Salzburg a avut acces la o resursă foarte importantă: sarea, de unde i se trage și numele( Orăşelul de sare) dar sunetul muzicii este cel care l-a făcut cunoscut în lume.
Probabil că acest oraș din Austria ar fi devenit celebru și dacă nu ar fi avut șansa ca aici să se nască un compozitor de talie mondială. Salzburg are toate atuu-rile pentru a se face iubit de vizitatori: o amplasare deosebită, care-l face plăcut privirii și vara și iarna, oameni înclinați spre artele frumoase, o istorie veche și destul de crudă, deși aceasta a fost strâns legată de biserică.

Salzburg vazut de la înălțimea Hohensalzburg

M-am oprit pentru prea puțin timp în Salzburg și regret acum că nu mi-am rezervat mai mult pentru a mă bucura de acest orășel deosebit. Recunosc că așteptări prea mari legate de Salzburg nu aveam, poate și pentru că în orice magazin din Austria te „invadează” suvenirurile de ciocolată, lichiorul, păpușile, magneții, pixurile și cănile „mozartiene”.

Casa dansului

În Salzburg s-a născut (la 27 ianuarie 1756) și a crescut Wolfgang Amadeus Mozart (născut Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart), într-o casă cunoscută la vremea sa drept „Casa Dansului”, pentru că aici se luau lecții de dans, de bune maniere și aveau loc din când și serate. Pe atunci Salzburg era capitala unui principat-arhiepiscopat ce făcea parte din Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană (care după 1804 devenit Imperiul Austriac), dar ar fi banal să „catalogăm” doar așa acest vechi, mândru și maiestuos oraș, unul dintre cele mai frumoase din Centrul Europei.

Casa în care s-a născut Mozart

Salzach, raul care „taie” Salzburg în două

Bogăție, numele tău a fost sarea

După numai o oră și jumătate de mers din Munchen, ieși de pe autostradă, treci lejer de 2-3 semafoare și te trezești într-o mare parcare săpată în munte chiar în centrul orașului, chiar lângă partea veche a Salzburg, Altstadt. Salzburg este locuit încă de pe vremea romanilor, care au preferat să se stabilească pe malul stâng al râului Salzach, cel pe care bărcile aduceau sarea din minele din apropiere și după sute, chiar mii de ani mai târziu. Astăzi, una dintre minele de sare care au alimentat bogăţia oraşului, cea de la Hallem, de nici 15 kilometri de Salzburg, a devenit obiectiv turistic destul de apreciat, mai ales că poți călători în „măruntaiele salinei” într-un trenuleț vechi de lemn.

Altstadt, o bijuterie în stil baroc

Altstadt, parte a patrimoniului UNESCO, este o zonă minunată, un loc cochet, micuţ, dar aglomerat. Străduţele pietonale sunt strâmte și pavate cu piatră, iar caldarâmul nu are nicio dală lipsă. Casele sunt perfect întreţinute, înşirate la linie, 99% dintre ele în stil baroc, îți bucură ochiul, nimic aici nu este strident. Din când în când, câte o plăcuţă agăţată de clădiri îţi arată anul construcţiei şi în cazul multora dintre ele au trecut 300-400 de ani de atunci…Merită o plimbare prin Altstadt chiar dacă este destul de aglomerat şi apoi să bei o cafea la una din terase, cred că de cumpărături scumpe nu cred că are ( aproape) nimeni chef…
Sunt câteva piețe deosebite în Salzburg care trebuiesc văzute, precum Residenzplatz, din imediata apropiere a Domului, cu fântâna sa splendidă decorată cu niște căluți nărăvași, Altmarkt, piaţa veche din aproperea sa şi Piața Mozart, dominată de statuia marelui compozitor, unde au loc diferite manifestări culturale.

Pe aripile muzicii

Partea veche a orașului respiră muzică, ai senzația că după orice colț sau la ferestrele caselor sau palatelor va apărea un muzician sau o orchestră cu interpreți cu peruci albe și nasuri pudrate…În piețe sunt amenajate scene pentru concerte, în biserici răsună ode acompaniate de orgi sau se organizează serate muzicale. Artiști ambulanți nu au trac, iar „turist-spectatorii” se opresc să-i admire sau să le judece „performingul”, pentru că în acest oraș par că toți au ajuns să se priceapă la muzică. Lăsând gluma la o parte, oraşul e celebru pentru festivalurile sale pe teme muzicale, care atrag zeci de mii de vizitatori, fiind locul unde s-a născut şi a murit o altă personalitate marcantă din muzică dirijorul Herbert von Karajan şi unde s-au turnat scene din celebrul film „Sunetul muzicii„.

