Am selectat cele mai frumoase și importante obiective turistice și experiențe pe care să nu le ratezi în weekendul tău la Praga. În prima zi în capitala Cehiei, am vizitat principalele obiective turistice situate în două zone învecinate, cartierul Hradčany și Colina Petrin, pe care nu ar trebui să le ratezi. Continuă weekendul prelungit la Praga, te așteaptă alte lucruri deosebite de văzut și de făcut!

Ziua a doua la Praga. Vizitează Piaţa Oraşului Vechi- Cartierul Evreiesc- Piaţa Wenceslas

Nu ai cum să ocoleşti Piaţa Oraşului Vechi – Staromestske namesti– este pitorească, animată și plină de atracții. Este inima Pragăi, un loc mereu plin de turiști, vesel și colorat.

Nu ai spune că aici au avut loc tot felul de lupte, execuții, dispute politice și chiar meciuri de jochei. Târgul de Crăciun din Piața Orașului Vechi a devenit tradiție în ultimii ani și un motiv bun pentru a vizita Praga în decembrie. În Piața Oraşului Vechi sunt câteva din obiectivele de top din Praga, în vârf fiind, şi la propriu şi la figurat, Turnul primăriei şi vestitul Ceas Astronomic. După ce ai admirat clădirile istorice și ți-ai făcut loc prin mulțimea mereu în mișcare, ai câteva opțiuni must do🙂 .

Urcă în Turnul Primăriei!  Sus, te aşteaptă panorama de 360 grade a Pragăi, care ți se aruncă de aici cu totul la picioare. Poţi lua liftul dacă vrei să-ţi conservi energia, dar, măcar la coborâre, este bine să alegi scările, astfel te vei documenta puţin asupra istoriei locului. Materialele informative şi fotografiile vechi îţi asigură o interesantă lecţie de istorie.

Turnul Primăriei, cu înălțime de aprox. 70 de metri, a fost construit în anul 1410, dar ceasul a început să funcționeze după ceva vreme, în 1572. Dacă ai remarcat forma neregulată și arhitectura neuniformă a primăriei, află că acesta se datorează faptului că sediul a tot crescut în timp. Autoritățile au cumpărat, rând pe rând, casele învecinate sediului inițial al primăriei, cel lipit de Turn.

Ceasul Astronomic este o „legendă” vie a Pragăi, care atrage toate privirile zilnic, la oră exactă, între orele 9 și 21. Din ansamblul ceasului Astronomic fac parte statuetele “mișcătoare”, din lemn, ale celor 12 apostoli şi cea fixă a lui Iisus, două cadrane şi figurine cu semnificaţii diferite.

Totul este păzit de sus de un cocoş, primul animal care a vestit Nașterea Mântuitorului. Cadranul superior al ceasului Astronomic este încadrat de patru statuete, în dreapta fiind un schelet cea care dă tonul reprezentației „la minut”, trăgând mecanismul ceasului de funie. În stânga „Morții” este „Turcul”, care nu este de acord cu atenționările potrivit căreia vremea sa a trecut. În stânga cadranului, sunt reprezentate figurinele „Vanității„, cu o oglindă în mână și a „Avarului„- care cerșește, de nu-i mai ajunge. Cadranul superior indică atât ora şi poziția Soarelui și a Lunii, cât şi mişcarea lunii în jurul Pământului. Cadranul inferior reprezintă semnele zodiacale şi afişează şi numele sfântului sărbătorit în ziua în curs.

Dacă tot ajuns în Piaţa Oraşului Vechi și ai mai mult timp la dispoziție, poți să mergi în turul Primăriei vechi, ai mai multe de văzut: o capelă gotică (din 1381) și grotele –beciurile primăriei, folosite odinioară pentru depozitarea grânelor sau pentru încarcerarea datornicilor. Memorialul dedicat luptelor de la Dukla ( o tragedie colectivă din al doilea război mondial) şi o galerie de artă completează oferta turistică a Primăriei vechi.

