Cele mai bune stațiuni de schi din Europa și din lume au fost desemnate pe baza voturilor profesioniștilor din turism și a fanilor schiului din întreaga lume. Câștigătorii au fost premiați la Gala World Ski Awards, care a avut loc în Kitzbühel (Austria), luna trecută.

Votul pentru ceremonia de gală din 2017 a fost închis la sfârșitul lunii septembrie, cu un număr record de buletine de vot exprimate de profesioniștii de top ai turismului de schi. Acestea au fost însoțite de voturile a sute de mii de fani ai schiului din toată lumea.

Iată lista celor mai bune stațiuni de schi din Europa, pentru fiecare țară în parte

Cea mai bună stațiune din Andorra: Vallnord. Vallnord ( sursa foto andorraconventionbureau.com) este cea de-a doua cea mai mare stațiune de schi din Principatul Andorra. Are în jur de 63 de Km de pârtii omologate, cu toate gradele de greutate, deservite de 23 de instalații de transport prin cablu, Predomină în Vallnord pârtiile cu un grad ușor și mediu de dificultate, doar 8 km de pârtii fiind grele ( piste marcate cu negru).

Despre Vallnord. Vallnord este de fapt compusă din două stațiuni de schi diferite, Pal și Arinsal, conectate prin teleferic. Există un permis de schi pentru fiecare stațiune și altul care le dă schiorilor posibilitatea să meargă în toate stațiunile din Vallnord, pentru o ședere de minim două zile. Zona de schi Vallnord, parte a municipalității La Massana, este situată la o altitudine cuprinsă între 1.550 și 2.560 m.

Cea mai bună stațiune de schi din Austria: Kitzbühel. Una dintre cele mai luxoase stațiuni de schi din Austria, stațiunea tiroleză Kitzbühel este amplasată între munții Hahnenkamm și Kitzbüheler Horn. Orășelul medieval are un farmec aparte, dar oferta sa pentru amatorii sporturilor de iarnă este cea care l-a făcut celebru. Kitzbühel este parte a zonei de schi Kitzbühel / Kirchberg (cu stațiunile Kitzbüheler Horn, Hahnenkamm, Fleckalm și Pass Thurn) unde sunt 179 de kilometri de pârtii interconectate, pentru toate tipurile de schiori. Pârtiile sunt deservite de 54 de ascensoare. Predomină pârtiile ușoare (albastre) și cele pentru schiorii intermediari (marcate cu roșu), doar 17 km de pârtii din zonă fiind grele (negre). Oferta Kitzbühel pentru amatorii de sporturi de iarnă este completată de parcuri pentru snowboard și de sutele de kilometri de trasee de schi fond. O atracție de top este pentru cei temerari e legendara „Streif„, una dintre cele mai grele pârtii din lume, demnă de Cupa Mondială de schi. Kitzbühel e situat la 75 km distanță de aeroportul din Salzburg. la 97 km față de cel din Innsbruck și la 165 km de aeroportul din Munchen.

Cea mai bună stațiune de schi din Bulgaria: Bansko. În stațiunea situată în munții Pirin, afată la aprox 150 km de Sofia și la 560 km de București, s-a investit mult în ultimii ani astfel că a devenit o destinație recunoscută în rândul iubitorilor de sporturi de iarnă și a distracțiilor apres-ski. La Bansko sunt aproximativ 75 km de pârtii de schi deservite de 24 de instalații de cablu, aproximativ 80 % din pârtii au tunuri de zăpadă. Sezonul ține de la jumătatea lui decembrie până în aprilie. Dacă îți mai rămâne ceva energie la sfârșitul zilei, poți schia un traseu de 16 km, pornind de la vârful Todorka până la stația de bază a telegondolei. Ultimii 7 km de pârtii au nocturnă. Zona de sporturi de iarnă Bansko este situată la o altitudine de 990 – 2.560 m. Bansko este potrivită și pentru familiile cu copii, sunt școli de schi și predomină pârtiile ușoare și medii.

Cea mai bună stațiune de schi din Cehia: Skiareál Špindlerův Mlýn. Este cea mai mare regiune de schi din Cehia, cu 25 km de pârtii, majoritatea cu grad de dificultate mic și mediu, deservite de 16 ascensoare. Staţiunea cea mai cunoscută de aici este Harrachov, cu 8 km de pârtii. Skiareál Špindlerův Mlýn este situată în Boemia de nord, la 150 km nor-est de Praga.

Cea mai bună stațiune din Finlanda: Iso-Syöte. Iso-Syöte ( sursa foto ski.fi) ) este cea mai sudică localitate din Finlanda. situată la 140 km nord-est de Oulu, localitate de pe coasta vestică, și la 750 km de Helsinki. Iso-Syöte este amplasat într-un parc național, Syöte, fiind zona cu cele mai mari căderi de zăpadă din Finlanda. Zona de schi Iso-Syöte are 17 pârtii cu o lungime totală de 12 km pentru toate gradele de experiență, fiind deservite de 10 instalații de transport prin cablu. Un freeride park și două Snow Park, plus școlile de schi completează oferta aceste stațiuni potrivite pentru familiile cu copii.

