Succesul seriei “Game of Thrones”- “Urzeala Tronurilor”  a dus la creșterea substanțială a interesului turiștilor pentru destinațiile unde s-au turnat scene din celebra serie marca HBO.  E drept că multe dintre aceste obiective turistice erau celebre și înainte de apariția peliculei cu atâți de mulți fani, unele fiind incluse pe lista UNESCO.

Nu-i așa că filmele îți trezesc setea de călătorii prin cele mai frumoase și interesante locuri? De la bănuțul norocos aruncat la Roma în Fontana di Trevi la neobișnuitul triunghi “Vichi, Cristina, Barcelona” din Barcelona, la misterele din „Casablanca” sau (ne)liniștea celor “Șapte ani în Tibet” și până la simplul „Eat, Pray, Love” din Toscana, filmele tot încearcă să ne urnească din fotoliu, să ne pună pe drumuri. Nu contează dacă rulează pe micul sau pe marele ecran, trebuie să recunoaștem că în filme sunt peisaje care ne taie respirația, ne atrag și ne fac să ne dorim să ajungem să ne bucurăm, pe viu, de acele locuri.

Iată câteva locuri unde echipa “Game of Thrones“ a lucrat la episoadele pe care le-ai urmărit din fotoliu și pe care le poți vizita chiar acum.

fereastra albastra malta

Malta. Frumoasa și rustica Malta și-a primit partea ei de admirație după ce scene dramatice din prima serie Game of Thrones au fost captate aici. Fereastra Albastră din insula Gozo ( foto sus), formațiunea geologică modelată de vânt și mare din apropiere de Dwejra, este un punct de atracție important din arhipelagul maltez. Niciunul dintre turiștii care  ajung în Gozo nu ratează Fereastra Albastră care a fost folosită ca decor de film și pentru „Contele de Monte Cristo” ( 2002) și „Odiseea” ( UK, 1997).

mdina malta

Mdina, vechea capitală a Maltei, cu clădirile ei de culoarea mierii, este un alt loc unde au muncit echipele din “Urzeala tronurilor” și care poate fi vizitat oricând. Liniștitul orășel aflat la 12 km de La Valetta este izolat cumva pe un deal și-ți oferă o panoramă completă asupra insulei Malta, iar pe străduțele sale pietonale vei întâlni clădiri elegante, vechi, palate și biserici îngrijite și pline de istorie.

dubrovnik de sus

Croația. Dubrovnikul de azi, fosta republică maritimă Ragusa, care a luptat pentru a domina mările timp de jumătate de mileniu, a fost și el ceva timp sub lumina reflectoarelor regizorilor și scenariștilor. Imagini și scene din vechea cetate inclusă în patrimoniul UNESCO tot apar în prima și a doua serie a Games of Thrones, fiind captate străduțele, turnurile de apărare, în special Minceta, și porțile masive de intrare în cetate.  Zidurile de apărare ale cetății Dubrovnik, pe care te poți plimba, strada Somnika și Palatul Rectorului sunt câteva dintre atracțiile din Dubrovnik devenite și mai cunoscute după aparițiile, deloc episodice, din Game of Thrones.

trogir croatia

Insulița Lokrum, aflată la o aruncătură de băț de Dubrovnik, ca și Split, vestit prin palatul împăratului Dioclețian, site UNESCO, ca și Trogir și Sbenik sunt alte locuri unde au fost filmate scene din seria „Game of Thrones”.

Real Alcazar Sevilla

Spania. Unele dintre cele mai importante obiective turistice din Spania au fost selectate pentru a-I încânta și pe fanii „Urzelii Tronurilor”, și de pe listă nu putea lipsi senzuala Sevilla, mai exact vestitul palat Alcazar de Sevilla ( foto sus).

girona spania

Cordoba, cu vestitul Pod Roman, Barcelona (Castell de Santa Florentina) și Girona ( foto sus, vestită pentru Catedrala Sf Maria, fosta abație Sant Pere de Galligants-astăzi Muzeul de Arheologie Catalonia), Guadalahara și enigmaticul Castillo de Zafra (aflat la 250 km nord-vest de Madrid)  poartă și ele amintirea zilelor când erau folosite drept scenă de film celebru. Almeria și Castelon sunt și ele pe lista orașelor spaniole care se bucură de faima „Game of Thrones” , după ce scene din filme au fost turnate aici.

ait-benhaddou maroc

Maroc. Misteriosul Maroc a ajuns și el sub „asaltul” echipelor de filmare, dar regizorii nu au ales Marrakech sau Fez ci mai puțin cunoscutele cetăți fortificate Aït Benhaddou ( foto sus) și Essaouira.

essaouira

Dacă fortificația Aït Benhaddou este situată în deșert, pe vechea rută a caravanelor care legau Marrakech și așezări din deșertul Sahara, Esaouira ( foto sus) este amplasată pe malul Oceanului Atlantic. Ambele cetăți medievale sunt parte a patrimoniului mondial al UNESCO și au fost folosite ca decor pentru numeroase filme cu mai mult sau mai puțin succes la public.

Myvatin islanda

Islanda. Micuța Islanda și peisajele sale “nepământene” nu au trecut neobservate, așa că peștera Grjótagjá cu apele sale termale care a găzduit scene cel puțin la fel de fierbinți, Parcul Național Vatnajökull  și lacul vulcanic Myvatin au intrat și ele în atenția turiștilor cinefili, fani ai „Urzelii Tronurilor”, din lumea largă.

Sper că ți-a plăcut articolul, că te-a informat, te-a făcut să visezi și te-a motivat pentru următoarea călătorie către distracție! Vino alături de noi pe Facebook și arată că ai citit ceva interesant şi util, dă Like şi Share

Visează, iubește, călătorește. Drum bun! 

 

 

sursa foto www.makinggameofthrones.com și pixabay.com

Pin It on Pinterest

Share This