Ce merită să vezi și ce să experimentezi în Praga într-un weekend. Praga este unul dintre cele mai atrăgătoare orașe din lume și topurile care i-au acordat această recunoaștere nu-i exagerează frumusețea. Vă spun din start: două zile nu sunt de ajuns pentru a vă bucura de acest oraș superb. Așa că meritați și voi, și Praga, un weekend prelungit, de minim trei zile.
Nu este niciun secret că Praga este un oraș frumos și deosebit, devenit după 1989 o destinație turistică de top. După Revoluția de Catifea, Praga a renăscut și și-a redobândit culorile, farmecul și pofta de viață. Europenii, și nu numai, au început atunci să descopere că Praga este un oraș cu acel șarm încât merită comparația cu Parisul. Capitalei Cehiei i se mai spune “Orașul de Aur” sau “Orașul celor 100 de turnuri” dar chiar și așa nu este de ajuns pentru a reuși o descriere completă.
Despre Praga. Praga este o urbe a superlativelor și asta nu doar pentru că aici se află cel mai mare castel din lume, demn de Guinness Book, sau că o suprafață imensă din său centrul istoric, de 1.1 00 hectare, este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. O plimbare prin centrul vechi al Pragăi îți dă șansa, mai mult decât în alte locuri, să te întorci în timp. Aceasta pentru că arhitectura caselor și configurația zonei nu au fost afectate de bombardamente sau de sistematizări masive, așa cum s-a întâmplat cu alte destinații europene. Praga face parte din grupul mic de orașe istorice care și-au păstrat structura urbană originală încă din Evul Mediu timpuriu. Astfel că etapele succesive de creștere și schimbările survenite în timp nu i-au afectat “nucleul” original.
Cei 1.100 de ani de existență ai Pragăi pot fi “documentați” pe viu din punct de vedere arhitectural și nu numai. Trebuie doar să te plimbi pe străzi și să vizitezi câteva obiective ca să te convingi că aşa e.
Impresiii despre Praga. Așadar, aici istoria este palpabilă, etapele dezvoltării orașului au corespondențe remarcabile în arhitectura pe care o poți admira aproape peste tot. Începând de la Castelul Praga, Catedrala Sf Vitus, Piața Hradcany din fața Castelului, la Palatul Valdstejn de pe malul stâng al râului Vltava, la Podul Carol, Basilica Rotunda a Sfintei Cruci și până la casele cu arcade gotice și catedralele din Piața oraşului vechi, istoria Pragăi este palpabilă. Nu se lasă mai prejos nici fostul cartier evreiesc sau vechea fortăreață…Mai ales în centrul vechi al Pragăi, pășești pe istorie, urmele ei îți atrag atenția, te încântă sau te contrariază. Este o destinație romantică, cu străduțe medievale, bulevarde largi, castele, palate, parcuri și muzee de explorat.
Iată cele mai frumoase și interesante obiective care merită vizitate la Praga într-un weekend. Am ales traseele după metoda drumului cel mai scurt :). Nu vrem să pierdem ceva interesant, nu?
I. Prima zi la Praga. Vizitează Castelul Praga, mănăstirea Loreto și, dacă eşti interesat de artă şi cultură, și mănăstirea Strahovský. O plimbare pe aleile către vârful Colinei Petrin, te va relaxa după o zi plină.
–Castelul Praga ( foto sus) este cea mai impunătoare construcție care îți va atrage atenția în Praga, vrei nu vrei, mai ales că este construit pe un deal de unde are și râul și orașul la picioare. Castelul Praga a fost fondat în jurul anului 880 de prințul Bořivoj care a ridicat aici o construcție din lemn. În timp, piatra a luat locul lemnului, castelul s-a dezvoltat și consolidat, a fost renovat și înfrumusețat, că doar găzduia regi și împărați. La un moment dat, pe vremea legendarului Carol al IV-lea, Castelul Praga a devenit capitala Sfântului imperiu de națiune germană. Praga a înflorit nu doar din punct de vedere economic ci și artistic și arhitectural.