În Piaţa Oraşului Vechi îţi vor sări în ochi mai multe clădiri cu faţade pictate. Dar se distinge una, casa cu diferite siluete şi simboluri alchimice, unde a trăit o vreme scriitorul Franz Kafka.

Casa Dum u Minuty (La minut), este pe un colț în stânga cum stai cu faţa spre Ceasul Astronomic (foto sus, dreapta). Casa a fost ridicată în 1611 este decorată în stilul sgrafitto (în secolul al XVII-lea) și a fost, vreme de șapte ani, în proprietatea familiei Kafka.

În Piaţa Orașului Vechi merită vizitate şi Biserica gotică Sfânta Maria din Tyn (foto sus) şi Biserica barocă Sf. Nicolae. Biserica Sfânta Maria din Tyn a fost ridicată în anul 1365, pe locul unor lăcașuri de cult mai vechi. Cele două turnuri ale bisericii nu au aceeași înălțime, o practică a vremii la care a fost construită pentru a puncta că femeile nu erau egalele bărbaților. O altă curiozitate: cupa de împărtășanie a Bisericii Sfânta Maria din Tyn, din aur, fost topită în timpul Contrareformei și transformată în statuia Fecioarei.

Mergi apoi la o plimbare pe Ungelt, în spatele Bisericii Sf. Maria din Tyn. Pe această străduţă cochetă, unde se aflau atelierele și casele comercianților germani, sunt acum restaurante și magazine.

Piața Orașului Vechi este încărcată de istorie şi a văzut multe. Stau mărturie Memorialul Jan Hus (personaj ars pe rug în 1416), În spatele Primăriei este Piața Mică- Male namesti. Fântâna din Piaţa Mică e dedicată victimelor epidemiei de ciumă.

Printre atracțiile mai apreciate din Orașul Vechi – Stare Mesto- amintesc în primul rând de Turnul Pulberăriei, Casa Municipală și Klementinum. Turnul Pulberăriei a fost ridicat în secolul al XV-lea la la poarta estică a orașului și a fost folosit, două secole mai târziu, ca depozit de muniție și praf de pușcă. Klementinum-Clementinum este un complex de clădiri care s-a dezvoltat pornind de la Capela Sf Clement (în sec X).

În anul 1773, Klementinum a fost transformat în observator, bibliotecă și universitate de către împărăteasa Maria Tereza a Austriei. Din Turnul observatorului astronomic, Johannes Kepler a descoperit principiile legii mișcării planetelor.În prezent, găzduiește Biblioteca Națională a Republicii Cehe.

Plimbă-te prin Josefov. După ce ai zăbovit o vreme prin Piața Oraşului Vechi, a venit vremea să te bucuri de o altă atracție a Pragăi, așa numitul cartier evreiesc, Josefov. Nu sunt nici 500 de metri până la vestita Sinagogă Spaniolă, impresionantă cu fațada sa maură și interiorul opulent. În vecinătatea Sinagogii Spaniole se află monumentul lui Franz Kafka, o statuie cu două trupuri a vestitului scriitor, și Biserica Sfântului Duh.

Nu departe vei întâlni ceea mai veche sinagogă din Europa în care se slujește încă, Sinagoga Veche-Nouă, Altneuschul sau Staronová. A fost construită în stil gotic acum aproximativ 750 de ani și găzduiește slujbele evreilor ortodocși și diverse concerte. Numele său provine de la Al-Tenai, care înseamnă “cu întoarcere”, cu referire la faptul că pietrele din care a fost construită se vor întoarce, potrivit legendei, la Ierusalim.

Dincolo de atracțiile turistice, vei remarca arhitectura elegantă și aerisită a cartierului Josefov. Clădiri cu geamuri mari, bine întreținute, găzduiesc la parter restaurante elegante, florării, ateliere și magazine cu ștaif.

