Dacă ți-ai imaginat un oraș ca din cărțile de povești, cu case “din biscuiți” și fațade vesele, unde la fiecare colț de stradă ai pentru ce să pui aparatul la treabă, cu canale pe care plutesc lebede și rățuște, atunci probabil că Bruges nu te va dezamăgi.

Deși nu te surprinde cu nimic special, Bruges ți se lipește de suflet și singurul lucru pe care ți-l dorești când îți reamintești de el este să-l revezi cândva, cât mai curând.

Impresii din Bruges. Un ocean de biciclete m-a întâmpinat în gara impersonală din Bruges și m-am întrebat ce urmează dacă în această parcare sunt atât de multe, cum își regăsesc stăpânii mijlocul de transport pe două roți? Nu că ar fi ceva neobișnuit în Țările de Jos să vezi biciclete, dar la gara din Bruges parcă erau strânse toate, de peste tot… Cum e când se termină programul și toată lumea merge spre casă?
Ce e de văzut și făcut în Bruges. De la gară până în centrul istoric al acestui orășel vestit nu este mai mult de un kilometru, pe care l-am parcurs, în nici 20 de minute, pe jos, mergând pe străzile aproape pustii cu un ochi la casele din cărămidă, cu geamuri mari cu perdele fine și fațade dichisite. Admir o pisică ce șade princiar chiar deasupra unui citat parcă pus special ca să pară un “avertisment” pentru ce va urma: VIAȚA E CA UN CÂNTEC, DEPINDE DE TINE ȘI DE INIMA TA SĂ SCRII VERSURILE.

life Bruges
Retrăind acum călătoria la Bruges, îmi amintesc acest cadru ca fiind reprezentativ pentru tot ce am trăit în acest oraș: a fost ca într-un cântec, un poem, o poveste. Bruges este un oraș superb, are tot ce-i trebuie pentru a-și primi vizitatorii și a nu-i dezamăgi. Are ce oferi amatorilor de istorie, arhitectură și artă, dar nici cei romantici și gurmanzii nu se vor simți neglijați, nici pe departe.

Despre Bruges. Este totuși un oraș calm și blazat, obișnuit cu “rafalele” aparatelor de fotografiat și cu hoardele de turiști cărora li se lasă pradă cu premeditare. Este conștient că e arătos, căci nu fără motiv a fost catalogat drept cel mai frumos oraș din Belgia.

markt bruge belgium

Centrul istoric, în patrimoniul UNESCO. Centrul istoric al Bruges a fost inclus în patrimoniul UNESCO, fiind unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa. S-au păstrat nu doar modelul stradal medieval ci și rețeaua de canale și arhitectura gotică specifică nordului Europei și a țărilor de jos. Canalele din Bruges au fost utilizate pentru transportul grânelor, animalelor și textilelor, comerțul jucând un rol important în dezvoltarea orașului.

bruges belgia canal

Altădată unul dintre cele mai bogate orașe ale Europei occidentale, Bruges a jucat un rol important în artă, fiind un important centru cultural și de mecenat. A fost leagănul picturii flamande timpurii (primitive), iar lucrările pictorilor Jan van Eyck și Hans Memling au influențat stilurile de pictură în toată Europa.

canal bruges

Haideți cu mine printr-o călătorie ilustrată prin acest frumos oraș flamand. Iată obiectivele ce nu trebuie ocolite în Bruges.

notre dame bruges exterior

-Catedrala Notre Dame. Vă spuneam că pe drumul către gară aveam un ochi la casele de pe drum, dar celălalt era „lipit” de turnul cel mai înalt, călăuza de ocazie. De obicei, în orașele vechi, clopotnița cea mai înaltă îți „semnalizează” cele mai importante obiective, de ce ar fi altfel în acest burg? Am ajuns astfel repede la destinație, în centrul istoric al orașului, și prima oprire a fost, normal, la Catedrala Notre Dame, unul dintre obiectivele la care trebuie să poposești în Bruges dacă vrei să nu-ți pară rău. Sau, dacă poți pronunța în flamanda pe care toți o vorbesc pe aici de parcă Belgia nu ar fi o țară francofonă :), atunci numește Catedrala care găzduiește singura sculptură a lui Michelangelo exportată în afara Italiei (pe vremea când artistul trăia) Onze-Lieve-Vrouwekerk. 🙂

