Cu a sa grandoare imperială evidentă, Viena te întâmpină totuși cu prietenie, lăsându-ți impresia că ar vrea să te adopte, bine pusă la punct ca și cum ar fi într-o permanentă sărbătoare și cu atât de multe atracții încât să nu le poți „bifa” din prima vizită.
Impresii despre Viena. Capitala Austriei înseamnă palate și grădini uriașe, moștenirea celor șase secole cât a fost capitala imperiului Roman de Națiune Germană și a Imperiului Habsurgic, înseamnă bulevarde largi, mărginite de clădiri în stil baroc și Art Nouveau, o mulțime de muzee și o gastronomie (patiserie) celebră. Viena a fost unul dintre centrele economice și culturale importante ale Europei, fiind locul unde au trăit, s-au consacrat, au creat și au concertat marii muzicieni ai lumii precum W.A. Mozart, Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, Franz Schubert, Johann Strauss și Johannes Brahms.
Viena îți lasă impresia că ești într-o poveste cu palate, prinți și prințese, calești trase de căluți mai mult sau mai puțin nărăvași. Totul pe ritm de muzică…
Este un oraș cu oameni prietenoși și dispuși să te ajute, o urbe unde, după ce o cunoști mai bine, ți-ai dori să te stabilești… Și poate că nu ai greși, de vreme ce Viena a fost și este orașul cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa și din lume ( urmată de Zurich- Elveția, Aukland-Noua Zeelandă, Munchen, Dusseldorf și Frankfurt- Germania). Există chiar și un cuvânt, gemütlichkeit, care exprimă acea stare de spirit care ar putea fi tradusă printr-o stare de bine, ospitalitate, dar mai bine testați voi acest concept greu de tradus, vizitând Viena.
Mai jos, câteva atracții turistice din capitala Austriei pe care nu ar trebui să le ratezi.
 
Centrul istoric, inima Vienei
Viena este sinonimă cu muzica, cu artele frumoase, și ce se asortează  mai bine cu un astfel de loc decât atmosfera romantică din centrul său vechi, de pe străduțele mai lăturalnice? Și chiar dacă nu ai o fire mai romantică ai ce să vizitezi aici. Centrul istoric al Vienei a fost inclus în patrimoniul mondial al UNESCO și poți să-ți petreci liniștit o zi fără să te plictisești, fiind posibil să constați că nu ai timp pentru tot ceea ce merită vizitat. În centrul istoric al Vienei se află obiective turistice celebre precum catedrala gotică Sf Ștefan- Stephansdom, Palatul Hofburg și Albertina, palatul care se poate mândri cu o impresionantă colecție de artă grafică din lume.
Plimbă-te pe străduțele pietonale impecabile și nu rata celebrele străzi Graben, unde se află magazine și restaurante mai exclusiviste, Karntner Strasse sau Kohlmarkt – raiul cumpărăturilor de lux din Viena.
Obiective pentru iubitorii muzicii 
Dacă iubești muzica, atunci nu ar trebui să ocolești locurile care amintesc de „titanii” săi. Mozarthaus (din Domgasse, nu departe de Stephansdom), unde Mozart  a compus Nunta lui Figaro, Tiefer Graben, unde a locuit Mozart sau Cafe Frauenhuber, unde vestitul compozitor a concertat sunt astfel de locuri de neocolit. Muzeul de Istorie a Artei, unde se află, printre altele, pianul la care cânta Mozart, Opera de Stat din Viena ( Staatsoper), unde au avut loc premierele unor opere cu un succes răsunător și care are una dintre cele mai lungi stagiuni din lume și Musikverein, unde, în Sala Mare, are loc concertul de Anul Nou care e vizionat, în direct la TV, de un miliard de persoane, sunt alte obiective de neratat în Viena. Konzerthaus ( Sala de concerte a Vienei, de fapt aici fiind șapte săli cu o capacitate totală de peste 3.000 de locuri), Volsksoper (Opera Poporului, unde au loc mai ales spectacole de operă și operetă) sunt alte atracții vieneze.
De toate petru toți
Dacă te pasionează arta, vei fi ocupat în capitala Austriei! Muzeul de Arte Frumoase și MK ( Muzeul de Artă Aplicată) sunt câteva din atracții, dar la fel de ofertant este și așa numitul Cartier al Muzeelor. În acest complex muzeal aflat în somptuoasa clădire în care au fost odată grajdurile cailor împăraților, se află Muzeul Leopold, cu operele unor artiști celebri precum Gustav Klimt, Muzeul de Artă Modernă și chiar un Muzeu al Tutunului. Cei mici au și ei un loc de joacă, un Zookindermuseum și un centru recreațional.
Muzeul de Istorie Militară, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Tehnicii și Lipizzannermuseum ( dedicat cailor lipițani, frumoșii armăsari aduși în secolul XVI-lea din Spania) sunt alte puncte de interes, mai aplicate, ale Vienei.
Unde să faci shoppig?
Viena este o destinație de shopping, iar ofertele comercianților pot fi testate nu doar pe arterele mai luxoase precum Karntner Strasse sau Kohlmarkt ci și în magazinele și centrele comerciale de pe Mariahilfer Straße sau Landstraßer Hauptstraße, două străzi lungi și pline de magazine și centre comerciale. La periferia Vienei se află SCS – Shopping City Süd, unul dintre cele mai mari centre comerciale din sud-estul Europei, iar la nici 30 de kilometri e vestitul designer outlet Parndorf. Mai pe îndelete despre oferta de shopping a Vienei, aici.
Distracție la Viena. Dependenții de adrenalină își pot pune la încercare anduranța la parcul tematic Prater, unde sunt atracții pentru toate vârstele, roata “Riesenrad” depășind de ceva vreme venerabila vârstă de 100 de ani. Aceasta nu înseamnă că panorama oferită de “Riesenrad” de la peste 60 de metri deasupra Vienei este mai puțin spectaculoasă.
 