Numele cartierului este un tribut adus împăratului Iosif al II-lea, sub a cărei cârmuire viața evreilor din Praga s-a îmbunătățit. Se plătește o taxă de intrare pentru fiecare sinagogă, dar există posibilitatea să cumperi un bilet valabil pentru toate ( respectiv pentru Sinagogile Nouă-Veche, Maisel, Pinkas, Spaniolă și Galeria Guttmann).

-Piața Wenceslas. În apropiere se află Piața Wenceslas, cea care poartă numele patronului spiritual al Bohemiei, Sf Wenceslas. Privind această piață încadrată de clădiri frumoase, majoritatea în stil Art Nouveau, palate și muzee, e imposibil să-ți da seama că aici a fost un târg de cai, până în 1820, când a fost reorganizată și modernizată. Atunci, Piața Wenceslas a devenit un centru comercial și cultural important al Pragăi, statut pe care și-l păstrează și în prezent. În timp, Piața Wenceslas a fost martoră la nenumărate  evenimente istorice, cele mai recente fiind cele legate de Revoluția de Catifea.

La un capăt al pieței Wenceslas se află Muzeul Național, statuia ecvestră Sfântului Wenceslas, la picioarele căruia este Memorialul anticomunismului. La celălalt capăt se află palatul Goruna, între pereții săi fiind odinioară băi turcești. În zona Pieței Wenceslas pot fi admirate și superba biserică Sfintei Fecioare a Zăpezilor și Grădinile franciscane. Grand Hotel Europa și câteva magazine mari de îmbrăcăminte completează oferta turistică a zonei.

Shopping la Praga. Poți petrece seara celei de-a doua zile la Praga mergând la shopping în zona Pieței Wenceslas-bulevardul Na Prikopie, a străzii cu magazine de lux Pařížská. Sau pur și simplu te poți “pierde” pe străduțele pietruite, pline cu atracții pentru toți, indiferent dacă sunt curioși neobosiți, flămânzi sau însetați.

Croazieră pe Vltava. Te poți întoarce pe malul Vltavei, la podul Čechův, cel din apropierea cartierului Evreiesc și a Sinagogii Noi-Vechi. La baza lui sunt câteva vase care organizează croaziere pe râu, ziua și noaptea și chiar și petreceri. Aviz amatorilor!

A treia zi la Praga. Ultima zi la Praga o rezervăm relaxării și plimbărilor și asta însemnă că trebuie să ajungem în două locuri deosebite, Vyšehrad și Grădina Zoologică. Situat pe un deal stâncos, înconjurat de ziduri groase și înalte de apărare, Vyšehrad este mai mult decât un parc liniștit și spațios. Este un complex la înălțime, unde poți avea Praga, din nou, la picioare pentru a te bucura de vederile panoramice și vizita unele repere istorice ale Pragăi. Biserica Sf. Petru și Pavel, Rotunda Sf. Martin (din secolul al XI-lea) și cimitirul Slavin – unde sunt îngropate celebrități din Cehia sunt obiectivele pe are le poți vizita aici. Vara, în Vyšehrad au loc diferite manifestări în aer liber. Poți ajunge la stația Vysehrad sau pe jos de la stația de tramvai „Výtoň” (tramvaile 3, 7, 17, 21, 52.)

Zoo Praga este considerată una dintre cele mai frumoase grădini zoologice din Europa. Este un spațiu imens, dar bine organizat, în care poți să-ți petreci o zi, indiferent dacă ești un copil mare sau unul mai mic. Zoo Praga este situat în nordul orașului, pe malul râului Vltava și ajungi cu autobuzul 112 de la stația de metrou Holešovice (linia roșie – „C”).

Sper că ți-a plăcut acest material, că te-a făcut să visezi și te-a motivat pentru următoarea călătorie! Arată-l și prietenilor, dă Like şi Share!

Visează, iubește, călătorește. Drum bun!

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This