“Dacă nu ar fi, nu s-ar povesti”, începe orice basm, dar aceste locuri există în Europa și, chiar dacă arată ca desprinse din cărțile de povești, pot fi vizitate ușor.

Ce au în comun aceste destinații, unele chiar celebre? Arată la fel de bine și în fotografii și în realitate, nu au nevoie ca fotografiile să fie prelucrate. Mai mult, au și un fel de magie, o atmosferă aparte care te învăluie și care te transpune înapoi în timp, pe vremea poveștilor din copilărie. Dacă ai sentimentul că ai mai văzut aceste locuri, e clar că te-ai uitat la filme sau la desene animate, mulți producători celebri s-au inspirat din ele.

Haideți într-o călătorie prin locuri din Europa cu o atmosferă demnă de cărțile de povești. Ordinea lor este aleatorie, le-am adăugat pe măsură ce mi-am adus aminte de ele, mie îmi plac toate.

1, Vernazza, Italia. Sătucul acesta are cam tot ce-i trebuie ca să te facă să te simți ca într-o poveste, eventual cea cu peștișorul de aur, are marea atât de aproape și nenumărate bărci pescărești stau neliniștite la chei!

Fost sat de pescari, Vernazza este unul dintre cele cinci sătuce izolate care alcătuiesc Cinque Terre, Liguria, Italia, și poți ajunge aici într-o drumeție prin munți din Monterosso sau cu trenul. Vernazza este veselă, colorată, are străduțe strâmte și alambicate, nu-i lipsește nici castelul cu turnul su nelipsit, cocoțat pe o creastă de munte, deasupra mării și nici verva specifică unui loc vesel.

2. Sintra, Portugalia. Regii și nobilii au dorit probabil să păstreze doar pentru ei acest frumos oraș din apropierea Lisabonei și știau ei de ce. Dar istoria s-a răzbunat și iată că Sintra a devenit una din principalele destinații turistice din Portugalia. Desfășurat pe dealuri de unde are asigurată o panoramă amplă, până către Ocean, Sintra este plină de castele și palate deosebite, umbrite de grădini și păduri misterioase. Atât pe meterezele și turnurile castelului Pena, în sălile Palacio National, la vestigiile castelului maurilor cât și în grădinile și în labirintul de la Quinta da Regaleira, vei simți că ești într-un loc deosebit și misterios, demn de capete încoronate.

Aici, visele regilor, conșilor și prințeselor au prins contur și de ce nu s-ar întâmpla la fel și cu ale tale?

3. Bruges, Belgia. Doar clădirile vechi, în culori pastelate și cu o arhitectură de ai putea să juri că sunt din turtă dulce și străduțele misterioase ar fi fost de ajuns să facă din Bruge o destinație de poveste. Dar orașul mai are, pe lângă o ofertă irezistibilă de ciocolată și de bere pe care o poți testa, și alte atracții. Poți să te urci în turnul Belfort, să vizitezi muzeul Torturii și apoi să te plimbi nestingherit cu o barcă sau cu vaporașul pe canalele romantice, iar lebede și alte înaripate se vor apropia de tine, să-ți dea binețe! Poți să te plimbi cu trăsura la care sunt căluți puternici, dornici să te ducă pe vechile străduțe.

Brugge are un farmec al său, nu fără motiv este considerat cel mai frumoș oraș al Belgiei.

4. Garmisch-Partenkirchen, Germania. Garmisch-Partenkirchen este amplasat într-un cadru natural pitoresc, într-o vale verde, păzită de cel mai înalt munte al Germaniei, Zugspitze, în cea mai importată regiune de schi a Germaniei. Dar casele sale pictate cu personaje din poveste și cu pilde din Biblie fac din Garmisch-Partenkirchen un loc și mai atrăgător. Te aștepți ca vreun pitic “de grădină”- să apară de după orice colț de stradă, luminându-și calea cu un felinar pălpâind. Chiar dacă e vară. vitrinele magazinelor îți iau ochii, doldora cu brazi împodobiți și jucării tradiționale de lemn, dar nu lipsesc nici soldățeii de plumb…Iar geamurile și balcoanele caselor vechi cu bîrne din lemn gem de mușcate curgătoare. Garmisch-Partenkirchen pare că este într-o permanentă sărbătoare și merită să nu-l ocolești pentru a lua parte la ea!

