Marturisesc ca nu ma asteptam sa gasesc in Munchen castele atat de frumoase, atat de mari, dar mai ales atat de opulente- cumva parca fara limite. Am vizitat Munchen Rezidenz, din orasul vechi si Nymphenburg, situat in ceea ce odata era o suburbie o Munchen, unde se poate ajunge astazi cu tramvaiul sau autobuzul turistic.
Daca ati ajuns in Marienplatz, la nici doua minute de mers lejer pe jos de piata nu ar trebui ratat Residenz Munchen-Resedinta regala. Impozantul complex, ca sub nicio forma nu se poate spune ca este un simplu palat, a servit ca sediu al guvernului si ca resedinta a conducatorilor bavarezi in perioada 1508 – 1918. Ceea ce a inceput in 1385 ca un simplu (si micut castel fata de ceea ce se prezinta acum) in nord-estul orasului Munchen, in proprietatea familiei Wittelsbach, a fost „upgradat” timp de secole, ajungad astfel un complex omens, de o opulenta uimitoare. Cele130 de camere de la Residenz Munchen au fost decorate cu mobilier si picturi in ulei, tapiserii si portelanuri realizate de cei mai buni artisti ai timpului. Pentru niste capete incoronate care nu se uitau la bani nimic nu era de prisos, un exemplu fiind colectia de moaste de sfinti pastrate in cutii cu pietre pretioase, din aur, argint sau fildes.
Bijuteriile familiei Wittelsbach
Residenz Munchen te „oboseste” cu bogatiile sale
Arhitectura cladirilor precum si lucrarile de arta colectate de-a lungul timpului de dinastia Wittelsbach apartin stilurilor renascentist, baroc si rococo, fiind croite dupa gusturile, ambitiile si extravaganele fiecaruia dintre acestia. In ansamblu, acesta este unul dintre cele mai mari muzee din Bavaria si trebuie sa amintesc ca un numar de 30 de camere nu au mai putut fi salvate dupa bombardamentele din cel de-al doilea razboi mondial. Se lucreaza inca ( fara sa-ti dai seama pentru ca nu e niciun pic de praf pe nicaieri) la reconstructia Allerheiligen-Hofkirche, Biserica tuturor Sfintilor, care a fost redeschisa totusi publicului acum 9 ani.
Kit de calatorie, cu peste 130 de piese din aur, apartinand imparatesei Marie Louise a Austriei
Cea mai scumpa trusa de calatorie din lume
Poti sa-ti „pierzi” linistit minim jumatate de zi in Residenz. Prima sa sala, in care sunt expuse bijuterii apartinand membrilor casei regale (unele reconditionate din sticla), precum si obiecte apartinand diferitelor colectii personale ale membrilor familiilor regale, fiind doar un preambul a ce urmeaza. Patrunzand mai adanc in acest Palat iti dai seama ce viata de huzur duceau ducii si familiile sale aici. Sectorul Tezaur are nu mai putin de 10 camere, unele dintre obiecte fiiind de o valoare imensa.
Dintre exponatele de aici mi-au atras atentia imensa trusa de calatorie a imparatesei Marie Louise a Austriei ( care contine peste 130 de obiecte din aur, pornind de la obiecte de scris la cele de servit ceaiul sau de ingrijire personala-va dati seama cum era sa cari o astfel de valiza?), o copie din fildes a Coloanei lui Traian si normal, bijuteriile regale, plus vestita statuie incrustata in pietre pretioase infatisandu-l pe Sfantul Gheorge.
Se remarca si o colectie consistenta de moaste sfinte (si obiecte de cult foarte delicat realizate) foarte vechi, unele de pe vremea Mantuitorului, cel putin asa se pretinde, precum si nenumaratele seturi de portelanuri chinezesti si japoneze. Nu mai amintesc de seturile de argintarie, pe langa care am trecut rapid, dupa ce m-am „delectat” cu tot aurul si pietrele pretioase din lume.
