Gent este un frumos oraș medieval care a stat mult timp, din punct de vedere al notorietății ca destinație turistică, în umbra vecinului său mai celebru, Bruges. Construit în jurul unor canale navigabile, pitorescul Gent te atrage cu arhitectura flamandă, cu străzi și cartiere vechi, castele și biserici celebre.

Nu fără motiv acest oraș a fost catalogat ca unul dintre secretele ascunse ale turismului din Belgia, fiind în același timp în top patru cele mai frumoase orașe.

korelei Gent

Aflat la jumătatea distanței dintre Bruxelles și Bruges, Gent (în neerlandeză, alias Gant în franceză)  este cel de-al treilea oraș ca mărime din Belgia ( are aproximativ 245.000 de locuitori, dublu față de Bruges) și un important centru universitar unde învață 65.000 de studenți. Gent a fost în secolul al XIII-lea, unul dintre orașele importante ale Europei, fiind al doilea ca mărime după Paris. Comerțul cu grâne, oi, lână și meșteșugurile locale au făcut din Gent un oraș înfloritor care nu se dezice nici în zilele noastre.

sf Mihail Gent x

O altă „Veneție a Nordului”

Adesea, Gent este comparat cu Bruges, ambele orașe fiind supranumite “Veneția Nordului”, oare câte Veneții sunt în lumea aceasta? Mie mi se pare că ambele orașe seamănă mai degrabă cu Amsterdam! Arhitectura flamandă, cu nelipsitele case “de turtă dulce”, cu geamuri mari pentru a lăsa soarele să intre atunci când astrul catadicsește să apară și cu acoperișuri dantelate precum și podurile și canalele navigabile sunt numitoarele comune ale celor două orașe belgiene.

pod Sf Mihai Gent

Gent are ceva în plus (sau în minus, depinde cum vezi paharul): e mai puțin turistic, e mai aerisit, e mai autentic. Te simți cumva singurul turist mai ales dacă nu ajungi în timpul vreunui festival precum cel al Luminilor, sau cele 10 zile de Gentse Feesten, în mod normal nu te agasează niciun grup masiv de vizitatori gălăgioși. Poți să te pierzi liniștit în anonimat, pe străzi, în muzee, cluburi, oriunde în Gent, dacă aceasta îți dorești.

gent chocolate

Ghent pentru romantici

Aceasta nu înseamnă că Gent e lipsit e farmec, dimpotrivă. Burgul e de-a dreptul romantic, mai ales dacă “dispari” pe străduțele din vechiul cartier Patershol.

Patershol este inima medievală a Gent, unde te aștepți să-ți apară un cavaler sau vreo domniță de după orice colț. Senzația că ai nimerit în urmă cu peste jumătate de mileniu îți este dată mai ales de Castelul Conților, ridicat prin secolul al XI-lea, dotat cu tot ce-i trebuie să facă față asalturilor și mai ales de hidosul Castel (din secolul al XIII-lea) al lui Gerald Dracul-Geraard de Duivelsteen, contele care obișnuia să-și omoare soția pentru a se însura cu… următoarea.

kraslei Gent

Dacă ești romantic, trebuie să te plimbi cu barca pe canale sau  mai bine să lenevești pe chei, de exemplu pe lângă podul Sait Michel, Sint Michalebrug. Și dacă ai noroc de vreme bună, atunci chiar că nu trebuie să ratezi apusul la Graslei, unde fiecare casă are povestea sa, mai vizibile fiind fațadele vesele care se reflectă în apa râului Leie. O să fii atras și de Korelei, cheiul de peste “drum“ de Graslei. În zona Podului Sait Michel și Graslei sunt multe terase, berării și restaurante, unele “suspendate“ deasupra râului. Asta dacă vrei să iei o cină romantică mai deosebită, asta însemnând din start un preț mai mare, că doar te afli în port.

Privind la casele impecabile, nu ai spune că, începând din secolul XI, aici erau depozite de porumb și de cereale venite din Franța

Construit pe o rețea de canale care unește cumva cele două râuri-Leie și Scheldt-, pe malul cărora s-a dezvoltat orașul, Gent este un loc ideal dacă vrei să guști din adevărata viață a Flandrei. Liniștită, îndestulată, civilizată, fără griji…

gent korenmarkt

Oamenii par focusați pe ceea ce au de făcut, chiar dacă astea înseamnă să bea un pahar de bere sau să fie la lucru. E și modern, tramvaiele circulă pe la baza unor obiective turistice importate, bicicletele sunt parcă mai multe decât oriunde și mașinile aproape că nu există.

