Anvers are multe fațete strălucitoare și asta nu se datorează exclusiv comerțului cu diamante unde s-a impus la nivel mondial, ci pentru că este precum un magnet pentru amatorii de artă, istorie, de shopping și de distracție.
Cosmopolit și nonșalant, Anvers-pentru francofoni sau Antwerp pe buzele vorbitorilor de neerlandeză- te întâmpină cu grandoare încă de la sosire. Ai asigurată o primire de neuitat mai ales dacă ajungi în Anvers cu trenul. În gară sosește, în mai puțin de o oră, câte o garnitură din Bruxelles, oraș aflat la 45 km către sud.

gara Anvers
Una dintre cele mai frumoase gări din lume. Construită în perioada 1895-1905 și modernizată în 2007, gara din Anvers-Antwerpen Centraal-este de-a dreptul impresionantă. Cu patru nivele, clădirea cu un stil eclectic a fost catalogată de publicația americană Newsweek ca una dintre cele mai frumoase gări din lume și înclin să le dau dreptate autorilor topului. Ieșind din gară, te întâmpină o „mare” de biciclete, sunt mii și mii parcate la umbra unor copaci ciudați, plus o forfotă de oraș important. “Insula” de biciclete e înconjurată de tramvaie, troleibuze și autobuze cu burduf, care stau liniștite să le vină rândul la capăt de linie. Nu ai să auzi claxoane, rar câte o bicicletă atenționează scurt din clopoțel, semn că oamenii sunt nu doar bine-crescuți ci și cu toți nervii „acasă”. De altfel, domnește o stare de relaxare, bun-gust și bunăstare în Anvers, că nu ai cum să nu te destinzi și să nu încerci să te simți bine. Ar fi păcat să nu intri în spiritul locului!

atmosfera anvers

Despre diamantele din Anvers și cartierul lor

În câteva minune, poți să ajungi cu tramvaiul 1 (nu uita să-ți cumperi bilete de la automat) din gară în centrul istoric al Anvers. Te așteaptă cu străduțe pietonale și case, palate, piețe și piațete pitorești. La fel de bine poți să o iei ușurel la picior, de la gară sunt aproximativ 20 minute de mers pe jos, agale, către cele mai importante atracții turistice. Asta dacă nu cumva vrei să te abați din drum către așa numitul „Cartier al diamantelor” din Anvers.

Cartierul diamantelor din Anvers. Statisticile oficiale arată că 80% din diamantele brute ale lumii trec prin mâinile comercianților și ale șlefuitorilor de aici, iar 50% din diamantele prelucrate la nivel global se vând în Anvers. Peste 12.000 de tăietori și experți în lustruirea diamantelor lucrează în cartierul diamantelor, la cele 380 de ateliere care deservesc 1.500 de firme și 3.500 de brokeri și comercianți.
La trei străzi de Gara Centrală din Anvers se află așadar unul dintre cele mai bine păzite perimetre din lumii, iar seifurile de aici adăpostesc bogății greu de imaginat. Și, dacă nu s-ar povesti, nu ai spune că evreii ultra-ortodocși îmbrăcați în haine modeste, negre și lungi, cu pălării înalte și zulufi dezlânați dețin atât de multă avere și putere. Dar și acest carter al diamantelor este deținut de ei…
Eu nu am insistat pe subiectul diamantelor, deși există și un muzeu dedicat chiar în cartier (plus o Galerie a Diamantelor în port și chiar un tur cu autobuzul) și am ajuns repede în centrul istoric, unde am pășit direct pe Meir, vestita stradă de shopping.

galerie shopping AnversGalerie de shopping ( foto sus). Strada Meir ( foto jos) strada meir anvers

Artera pietonală Meir este căptușită cu clădiri în stil rococo care găzduiesc magazinele unor branduri renumite. Unele clădiri au o istorie interesantă, precum Casa Osterrieth și Koninklijk Paleis op de Meir (Palatul Regal), care se laudă cu oaspeți de seamă precum Napoleon. Meir este cea mai aglomerată arteră comercială din Anvers, dar are concurență mare printre dependenții de modă, căci la nici 400 de metri se găsește ModeNatie, o clădire rotunjită care găzduiește Muzeul de Modă (MOMU) și Academia de Modă. Nationalestraat și Kammenstraat sunt străzile vecine alese de designerii tineri să demareze o afacere, la concurență însă cu branduri cunoscute mai ales în rândul tinerilor.

