Unul dintre cele mai frumoase și deosebite locuri din Corfu este chiar capitala insulei, orașul Corfu, alias Kerkyra, care trebuie vizitat. Desprins parcă dintr-un film italian, orașul Corfu are un aer special, care îmbină eleganța engezelească și rafinamentul franțuzesc cu stilul de viață 100% grecesc.

Amplasat strategic pe un promotoriu pe malul Mării Ionice, Kerkyra te întâmpină cu o atmosferă autentică de vacanță mediteraneeană: forfotind de viață, relaxat, relaxant și distins în același timp.


Cei care au spus despre capitala insulei Corfu-Kerkyra că este unul dintre cele mai frumoase și cosmopolite orașe din Grecia au avut dreptate: Corfu town este scăldat de apele mării, are o arhitectură deosebită care te trimite cu gândul la orașele siciliene sau la Veneția, are obiective turistice construite de civilizații diferite, te îmbie cu nenumărate restaurante și terase. Are istorie și amplasare, obiective de vizitat și gastronomie, plus un „dram” de spiritualitate, în oraș și împrejurimi fiind aproximativ 800 de biserici.

Partea veche a orașului, prima de lista de vizitat

Mi-a plăcut în special în partea veche a orașului Kerkyra, unde, într-un perimetru  relativ restrâns, se află majoritatea obiectivelor care trebuie vizitate în capitala insulei Corfu. Fortăreața Veche și cea nouă, imensa piață Spianiada și, în imediata sa apropiere, strada Liston, piața Sfinților și Universitatea Ioniană se află la o „aruncătură de băț” una de alta. Mai mult, toate aceste obiective turistice sunt unite printr-un labirint de străduțe  pietonale deosebit de pitorești, care se întâlnesc în piațete parcă desprinse din scenele unor pelicule italiene. Sus, la ferestrele construite într-un amalgan de stiluri predminând cel renascentist, baroc și neoclasic, atârnă dezinvolte rufele puse la uscat, iar din balcoane pare că stă să cadă câte o mușcată.
Insula Corfu a fost râvnită de toate marile imperii din regiune, fiind în decursul istoriei sale sub mai multe stăpâniri, însă lunga perioadă de dominație venețiană mai ales, la care se adaugă cea englezească și  franțuzească și-au pus amprenta cel mai mult asupra arhitecturii orașului. șșvFortăreața Veche, apărată prin șanțuri puternice

Pe urmele venețienilor

Între cele două forțărețe, Old Fortess- ridicată și lărgită de venețieni pe malul mării și noua fortăreață- New Fortess, construită de englezi, se află un labirint de străduțe deosebit de pitorești. Aici mi-am pierdut câteva ore bune fără să-mi dau seama când a trecut timpul, admirând clădirile elegante, cu basoreliefuri și arcade venețiene sau pe cele mai simple de sorginte englezească, cu fațada ușor învechită și cu balcoanele micuțe unite de cele ale vecinilor prin sârme pe care atârnă hainele spălate.
Puteți parcurge în câteva zeci de minute acest perimetru, însă e păcat să nu acordați atenția cuvenită câtorva obiective turistice pe care le voi prezenta mai jos.

Nu ratați în orașul Corfu

Dacă ajungeți în capitala celei mai verzi insule din Grecia, ar fi păcat să nu vizitați:

*Fortăreața Veche,  ridicată în perioada dominației venețiene pe un promotoriu stâncos pentru a servi ca bază militară. Aceasta merită vizitată măcar pentru panorama de 360 de grade oferită asupra orașului și împrejurimilor acestuia. Peninsula pe care e situată Fortăreața veche a fost transformată în insulă și legată de țărm printr-un pod mobil de oțel de aproximativ 60 de metri lungime.
Venețienilor (care au stapânit insula între anii 1386 și 1797) li se datorează fortificațiile și tunelurile care au apărat orașul Corfu de atacurile cotropitorilor, cel mai adesea de turci. Venețienii au construit aici și șanțurile cu apă și zidurile înalte de apărare, plus platformele pentru artileria grea, în timp ce englezii  se pot mândri că au lăsat o serie de alte construcții din care se distinge biserica Sf Gheorghe( datând din 1881). Din păcate, multe din clădirile venețiene au fost distruse de englezi și în timpul celui de-al doilea război mondial, însă chiar și așa locul este deosebit, îți oferă o perspectivă impresionantă asupra istoriei locului.
Mergeți în Fortăreața Veche ori mai dimineață, când nu este foarte cald ori către apus, când soarele îmbracă totul într-o minunată lumină „roz lăptos„. În interiorul Fortăreței vchi se disting și alte clădiri impresionante  precum Farul, Castel de Ferre sau Castel de Marre, închisoarea și spitalul. Un bilet de intrare costă 4 euro/persoană, programul de vizitare fiind în timpul verii între orele 10-20.


*Priveliști la fel de interesante, ca si istoria sa de altfel, le are Fortăreața Nouă, ridicată la finele anilor 1500 pentru a apăra partea vestică a orașului Corfu de atacurile turcilor. Zidurile au fost proiectate de italieni, iar clădirile din interiorul acestora de către englezi. Fortăreața nouă a avut un rol important în apărarea orașului în timpul asediului turcilor din anul 1716. Fortăreața era legată de mare prin câteva poduri, din care azi au mai supraviețuit doar două, ambele decorate cu lei, simbolul Veneției.
*Dacă ai ajuns în Fortăreața Veche nu ai cum să ratezi Spianiada, cea  mai mare piață din Balcani, marginită de case înalte, vile aristocrate cu arcade, majoritatea acestora datând din timpul ocupației franceze, flancate de palmieri, leandri și alți arbuști mediteraneni. Aflată în imediata vecinătate a Fortătereței vechi, Spianiada este mărginită de căteva clădiri foarte importante precum Palatul Sfintului Mihai și a Sf Gheorghe, construit de englezi, folosit în decursul timpului de familia regală elenă ca reședință de vară, care astăzi găzduiește Muzeul de Artă Asiatică și o bibliotecă publică. Academia Ioniană, în partea opusă Palatului Sfinților Mihai și Gheorghe, Turnul Vechi și Palatul Parlamentului Insulelor Ionice reprezintă alte puncte de interes ale Spianiada.
*Spianiada, a carei amenajare este atribuita francezilor, se învecinează cu strada pietonală Liston, cea mai cosmopolită zonă din Corfu. Liston, mărginită de  clădiri în stil franțuzesc și englezesc, la parterul cărora se află o mulțime de restaurante și cafenele se mândrește cu designul conceput după Rue de Rivoli din Paris. Liston are cele mai scumpe și cele mai celebre cafenele din Corfu, însă unele chiar întind coarda și cer și coperto, după “infamul” obicei italienesc. Din Liston puteți să o luați agale către orașul vechi, purtați de străduțele pline de magazinașe și terase.
* La „doi pași” de Spianiada se află biserica Sfântului Spiridon (construită în secolul XVI), patronul insulei, ale căror moaște sunt scoase în zilele de sărbătoare în procesiune pe străzi, cea mai importantă fiind pe 12 decembrie, când este celebrat Sf Spiridon. Foarte aproape, se află o altă biserică importantă, Panayia Antivouniotissa, cu o colecție impresionantă de icoane.
*Nu departe, pe strada Eugenios Voulgaris, se găsește Piața Sfatului, centrul administrativ și cultural al insulei. Aici se află o serie de clădiri cu o arhitectură deosebită provenind din perioada venețiană, cea mai interesantă fiind astăzi transformată în Teatrul Sf Giacomo, catedrala Sf Iacob. În această mică piațetă, loc de întâlnire pentru localnici, se află câteva restaurante apreciate pe care o sa le testez sigur la următoarea vizită în Corfu.
*Orașul Kerkyra are numeroase cafenele, magazine cu de toate, unele foarte scumpe, însă în stilul Greciei insulare unele se închid la ora prânzului, fiind însâ  deschise până târziu în noapte.

