O selecție cu destinațiile recomandate de experți pentru acest an, pentru că 2018 trebuie să fie unul al călătoriilor inspirate. O sursă (consistentă) de inspirație pentru cei care nu au nevoie de motive deosebite pentru a ieși din zona lor de confort și a-și face bagajele pentru destinații mai mult sau mai puțin depărtate. În unele locuri poate ați fost deja, sigur e că restul așteaptă să fie descoperite!

Pe măsură ce călătorești, îți dai seama cât de mare și diversă e lumea și cât de puțin ai văzut și testat din ea. Ai atât de multe de descoperit, tot mai multe motive de a călători. Acum este vremea să-ți faci planurile pe un an și cel puțin unul trebuie să aibă legătură cu călătoriile. Totul e să știi ce-ți dorești cel mai mult.

Hai să aruncăm un ochi pe listele cu destinațiile recomandate de mari publicații și ghiduri de turism. 

Destinații recomandate de Business Insider

Reputata publicație cu profil economic a întrebat specialiștii din turism ce recomandă pentru 2018 și pe listă se regăsesc tot felul de tentații pentru cei mai aventuroși.


-O drumeție la Laya, cea mai înaltă așezare din Bhutan, e recomandată mai ales pentru luna octombrie (între 16 și 18 octombrie), când are loc festivalul anual al muntenilor. La festival sunt demonstrații de tir cu arcul și de călărie, diferite concursuri, fiind invitați și munteni din alte părți ale Bhutanului, iar îmbrăcămintea nomadă colorată e pitorească.
-Cuba, o destinație recomandată a fi vizitată cât se mai menține autentică, este și ea pe listă, dar nu cu Havana, deja „fumată” ci Viñales, un orășel din provincia Pinar del Río. Împrejurimile orașului sunt incredibile, iar piața din Viñales vibrează de muzică live și de dans până noaptea târziu.


-Prinde un val de-a lungul coastei Alentejo, Portugalia. Alentejo este situată în sudul Portugaliei, între râul Tagus (Tejo) și Algarve, pe malul Atlanticului. Este o regiune extinsă, rurală și puțin populată, mai sălbatică, cu plaje minunate precum Troia, Praia de Galapinhos, Figueirinha, Comporta, Praia de California, Lagoa de Albufeira.
-Coboară în adâncurile sculptate de eroziune ale canionului Antelope, Utah, vestul SUA. Mai puțin cunoscut decât Grand Canyon și mai mic, Antelope este spectaculos și în plus poți avea norocul să te plimbi singur sau, oricum, cu mult mai puțini turiști pe lângă tine. Deocamdată!
-Pierde-te în mulțime în Tokyo, Japonia. Unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, Tokyo se pregătește pentru Jocurile Olimpice din 2020 și te uimește nu doar cu “haosul” controlat ci și politețea locuitorilor, cultura, curățenia și înalta tehnologie.
-Fă o excursie cu barca la Nusa Lembongan, Indonezia. Drumul până la micuța insulă din sudul Bali durează 30 de minute și aici te așteaptă o atmosferă idilică, tipic balineză. Pe măsură ce popularitatea Nusa Lembongan crește, insula reușește să-și păstreze atmosfera liniștită.


-Lasă-te îmbrățișat de luminile nordului, în Islanda. Pe măsură ce tot multe companii aeriene low-cost zboară către Islanda, această insulă devine tot mai accesibilă. Nu rata cascada Gullfoss, un reper de neuitat căruia nicio fotografie nu-i poate capta atmosfera și frumusețea.
-Spionează animalele sălbatice din Chile de-a lungul arhipelagului Terra do Fogo, mai ales leii de mare și pinguinii de pe Isla de los Lobos, iată o altă recomandare pentru acest an.


-Mergi cu caiacul peste lacul Bled, Slovenia. Iată o destinație deosebită mai apropiată de România, care, în plus, arată ca din povești. Lacul Bled și castelul construit pe insula Bled în secolul al XI-lea sunt cele mai fotografiate din Slovenia. Lacul glaciar și insulița stâncoasă pe care se află biserica Sf. Maria sunt păzite de Triglav (2864 m), cel mai înalt vârf din Slovenia.
-Află istoria sclavilor de pe plantațiile din Louisiana și minunează-te de priveliștile incredibile și de poveștile despre comerțul istoric cu sclavi.


