Dacă ați ajuns în Dubrovnik ar fi păcat să nu vizitați insulița Lockrum și arhipelagul Elafiti. Prima este un mic rai verde și stâncos, iar cele „trei surori” Elafiti- Kolocep, Lopud și Sipan, mai rustice, liniștite și foarte verzi în același timp și au niște plaje mai deosebite. O altă opțiune, maicelbră este insula M

consilierturism.ro

Lockrum, o rezervație naturală

Având regim de rezervație naturală, cu o vegetație subtropicală specifică regiunii și cu cele câteva specii rare care trăiesc aici, insulița Lokrum este, alături de plimbarea pe străduțele vechiului Dubrovnik și pe zidurile cetății sale, un „must see” dacă ați ajuns în Dubrovnik. Spre deosebire de Banje, plaja publică a Dubrovnik, foarte aglomerată, Lockrum este un loc liniștit. Cel puțin așa m-a întâmpinat pe mine insulița: o oază verde și răcoroasă într-o mare de azur. Nu vă așteptați să faceți plajă pe nisip, nici vorbă: sunt numai stânci la mal, pietre și pietricele, printre care se pot zări o mulțime de mici vietăți marine-în principal stele de mare și raci inofensivi, ceea ce nu putem spune despre aricii de mare. De atfel, plajele cu nisip fin sunt rare în Croația, unde predomină pietricelele, mai fine sau mai mari.

catre dubbrovnik

Umbrită de pini, chiparoși și alți arbuști mediteraneeni, insula Lokrum, cu cele câteva plaje stâncoase ale sale, este o locație ideală pentru snorkeling și lecții de canoe. Sau pentru stat la umbra răcoroasă și înmiresmată a pinilor, pentru sărit de pe stânci în apa foarte curată și de albastru pur a Adriaticii. Printre șezlonguri se plimbă liniștiți și curioși fazanii, păsărelele îi privesc de sus, adie o briză răcoroasă…Un bilet dus-întors până în Lockrum, locul ales-și știa el de ce-de Arhiducele Maximilian drept locuință de vară, costă 40 de kuna ( 2010) – 5,5 euro/persoană. Vaporașul către Lokrum se ia din portul vechi Dubrovnik.

Lokrum

De neratat: Kolocep, Lopud și Sipan

Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, ar fi păcat să ratați o excursie de o zi în insulele din arhipelagul Elafiti: Kolocep, Lopud și Sipan. Cele trei surori, singurele insule locuite din cele 14 câte are arhiplegaul Elafiti, sunt pline de plantații de măslini, chiparoși, portocali și viță-de-vie, fiind ideale pentru cei care-și doresc de la vacanță în primul rând liniște, soare și peisaje marine deosebite, fără pretenții de mare lux.

croaziera elafisi

Puteți face o excursie din Dubrovnik până în insulele Elafiti. De regulă, o astfel de excursie are inclusă și o porție zdravănă de pește proaspăt pe grătar gătit direct pe vas, sub „nasul” vostru și al pescărușilor care dau ”târcoale” pentru o bucățică suculentă, plus un pahar cu vin. Merită, zic eu, mai ales pentru peisajele pitorești ale Coastei Dalmate! Plus că aceste micuțe bijuterii numite Kolocep, Lopun și Sipan sunt liniștite, rustice și au unele dintre plajele cele mai frumoase din Croația. O excursie cu vaporașul în cele trei insulițe durează o jumătate de zi, excursiile se pot cumpăra direct din portul Gruž.

Sipan

Plaja Sunj, Lopud sunj

Insulele unde mașinile au interzis

Prânzul nostru, pregătit de bucătarul și căpitanul vasului
De neratat, Insulele Elafiti. Insulele Elafiti și-au primit numele de la Plinius cel Bătrân acum 1.900 de ani, care se pare că s-a inspirat din cuvântul grecesc „Elaphos„, care înseamna „cerb”. Se presupune că insulele Elafiti au fost odată populate de aceste rumegătoare, însă evident că acum nu mai e nici urmă de cerbi, deși mi-e greu să cred că au fost vreodată pe aici.  Nici mașini nu o să vedeți pe aceste trei insulițe, le este interzis accesul prin lege după câte am înțeles.

Kolocep, insulița cu numai un hotel

Cea mai apropiată insuliță Kolocep, este situată la numai 25 minute de mers cu vaporașul din Dubrovnik din vechiul port Gruz. Insulița Kolocep nu are decât 2,5 kilometri pătrați, puțin peste 100 de locuitori, „imprăștiați” în cele două sate-golfuri ale sale, Gornje Celo și Donje, fiecare cu o mică plajă cu ape de cristal. Pe această insuliță vă puteți caza în singurul hotel de aici și în câteva vile, locul fiind numai bun pentru cei care nu-și doresc decât liniște, mare, soare și o atmosfera rustică. Kolocep este un mic rai între ape: este bine împădurită, are plantații de viță de vie, livezi de măslini și citrice, acesta fiind și motivul pentru care acum câteva sute de ani aici se retrăgeau bogătașii Dubrovnikului în vilele lor impozante.

Mi-a plăcut atmosfera rustică din Kolocep, e cumva ca la noi la țară, numai că aici cresc măslini și alte plante tropicale. Și nu vezi nicio mașină, mai degrabă ai șanse să te deranjeze motoarele șalupelor de lux decât cele ale autoturismelor.