Haideți cu mine la o plimbare prin Gent, pas cu pas pe unde merită să ajungeți. Așadar…

gent kraslei

Ce să nu ratezi în Gent

Ajungi în centrul istoric al orașului Gent ori cu tramvaiul 1 luat direct de la gară sau pe jos, ușurel, mergând în urma lui și privind la casele ușor ponosite care, pe măsură ce pe apropii de centru, devin tot mai îngrijite. În maxim jumătate de oră ești în centrul vechi al Gent, dacă mergi încet, cu ochii prin vitrine.

Și aici, în perimetrul cuprins între Sint-Niklaaskerk, Belfort, Korenmarkt, podul St Michel și Castelul Conților te așteaptă toate obiectivele turistice importante care merită vizitate în Gent.

mystic lamb Van Eych

-“Adorația mielului mistic”- “Altarul din Gent”. Poți începe cu cel mai celebru obiectiv din Gent, Sint-Baafskathedraal, Catedrala din Gent pe scurt, unde se află una dintre cele mai influente lucrări de artă din lume. Este vorba de “Adorația mielului mistic”sau “Altarul din Gent“, o remarcabilă capodoperă a picturii flamande vechi. Lucrarea, începută de Hubert van Eyck (în perioada 1370-1426) și finalizată de către fratele său Jan (între 1431-1432), a marcat un punct important de cotitură în pictura mondială și are o poveste interesantă, din care nu lipsesc furturile, incendiile, rechizițiile. Polipticul “Altarul din Gent” a fost râvnit de bogații și puternicii vremii, de regi, duci, de Napoleon, naziști și chiar de către cei puși să-l îngrijească, angajați ai bisericii. Polipticul poate fi admirat în altarul Sint-Baafskathedraal, deși unul dintre tablouri nu a mai fost recuperat de la hoți.

belfy Gent

Belfry, vechiul turn de observație al orașului. Apoi mergi sus în Belfry (Belfort în flamandă), turnul a cărei clopotniță de 91 metri înălțime domină cerul Gentului, alături de cele ale Catedralei Sfântul Bavo și Bisericii Sfântul Nicolae. Mândrul simbol al independenței orașului, turnul Belfry glorifică meșteșugurile, industriile, căreia orașul îi datorează atât de mult și nu un erou anume.

belfort Gent

Construcția, ridicată între anii 1300 și 1338 în așa numitul stil Brabant gotic, are o fațadă impresionantă, împodobită cu „Mammelokker”, care descrie legenda lui Cimon care a fost condamnat să moară de foame. Poți urca sus în Belfry (pe jos au cu liftul, prețul este același, opt euro în anul 2016), unde te așteaptă o priveliște a orașului de sus și apoi cobori la subsol, unde se află muzeul de arheologie. Punctul de informare turistică din Gent este situat tot în Belfy.

sf Nicolae Gent

Biserica Saint Nicholas- Sfântul Nicolae. În drum către piața centrală din Gent, Korenmarkt, nu trece pe lângă Biserica Sf Nicolae-Saint Nicholas, construită din piatră gri-albastru în secolul XIII. Luminoasă și primitoare, această biserică foarte mare și frumoasă m-a întâmpinat cu un mini-spectacol de orgă impresionant. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât nu era sărbătoare iar orga este una celebră, fiind semnată de celebrul Aristide Cavaille-Coll. Așa cum vă spuneam, turnul clopotniței Bisericii Sf Nicolae este unul dintre cele mai înalte din Gent, fiind folosit ca punct de observație până când acest rol de fost preluat de turnul Catedralei din apropiere.

podul Sf Mihail Gent

Podul Sf Mihail, unde ai priveliști minunate asupra  Korenlei (stînga) și Kraslei (dreapta). Din Korenmarkt mergi către Biserica Sf Mihail- Sint-Michielskerk, catedrala din secolul al XIII-lea construită pe malului râului Leie. De Catedrală este “lipit” podul care îți oferă unele dintre cele mai frumoase imagini cu pitorescul Gent și clădirile sale, podul Sf Mihail-Sint Michielshelling.