-Ia câteva tapas în Sevilla, Spania. Mâncarea fabuloasă, arhitectura deosebită, istoria locului, stilul de viață degajat și pus pe distracție și vremea grozavă mai tot timpul anului recomandă Sevilla ca o destinație favorită a Bussines Insider și de Lonely Planet în acest an. Aproape totul despre Sevilla aici .
-Realizează fotografii uimitoare în sălbăticia arhipelagului Azore, pe insula Sao Miguel, Portugalia. Zona rurală a insulei Sao Miguel este un amestec reușit dintre Parcul Național Peak Distinct, Noua Zeelandă și Jurassic Park, un loc idilic cu lacuri vulcanice, dealuri împădurite, izvoare calde, peșteri și nenumărate posibilități de drumeții și activități în aer liber.
-Petrece o vară scandinavă pe un vas de croazieră. Vei naviga până la Stockholm, Oslo, Helsinki și Sankt-Petersburg, vei vedea și porturi mai dosite, golfuri adăpostite și vei ajunge până la îndepărtatul fiord Trollfjord, unde poți merge cu caiacul, dacă vrei.
-Mergi într-un city break la Spa în capitala Estoniei,Tallinn. Și, dacă tot ai ajuns aici, nu rata plimbarea în centrul istoric și pe dealul Toompea, parcul Kadriorg, Muzeul Estonian în aer liber, Piața Sfatului, Turrnul Sfatului și distracția de noapte.

-Admiră stelele de pe El Teide, cel mai înalt vârf muntos din Spania, Vulcanul El Teide se află în Tenerife, în Parcul Național El Teide și este un obiectiv de neocolit în Tenerife. Insula Tenerife este printre altele, recunoscută printre pasionații de astronomie.


Amsterdam (capitala Olandei), Tunis ( capitala Tunisiei), înghețatul lac Kaikal (Rusia), Mostar (Bosnia-Herțegovina), Lauterbrunnen (Elveția) sunt și ele pe lista recomandărilor experților Business Insider.

Recomandările National Geographic

Pe lista destinațiilor pe care “trebuie” să le vizitezi în 2018, National Geographic a introdus multe locuri pentru cei mai dornici de aventuri. De exemplu, Harare, Etiopia, este considerat cel mai surprinzător oraș din Africa de Est. “Orașul Sfinților” are 82 de moschei, cea mai bună bere și cafea din Etiopia.
Provincia Jujuy, Argentina, e situată în nord-vestul extrem al Argentinei și găzduiește un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Valea Quebrada de Humahuaca. Valea îngustă a fost folosită ca rută de transport din vechime și nici incașii nu au ocolit-o, iar peisajele spectaculoase sunt ca din altă lume.


Tbilisi, Georgia, își menține farmecul autentic deși se dezvoltă într-un ritm amețitor. Aici, este recomandat să testezi experiențe georgiene tradiționale – băile cu sulf, khinkali (plăcinte umplute cu carne) și s[ vizitezi partea veche a Tbilisi cu arhitectura sa amestecată: persană, arabă, bizantină, otomană, rusă și sovietică.
Puteți urma sfatul de a vizita Sydney, Australia, măcar pentru a vedea noul look al Operei, vestită mai ales pentru arhitectura sa revoluționară sau Oaxaca, sudul Mexicului, pentru a te bucura de tradițiile locale, pline de culoare și istorie a triburilor indigene.


Viena este și ea recomandată de National Geographic pentru un motiv special în 2018. Gustav Klimt, Koloman Moser și Otto Wagner -trei membri de bază ai mișcării artistice Secession-au murit în 1918. Pentru a marca centenarul, Belvedere, Leopold, MAK și alte muzee din Viena vor găzdui expoziții speciale pe tema Secesionismului vienez.
North Shore, Oahu, Hawaii, insulă faimoasă pentru valurile sale mari dar și pentru tradiții și peisaje și Malmö, Suedia, care s-a transformat în ultimii ani într-un pol al gastronomiei mondiale sunt alte destinații de neocolit în 2018. Lista e completată de Iordania, unde este recomandat traseul de drumeții împărțit în opt secțiuni separate, care trece prin păduri, deșert și de-a lungul țărmului Mării Roșii.
Dublin, Irlanda, este de vizitat pentru atmosfera sa prietenoasă,veselă și tinerească, iar Madagascarul pentru lemurii săi, specie pe cale de dispariție în sălbăticie.
-Ai putea alege Santiago, Chile, pentru galeriile de artă urbană în aer liber sau Phnom Penh, Cambodgia, pentru comorile culturale din complexul Palatului Regal, unde tronează statuia de aprox. 200 Kg de aur încrustat cu diamante a lui Buddha.
Sau poate te tentează Cleveland, Ohio ( SUA), locul de naștere al Rock ‘n’ Roll, pentru a sărbători revigorarea acestui oraș industrial sau poate vrei să admiri arta, arhitectura și tradițiile marocane din vechiul Tétouan.
Dacă preferi natura, National Geographic îți propune Parcul Național Seoraksan, Coreea de Sud, cu cele 30 de vârfuri muntoase ale sale, din care Seoraksan are 5.604 m. Albania este pe val în 2018, când e recomandată pentru scuba diving în ape relativ neexplorate, la apeducte scufundate, epave și peșteri.
San Antonio, Texas petrece masiv în acest an, când celebrează cei 300 de ani de existență cu peste 550 de evenimente artistice și culturale.
Labrador, Canada, este un nou parc național canadian mai izolat din nordul munților Labrador, care merită vizitat ca și Parcul Național Ruaha, Tanzania, unde poți ajuta la protejarea leilor africani pe cale de dispariție, susținând inițiativele de turism sustenabil.
-O altă recomandare ne poate duce către Friesland, Olanda, regiunea unde s-a născut Mata Hari pentru că Leeuwarden este capitala regiunii și Capitala culturală europeană în 2018.