Insulița Kolocep are niște plaje ascunse printre golfulețe stâncoase, numai bune pentru snorkeling. Coasta Koločep este plină de numeroase golfuri mai ascunse, insulița având și ea o „Peșteră Albastră” unde se poate ajunge doar înot. Această insulă mică are șapte biserici, cea mai veche datând din secolul al IX-lea, Koločep fiind cunoscută pentru navele performante care se construiau aici, în special în timpul Republicii Dubrovnik ( Ragusa) și pentru culegătorii săi de coral. Astăzi, există o zonă de pescuit mai aparte pe insulă, unde poveștile pescărești ale localnicilor plasează o mulțime de homari imenși.

Lopud
Lopud are una dintre cele mai frumoase plaje din Croatia, Sunj
Lopud, aflată la 50 de minute de Dubrovnik, este renumită pentru că are una dintre cele mai frumoase plaje din zona Dubrovnik, Sunj, cu nisip alb și fin, combinație extrem de rară în Croația.

lopud

Situată în golful Sunj, plaja Sunj este una dintre cele mai bine cotate de la Adriatica, fiind un loc preferat pentru bălăceală de către cei care-și petrec vacanțele la bordul propriilor bărci cu motor. În golfulețul Sunj ajungeți după aproximativ doi kilometri de mers pe jos din port pe un drum de ţară prăfuit, dar umbrit.

lopud
Cu ale sale case de piatră, biserici și capele ascunse printre palmieri, lămâi sau chiparoși, insulița Lopud este poate cea mai rustică decât cele două surori ale sale. Și Lopud ( cu puțin peste 200 de locuitori) are puține posibilități de cazare, unele „pierdute” în vegetația luxuriantă, pe dealurile înverzite. Dar ca turist cu numai câteva ore la dispoziție poți să bei o cafea sau o bere la unul dintre restaurantele din port, dacă nu cumva nu vrei să vizitezi cele două mânăstiri vechi, pe care eu le-am găsit închise. O opțiune reconfortantă este baia în Sunj, un golfuleț din Lopud cu intrare foarte lină în mare.

sipan elafisi

sipan

Šipan, vestită pentru vinul său

Šipan este cea mai mare din Insulele Elaphiti, aflată la 17 km nord-vest de Dubrovnik, cu o suprafață de nici 17 km pătrați, cei aproximativ 150 de locuitori trăind simplu în cele două localități de pe insulă. Un fel de reședință de vară pentru nobilii croați încă din epoca medievală, Sipan este plină de plantații de măsline, smochine, de viță de vie, roșcove și migdale, vinul de aici fiind celebru în Croația.

uvalaUvala Lapad o promenadă umbrită de palmieri

Plaje în apropiere de Dubrovnik. Plaja Uvala Lapad ( de fapt o înșiruire de mici plaje cu nisip și pietricele) este cea mai mare din Dubrovnik și se întinde de-a lungul unei promenade umbrite de palmieri, măslini și pini. Este mărginită de numeroase hoteluri, restaurante, săli de sport și locuri de joacă pentru copii. Uvala Lapad este dotată cu dușuri, cabine de schimb, șezlonguri și umbrele, în sezon fiind supravegheată de salvamari. Merită o plimbare până aici, sunt aproximativ 3,5 kilometri până în Dubrovnik, puteți ajunge aici cu autobuzele..

Mljet, o insulă de poveste


Un alt loc deosebit în apropiere de Dubrovnik este Mljet, o insuliţă unde se ajunge cu ferry boatul după aproximativ o oră şi jumătate de la îmbarcare. De acest loc s-au îndrăgostit mulţi oameni de vază, prinţul Charles fiind unul dintre ei, atras aici probabil de natura nealterată, insula Mljet fiind una dintre cele mai sălbatice locuri din Europa Mediteraneeană. De altfel, aici se află un parc naţional celebru, Mljet, cu pădurile răcoroase de pin şi stejar şi două lacuri Veliko Jezero (lacul mare) si Malo Jezero (lacul mic), care se unesc cu Adriatica pintr-o mică reţea de canale. În mijlocul Malo Jezero se află o insuliţă- Sveta Marija, Sfânta Maria, pe care a fost costruită o mănăstire benedictină in secolul al XII-lea, atracţie turistică de neratat dacă ajungeţi aici.

mljet

Insula Mljet ( foto sus, sursa mljet.com) a fost locuită de romani, de greci, care au numit-o Melita şi care l-au ‘ţinut ostatic” aici, timp de 7 ani, pe Ulise, cu “ajutorul” nimfei Calypso. Este un loc care a fost ‘bântuit’ de piraţi şi a fost folosit de marinari pentru a se refugia, unde Sf Paul a eşuat în drum către Italia şi a fost muşcat apoi de o viperă… problema şerpilor a fost atât de stresantă, încât s-au importat manguste acum două seole pentru a-i stârpi, astfel că acum se pare că nu le mai găsești nici găurile. Astăzi, Mljet este un un loc de vacanţă liniştit preferat de familiile cu copii şi de îndrăgostiţi, unde viața de noapte tumultoasă nu există.

Sper că ți-a plăcut acest material și că ți-a fost de folos. Dă-le de știre și prietenilor, dă Share și Like! Te aștept să afli primul cele mai noi aventuri și noutăți pe Facebook !

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

        Lockrum ( foto sus)Mljet croatia.jpg

old dubrovnik Srd croatia.jpg
mtjet.jpg
kolocep croatia.jpg

Pin It on Pinterest

Share This