Cea mai bună stațiune de schi din Franța: Val Thorens. Parte a domeniului Les 3 Vallees, Val Thorens este staţiunea situată la cea mai mare altitudine din Europa. Astfel că zăpada e “garantată” din decembrie până în luna mai. Aici, în masivul Vanoise, ai noi pârtii de cucerit în fiecare zi, de admirat peisaje şi panorame incredibile, pentru că ai vedere la șase ghețari. Iar priveliștea ghețarului Glacier de Péclet de la Cime de Caron, deasupra Val Thorens, este una dintre cele mai frumoase din Alpi! Când simți nevoia să te relaxezi, ai de unde alege, există o bogată ofertă spa & wellness. Gurmanzii au parte de nenumărate tentații, iar oferta restaurantelor este de calitate, vorbim despre Franța cea gurmandă și rafinată, nu?

Val Thorens nu stă rău nici la capitolul distracție, oferta sa de aprèsski este foarte apreciată. Găsești cluburi și baruri în aer liber, muzică live pe pârtii și programe de concerte pentru toate gusturile. Val Thorens este cea mai înaltă stațiune din Europa și una dintre cele mai animate!

Cea mai bună stațiune de schi din Germania: Garmisch-Partenkirchen. Situată la 56 kilometri sud de München, stațiunea bavareză Garmisch-Partenkirchen este ușor accesibilă cu mașina, cu trenul sau cu autobuzul. Interconectând trei munți, Hausberg, Kreuzeck și Alpspitze, a fost creată o zonă de schi care cuprinde 40 de kilometri de pârtii unite de 17 instalații de transport prin cablu. Situată la o altitudine cuprinsă între 732 și 2,050 m, zona de sporturi de iarnă din Garmisch-Partenkirchen oferă distracții pe schi pentru toți, de la pârtiile pentru familii de pe Hausberg până la faimoasa pantă de culoare neagră Kandahar.

Cea mai bună stațiune de schi din Italia: Val Gardena. Stațiunea din masivul Dolomiți este un adevărat rai al iubitorilor de sporturi albe și face parte din una dintre cele mai mari regiuni de schi din Europa și din lume, Dolomiti Superschi. Dolomiti Superschi reunește 12 stațiuni una mai celebră ca alta și însumează nu mai puțin de 1.200 km de pârtii și 450 de telecabine, telescaune și accesibile cu un singur skipass, Dolomiti Superskipass. Revenind la Val Gardena, aici există 175 km de pârtii și 115 km de pârtii cross-country. Sunt 83 de instalații de transport prin cablu. Skipass Val Gardena – Alpe di Siusi este valabil pentru 78 de ascensoare și 175 de km de pârtii de schi din Val Gardena până la Passo Sella și Passo Gardena și de asemenea la Alpe di Siusi.

Cea mai bună stațiune de schi din Norvegia: Trysil. Trysil este cea mai mare stațiune montană din Norvegia, cu 75 km de pârtii împărțite în patru zone de schi. Trysil Turistsenter, situată pe partea sudică a muntelui, are pante lungi, de toate culorile (gradele de dificultate), zonă de schi pentru copii, o serie de arene, restaurante, cafenele și magazine. Trysil Høyfjellssenter are intrare pe partea de nord a muntelui, fiind potrivită pentru familiile cu copii mici. Høgegga este zona de pârtii negre, potrivită pentru cei experimentați iar Skihytta – pantele cu cele mai mult soare. Trysil este amplasată la aprox. 210 km nord-est de Oslo.

Cea mai bună stațiune din Polonia: Kotelnica Białka Tatrzańska. Stațiunea de schi Białka Tatrzańska – Kotelnica are acces la un domeniu schiabil de 183 km de pârtii deservite de 264 instalați de transport prin cablu. Poți schia pe multe dintre pârtiile cu un singur skipass, Tatra Ski. Doar în această stațiune există, pentru schi și snowboard, 16,3 km de pârtii disponibile și 19 ascensoare transportă oaspeții. Zona de sporturi de iarnă este situată între 680 și 910 m altitudine. Bialka Tatrzańska este formată din trei stațiuni de schi: Kotelnica, Kaniówka și Bania. Împreună, acestea formează una dintre cele mai mari și mai moderne stațiuni de schi din Polonia. Kotelnica Białka Tatrzańska se află de 75 km de Cracovia, lângă granița cu Slovacia.

Cea mai bună stațiune de schi din România: Sinaia. „Perla Carpaților” nu mai are nevoie de prezentare pentru noi, dar a intrat pentru prima dată în topul celor mai bune stațiuni de schi din Europa și din lume. În Sinaia nu există un singur skipass, dat fiind că sunt doi operatori de transport prin cablu care sunt concurenți pe același domeniu schiabil. Cu peste 16 km de pârtii omologate, Sinaia are cel mai mare domeniu schiabil din țară și o diferență mare de nivel, de aproape 1.000 de metri altitudine. Astfel, la Cota 2000, zăpada se menține mai mult timp comparativ cu alte stațiuni, datorită temperaturilor scăzute specifice golului alpin. Practic, eleganta Sinaia este una dintre stațiunile cu cea mai mare durată a sezonului de iarnă și cu unele dintre cele mai apreciate obiective turistice din țară, Castelul Peleș.