Top 10 orașe de vizitat în acest an, propuneri Lonely Planet

1.Sevilla, Spania. Capitala Andaluziei s-a reinventat și a revenit puternic în atenția turiștilor. Orașul iubit de artiști și regizori, unde s-au filmat recent scene din Game of Thrones, este deosebit de primitor și plin de atracții turistice despre care am scris aici.


2. Detroit, SUA reînvie și el, primind un suflu nou și creativ, astfel că au apărut noi cafenele și restaurante, clădirile abandonate au fost transformate în distilerii, magazine de biciclete și galerii iar investițiile publice se reiau.
3.Canberra, Australia. Deși criminalitatea din trecut umbrește faima Canberra, au apărut noi hoteluri de tip boutique, restaurante și o serie de evenimente culturale, sportive și istorice sunt programate în acest an.

4. Hamburg, Germania. Noua sală de concerte care a costat 790 de milioane de euro a meritat fiecare an de întârziere, iar portul și râul Elba din apropiere ascund nenumărate surprize: baruri pe plajă și o viață de noapte printre cele mai active din Europa.
5. Kaohsiung, Taiwan. Un centru artistic masiv și un complex cultural și muzical de 100.000 de metri pătrați, o piață de noapte-cea mai mare din sud-estul Asiei, o arhitectură deosebită și temple ciudate sunt atracțiile Kaohsiung. Orașul a fost multă vreme cunoscut doar pentru că era cel important oraș-port al Taiwanului.


6. Anvers, Belgia. Odinioară cel mai mare oraș din nordul Europei, capitala neoficială a Flandrei este încărcată cu bogății istorice și un promotor de talie mondială pentru artă și design. În acest an, Anvers își prezintă comorile culturale la Anvers Baroque 2018.


7. Matera, Italia. Este unul dintre cele mai vechi orașe din lume, iar istoria sa veche se vede peste tot. Ceea ce îți fură mai întâi privirea sunt casele sale de culoarea mierii, săpate în munte și înghesuite unele în altele. Dar acest orășel aflat la aprox. 65 km sud de Bari mai are și o altă atracție ascunsă: un labirint de locuințe în peșteri, biserici și mănăstiri vechi de peste 9.000 de ani, incluse în patrimoniul UNESCO. Matera va fi în 2019 Capitală Culturală Europeană și în acest caz poate că este bine să furăm startul.
8. San Juan, Porto Rico. În San Juan, noul întâlnește vechiul și trecutul colonial al orașului completează arhitectura urbană modernă. Vechiul San Juan este o cetate cu ziduri cu biserici și fortărețe și drumuri pietruite. Dincolo de ziduri, modernul San Juan este animat de picturi murale, iar muzeele și galeriile completează tabloul. Cu plaje și o viață de noapte exuberantă, San Juan rămâne un oraș încântător, deși nu a scăpat de furia uraganului care a măturat zona în 2017.

9. Guanajuato, Mexic. Micul oraș din zona muntoasă din centrul Mexicului are un trecut minier bogat, fiind de altfel foarte influent în perioada colonială. Argintul extras în exploatațiile din apropiere, în special din mina La Valenciana, a contribuit la construcția bisericilor bogat ornamentate, a piețelor și caselor colorate. Guanajuato se află într-o vale îngustă, astfel că străzile sale sunt strâmte și înclinate, iar mașinile nu pot trece pe toate. Multe din arterele orașului sunt parțial sau total subterane, iar centrul istoric are numeroase palate mici și vile coloniale, biserici din gresie roz sau verde. Orașul a fost numit un sit al patrimoniului mondial UNESCO în 1988.
10. Oslo, Norvegia. Capitala Norvegiei a fost eclipsată de vecinii săi scandinavi, dar în acest an va fi sub lumina reflectoarelor: regele și regina sărbătoresc al 50-lea an de căsătorie. Prilej de momente festive și distracție care vin împreună cu un calendar plin de evenimente populare, culinare și culturale. Ca bonus, Opera de la Oslo își marchează cea de-a 10-a aniversare în 2018, cu un sezon de concerte și spectacole de sărbătoare, astfel că nu ați putea alege un an mai bun pentru a vizita capitala Norvegiei.

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră , vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #travelblogger

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This