Coborarea de pe cruce RubensOpere celebre ale lui Rubens în Catedrala din Anvers Inaltarea Sf Cruci Rubens Anvers

Ce anume să nu ratezi în Anvers

– La capătul vestic al străzii Meir se ridică Torengebouw, primul zgârie-nori din Europa la data finalizării sale, în 1932. Silueta clădirii Torengebouw, construită în stil art-deco, care pare destul de dizgrațioasă, domină cerul Anversului, alături de turnul catedralei gotice. Nu ai cum să nu o observi, indiferent dacă îți place sau nu.

catedrala anvers
Cea mai mare catedrală din Belgia și din statele Benelux. Catedrala din Anvers-Catedrala Notre Dame, aflată în apropiere de strada Meir, este cu adevărat deosebită prin dimensiunea sa și prin operele pe care le găzduiește. Catedrala din Anvers a fost construită în perioada 1352-1481, oferindu-ne astăzi o idee a bogăției de care urbea s-a bucurat. Lăcașul de cult, unul dintre obiectivele de neratat în Anvers, te impresionează nu doar prin turnul său înalt de 123 metri și nava centrală imensă ci și prin operele pe care le găzduiește. Se disting capodoperele marca Rubens, respectiv “Coborârea de pe cruce” și „Înălțarea Crucii” ( foto sus). Notre Dame din Anvers este cea mai mare catedrală gotică din Țările de Jos.
Catedralele din Anvers sunt adevărate galerii de artă, iar Catedrala Sf Pavel vine să confirme acest lucru.

galerie Sf Paul Anvers
Biserica Sf Pavel, care a făcut parte dintr-o mare abație dominicană, găzduiește 50 de picturi semnate de maeștri renumiți din Anvers precum Rubens ( foto sus), Van Dyck și Jordaens și peste 200 de sculpturi, altare baroce frumoase și mobilier bisericesc sculptat.

sf pavel grota

Lipită de locașul de cult, Golgota datând din secolul al XVIII-lea, cu șaizeci de figurine „dantelate” și expresive, este foarte impresionantă.

anvers catedral Notre Dame
Toate drumurile din Anvers duc la Grote Markt. În apropiere de Catedrala Notre Dame, după ce faci o scurtă plimbare pe o uliță cu aspect medieval și ea ca toată zona, se află Piața Mare-Grote Markt, o bijuterie a arhitecturii secolului al XVI-lea. Bogat decorate cu statui poleite cu aur, clădirile zvelte cu acoperișuri dantelate ale caselor breslelor par că îmbrățișează statuia eroului local Brabo. Din acest perimetru umbrit de clădiri frumoase cu ferestre înalte se distinge cea mai masivă dintre toate, cea care găzduieşte, încă din 1565, Primăria. Combinând stilul gotic cu cel renascentist timpuriu, clădirea Primăriei îți ia ochii cu fațada sa bogat ornamentată cu statui şi cu steagurile colorate care flutură necontenit.

Brabo anvers
Statuia din Grote Mark îl are în prim-plan pe eroul legendar Brabo, cel care a reuşit să îl învingă pe uriaşul preceptor de taxe ce păzea trecerea vaselor pe râul Escaut alias Scheldt. Brabo este reprezentat ridicând către cer o mână fără trup, căci uriașul le tăia câte o mână celor care refuzau plata taxei. Legenda spune că atât capul cât şi mâna uriașului au fost tăiate şi aruncate în râu după ce Brabo l-a învins, dar istoria știe că mult timp olandezii au deţinut controlul asupra traficului pe Escaut.

piata mare anvers

-Plimbarea prin centrul istoric. Orașul păstrează astfel un centru medieval interesant, cu străduțe pietruite pline cu cafenele, restaurante și ciocolaterii care se întâlnesc în piețe largi, fiind dominat de  catedrală cu adevărat impresionantă.

port anvers
– Promenada de pe râul Escaut. Nicio vizită prin Anvers nu este completă dacă nu ajungi pe malul râului Escaut, cel care a ajutat orașul să ajungă un port atât de important. Râul, cu o adâncime de până la 140 de metri, permite trecerea unor vase enorme cu ajutorul unor ecluze uriașe. Povestea de succes continuă căci se construiesc alte ecluze noi, care vor duce la creșterea traficului…
Het Steen, cea mai veche clădire din Anvers. În apropiere de Grote Mark se află portul unde acostează navele de croazieră și Het Steen, castel ridicat pe locul unei vechi fortificații din secolul al IX-lea și apărată inițial de metereze de pământ. La finele secolului al XI-lea, pe malul Escaut au fost ridicate mai multe fortificații de piatră printre care și Het Steen, reconstruită și lărgită sub domnia lui Carol V, în secolul al XVI-lea. Până în 1823, Het Steen a fost folosit ca închisoare, apoi a găzduit Muzeul Maritim Național. Acum găzduiește un muzeu mai nonconformist, în care oricine poate pune ce întrebare vrea.

anvers MAS
– Istorie și panoramă la înălțime la Muzeului Aan de Stroom, un alt obiectiv de neocolit în Anvers. Nu departe de Het Steen veți observa silueta de culoare carmin a Muzeului Aan de Stroom (MAS), o clădire modernă cu zece etaje, ultimul oferind o panoramă completă asupra orașului ( foto sus). Colecțiile muzeului MAS „spun” poveștile orașului, a portului și a oamenilor de aici.

antwerp street

anvers scena
Așadar, Anvers, capitala neoficială a Flandrei, cel de-al doilea oraș ca mărime din Belgia și al doilea port ca mărime al Europei, este obișnuit să fie în atenție și face totul fără efort pentru a-ți capta simpatia. Este unul dintre cele mai frumoase și surprinzătoare orașe ale Belgiei și merită vizitat pentru atmosfera sa relaxată și oferta complexă de artă, cultură, istorie, shopping şi de divertisment.