Pentru gurmanzi și romantici
Dacă ești gurmand, te vor încânta produsele celebre de cofetărie sau patiserie precum sachertorte, apfelstrudel, doboștort sau vestitul șnițel. Dacă vreți ceva mai rapid și mai ieftin, atunci nu ocoli tonetele cu mâncare din centrul vechi sau de pe Mariahilfe, cârnații tradiționali sunt foarte gustoși!
Și parcă și romatica Dunăre curge mai…melodios aici, îmbrățișând orașul care i-a dedicat un vals celebru. Poți să te convingi mergând pe Donauinsel, Insula Dunării, sau pe canalul Dunării, care curge în apropierea centrului istoric al Vienei, care a fost inclus în patrimoniul UNESCO din anul 2001.
Viena împreună cu cei mici. Un oraș prietenos și cu cei mici și cu părinții, Viena este o destinație potrivită pentru vacanțele în familie.
Topul obiectivelor de neratat în Viena
Indiferent de ce anume de atrage mai mult, sunt câteva obiective pe care ar fi păcat să le ratezi în Viena. Iată un top al atracțiilor în Viena.
1. Palatul Hofburg. Reședința imperială din inima Vienei, fosta fortăreață medievală construită în secolul XIII, Palatul Hofburg a ajuns în timp, în urma nenumăratelor măriri și modernizări, un complex imens cu parcuri, grajduri și grădini. Aici sunt apartamentele imperiale ale monarhilor și ale familiei acestora (inclusiv cele ale împărătesei Sissi), capele, colecții de porțelan și tacâmuri de argint folosite la dineuri fastuoase, nenumărate piese unicat. Biblioteca Națională și Capela imperială, depozitul de argint și o grămadă de obiecte valoroase precum coroana Sfântului Imperiu roman sunt printre atracțiile Palatului Hofburg.
La Hofburg aveau și încă au loc marile baluri vieneze, aici avându-și în prezent sediul Președinția Austriei și vestita Școală Spaniolă de Echitație.
2. Școala Spaniolă de Echitație a împlinit în 2015 nu mai puțin de 450 de ani de la înființare, tradiția datorându-se împăratului Maximilian, cel care a adus caii de rasă din Spania în anul 1572. Eleganții armăsari, dresați impecabil, se nasc cu o piele neagră, căpătând culoarea albă abia după vârsta de patru ani. Este nevoie de rezervare din timp a unei vizite la Școala Spaniolă de Echitație. Detalii aici.
3. Catedrala Stephansdom-Domul Sfântului Ștefan. Construită în stil roman în anul 1147 pe locul castrului roman Vindobona, upgradată de împărați în stil gotic începând din 1359, dar distrusă de calamități și războaie, Catedrala Sfântului Ștefan a rămas totuși în picioare, devenind simbolul orașului și al renașterii sale din cenușă după cel de-al doilea război mondial. Catedrala, alintată de localnici „Steffl”, domină cerul Vienei cu al său acoperiș de gresie multicoloră, care urcă până la 136,44 metri înălțime (cât are cel mai înalt turn, cel sudic). Se poate ajunge în turnul de sud urcând cele 343 de trepte, sau cu liftul în turnul de nord, iar sus ai o panoramă deosebită asupra Vienei.
Despre StephansdomSunt câteva curiozități legate de Catedrala Sfântul Ștefan. Astfel, pe fațada sa vestică se află Porta Gigantului (intrarea principală), numită așa pentru că, în timpul construcției, aici a fost descoperit îngropat un os de mamut, iar poarta este încadrată de două turnuri păgâne. În plus, clopotul din tunul de nord cântărește 20 de tone, la fabricarea sa fiind folosite și 100 de ghiulele capturate de la turci, iar în catacombele sale ( construite pentru a înmormânta enoriașii, după ce un cimitir s-a închis) erau mormintele a peste 11.000 de oameni, din secolul XVIII. În impresionantul interior al catedralei Sfântul Ștefan sunt câteva piese vechi precum altarul înalt (stil baroc) datând din 1641, amvonul bogat ornamentat pentru a ilustra lupta binelui cu răul creat în 1510, iar coloanele înalte din naosul principal sunt din secolul al XV-lea.
4. Schönbrunn-fosta reședință de vară a familiei Habsburgilor până în 1918. Inițial, reședința imperială era în afara Vienei, într-o pădure, dar a fost distrusă de turci în anul 1683. Acum, din cele 1441 de camere ale palatului, 40 sunt deschise pentru public, fiind disponibile două tipuri de bilete, pentru Imperial Tour și Grand Tour. Te impresionează aici Marea Galerie, opulenta sală lungă de 40 de metri unde mai au loc și azi banchete, Sala Oglinzilor, decorată de Maria Tereza, Sala Napoleon, unde a locuit cuceritorul Vienei între anii 1805 și 1809, Salonul Albastru sau Sala de Porțelan, iar grădinile sunt și ele deosebite. Menajeria palatului Schönbrunn este considerată cea mai veche grădină zoologică din lume.