Oude Vismijn Gent

Pe pod poți să zăbovești cât vrei, codoară apoi pe Korenlei, apoi pășește pe celălat mal, iar la plecare aruncă un ochi și asupra Oude Vismijn, fosta piață de Pește și asupra Vleeshuis, o ex-măcelărie veche, unde acum e o braserie și poți gusta din preparatele locale.

bicicleta gent

Plimbarea cu șalupa pe canale. Poți opta și pentru o plimbare cu șalupa pe canalele din Gent, ambarcațiunile pot fi luate de pe chei. Cu o zi înainte fusesem într-o excursie interesantă, cu ghid, pe canalele din Bruges, dar fiindcă a fost destul de frig nu aș mai repeta o astfel de experiență în luna martie. Plus că nu vezi chiar toate construcțiile interesante…

street Gent

Istorie, mister și priveliști de pe meterezele castelului Gravensteen. Ai orașul Gent la picioare plus o oarecare doză de mister și “demonstrații” de istorie medievală și între zidurile și de pe meterezele castelului Gravensteen. Una dintre cele mai puternice fortificații din Europa de Vest, cetatea înconjurată de râul Lieve a fost construită între anii 1180 și 1200, la ordinele lui Filip de Alsacia, fostul conte de Flandra, pe fundația unei structuri anterioare din secolul al IX-lea. Castelul Gravensteen găzduiește un mic muzeu al instrumentelor medievale de tortură, amintind de istoria sa din secolul XIV când aici funcționau închisoarea și judecătoria burgului.

Sint-Veerleplein Gent

De altfel, în fața castelului se află Sint-Veerleplein, probabil cea mai veche piață din Gent, care te va încânta cu fațadele dichisite ale caselor. Însă piața a fost folosită ca loc de execuții și arderi pe rug ale victimelor Inchiziției. Scarry!

Dar de sus, de pe meterezele castelului Gravesteen, chiar arată bine și piața execuțiilor și canalele lucind în soare, orașul în ansamblul său. Merită vizitat Gravesteen!

piata veche Gent

Ieșind pe poarta masivă a castelului, în stânga sunt străduțele strâmte ale cartierului vechi, e cartierul Patershol, unde poți să “te faci nevăzut” puțin pe străduțele pitorești. Apoi, te poți întoarce în Vrijdag Markt-Piața de Vineri. Este una dintre cele mai mari piețe din Belgia, păzită de clădiri din secolul al XVIII-lea. Dacă ai noroc, poți admira azalee, mușcate si begonii, flori pentru care Gent este cunoscut și ca „Orașul Florilor”.

Ce mai poți vizita în Gent

-Muzeul de Artă Contemporană, unul dintre cele mai cunoscute din Belgia.

canal Gent Belgia

Castelul lui Gerald Diavolul-Geeraard de Duilvelsteen îți va atrage atenția cu silueta sa mai mult decât austeră. Situat în apropiere de Catedrala Sf. Bavo, Castelul lui Gerald Diavolul a fost construit în secolul al XIII-lea și a fost folosit pentru scopuri multiple, de la reședința cavalerului, mănăstire, orfelinat, o închisoare și chiar un azil de nebuni. E destul de înfricoșător.

-În partea de est a orașului, peste Canalul Leie, sunt ruinele Sint-Baafsabdij, o abație fondată în 630 de către Sf. Amandus și reconstruită în secolul al X-lea. Dacă te afli printre amatorii de arhitectură, vei aprecia galeriile misterioase ale goticului târziu, frumoasele fresce din secolul XII în stil romanic, mozaicurile și artefactele.

stathuis Gent

-Foarte arătoasă este și clădirea Primăriei din Gent-Stadhuis. Este, de fapt, alcătuită din mai multe structuri adiacente construite în mai multe perioade ceea ce i-a conferit stiluri arhitecturale contrastante. Clădirii principale în stil gotic (secolul XVI-lea), i se adaugă fațade în stil renascentiste mai sumbre, construite în 1580.

-Un oraș universitar important, Gent nu duce lipsă de cluburi, multe nefiind deschise însă duminica. Charlatan și Club 69 sunt doar câteva dintre cele mai populare din În Korenmarkt, unde există mai multe baruri, Damberd fiind pentru muzica jazz, iar Hot Club pentru muzică live. Café Video, White Cat, Pi-nuts, Decadance și  Culture Club sunt alte cluburi recomandate în Gent.

bere belgia gent

gaufre Belgium Gent

-Gent este cunoscut drept capitala vegetarienilor din Europa, astfel că dacă ai făcut acest pas și ai renunțat la carne, atunci vei fi în largul tău în acest oraș flamand, nu flămând 🙂 Eu am testat doar o varietate de gaufre și o bere, e greu de ales dintre sortimentele locale, zeci la număr.

Sper că ți-au plăcut articolul și fotografiile. Dacă da, dă-le de știre și prietenilor, dă Share și Like! Te aștept să ne fii alături pe Facebook !

Visează, iubește,călătorește! Drum bun! Galerie foto din Gent, mai jos.

biciclete gent

corner gent Belgium

gent belgia

gent 2

Gent

strada Gent

scena Gent

piata catedralei Gent

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This