Anvers este un oraș cu fațete multiple, deopotrivă vechi și modern, tânăr și bătrân, cult și mercantil.

– Cluburile din Anvers. Situat pe malul fluviului Escaut (alias Schelde în neerlandeză), Antwerp (Antwerpen în limba olandeză sau Anvers în franceză) este considerat capitala distracției din Belgia. Dacă ai ajuns în acest oraș, ai la dispoziție o mulțime de cluburi și mai ales pub-uri unde să socializezi, la modă fiind în acest moment Kulminator, Antwaerps Bierhuiske, Dogma Cocktails, ‘t Waagstuk, Jazzcafe de Muze, Het Elfde Gebod și lsta continuă.

old anvers

Scurtă istorie

Antwerp este locuit încă din perioada galo-romană, prima sa fortificație, construită în secolul al VII-lea, fiind distrusă de vikingi în secolul al IX-lea. În secolul X, Antwerp a devenit margraviate (județ de graniță) din Sfântul Imperiu Roman și, datorită poziției sale, a ajuns, până la mijlocul secolului al XIV-lea, unul dintre liderii comerțului și finanțelor din Europa de Vest. Când Antwerp a devenit parte a Flandrei, în 1356, a pierdut multe din privilegiile sale, dar, cu toate acestea, în secolul al XV-lea, economia sa a luat avânt și orașul s-a transformat într-o metropolă influentă la nivel mondial. Bunăstarea sa a atras artiști de renume, un exemplu fiind pictorul Pieter Paul Rubens, cel care a trăit și creat aici timp de 25 de ani, fiind înmormântat în biserica Sfântul Iacob.

Muzeul Rubens House, pe strada Wapper, amenajat acasă la marele pictor, îți permite să descoperi talentul cu multiple fațete ale celui care a fost și pictor, profesor, arhitect și diplomat.

statuie rubensStatuia lui Rubens

Rubens a trăit o bună perioadă a vieții sale în Antwerp, unde a condus o școală de pictură, avându-i ca elevi pe alți pictori celebri precum Antoon van Dyck. Câteva dintre operele lui Rubens pot fi admirate în Catedrala Notre Dame și în Catedrala Sf Pavel.  Orașul a avut mult de suferit în primele două războaie mondiale, dar bombardamentele din cel de-al doilea război și-a pus amprenta asupra imaginii de astăzi a Anvers. Portul unde acostează mari nave de croazieră a fost scena unor lupte din cel de-al doilea război care au făcut mii de victime nu doar în rândurile naziștilor ci și ale membrilor rezistenței și ale ostașilor canadieni. Pe promenada de pe malul râului Escaut o placă comemorativă ne aduce aminte de aceste lupte. Așadar, Antwerp este în primul rând un oraș istoric, cu un bogat trecut comercial, iar dovada stă în clădirile sale pitorești care odinioară găzduiau breslele. Frumoasele clădiri pot fi admirate astăzi în pofida bombardamentelor intense din cel de-al doilea război mondial.

antwept grote markt

Ce mai merită să vizitezi în Anvers

• Muzeul Regal de Arte Antwerp (KMSKA) unde sunt expuse aproximativ 7.600 picturi, sculpturi, desene și gravuri flamande, semnate, printre alții, de Rubens. În colecția muzeului mai sunt și alte lucrări remarcabile ale unor pictori străini, precum Jean Fouquet, Titian și Modigliani și ale sculpturilor Ossip Zadkine și Auguste Rodin.

port anvers Belgia
• Muzeul de Artă contemporană este și el de neocolit pentru orice iubitor al genului.
Muzeul Plantin-Moretus. Este amenajat în onoarea celebrilor tipografi Christoffel Plantijn și Jan Moretus, fiind găzduit în fosta lor locuință, care ținea loc și de atelier de tipărit. În 2002, muzeul a devenit candidat la includerea pe lista patrimoniului mondial de către UNESCO și în 2005 a fost acceptat.
• Dacă vreți shopping, găsiți branduri renumite și buticuri de designeri în principal de-a lungul Schuttershofstraat și Hopland, străzi paralele cu Meir.

Sper că ți-a plăcut postarea, că articolul te-a informat și te-a motivat pentru următoarea călătorie! Arată-l și prietenilor tăi, dă Like şi Share! Vino cu noi pe Facebook!

Visează, iubește, călătorește. Drum bun! Galerie foto din Anvers, mai jos. 

anvers grote markt

Gara din Anvers

anvers port

anvers strada

port croaziera anvers

Antwerp politie

flori anvers

chocolate wafe anvers belgia

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This