Primul program național de turism cultural finanțat prin PNRR, România Atractivă s-a lansat oficial și se va finaliza în iunie 2026. Este parte a Jalonului 332 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Pentru acest an, potrivit lui Răzvan Popescu, subsecretar de stat din Ministerul Investițiilor Europene, se estimează o creştere de 20% a turiştilor străini în România, comparativ cu 2023, când s-au înregistrat aproximativ 2 milioane de vizitatori străini.
Acest prim program de turism cultural al României finanțat rin PNRR include 12 rute tematice din țară, cu “opriri” în 275 de obiective de vizitat. Rutele și obiectivele sunt prezentate în platforma multimedia dedicată și vor fi semnalizate, până în 2026, și prin infrastructură rutieră specifică.
Publicul țintă, după cum a explicat Ionuț Munteanu, reprezentant al companiei care a realizat aplicația, este reprezentat de familiile tinere, cu copii, care își doresc vacanțe active, în natură și nu în resorturi de lux all inclusive.
211 beneficiari direcți
Programul România Atractivă, cu o valoare de 36.356.328,86 lei, este parte a Componentei 11 – Turism și Cultură, Investiția 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Programul, coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, are 211 beneficiari direcți (custozii obiectivelor culturale de vizitat) iar beneficiari principali ai programului devin de astăzi turiștii români și străini.
România Atractivă: castele, cetăți, biserici UNESCO, sate și gastronomie
Castele, cetăți sau conace, sate cu arhitectură tradițională, biserici fortificate sau de lemn, mănăstiri incluse în patrimoniul
UNESCO, limesul dunărean şi cel al provinciei Dacia care fac parte din cea mai complexă şi mai lungă porţiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale, sunt doar o parte dintre tematicile pe care au fost dezvoltate primele itinerarii de turism cultural ale României. Acestora li se adaugă peisajul cultural din Delta Dunării sau gastronomia locală.
Rutele promovate sunt:
✔ Ruta castelelor (județele Alba, Arad, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Mureș, Sălaj, Sibiu, Timiș);
✔ Ruta curiilor din Transilvania (județele Bihor, Cluj, Covasna, Harghita, Sălaj, Satu Mare);
✔ Ruta culelor (județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea);
✔ Traseul gastronomiei tradiționale românești (județele Alba, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vrancea); ✔ Ruta bisericilor fortificate (județele Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Harghita, Sibiu);
✔ Ruta bisericilor de lemn (județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea);
✔ Ruta mănăstirilor din zona Moldovei (județele Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui);
✔ Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României (județele Alba, Bihor, Covasna, Harghita, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sibiu);
✔ Ruta castrelor romane (județele Alba, Bistrița-Năsăud, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Vâlcea)
✔ Ruta cetăților (județele Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Contanța, Covasna, Harghita, Mehedinți, Mureș, Hunedoara, Sălaj);
✔ Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 8 obiective promovate (județul Tulcea);
✔ Ruta satelor cu arhitectură tradițională (județele Alba, Argeș, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vrancea).
Platforma România Atractivă
Prin platforma multimedia România Atractivă, informația ajunge online la utilizator prin website-ul www.romania-atractiva.ro și prin aplicația mobilă de travel, disponibilă gratuit atât pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS, cât și Android (se poate descărca de aici: https://romaniaatractiva.app.link/download).
Pentru program a fost dezvoltată o bibliotecă digitală, disponibilă în mai multe limbi de circulație internațională, în care este prezentată istoria fiecărui obiectiv cultural.
Aplicația mobilă de travel, disponibilă gratuit pentru iOS și Android, permite personalizarea conținutului după preferințe și postarea de recenzii la obiective. Prin sistemul de geolocalizare, utilizatorului i se afișează inclusiv obiectivele din proximitate. Aplicația mobilă se poate folosi în mod offline, iar conținutul salvat se poate vizualiza și atunci când telefonul nu are semnal.
Infrastructura rutieră de semnalizare a obiectivelor pe 55.000 de kilometri pătrați
În etapa următoare a programului se va amplasa infrastructura rutieră de semnalizare a fiecărui obiectiv aflat pe cele 12 rute turistice culturale. De la startul proiectului până în prezent, a fost realizat primul raport de cartografiere a obiectivelor turistice culturale, la nivel național.
Sper ca visul de a ajunge în acele locuri de vis să ți se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, din pasiune!
Visează, Iubește, Călătorește!
#consilierturism #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism #românia #RomâniaAtractivă #travelblogger