Piața Sfatului 
* Mie mi-a plăcut în mod deosebit și portul Madraki, din imediata vecinătate a Fortăreței Vechi, unde se află un restaurant și un bar chiar pe malul mării. Ajungeți aici trecând de porțile Muzeului de Artă Asiatică și apoi mergînd în dreaptăa, către malul mării. Aici ai vedere de ansamblu către insulița Vidos și spre portul principal, ca să nu mai amintesc de Fortăreața Veche! La apus, imaginea portului este fabuloasă!
*Dacă aveți mai mult timp, puteți vizita și Muzeul de istorie, cu exponate foarte vechi, dar nu ar trebui ratată zona Kanoni și insula Șoarecilor,  locul unde a fost construit primul oraș din Corfu. Situată la aproximativ 8 kilometri de orașul Corfu, Kanoni este una dintre cele mai frumoase locuri din Corfu, insula pe care se află mănăstirea Vlacherna de la Pontokonisi fiind emblematică pentru Corfu.
*Per ansamblu, Kerkyra seamană cu un oraș italian, cu influențe frantuzești și englezești, păstrând multe clădiri vechi cu importanță istorică, cu toate că unele dintre acestea au fost distruse în bombardamentele germane din al doilea război mondial.

E bine de știut

*Orașul Corfu are în extrasezon doar 32.000 de locuitori, fiind însă cel mai mare de pe insula pe care locuiesc permanent 95.000 de oameni.
În port acostează zilnic navele de croazieră aparținând marilor companii de profil și plecă ferry boat către porturi italiene precum Veneția sau Bari. Insula are și un aeroport, în apropiere de capitala Corfu, unde în sezonul estival aterizează avioanele charter ale marilor touroperatori europeni precum TUI Travel Thomson la fiecare 4-5 minute.
*Se organizează, de câțiva ani, curse charter către Corfu și din România, cu plecare din București, începând din luna mai, ultimele zboruri fiind la finele lunii septembrie.
*Insula Corfu a devenit preferata românilor care aleg să meargă în vacanță aici cu autoturismul propriu, cei aproximativ 1.100 de kilometri putând fi parcurși și într-o zi.
*Dacă nu vreți să vă obosiți prea mult, vă puteți programa două zile pe drum, având astfel posibilitatea de a vedea și unele obiective din Grecia, de exemplu Salonic. De la Salonic către Corfu sunt aproximativ 250 de kilometri de autostradă, drumul este spectaculos și perfect construit, traversând o zonă muntoasă bine împădurită, atipică pentru Grecia!
*Se ia apoi calea către Igoumenitsa, de unde pleacă ferryboatul către Roda (în nordul insulei Corfu), orașul Corfu sau către un mic port Lefkimmi, din sud-estul insulei. De regulă, ultima cursa pleacă la ora 22.00, pentru un autoturism prețul fiind de aproximativ 22-25 de euro, iar pentru o persoană de 5 euro. Trebuie să vă faceți însă din timp rezervarea la ferry boat, dus și intors!
*Aproximativ 95.000 de locuitori trăiesc pe insulă, mare parte ocupându-se cu agricultura, Corfu având o producție importantă de ulei de măsline, vin și stafide. Livezile de măsline acoperă peste jumătate din suprafața cultivată a Corfu, înființarea plantațiilor fiind încurajată de venețieni prin oferirea de bani. Creșterea vacilor și a oilor este o altă sursă importantă de venit pentru locuitori, untul și brânza produse aici fiind foarte apreciate.
* Corfu are o suprafață de numai 588 km2, o lungime de 64 km (de la nord la sud) și o lățime maximă de 64 de kilometri.

Citește despre atracțiile de top din insula Corfu. care nu trebuie ratate și despre cea mai frumoasă zonă din Marea Ionică, Paleokastritsa.

Drum bun!

Visează, iubește, călătorește. Alături de noi!

Piața Liston, Muzeul de Artă  Asiatică

Fortăreața Nouă

    

fortareata veche corfu island.jpg
corfu Sf Spiridon.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This