5. Hohenschwangau – Neuschwanstein, Germania. Neuschwanstein este cel mai celebru castel al Germaniei, imaginea standard a reședinței princiarfe. Arhitectura sa l-a inspirat pe Disney pentru filmele sale și pentru construcția unor atracții din parcurile de distracții. Turnurile, turnulețele, metereze, camerele de oaspeți, dormitoarele, sălile de bal, povestea locului fac din Neuschwanstein cel mai vizitat obiectiv turistic al Germaniei.

Dacă tot ai ajuns aici, vizitează-i și fratele mai mic, castelul Hohenschwangau, aflat în apropiere. Ca să ajungi la el mergi pe jos, prin pădure, admiră lacul dintre munți, treci peste Podul suspendat (Podul Mariei) și admiră peisajele de poveste! O zi este de ajuns să te reîntorci pe vremea poveștilor. Merită!

6. Hallstatt, Austria. Este mai mult decât cel mai frumos sat din Austria, statut conferit de amplasarea pe malul lacului Hallsstattsee, la baza unui munte de sare și de arhitectura sa. Satul pitoresc își datorează existența-de peste șapte mii de ani-zăcământului de sare din muntele Hallstatt. Așa se face că inițiativa oamenilor preistorici de a exploata sarea a dat numele Hallstatt unei perioade în istorie – Perioada Hallstatt (800-400 î.Hr.). Cea mai veche mină de sare din lume și osuarul din Hallstatt sunt obiectivele turistice clasice ale Hallstatt, dar atmosfera și arhitectura sa deosebite sunt cele care atrag peste un milion de turiști în fiecare an. Așa că nu ratați plimbarea pe singura stradă a satului, admirați arhitectura și detaliile de pe îngrijitele case tradiționale, înghesuite unele în altele.

O plimbare romantică cu barca pe lacul Hallstatt și excursie la ghețarul Dachstein sunt alte lucru must do dacă ați ajuns în Hallstadt. Satul aflat la aproximativ km de este inclus în patrimoniul UNESCO din 1997.

7. Mont Saint Michel, Franța. Imaginea stâncii care iese semeață din mare și a acoperișurilor îndrăznețe urcând către cer poate părea ireală, din basme sau din filme, Stânca aceasta de granit este unul dintre cele mai apreciate obiective din Franța. Aici, unde marea are cele mai puternice fenomene de flux și reflux, a fost mai întâi o capelă, apoi s-a ridicat o abație, care a devenit un loc important de pelerinaj. Locul a fost fortificat și a avut parte de bătălii importante, devenind o adevărată cetate medievală cu un labirint de străduțe strâmte de abia încap doi-trei oameni, cu case vechi din piatră și scări care urcă și nu știi unde te conduc.

Mont Saint Michel este un loc incredibil, misterios, numai bun de descoperit și pus la loc de cinste în raftul cu amintiri de călătorie. Este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din Franța.

8. Colmar, Franța. Situat în regiunea Alsacia, Colmar este supranumit şi “capitala vinurilor alsaciene” şi “Mica Veneţie”. Situat lângă granița cu Germania şi cea cu Elveţia, între Munţii Vosges şi Rin, Strasbourg şi Mulhouse, oraşul îşi aşteaptă vizitatorii cu o atmosferă de poveste. Centrul său vechi, cu străduţele pitoreşti, înguste, pavate cu piatră cubică şi casele vechi de sute de ani, cu geamurile inundate de flori, este un loc faimos, întrecut în celebritate doar de cartierul său “Mica Veneţie”. Aici căsuţele cu acoperişuri ţuguiate și cu o arhitectură specifică secolelor XVI – XVII stau liniștite pe malul râului Lauch.

Pe canalele “venețiene” ale râului Lauch te poţi plimba cu barca, dar nu rata nici strădutele superbe ale centrului istoric, vei avea tot felul de suprize. Plăcute, desigur! 

9. Sighișoara. Este cea mai veche cetate medievală locuită din Europa și trebuie să ne mândrim că este a noastră. Doar cavalerii în armură și domnițele mai lipsesc de pe străduțele pavate cu piatră de râu, în rest aici există tot decorul medieval. Zidurile vechi cu guri de tragere și turnurile de apărare ascund povești nespuse și mistere nedeslușite, umbra lui Țepeș apare încă, turlele și turnulețele crenelate urcă semețe către cer.

10. Lacul și insula Bled, Slovenia. Slovenia are un singur lac natural, lacul Bled, care, împreună cu castelul construit în secolul al XI-lea și biserica Sf. Maria, reprezintă cea mai fotografiat loc. Lacul glaciar și insulița stâncoasă pe care se află biserica sunt păzite de vârful Triglav (2864 m), cel mai înalt din Slovenia. Castelul atestat în secolul XII și Biserica de pe insula Bled sunt considerate a fi unele dintre cele mai frumoase locații de nuntă din Europa. O credință populară spune că petruo căsătorie plină de șansă, mirele trebuie să-și ducă aleasa în brațe cele 98 de trepte pănă la biserică, în timp ce mireasa nu trebuie să spună absolut nimic.