Datorită dimensiunii sale, de aproape 70.000 mp, Castelul Praga a fost introdus în Cartea Recordurilor. Este fosta reședință a regilor Cehiei și îl găzduiește în prezent și pe Președintele Republicii Cehe, iar vizitatorii pot lua parte la ceremonia de schimbare a gărzii.
Parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, Castelul Praga este de fapt un complex alcătuit din palate și clădiri ecleziastice cu diferite stiluri arhitecturale, dar merită vizitate în primul rând:
– Catedrala Sf Vitus, Vechiul Palat Regal, Mănăstirea Sf Gheorghe, Turnul Alb, Turnul Daliborka și Palatul Lobkowicz (un muzeu privat – taxat separat) sunt atracțiile principale ale castelului Praga. Vara, e recomandată o plimbare prin Grădinile palatului. Pentru priveliști deosebite asupra Pragăi, mergi la Vechiul Palat Regal, de la ferestrele căruia odinioară priveau, de sus, regii și familiile lor.
-Catedrala Sf. Vitus este cea ai impozantă construcție din Hradcany-cartierul Castelului. Pe locul unui templu păgân, prințul Wenceslas a ridicat o rotondă dedicată Sf. Vitus, care s-a dovedit neîncăpătoare pe măsură ce numărul enoriașilor creștini se majora.
Lucrările la actuala catedrală au început în anul 1344 și au durat 585 de ani, până în 1929. Capela Wenceslas, care adăpostește mormântul ocrotitorului Boemiei, Altarul înalt, mormântul Sf/ Ioan Napomuk, care cântărește peste 1,8 tone de argint, și bijuteriile coroanei Boemiei sunt atracțiile Catedralei Sf Vitus. La exterior, trebuie să admiri Portalul de Aur ( fofo jos), de la poarta sudică, în Piața Sf. Gheorghe.
În imediata apropiere a portalului sudic se află Turnul înalt de 96 de metri, unde se poate urca, dar pe care eu l-am găsit închis pentru public, ca de altfel și Muzeul Jucăriilor.
Nu rata ! La fel de nteriesante sunt și Mănăstirea Sf. Gheorghe și pitoreasca Alee de Aur ( foto jos)-cu casele ei liliputane. Aici, în perioada medievală, locuiau aurarii, pentru ca în secolul al XIX-lea cea mai strâmtă străduță din Praga să fie „adjudecată” de artiști, Franz Kafka fiind unul dintre ei.
Turnul Alb a fost transformat într-o expoziție de armuri și arme vechi, iar la Turnul Daliborka sunt expuse instrumente medievale de tortură.
– Vechiul Palat regal este un obiectiv care merită văzut. Te va uimi prin simplitate și lipsa de opulență. Are un soi de austeritate pe care nu am văzut-o la multe palate din Europa. Dar Palatului regal din Praga nu-i lipsesc sălile imense precum cea în care aveau loc încoronările și chiar turnirurile (Sala Vladislav), Cancelaria Boemiei- de la fereastra căreia protestanţii au aruncat doi guvernatori catolici- cunoscută sub denumirea de defenestrare (execuţia prin aruncarea pe fereastră, de la înălțime).
Sala Dietei, cu replici ale tronurilor regale, expoziția permanentă pe tema istoriei castelului și a orașului și mai ales priveliștea de sus a Pragăi fac din Vechiul Palat Regal un obiectiv apreciat și nu fără motiv.
Câteva sfaturi. Pentru a vizita tot castelul Pragăi, aveți nevoie de minim patru ore, fără a pune la socoteală coada de la intrare, care se formează la filtrul de securitate. Se plătește bilet, sunt trei variante de tarif. Cel mai bine este să-l vizitați la primele ore de la deschidere. Tichetul e valabil 48 de ore, dar, atenție, nu poți intra decât o singură dată la un obiectiv! La unele obiective precum Aleea de Aur, intrarea e liberă după ora 16.