5. Palatul Belvedere. La Belvedere sunt două palate baroce folosite de către prințul Eugen de Savoia, care le-a construit după ce i-a înfrânt pe turci, în anul 1683. Muzeul de Artă Barocă, sala Oglinzilor și Galeria de Marmură sunt principalele atracții ale Palatului Belvedere inferior, unde a fost reședința prințului Eugen de Savoia. Belvedre Superior găzduiește opere celebre semnate de Gustav Klimt sau Claude Monet.„Sărutul“, tablou care îl reprezintă pe Gustav Klimt îndrăgostit, alături de prietena sa, Emilie Flöge, este cea mai celebră operă de artă din Austria. Acesta, plus alte 23 de lucrări semnate de Klimt, printre care “Judith, sunt piesele de rezistență a expoziției de la Belvedere Superior. La acestea se adaugă opere ale impresionismului francez, capodopere ale Goticului flamboaiant şi opere baroce.

O vizită aici nu este completă fără o plimbare prin grădinile Belvedere, printre statui și alei, în timp ce centrul istoric al Vienei îți semnalizează prezența cu acoperișul multicolor al catedralei Sf Ștefan.
 Belvedere
6. Karlskirche. Biserica Sf. Karl, un edificiu baroc reprezentativ pentru Imperiul Habsburgic, a fost construită în perioada 1715-1737 la comanda împăratului Carol al VI-lea, de către același arhitect care a proiectat și planul palatului Schönbrunn și alte clădiri importante din Salzburg. Biserica a fost închinată Sfântului Karl Borromeo, ca mulțumire pentru că rugăciunile adresate lui ca orașul să scape de ciumă au avut ecoul scontat. Se poate ajunge cu liftul în vârful cupolei pentru a admira bogatele fresce și pentru o imagine panoramică asupra Vienei.
7. Opera de stat din Viena-Staatsoper. Clădirea de pe Ringstrasse a fost inaugurată în anul 1869, când a fost pusă în scenă opera don Giovanni a lui Mozart. Clădirea a fost bombardată în cel de-al doilea război mondial, dar impozanta sa fațadă a rezistat. Opera are peste 2.800 de locuri, dar tot este nevoie să vă faceți rezervare din timp.
 8. Muzeul Kunsthistorisches Viena. Una dintre experiențele de neuitat ale unei călătorii la Viena este vizita la Kunsthistorisches Viena. Muzeul e plin de lucrări ale celor mai buni pictori, sculptori și meșteșugari din Europa și Asia. Găzduit de o clădire neoclasică, acest muzeu te conduce într-o adevărată călătorie în timp, de la Egiptul antic la Roma clasică până la Renaștere și după. Vei admira aici nu doar artefacte vechi de mii de ani ci și opere de artă semnate de Bruegel, Raphael, Rubens și obiecte personale foarte valoroase care au aparținut capetelor încoronate.
9. O vizită de o zi pe Valea Wachau, în orașele vechi și pitorești de pe malul Dunării, până la Abația Melk.
Sper că ți-a plăcut acest articol sau că te-a inspirat să visezi. Te aștept să intri în povestea noastră, vino pe Facebook ! Îți mulțumim că ne dai Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem :). 

Visează, iubește, călătorește!  Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This