Locul este plin de legende străvechi, iar una spune că aici, pe ghețarul de sub lacul Bled, s-ar fi aflat templul unei zeițe a dragostei.

11. Castelul Elz, Germania, De peste 850 de ani, Castelul Eltz, de pe râul Moselle, a rămas în picioare și stă încă drept și neclintit pe culmea sa împădurită. Râul Eltz înconjoară din trei părti această construcție cu o formă neregulă după ce arhitectii au fost obligați să ia în considerare forma piscurilor pe care a fost ridicat. Cel mai bun mod de a ajunge la castel este pe jos, prin pădurea verde de pini. Imaginea castelului Eltz a fost, în perioada 1961-1995, pe bancnotele de 500 de mărci. Eltz este situat la 45 km nord-vest de Trier.

12. Alberobello. Italia. Acest orășel pitit între dealuri pline de livezi de măslini, migdali și plantații de viță de vie a devenit celebru pentru cele aproximativ 1.100 de căsuțe țuguiate din piatră. De pe ulițele pietrute sau din căsuțele cu acoperișuri moțate din Alberobello te aștepți să apară vreun gnom sperios sau măcar un ștrumf rătăcit. Oare ar putea altcineva să locuiască aici, în căsuțele liliputane?

Acoperișurile sunt pictate cu diferite semne, imaginația îți este iar pusă la încercare, dacă nu mai ai răbdare, poți afla răspunsul aici.

13. Castelul Chenonceau, Valea Loirei, Franța. Ridicat în secolul al XVI-lea de regele Henric al II—lea pe locul unei mori vechi și a unei fortărețe, Castelul Chenonceau are nu doar o artitectură deosebită ci și o istorie lungă și interesantă, find supranumit și castelul Doamnelor. Actuala sa formă, de pod peste râul Cher, se datorează Dianei de Poitoers, amanta regelului Henric al II-lea și rivala temutei Catherina di Medici, care până la urmă a devenit stăpâna castelului. Castelul e renovat și camerele mobilate luxos și poate fi vizitat, dar îți atrag atenția și cele două grădini, cea a Dianei de Poitiers și cea a Catalinei de Medicis, ferma, labirintul și muzeul de ceară. Foarte apreciate sunt anexele unde se află imensa bucătărie a castelului, “Camera neagră”, unde s-a retras văduva lui Henric al III-lea timp de 11 ani și amplele grădini.

14. Cesky Krumlov, Boemia, Cehia. Este unul din cele mai celebre orașe ale Cehiei, înclus în patrimoniul UNESCO din 1992. Orașul, străbătut de râul Vltava, a început să se dezvolte în secolul al XIII-lea, iar arhitectura părții sale vechi și a castelului s-a păstrat intactă din epoca medievală. Așezat pe o stâncă, Castelul Cesky Krumlov este o adevărată fortăreață contruită în stil gotic, renascentist și baroc, care domină de sus orașul. Turnul Rotund și interiorul Castelului cu dormitoarele, sălile de bal, chiar și teatrul îți dezvăluie frânturi dintr-o viață strălucitoare, princiară, de care poți să te bucuri măcar privindu-le.

O plimbare prin orașul aproape înconjurat de râul Vlatava, pe străduțele vechi și romantice te va convinge că au dreptate cei care spun că Cesky Krumlov este unul dintre cele mai frumoase orașe medievale din Europa.

15. Obidos, Portugalia. Castelul înconjurat de ziduri a fost darul de nuntă tradițional pe care l-au primit reginele, timp de sute de ani. Așadar, locul are o poveste adevărată și o atmosferă romantică, autentică, plină de mister. Nu ai decât să te lași purtat de străduțe vechi, să admiri casele din piatră și florile de la ferestre, apoi să mergi pe metereze ca să ai toată valea la picioare.

Te poți caza chiar în vechiul castel, poți să fii castelan pentru o noapte și să-ți imaginezi cum ar fi fost să locuiești aici zilnic? Și să trăiești aici frumos și vesel, până la adânci bătrâneți… A sunat bine?!

Sper că ți-a plăcut acest material sau că te-a inspirat să visezi. Te aștept să intri în povestea noastră, vino pe Facebook ! Îți mulțumim că ne dai Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem :). 

Visează, iubește, călătorește!  Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This