– Mănăstirea Loreto. Nici mănăstirea Loreto nu este de ocolit, ba din contră. Complexul monahal, construit într-un frumos stil baroc, este un loc de pelerinaj important din Praga încă din secolul al XVII-lea. Găzduieşte, chiar în mijlocul său, o replică a Casei Sfintei Fecioare, Santa Casa, casa aflata acum la Loreto, lângă Ancona, Italia. Santa Casa din Praga este considerată cea mai fidelă replică a Casei Feciorei Maria din Nazaret, unde Maria a primit vestea că-L va naşte pe Iisus.
Santa Casa a fost mutată în secolul XIII, la Ancona, Italia. Capelele, statuile sfinţilor (și povestea vieții descrisă pentru fiecare în parte), grădina interioară, atmosfera de ansamblu şi arhitectura deosebită fac din Mănăstirea Loreto un loc frumos. La etaj, este amenajată expoziţia “Comorile Loreto”, unde poți admira o seamă de obiecte de cult, unele bătute cu pietre preţioase, aşa cum este celebra piesă „Soarele Pragăi”. Comuniștii au adus aici obiecte bisericești prețioase pentru a arăta cu degetul înspre bogățiile bisericii.
În cartierul exclusivist Hradcani, construit între secolele XI și XVIII, mergi pe străzile în pantă și admiră arhitectura caselor și a palatelor vechi, dar bine întreținute, care își poartă cu mândrie vârsta și blazoanele. Ungherele romantice, locurile cu privești uimitoare asupra urbei, restaurantele intime și magazinele dichisite dau un farmec aparte acestui cartier din jurul Castelului Praga.
În Hradcani mai sunt şi alte atracții de top ale Pragăi în afară de Castel. Dintre multele biserici și palate mai mici se disting mănăstirea Strahov şi Mănăstirea Loreto. Mănăstirea Strahov se mândreşte cu una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume, sălile decorate în stil baroc cu tavane măiestrite găzduind peste 130.000 de cărţi vechi şi manuscrise. Separat de bibliotecă, este deschis şi un muzeu cu o colecţie interesantă de artă bisericească veche. La fiecare dintre acestea se plăteşte bilet de intrare.
Prima zi plină la Praga nu are cum să se apropie de sfârșit decât admirând un apus strălucitor care coboară peste râul Vltava, peste oraşul vechi şi peste cel nou, peste turlele bisericilor şi acoperişurile palatelor. Unul dintre cele mai frumoase locuri la apus este chiar terasa de lângă intrarea în castelul Praga.La concurență sunt aleile care urcă la Turnul Petrin. Colina Petrin este semnalizată de turnul de metal care seamănă cu Eiffel, Turnul Petrin.
Praga poate fi supranumită “Orașul de aur” și pentru apusurile sale deosebite, cu cele mai frumoase culori și nuanțe. Nu este mai puțin adevărat că alchimiștii căutau (și) la Praga piatra filozofală, în încercarea de a transforma metalele în aur. Așa că există chiar și un muzeu al Alchimiei și Magiei în Praga, dar acesta este doar unul dintre obiectivele mai neobișnuite din Praga, pentru care am pregătit un alt subiect.
Pe colina Petrin sunt şi câteva obiective de bifat, Turnul Petrin, construit în 1891 după modelul Eiffel, în vârful căruia unde ajungi urcând 299 de trepte, fiind doar unul dintre ele. Labirintul cu Oglinzi va fi apreciat mai ales de cei mai mici vizitatori, în timp ce expoziţia surprinzătoare precum Caverna Magică este dedicată însă mai degrabă celor mari.