Fecioara cu Pruncul Bruges

Oricum i-ai spune, Catedrala care datează din secolul al XIII-ea este cea mai înaltă clădire din oraș și una dintre cele mai impozante din Belgia, datorită turnului său înalt de 122 metri. Lăcașul de cult este o îmbinare destul de armonioasă de stiluri care poartă pecetea renovărilor și extinderilor la care a fost supusă în timp. Probabil că unii dintre voi recunoașteți opera lui Michelangelo din filmul regizat de George Clooney “The Monuments Men”, peliculă bazată pe o poveste reală. M-a impresionat acest film pentru că, deși pare imposibil într-o lume atât de materialistă, există oameni care și-au dat viața pentru a salva obiecte de artă,
Madona cu Pruncul”, statuia din marmură pe care Michelangelo Buonarroti a realizat-o în anul 1504, a fost donată, în 1514, Catedralei din Burges de către un negustor bogat. Capodopera a fost furată de două ori în decursul timpului, ultima dată de naziști, în 1944. Am părăsit impresionanta catedrală cu un sentiment de recunoștință pentru că e pace și că trupele de invadatori nu râvnesc la capodoperele vechi de peste jumătate de mileniu…

-Oud Sint Jan Hospitaal. Următorul obiectiv din Bruges, Oud Sint Jan Hospitaal, e chiar vizavi de Catedrala Notre Dame. Datând din secolul al XI-lea, Oud Sint Jan Hospitaal este, pe scurt, unul dintre cele mai vechi spitale din Europa. Astăzi, Sint Jan Hospitaal este un complex unde se află un centru expozițional, un muzeu de artă și un muzeu cu instrumente medicale mai mult sau mai puțin rudimentare. Unii spun că cele șase capodopere ale Hans Memling, artistul flamand de origine germană care a trăit în Bruges în secolul al XV-lea precum și racla din lemn de fag și aur a Sfintei Ursula, sunt atracțiile cele mai apreciate ale vechiului spital și nu greșesc.

bruges markt 2
-Muzeul dedicat lui Picasso. Expoziția permanentă cu peste 100 de lucrări originale, mare parte schițe, semnate de Pablo Picasso plus alte 200 opere ale unor artiști importanți precum Degas, Rodin, Renoir, Claude Monet, Boudin, Toulouse-Lautrec și Matisse este și ea foarte apreciată de iubitorii de artă și se află în apropiere de Catedrala Notre Dame.
Dar vremea excelentă și imperativul “călătorului îi șade bine cu drumul” chiar dacă pașii îl conduc pe drumuri de munte, pe cele mai moderne străzi sau pe străduțe medievale pe lângă canale, nu-mi da pace. Am pornit astfel către piața mare a orașului, Markt, deși foarte aproape se mai aflau câteva muzee interesante, Groeninge Museum ( o incursiune în șase secole de artă flamandă, “starul” fiind Jan van Eyck, pictorul care a trăit 11 ani în Bruges), Muzeul Arheologiei, Muzeul Torturii și nelipsitul Muzeu al Ciocolatei.

ciocolata in bruges
Nu poți rezista tentației de a intra în magazinele de ciocolată 🙂 ! Nu am ajuns chiar atât de repede pe cât doream în Markt, căci drumul e presărat cu tot felul de tentații și unora nu le-am putut face față. Nici în Bruxelles nu am văzut atât de multe ciocolaterii, multe dintre ele un fel de autoservire în care ești întâmpinat cu mostre de degustare. Ce să spun, toate sortimentele de ciocolată te trag de nas să le iei acasă, de la cea albă la cea cu lapte sau neagră, la praline, cu fructe trase în ciocolată până la ciocolată cu busuioc, cu sare, cu piper sau curry. Dar despre cum mi-a schimbat viața de gurmand vizita în Belgia voi scrie un material separat.

romance in bruges
Intră în atmosferă romantică. În drum către centru, am trecut peste canale, pe poduri arcuite, pe străduțe cu case vechi, modeste, văruite în alb-și am tras cu ochiul prin curți de mănăstiri vechi, că doar porțile le erau larg deschise! Am intrat în gangurile umbroase care adăposteau tot felul de berării sau magazine de suveniruri și apoi am revenit pe una din străzile principale care, pe măsură ce trecea timpul, devenea din ce în ce mai aglomerată.