Cea mai bună stațiune din Rusia: Rosa Khutor. A fost construită în jurul orășelului de doar 300 de locuitori Krasnaya Polyana, special pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci din 2014. Pentru schi și snowboard, există 77 km de pârtii și 24 ascensoare care transportă turiștii. Zona de sporturi de iarnă este situată între 940 și 2.320 m altitudine. Gondola olimpică conduce până la un platou înalt de 1.100 m, pe care se află satul olimpic, de unde începe stațiunea de schi. Două gondole suplimentare te conduc la vârful Rosa (2.320 m).

Cea mai bună stațiune de schi din Slovacia: Jasná Nízke Tatry. Stațiunea situată în munții Tatra de Jos face parte din parcul național Napant. Jasná Nízke Tatry este cea mai mare stațiune de schi din Slovacia și oferă 50 km de pante cu dificultăți diferite, potrivite pentru începători, familii cu copii, schiori avansați. Există 27 de telecabine și lifturi cu capacitate de transport de peste 31 000 de persoane pe oră până la Chopok ( 2.024 m altitudine).

Cea mai bună stațiune de schi din Slovenia: Krvavec. Stațiunea cu 30 de km de pârtii garantează 100 de zile de schi în fiecare sezon hibernal. Pârtiile de schi din Krvavec sunt variate, potrivite pentru toate categoriile de schiori. Stațiunea de schi Krvavec este situată în municipiul Cerklje na Gorenjskem, la numai 25 km de capitala Ljubljana și la 8 kilometri distanță de aeroportul Brnik.

Cea mai bună stațiune de schi din Spania: Aramón Cerler. Aramón Cerler ( sursa foto aramon.com) este situată în sectorul central al Minților Pirinei, în zona cea mai înaltă și cea mai abruptă și cu cele mai mari diferențe de altitudine din Spania. Înconjurat de peste 60 de vârfuri cu o înălțime de peste 3000 de metri, stațiunea de schi ajunge chiar la înălțimea vârfului său mitic Gallinero, la 2.630 de metri altitudine. Are acces la 81 de km de pârtii, aici aflându-se cea mai lungă pârtie de schi din Spania, de 9 km lungime, cu o diferență de nivel de 1.120 metri. Aramón Cerler se află în apropierea graniței cu Franța, în provincia Huesca – Comunitatea autonomă Aragon, la aprox. 340 km nord-vest de Barcelona și la 530 km nrd-est de Madrid.

Cea mai bună stațiune de schi din Suedia: Åre. Åre, Suedia, regiunea Jämtland, este cea mai mare și cea mai dezvoltată stațiune de schi din nordul Europei, fiind apreciată și pentru snowboard. Sunt în total 114 pârtii cu toate gradele de dificultate, deservite de 42 de ascensoare, stațiunea având și facilități spa și fiind potrivită și familiilor. Latitudinea la care este situată, la nici 300 de kilometri de Polul Nord, face din Åre una dintre stațiunile cu sezoane lungi și zăpada sigură în perioada noiembrie- începutul lunii mai. Åre este parte a unui domeniu schiabil care leagă pârtiile din Duved, Tegefjäll, Central Åre și Åre Björnen printr-un serviciu de transport rutier gratuit pentru posesorii de skipass. Åre se află la aprox. 615 km nord de Stockholm.

Cea mai bună stațiune de schi din Elveția: LAAX. În stațiunea din cantonul Graubünden sunt 224 km de pârtii, 4 snowpark-uri și 28 de telecabine și teleschiuri. 70% dintre instalațiile de transport prin cablu sunt situate la o altitudine cuprinsă între 2.000 și 3.000 de metri, ceea ce face din LAAX una dintre cele mai fiabile regiuni de sporturi de iarnă din lume, cu zăpadă din noiembrie în mai. Regiunea LAAX reunește trei localități- Flims, Laax și Falera- din fiecare existând posibilitatea accesării rețelei de pârtii. Situat în Alpii Elvețieni, la 145 km de Zurich, Flims-Laax se desfășoară la o altitudine între 1.100 și 3.018 m deasupra nivelului mării.

Cele mai bune stațiuni de schi din lume, top 2017.

-Argentina: Cerro Catedral

-Canada: The Lake Louise Ski Resort

-Chile: Nevados de Chillán

-SUA: Deer Valley Resort

-Australia- Thredbo

-China-Vanke Lake Songhua Resort

-Japonia Rusutsu Resort

-Noua Zeelandă Mt Hutt

-Coreea de Sud: Vivaldi Park.

Sper că ți-a plăcut și acest articol sau că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? și îi anunți și pe prietenii tăi că ai citit ceva interesant. 

Visează, iubește, calătorește! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This