Despre cele mai importante obiective turistice din München și experiențele de neratat în capitala Bavariei.

-O plimbare prin Altstadt. Aici, pe străduțele din centrul vechi al orașului, se afla aproape toate obiectivele cu importanță istorică din München. Un start bun este piața Karlsplatz Stachus, locul de întălnire al tuturor fiind „la fântâni”. Pătrunzi pe poarta cu turnulețe medievale și, pe măsură ce mergi pe străduțele pietonale, te apropii de unele din cele mai importante obiective. Sunt de amintit astfel Frauenkirche– Biserica Fecioarei Maria sau pe scurt Domul din Munchen- o construcție gotică din cărămidă, cu două turnuri gemene de aproape 100 de metri înălțime.

–-Admiră Alpii din Peterskirche. Nu departe, se află Peterskirche (Biserica Sf. Petru), cea mai veche din oraș, datând din secolul al XII-lea. În timp, a fost restaurată în diverse stiluri arhitecturale. În zilele senine, de pe Peterskirche se pot vedea Alpii din turnul înalt in care se poate urca, contra cost.

-„Pierde-te” în Marienplatz! Marienplatz este inima Altstadt, centrul istoric al München. Este dominată de o serie de clădiri monumentale, fiind de remarcat Mariensäule (Coloana Mariei)- monument construit în 1638 având pe soclu Statuia de aur a Fecioarei Maria, protectoarea Bavariei. În Marienplatz se adună turiștii ca să admire cele 43 de clopote ale Glockenspiel din turnul primăriei ( Rathaus). Tot în Marienplatz e și Altes Rathaus( Vechea Primărie), cu al sau turn înalt de 85 metri înălțime, unde se poate urca cu ajutorul unui lift rapid.

În turnul Primariei vechi se afla Muzeul Jucăriilor, Spielzeugmuseum, care nu ar trebui ratat de cei mici și de cei mari nostalgici.

– La nici două minute de mers lejer pe jos de Marienplatz se află Residenz München-Reședința regală. Este un ansamblu rezidențial imens, care a servit ca sediu al guvernului și ca reședință a conducătorilor bavarezi între 1508 și 1918. Are 130 de camere, opulent decorate, cu mobilier și picturi in ulei, tapiserii și porțelanuri realizate de cei mai buni artiști ai timpului. Residenz München este unul dintre cele mai mari muzee din Bavaria, colecțiile sale de bijuterii și însemne regale fiind deosebite. Mai multe detalii aici.

– Nymphenburg, un palat din vestul München, fosta reședință de vară a monarhilor bavarezi,. Aici s-a născut Ludovic al II-lea, „Regele lebădă” sau „Relege nebun”, cel căruia i se datorează construcția Neuschwanstein, unul dintre cele mai celebre castele din lume. Detalii aici.

Nu rata Marstallmuseum și Muzeul de porțelan, Amalienburg ori Grădina Botanică, aflate în acealasi complex de la Nymphenburg.

-Königsplatz, concentrație de muzee. Dacă te numeri printre cei care iubesc arta și istoria, nu ar trebui să ocolești Königsplatz, piața imensă construită în secolul al XIX-lea în stil neoclasic. Aici există Kunstareal , un complex situat intre Königsplatz și strada Theresienstrasse. Kunstareal reunește 18 muzee și săli de expoziție și peste 40 de galerii. Se remarcă însă trei muzee de artă celebre, respectiv Alte Pinakothek, Neue Pinakothek și Pinakothek der Moderne. Opere de artă care acoperă cumva istoria omenirii de la antichitate până în perioada modernă sunt expuse în aceste muzee care găzduiesc unele dintre cele mai mari și mai vechi colecții din lume. Un regal pentru iubitorii genului, Muzeul Brandhorst completează colecțiile celor trei muzee de artă cu exponate din epoca modernă.

-Glyptothek. Un alt muzeu faimos din Kunstareal este „Glyptothek”, cel mai vechi muzeu public din München; singurul din lume dedicat exclusiv sculpturii antice. „Glyptothek” este un cuvânt modern alcătuit prin alăturarea cuvântului grecesc „glyphein” (sculptura) cu „theke” (depozit), ceea ce înseamna un loc de depozitare pentru sculpturi. Glyptothek posedă una dintre cele mai importante colecții de artă greacă și romană din lume.

-Muzeul Geologiei este un alt reper al Kunstareal, zonă supranumită “polul artei și culturii” din München.

