu, unul dintre cele ai frumoase orașe din Grecia

Oraşul Corfu-Corfu Town, capitala insulei. Are de toate capitala insulei: o poziție deosebită, o istorie veche și cu urme palpabile ale acesteia, este și modernă și veche în același timp și păstreazăastfel un amestec cosmopolit de stiluri arhitecturale. În Corfu Town te așteaptă o atmosferă relaxată de vacanță, în orice punct al orașului te-ai afla, la aproape orice oră din zi!

În orașul Corfu merită să vizitezi Noua și Vechea fortăreață, orașul istoric, strada Liston-cu vedere la mare și plină de restaurante șii cafenele, Muzeul de Artă Asiatică și Biserica Sf Spiridon, patronul insulei.

La apus, mergi în portul vechi, din apropierea Noii Fortărețe, să te bucuri de soarele care apune în Marea Ionică îmbrăcând totul în toate nuanțele de roșu și roz!

4. Locul cel mai fotografiat de pe insulă: Kanoni

Peninsula Kanoni. Aflată la numai aproximativ 4 kilometri distanță de orașul Corfu, peninsula Kanoni merită vizitată, sau măcar admirată de sus, pentru imaginea deosebită, emblematică pentru Corfu și pentru Grecia, a celor două insulițe vecine, Vlaherna și Pontikonisi sau Mouse Island ( insula Șoarecelui) cu insula Corfu în fundal. Foarte aproape se află aeroportul din Corfu, așa că, dacă ești un fotograf mai norocos, poți imortaliza și cele două insulițe, și Corfu și o aeronavă în zbor..
Aproape toate vederile și imaginile din Corfu au fost făcute la Kanoni. Vlaherna este o insuliță aflată la aproximativ 100 de metri de pista principală a aeroportului din Corfu, unde se află o mănăstire din secolul al XII-lea ( foto sus). Mouse Island, unde mai dăinuiește o mănăstire din secolul al XIII-lea, este și ea o locație demnă de Legendele Olimpului avându-l ca protagonist principal pe Ulise. Unii spun că insulița și-a primit numele din cauza formei sale de șoricel ghemuit.

5. Palatul Împărătesei Sissi „dedicat” lui Ahile și grădina Achillion

Nicio vacanță în insula Corfu nu este completă fără o vizită la palatul construit de împărăteasa Elisabeta a Austriei, cunoscută drept Sissi, din apropierea satului Gastouri. Sissi a ales un loc cu o amplasare superbă pentru această vilă mai mare, între dealuri umbrite de o vegetație luxuriantă, la aproximativ 11,5 kilometri sud de Corfu Town, pentru a se relaxa privind marea, de la înălțime. Elegantul palat Achillion a fost proiectat de un  arhitect italian pentru a reflecta admirația împărătesei Sissi pentru mitologia greacă și în special pentru Ahile, cel de la care derivă de fapt numele palatutui/vilei. Grădina Achillion păstrează și acum statuetele celor nouă muze și o serie de reprezentări ale eroilor din Legendele Olimpului, La loc de cinste este Ahile, favoritul nefericitei împărătese care a părăsit Viena pentru a se izola pe acest deal din Corfu.

Sissi nu s-a bucurat prea mult de acest loc deosebit și a murit în 1898. Palatul său micut a fsot folosit, peste câțiva ani, de împăratul Wilhelm al II-lea ca reședință de vară. După declanșarea războiului, palatul a fost ocupat de francezi și sârbi, apoi a fost folosit ca spital…La Achillion s-au filmat scenele de cazinou pentru filmul „Doar pentru ochii tăi” din seria James Bond. Mie mi-au plăcut în special curtea interioară a Palatului Achillion, pavată cu marmură și „păzită” de muze, panorama amplă asupra părții estice a insulei Corfu și arhitectura romantică, simplă și elegantă. Și să nu uit de drumul șerpuind printre munți până sus la Palatul lui Sissi.

Canalul Dragostei, Sidari. Localnicii spun că dacă nu ai înnotat aici nu ai iubit niciodată :). Nu e chiar așa!Plaja din Sidari

6. Canalul Dragostei de la Sidari

La Sidari se află o stațiune mai animată preferată de cei mai tineri ci și așa numitul „Canal al dragostei”, formațiuni stâncoase înalte în care marea pătrunde ca într-o menghină. La Sidari, marea cu minunate nuanțe de turcoaz își face loc, mai mult sau mai puțin năvalnic, printre stâncile înalte tot mai strâmte, oferind nenumărate oportunități aflați pe mal de a face poze deosebite sau adrenalină înotătorilor. La Sidari, o stațiune măricică care are și o lungă plajă de nisip, se află și ruinele unei fortărețe venețiene.

7. Mănăstirea Pantokratoras, pe cel mai înalt punct

Pe cel mai înalt punct din Corfu, pe vârful Pantokratoras ( 911 metri), în nord-estul insulei, se află mănăstirea Pantokratoras, un loc liniștit care-ți oferă o minunată perspectivă asupra insulei și asupra vecinilor săi: Albania și chiar Paxos și Diapontia, în zilele senine. Pe Muntele Pantokratoras au rezistat satele tradiționale, în care timpul pare ca s-a oprit cumva. Drumul până sus la Pantokratoras aduce pe alocuri cu șoselele alpine din România, numai că este mult mai strâmt și, pe unele porțiuni, și neasfaltat. Aceasta nu îmseamnă că sunt necirculate… Ai parte de ceva adrenalină la volan în Corfu, nu doar pe drumul către  Pantokratoras !

Galerie foto din insula Corfu, mai jos.

Mănăstirea Pantokratoras (sus)Vedere asupra coastei de est a insulei de la ferestrele Palatului Împărătesei SissiGrădina în trepte a Palatului Achillion e „vegheată” de statuia lui Ahile

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat să visezi ! Te aștept să intri în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !
Visează, iubește, călătorește! Drum bun!
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This