Pe colina Petrin vei observa vechiul zid Zid al Foamei, construit de Carol al IV-lea pentru a realiza investiții și a da de lucru celor nevoiași, Biserica Ortodoxă Sf. Mihail adusă dintr-un sat inundat (gestionată de un preot român) şi Biserica Sf. Laurenţiu, ridicată în secolul al X-lea pe locul unui altar păgân.
Colina Petrin este de fapt un parc public amenajat pe un deal de pe malul stâng al Vltavei. Este un loc frecventat de cei romantici, unde poţi evada din aglomeraţia oraşului. Aleile pietruite trec printre livezi, e o plimbare destul de relaxată în mijlocul naturii, Poţi ajunge sus în vârful Petrin şi cu ajutorul unui funicular.
La căderea nopţii, mergi către Oraşul vechi, în Piaţa Primăriei. Acolo, Ceasul Astronomic se dă în spectacol la oră fixă și asta l-a făcut celebru. Dar pentru aceasta trebuie să ajungi la locul unde duc toate drumurile din Praga și să-l calci în picioare. Asta înseamnă doar să pășești peste emblema capitalei Cehiei, Podul Carol.
Unde duc toate drumurile din Praga
-Podul Carol IV. Pe Podul Carol, te vei pierde în mulţime, vei admira (sau nu!) cele 30 de statui de pe margine. Probabil că îţi vei pune şi o dorinţă la crucea Lorraine, locul unde se spune că Sf. Ioan Napomuk a fost aruncat în Vltava (e la mijlocul podului, pe stânga, mergând către orașul vechi).
Dacă este deschis, poţi urca în Podul cu turn de la capătul dinspre oraşul vechi. Sus, te aşteaptă nişte privelişti drăguţe şi poţi observa şi forma de S a Podului Carol. Forma sa şerpuită are la bază intenţia proiectantului de a potoli înaintarea duşmanilor. Se înţelege că pe acest pod au avut loc tot felul de evenimente, de la execuţii la bătălii, la procesiuni sau mai nou, filmări.
Podul Carol este unul dintre emblemele Pragăi, o capodoperă gotică impresionantă. A fost construit între 1357 şi 1402 la dorinţa lui Carol al IV-lea. Este păzit de trei turnuri, are 515,75 metri lungime şi o lăţime de aproximativ 10 metri. Podul este pietonal, deşi a fost cândva circulat de tramvaie, iar statuile au fost plasate în secolul al XVI-lea pentru a îndemna oamenii la rugăciune (originalele se află în diverse muzee).
Vei trece peste Podul Carol, pe sub Turn şi poate vei simți nevoia să faci ceva romantic. Jos, la baza Turnului, a devenit un obicei ca îndrăgostiţii să lege lacăte de marginea grilajului. Încă o dovadă a dragostei, încă un lăcăţel zăvorât pentru vecie…
Treci apoi de Biserica Mântuitorului, prima biserică iezuită din Cehia, a cărei arhitectură te va duce probabil cu gândul la Roma, şi pătrunzi mai adânc pe străduţele din Mala Strana, cartierul Vechi al Pragăi.
Pe drumul către cea mai celebră piață din Cehia tot felul de tentaţii îţi vor face cu ochiul, de la cafenele şi restaurante la magazine cu suveniruri. Şi aici, ca în tot centrul istoric al Pragăi, casele sunt pictate sau au ca blazon diferite simboluri, care au legătură cu ocupaţia proprietarilor lor din vechime. Ceasul Astrologic, Turnul Primărei, Primăria, palate și biserici vechi așteaptă să fie admirate aici. Ai timp, în următoarele două zile să le vizitezi mai pe îndelete, am scris despre ele aici.
Sper că ți-a plăcut articolul, că te-a informat și inspirat pentru următoarele vacanțe și călătorii! Arată-l și prietenilor, dă Like şi Share!
Visează, iubește, călătorește. Drum bun!
Confirmări/Notificări