-Dacă tehnica este un hobby sau o curiozitate pentru voi, după caz, nu ar tebui să ratați Deutsches Museum. Cu cele aproximativ 100.000 de obiecte expuse, Deutsches Museum este cel mai mare muzeu de știință și tehnologie din lume. Aici se se pot admira tot felul de mașinării propulsate de motoare, de la automobile, avioane și trenuri, la vapoare sau submarine. Cei mai mici dintre vizitatori pot să învețe experimentând la fizică sau chimie. Colecțiile nu se limitează la o gamă specializată ci includ obiecte divere din diferite epoci, de la minerit până la fizica atomică, de la peștera Altamira până la un model supradimensionat al unei celule umane. Primul avion motorizat construit de frații Wright, submarinul U1, primul calculator controlat de program (Z3 al lui Conrad Zuse) și motorul original Diesel pot fi admirate aici.

Tipsuri. Recomandabilă este alegerea zilei de duminică pentru vizitarea muzeelor, atunci când multe dintre ele oferă intrare liberă. Aproape toate oferă vizitatorilor posibilitatea închirierii de ghiduri audio în mai multe limbi – o investiție de 2-5 euro care cu siguranță face vizita mult mai interesantă și mult mai îndelungată.

München este, printre altele, și orașul de origine al BMW. Celebra marcă de automobile are aici un sediu impresionant, renumita clădire de birouri „4 cilindri”, muzeul BMW si BMW Welt. Ultimul din listă, cu o arhitectura futuristă, este un centru de livrări al mașinilor, dar și un spațiu de prezentare a automobilelor, motocicletelor și tehnologiilor mărcii, cu restaurante și magazin de life-style. Fascinația pentru BMW și faptul că accesul este gratuit au făcut ca BMW Welt să devină cea mai vizitată atracție turistică din Bavaria în 2010.

 Olimpia Park, unde a avut loc Olimpiada din 1972, amplasat într-un parc superb, precum și Tierpark Hellabrunn, una dintre primele grădini zoologice din lume, sunt alte atracții de top din München.

-Tierpark Hellabrunn, una dintre cele mai mari grădini zoologice din lume este de neocolit mai ales dacă aveți copii cu voi. Animalele sunt ținute în zone ce recreează mediul lor natural iar grădina în sine este impresionantă. La Zoo Tierpark Hellabrunn se poate ajunge cu autobuzul nr. 52, cu plecare din Marienplatz sau cu U-Bahn U3 până la Thalkirchen.

-Englischer Garten–Grădina Engleză. Cel mai mare parc din oraş este Englischer Garten–Grădina Engleză, locul ideal petru a lua masa la un picnic…în oraș, la iarbă verde, sau pentru a-i observa pe germani cum se relaxează. În 1789, s-a demarat construirea unui parc public de-a lungul râului Isar și proiectul a fost încredințat unui britanic, Benjamin Thompson. Unul dintre cele mai mari parcuri urbane din lume, Englische Garten are o suprafață de 365 ha și are de toate pentru amatorii de sport, de la piste de biciclete ( o rețea de 78 km!!!), la terenuri de fotbal și relaxare. Cea de-a doua berărie ca dimensiune din München se găsește aici, iar de la Monopteros poți să te bucuri de o panoramă deosebită a orașului.

-Grădina botanică din München este și ea un punct de atracție pentru cei care își doresc clipe de relaxare într-un cadru înmiresmat, plin de culoare și forme. Primăvara și vara, miile de specii își arată splendoarea pe cele peste 21 de hectare, iar toamna și iarna serele devin o atracție „tropicală”.

-Dacă adori plimbările lungi, atunci poți merge în un Ostpark, un parc de 56 ha cu un lacm unde iarna se adună patinatorii mari și mici. Ostpark are amenajate piste de biciclete, locuri de joacă, o zonă de patinaj și oferă numeroase oportunități de recreere și pentru activități sportive.

– München la înălțime. Parcul Olimpic are mai multe atracții, iar  Olympiaberg e punctul situat la cea mai mare înălțime, are practic Stadionul Olimpic și Olympiapark la picioare, ca de altfel și orașul, cu panorama Alpilor bavarezi în fundal.

-Olympiapark a găzduit Jocurile Olimpice din 1972, așa că are numerpase facilități sportive.  Lacuri, piste de biciclete, locuri de concert, restaurante și un stadion de fotbal, precum și muzeul BMW se află aici.

-Fă shopping. Este aproape sigur că doamnele se vor simţi atrase de nenumăratele magazine multibrand desfăşurate pe 4-5 etaje şi de buticurile mai exclusiviste din centru sau de marile maluri precum Olympia Einkaufszentrum, Riem Arcaden sau Fünf Höfe. La capitolul outlet, Ingolstadt Village este cel mai apreciat.

Sper că ți-a plăcut și acest articol sau că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This