Hohensalzburg trebuie vizitată

Forfota din Altstadt este supravegheată de sus de fortăreața Hohensalzburg, cocoțată pe muntele Mönchsberg, unde accesul se face cu funicularul contra 11 euro sau pe jos… Panorama asupra orașului merită însă efortul sau …banii: ”vezi” Palatul Mirabell ( Mirabell a devenit între timp și brand de bomboane mozartiene ) și grădinile sale celebre, unde s-au turnat scene din celebrul „Sunetul Muzicii”. Apoi poți zări strada Getreidegasse, unde se află casa natală a celui mai renumit fiu al orașului, W.A. Mozart, Domul vechi de peste 1.000 ani și palatul Hellbrunn, cu renumitele sale fântâni arteziene ”’înșelătoare”, așezat pitoresc mai la marginea orașului. De la înălțimea Hohensalzburg nu ai cum să nu admiri munții impresionanți din vecinătate, care parcă tâșnesc din pajiștile verzi și copleșite de iarba grasă la care poftesc lungi cirezi de vaci lăptoase. Printre pajiști, se insinuează argintiu râul, până la poalele Altstadt..

Festung Hohensalzburg

Multumesc ca imi cititi blogul!

Fortăreaţă de necucerit

Vizitând muzeul din fortăreața Hohensalzburg mi-am facut o imagine la fața locului asupra luptelor crâncene din primul război mondial care au separat Tirolul. Aproape paradoxal, cei mai mulți vizitatori ai Hohensalzburg erau italieni, foști adversari ai austriecilor. Fortăreaţa Hohensalzburg-Festung Hohensalzburg, construită începând cu anul 1077 de către Arhiepiscopul Gebhard pe dealul Mönchsberg care domină Salzburg se poate lăuda că nu a fost niciodată cucerită de către inamici, în special datorită poziţionării sale strategice.

Monument în patrimoniul UNESCO

Unui cap al bisericii, arhiepiscopul Leonhard von Keutschach i se datorează lărgirea şi întărirea cu bastioane a fortăreţei, după aproximativ jumătate de mileniu de la prima piatră de temelie, pe fondul uni război în care era implicat oraşul Salzburg. Festung Hohensalzburg este în acest moment cea mai mare şi mai bine conservată din Europa Centrală, introdusă în patrimoniul UNESCO, în timp fiind folosită ca loc de refugiu pentru arhiepiscopi, ca temniţă şi drept cazarmă pentru militari.

„Copii” ale cetăţilor transilvane

Apartamentele medievale, unele foarte opulente precum „camera de aur” şi muzeele micuţe sunt punctele de interes ale Festung Hohensalzburg, însă mie mi-au plăcut mult mai mult panorama amplă care ţi se desfăşoară la picioare şi curţile interioare, clădirile şi bastioanele ei care seamănă evident cu cele ale vechilor cetăţi transilvane ( sau mai degrabă invers). Din 1892, la Fortăreaţă se poate ajunge ușor cu funicularul pleacă de la Festungsgasse, sus fiind şi o terasă unde poţi savura o cafea. Cetatea este deschisă publicului pe tot parcursul anului și artiști din întreaga lume se întâlnesc aici pentru cursuri, aici având loc nenumărate concerte. Un bilet de intrare cu tot cu urcuşul cu funicularul costă 11 euro/persoană adultă şi 6 euro pentru copii.

   

 

Uniforme prusace (sus) si „Camera de aur” la muzeul Hohensalzbur

Catedrala unde a compus Mozart

În Salzburg mi-a plăcut și Catedrala-Domul care domină oraşul cu turlele ei verzulii şi nu neapărat pentru că aici a fost botezat și a cântat Mozart ci pentru că este deosebită, are ceva al ei. Este un edificiu a cărei temelie a fost pusă de episcopul Virgil, care a sosit în Salzburg in anul 767, având hramul St. Rupert. Catedrala a fost afectată de foc după 400 de ani, fiind reconstruită iar, pentru ca după alţi 400 de ani, să fie iar afectată de un alt incendiu. În fine, în bombardamentele din cel cel de-al doilea război mondial cupola cea mare a Domului din Salzburg fost distrusă, acum fiind perfect refăcută. Obiecte preţioase precum cădelniţa în care a fost botezat Mozart sau orga la care a compus şi cântat  Wolfgang Amadeus Mozart sunt “comorile” acestui loc. Și podurile care leagă orașul vechi de cel nou sunt minunate, maiestuoase şi zvelte…

Se află la 1364 km de București

Per ansamblu, oraşul Salzburg, chiar dacă nu are decât 150.000 de locuitori, este foarte aglomerat, fiind de altfel a doua destinație turistică a Austriei după Viena. Un centru universitar important, Salzburg e vizitat de turişti de toate naţiile dar am remarcat în special prezenţa germanilor (graniţa  este atât de aproape!), a italienilor (treci un tunel şi imediat eşti în Italia), a austriecilor (Viena e numai la 3 ore distanţă iar Innsbruck cam la tot atât) şi a românilor chiar dacă ne despart 1364 km şi aproximativ 15 ore de mers până la Bucureşti. Este un oraș cu servicii destul de scumpe, o variantă mai economică pentru cei care stau mai multe zile și doresc să viziteze obiectivele principale fiind Cardul Salzburg.

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #austria #salzburg

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

              

 

 Între zidurile  Hohensalzburg

Piaţa Mozart

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This