bruges biciclete

-Mergi cu bicicleta! Cârduri de bicicliști de toate vârstele se opreau în viteză la semafor sau la trecerile de pietoni nesemnalizate. Bicicliștii apăreau ca niște stoluri, fără zgomot, de pe străduțe și apoi se prelingeau pe străzi, disipându-se în mulțime.
Calești trase de căluți musculoși se strecurau pe străzile strâmte din jurul pieței mari, unde erau tot mai muți turiști. Mă îndreptam către acel Bruges despre care ghidurile serioase îți spun că e “sufocat” de turiști, căci orașul e și cel mai vizitat din Belgia și tot aici se află și unele cele mai apreciate obiective turistice din țară.

bruges markt vedere

-Nu ocoli piața centrală, Markt, și turnul Belfry. În fine, am ajuns și în piața mare, acolo unde se află mândria burgului, Turnul Belfry-alias Belfort, toți vor să stea la umbra lui. Nici nu are cum să treacă neobservat acest turn, are 83 de metri înălțime și clopotele din vârf te fac atent la fiecare jumătate de oră.

turn belfry brugges

Poți să ajungi sus în Belfry, dacă ești dispus să urci cele 366 de trepte și plătești înainte biletul de acces. Efortul îți va fi recompensat cu o vedere panoramică a Bruges și a împrejurimilor, care îți taie respirația, dacă e senin.

belfry bruges

Ce să spun, toate orașele au o piață centrală, dar cea din Bruges e prea desprinsă din cărțile poștale.Nu-i lipsește nimic să fie ca din povești, nici casele de turtă dulce roz, nici clădirile impozante, turnurile cu legende sau caleștile trase de căluți drăguți.

bruges markt belfort

Deși sunt deosebit de arătoase, marea majoritate a fațadelor ca “de biscuiți”, placate cu cărămidă de culori vesele și aliniate cuminți nu sunt cele originale, fiind modernizate în secolul al XIX-lea. Piața centrală a fost reconfigurată în 1985, iar multe din clădirile impozante nu sunt atât de vechi, exemplul elocvent fiind fostul tribunal, care datează din 1887, unde poți vizita Muzeul Historium Brugges.
Turnul Belfort și-a păstrat totuși înfățișarea inițială și clopotul de două tone din vârf. Piața Markt este pitorească dar un pic cam obositoare, e mare vânzoleală, dar străduțele care se strâng aici sunt la fel de atrăgătoare.

brug bruges

Piața Burg și Biserica Sfântului Sânge. Am pornit-o către Burg, o piață mai mică dar la fel de frumoasă, unde, într-un colț se ascunde un alt obiectiv de neocolit în Bruges, Biserica Sfântului Sânge- Heilig-Bloedbasiliek.

basilica Sf Sange bruges belgia

Bazilica este renumită pentru flaconul care conține o picătură din sângele lui Hristos, adus din Țara Sfântă de Dietrich de Alsacia în 1149 și pentru moaștele Sf Vasile. În fiecare vineri, flaconul care conține Sfântul Sânge este arătat credincioșilor, iar în luna mai, relicva sacră este purtată prin străzile din Bruges.
Stadhuis. Soarele călduț de martie mi-a indicat fațada minuntă a vechi primării din Bruges, Stadhuis. Stadhuis este una dintre cele mai vechi clădiri din Belgia, a fost construită între 1376 și 1420 într-un frumos stil gotic, cu turnulețe și cu peste 40 de statui ale conților de Flandra. Am pătruns apoi prin porticul străjuit de un ursuleț și un leu- ursul e simbolul orașului, pe motiv că un urs a fost primul locuitor din Bruges, potrivit legendei- și am ajuns pe un pod care trece pe deasupra unuia dintre canalele principale, Groenerei.

fatada brug bruges

Casa cu porticul se numește Liberty of Bruges și a găzduit judecătoria o bună perioadă de vreme. Fațada orginală este cea din spate, din cărămidă. După ce am trecut de gang, am dat de vechea piață de pește ( se organizează doar sâmbăta), iar în dreapta, de câteva străduțe atrăgătoare, cu magazine și restaurante la parter. Pe canal, lebedele își împărțeau “spațiul vital” cu șalupele pline de turiști de peste tot din lume.

