Orașul acesta vechi și frumos numit după o prințesă, Salonic, este deosebit de primitor în orice anotimp, are un aer de libertate și un chef de distracție molipsitoare. Ar fi păcat să-l ocolești în drumul tău către alte destinații insulare de vacanță, mai bine îi rezervi una-două zile și nu-ți va părea rău.

Iată câteva dintre cele mai îndrăgite atracții și experiențe din Salonic, pe care ar fi păcat să le ratezi dacă ai ajuns în acest oraș de pe malul mării Egee.

salonic-by-night

-Urcă în Turnul Alb! Este nu doar imaginea Salonicului ci și punctul de întâlnire “clasic” pentru locuitori și turiști. Amplasat pe malul mării și aproape lipit de faleză, Turnul Alb nu are o istorie chiar atât de lungă pe cât te-ai aștepta, care pornește totuși din secolul al XVI-lea. Turnul de 33,9 metri înălțime are șase etaje, iar de sus, de pe terasă, îți oferă la picioare o bună parte din Salonic și din golful Thermaikos.  A fost ridicat pe locul unui fost turn bizantin și, până la începutul secolului XX, a fost înconjurat de metereze întărite, în trei părți, de alte turnuri mai mici. Pe parcursul existenței sale, Turnul Alb a purtat mai multe nume precum “Tunul Leilor” ( sec XVI), „Fortăreața Kalamaria” sau „Turnul Sângelui”. Ultima denumire, să recunoaștem că înfricoșătoare, a purtat-o în secolul al  XIX-lea, pentru că Turnul funcționa ca închisoare și ca loc de execuție. Turnul Alb poate fi vizitat, se închide vara la ora 18,00 și găzduiește Muzeul Bizantin.

salonic-turnul-rosu

-Plimbă-te pe faleză! Și, dacă tot ești în zonă, nu rata o plimbare pe faleză, care se îmbracă în culori aurii către apus. De aici poți lua și un vaporaș, de zi sau de noapte, sau chiar un „bar plutitor” pe care să deguști o licoare bahică în acorduri de muzică de club sau tradițională. Sau pur și simplu stai pe marginea falezei, pe trepte, admirând marea, ascultând muzică și privind la trecători. Îți vei găsi locul tău aici, faleza are aproape doi kilometri.

salonic-muzicant

La nici 150 de metri se află statuia ecvestră a lui Alexandru cel Mare, cel care a dus faima Macedoniei în lume, după ce a condus cel mai mare imperiu din lume. De pe soclul său, Alexandru Macedon îi privește liniștit pe tinerii veniți să exerseze diferite mișcări de dans sub picioarele sale.

alexandru-macedon-salonic

Dacă te întorci către Turnul Alb și apoi mergi înainte pe faleză, vei observa, pe dreapta, multe baruri, terase și restaurante, la parterul clădirilor. Situate la doi pași de mare, acestea sunt și ceva mai scumpe, dar ai de unde alege în Salonic, sunt destule astfel de tentații!

piata-aristotel-salonic-grecia

-Pierde vremea în Piața Aristotelus! Mai mergi un pic și dai, pe dreapta, de Piața Aristotelus, care poate fi descrisă, pe scurt, drept ”inima Salonicului”. O seamă de hoteluri luxoase, terase, baruri și cafenele elegante mărginesc principala piață a Salonicului, din care pornesc tot felul de străzi și străduțe pitorești. Aglomerata Piață Aristotelus este locul perfect pentru o cafea sau un frappucino delicios, e de pierdut vremea, mai ales către amurg.

port-comercial-salonic

-Dar dacă o iei înainte pe faleză vei ajunge, în stânga, la vechiul port comercial. Aici, pe chei, se strâng tinerii, mai ales către lăsarea nopții. Chiar pe “buza mării” se află Centrul de Artă Contemporană și un cinematograf, plus două-trei baruri și restaurante drăguțe pe care ai putea să le “testezi”.

taverna-salonic

Distrează-te! Decizia îți aparține! Ce alegi, terasele din port sau pe cele din Ladakika? E nevoie doar să traversezi și după doi pași pășești în vestitul cartier Ladadika. Ladadika, “epicentrul distracției” din Salonic, este plin cu taverne și restaurante. Muzica live pentru toate gusturile, pornind de la bouzouki la jazz, merge bine cu o masă bună cu specific grecesc sau internațional. Și când te gândești că această zonă a fost, sute de ani, centrul comerțului cu ulei de măsline!

taverna-salonic-2

Acum ceva timp, în anul 2010, Salonic a fost plasat în topul  celor mai distractive orașe și urbea ține la astfel de titluri, mai ales că este și oraș universitar.

biserica-sf-dumitru-salonic

-Vizitează Biserica Sfântu Dumitru și Criptele bisericii. Salonic este unul din centrele importante de pelerinaj ale Greciei, iar biserica Biserica Sf Dumitru este una dintre cele mai mari din țară. Sfântul Dumitru s-a născut și a fost martirizat în Salonic, al cărui patron spiritual este. Biserica și catacombele sale nu sunt de ocolit dacă ai ajuns în Salonic, pentru că de ele se leagă istoria orașului și a celei mai importante personalități a sa.

Monumente UNESCO în Salonic. Fondat în 315 î.Hr., Salonic a fost în avanpostul răspândirii creștinismului, iar lăcașurile de cult de aici au avut o influență considerabilă în lumea bizantină. Mozaicul de la Rotunda, Biserica Sf Dumitru, Biserica Sf. Sofia și Biserica Hosios David, sunt printre cele mai mari capodopere ale artei creștine timpurii și au fost incluse în patrimoniul UNESCO.