burges canal in bruge movie
O plimbare cu șalupa pe canalele din Bruges este o altă experiență care merită trăită. Bruges este supranumit „Veneția Nordului”, ca și Gent. Nu seamănă cu Veneția, Bruges aduce cumva cu Amsterdam și vă spun sincer că e mai potrivită comparația cu Gent, un orășel pitoresc aflat la 50 de kilometri, pe drumul către Bruxelles. În Veneția trebuie să te plimbi pe canale ca să ajungi la diferite obiective, în Bruges trebuie să pe plimbi pe lângă canale, pe care, dacă ai rău de mare, poți să le ocolești liniștit. Dar ar fi păcat!

bruges canal 3

Căpitanul șalupei, care ținea loc și de ghid, ne-a arătat casele cu arhitectură specifică din Bruges, pe cele care au avut istorii deosebite, precum cea în care s-a turnat celebra comedie “In Bruges”, cu Collin Farell în rolul principal. Așa am aflat că aceea casă e de altfel printre prea puținele care și-au păstrat fațadele originale din lemn.

podul iubirii bruges

-Lacul Dragostei. Ajungi cu șalupa și la Lacul Iubirii (Minnewater), e plin de lebede și rațe grăsuțe și treci pe sub Podul Iubirii, devenind vedetă pentru cei de sus care te pun sub lumina blițurilor.

Beguinage. Podul Dragostei te conduce către Beguinage, o grădină liniştită, umbrită de copaci și mărginită de clădiri albe din secolul al XVII-lea. Beguinage a fost și este de fapt mănăstire de călugărițe benedictine. A fost fondată în 1245 iar în prezent una dintre fostele case ale măicuțelor găzduiește muzeul Begijnhof. Se înțelege că Minnewater și Beguinage sunt atracții de top din Bruges și nici Begijnhof nu e de trecut cu vederea dacă ai la dispoziție mai mult timp.

apus bruges
Am ajuns înapoi la chei către apus, soarele atât de rar pe aici era stăpân încă pe cer și ne îmbrăca pe toți într-o lumină caldă, aurie, dar nu reușea să ne dezmorțească mâinile aproape înghețate. Aveam mai multe opțiuni tentante, să le spunem cu specific local, pentru o încălzire rapidă: ciocolată caldă sau rece, unul dintre cele peste 400 de sortimente de bere, midii sote și nelipsiții cartofi prăjiți. În afară de midii, toate celelalte specialități locale sunt puternic reprezentate și au chiar și un muzeu dedicat. Există așadar în Bruges un muzeu al al Ciocolatei, unul al Berii și al Cartofilor Prăjiți. Care credeți că a câștigat bătălia?

bruges romantic

Ce nu mi-a plăcut în Bruges. V-am arătat, destul de detaliat cred, ce mi-a plăcut în Bruges și cred că trebuie să vă informez și ce mi-a displăcut. În primul rând, că orașul este scump. Orice toaletă este contra cost, te taxează de parcă profitul este scopul acestora, aveau paznici sau turnicheți! Apoi, prețurile sunt mari la orice obiectiv turistic, fie el muzeu, biserică, turn, casă sau plimbare cu barca. Există însă și un card turistic, Bruges City Card, ai acces “gratuit” la cele 26 de muzee și la o plimbare pe canale/bus , plus diferite reduceri la concerte, parcare, închiriere biciclete. Costă 47 de euro un card valabil 48 de ore și 53 euro unul valabil 72 de ore (valabil în anul 2016). Unii ar putea adăuga pe lista lor de nemulțumiri legate de Bruges și aglomerația peste măsură, pe care eu nu am întâlnit-o însă.

Dar cea mai mare nemulțumire legată de Bruges este că ziua nu are decât 24 de ore și că timpul trece prea repede!

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !

http:// Booking.com

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #belgia #bruges #travelblogger #medieval #travel

  Visează, iubește,călătorește! 

Galerie cu fotografii din Bruges, mai jos!

bruges strada

bruges belgia

bruges canal barci

bruges canal

bruges canale salupe

canal Bruges catedrala

gust huis bruges

christmas in bruges

dantela bruges

in bruges old city

apus in bruges

strada Notre Dame

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This