Biserica Sfânta Sofia a fost construită în secolul VII după modelul Catedralei Sf. Sofia din Istanbul, pe locul unei bazilici mai vechi din secolul III. A fost catedrala orașului între 1205 și 1430, când turcii au transformat-o în moschee. A redevenit biserică după eliberarea Salonicului, în 1912.  Biserica Cuviosului David-Hosios David datează din secolul V și a fost refăcută în secolele XII-XIV, când a fost împodobită cu mozaicuri și fresce deosebite. Sub dominația otomană, a fost transformată în moschee și a redevenit biserică ortodoxă în 1921.

arcul-lui-galerius

-Atracțiile Salonicului pentru amatorii de istorie. Cel mai celebru obiectiv istoric din Salonic este Arcul lui Galerius. Arcul împăratului roman Galerius a fost ridicat la comanda Senatului roman, în jurul anului 304 d.Hr., pentru a glorifica victoria cezarului Galerius asupra perșilor din anul 297 d.Hr..Construit din marmură și cărămidă, acest Arc de triumf avea patru pilaștri mari în centru și patru mai mici în lateral. Vestigiile Arcului lui Galerius se află la aproximativ 800 de metri de Turnul Alb și foarte aproape de Rotunda.

Rotunda datează din anul 306 d.Hr., fiind ridicată la ordinele lui Galerius, care ar fi intenționat să o facă mausoleul său. Rotunda are dimensiuni impresionante: un diametru de 24,5 m,  ziduri de șase metri grosime, iar cupola din cărămidă plat are 30 m înălțime la vârf. În designul original, cupola Rotunda a avut un Oculus, precum Panteonul din Roma. Rotunda este cea mai veche dintre bisericile din Salonic, deși turcii au transformat-o și pe ea în moschee. În prezent, Biserica Rotunda este inclusă în Patrimoniului Mondial UNESCO.

-Muzee în Salonic. Sunt multe muzee în Salonic pe care dacă ești dornic să afli cât mai multe din istoria locului și a reginii nu ai cum să le ocolești. Muzeul de Arheologie a Salonicului, cu piese rare și vechi, Muzeul de cultură Bizantină, Muzeul Războiului și Muzeul Luptei din Salonic te vor ține ocupat cel puțin o zi.

-Casa lui Ataturk. Poate puțini știu, dar cel supranumit “Părintele Turciei moderne”, Mustafa Kemal Ataturk, s-a născut, în 1881, într-o casă aflată în apropierea Bisericii Sf Dumitru. Este o casă cu trei etaje, în cartierul numit de turci Koca Kasım Pașa. În prezent, în acea curte se află și Consulatul Turciei din Salonic. Sunt prezentate fotografii cu Ataturk în diferite perioade ale vieții sale, cea mai impresionantă cameră fiind cea de la etajul doi, în care s-a născut marele om de stat.

salonic-de-pe-ano-poli

Pentru imagini la înălțime, mergi sus, pe dealul de unde vechiul castel Eptapyrgio încă mai păzește orașul. Castelul din Salonic a fost construit pe locul vechii Acropole, fondată de Cassandru în 316 î.Hr. Zidurile datează din secolul al IV-lea d.Hr., când împăratul bizantin Teodosie I a fortificat Salonicul. Până în 1890, castelul a fost sediul comandanților garnizoanei și apoi a fost transformat într-o închisoare, rol pe care la avut până în 1989. Închisoarea a fost cunoscuta ca un loc de tortură severă. Castelul din Salonic este în curs de restaurare, dar e deschis vizitatorilor.

ano-poli-salonic-wall

-Urcă la Ano Poli! Și dacă ai ajuns aici, vizitează vechiul cartier Ano Poli. Nu sunt chiar așa de mulți turiști pe străduțele în pantă, strâmte și alambicate ale Ano Poli, dar îți vor atrage atenția casele pitorești cu etaje din lemn, tipic turcești. Bisericuța Sf. Nicolae Orfanul ( din anul 1310) și mănăstirea Vlatadon (din secolul XIV) sunt obiectivele principale care pot fi vizitate în Ana Poli. Câteva terase și cafenele drăguțe completează atmosfera cu iz oriental a Ano Poli.

ano-poli-salonic-street

-Artă la Salonic. Amatorii de artă se vor bucura să afle că pot vizita în Salonic Muzeul Macedonean de Artă Contemporană. În fiecare an, la începutul lui noiembrie, Salonicul găzduiește Festivalul Internațional de Film iar în luna martie are loc Festivalul de film documentar.

piata

-Shopping în Salonic. Piețele Kapani, Modiano și bazarul Bezesteni, toate situate în apropierea falezei și a pieței Aristotelus, sunt locuri perfecte pentru a cumpăra suveniruri sau câte ceva de-ale gurii. Tarabele cu pește, legume proaspete, fructe, produse lactate, măcelarii tradiționale și mirodenii orientale crează un decor atrăgător, care evocă „pe viu” trecutul Salonicului ca un important centru comercial din Bizanț.

Impresii din Salonic și despre istoria pe scurt a orașului, aici.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook !și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #inspiratie #grecia #salonic

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!  

Galerie cu fotografii din Salonic, mai jos.

ano-poli-barAno Poli ano-poli-salonicAno Polisalonic-wiev-from-ano-poli

cartier-ano-poli-salonicAno Poli salonic-from-ano-poli

salonic-ano-poli-cetate

salonic

salonic-street

salonic-sunset

salonic-faleza

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This