Copie din fildes dupa Coloana lui Traian, Munchen Residenz
Unul din cele mai mari muzee din Bavaria
Nu cred ca locuitorii Residenz aveau timp, intr-o saptamana, sa viziteze toate camerele si sa se relaxeze in nenumaratele gradini interioare, mai pe indelete, daca-si puneau in gand acest lucru. Remarcabile e Sala Tronului, Ahnengalerie ( Galeria Ancestrala)-cu cele peste 100 de portrete ale sale „turnate” in aur, care da in Porzellankabinett (Cabinetul de portelan)- cu exponate deosebite.
Impozanta este si cea mai mare sala, Antiquarium ( foto sus)– aici fiind colectia de statui apartinand imparatilor romani, aceasta fiind in acelasi stimp si cea mai veche si cea mai lunga incapere din Rezidenz Munchen. Nu mai vorbesc de camerele de dormit, cu paturile lor de peste 1,5 metri inaltime, de capelele minunat decorate sau de salile de bal unde tavanul parca sta parca sa cada sub greutatea zecilor de candelabre imense…
Sala de bal din Residenz Munchen
Residenz a fost puternic bombardat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, insa reconstructia sa a inceput inmediat dupa razboi, in 1945. Lucrarile de arta au fost amplasate, pe cat posibil, in locatiile lor originale. Complexul de la Residenz Munchen, care cuprinde si cateva gradini interioare-precum „Gradina de placeri”, fac din acesta cel mai mare muzeu din Bavaria. Un bilet costa 11 euro, in pret fiind inclusa si vizitarea teatrului Cuvilliés, care pe mine nu a reusit sa te impresioneze. Era greu după bogățiile „fără număr” din Rezidenz!
Dupa cateva ore bune petrecute in Residentz nu-ti mai trebuie niciun muzeu!
Nymphenburg, un palat dedicat lebedelor
Trebuie vizitat si Nymphenburg, palat situat in partea de vest a München. Nymphenburg este fosta resedinta de vara a monarhilor bavarezi, la constructia careia s-au implicat cinci generatii de conducatori. De altfel, aici s-a nascut Ludovic al II-lea, „Regele lebada” sau „Relege nebun”, cel caruia i se datoreaza constructia unuia dintre cele mai celebre castele din lume, Neuschwanstein, plus alte cateva mai putin celebre.
Camera unde s-a nascut „Regele Lebada”
O istorie controversata
Cu interiorul sau bogat decorat , precum faimoasa „Galerie de frumuseti„, tablourile frumoaselor vremii realizate la comanda lui Ludwig I, palatul Nymphenburg este o capodopera in stil baroc, care impreuna cu parcul sau in stil englezesc reprezinta una dintre atractiile turistice de prim rang ale München-ului. M-au impresionat dormitorul regelui Ludwig al II-lea si sala de banchet. Si Sala Mare cu frescele fine de pe tavan unde pot fi observate Nymphele de unde se trage numele locatiei, care a ramas neschimbata din 1758. Si chiar frumoasele din Galeria cu Frumuseti, dintre care se distinge Eva Mendez, o dansatoare focoasa care a provocat abdicarea admiratorului sau in 1848. ( Intre noi fie vorba, frumusetile care chiar erau frumoase in comparatie cu membrii familiei regale :)).
Unele din cele 36 de tablouri din Galeria de Frumuseti, Nymphenburg
Din 1715 s-au angajat mestesugari din Franta sau Flandra pentru lucrari ample de extindere a Nymphenburg. Daca ajungeti aici, puteti vizita si Marstallmuseum ( muzel Carutelor ) si Muzeul de portelan, ori Gradina Botanica, aflate in acelasi complex.
Amalienburg, cu Sala Oglinzilor este o vila situata in parc, o splendida capodopera in stil rococi, catalogata ca fiind una dintre cele mai frumoase creatii europeene de acest gen. Sala circulara de oglinzi a Amalienburg creeaza o atmosfera eterica, in culorile nationale bavareze, argintiu si albastru. Pavilionul a fost oferit drept cadou de catre electorul Karl Albrecht sotiei sa Amalia, una din fiicele imparatului Iosif I. Per ansamblu, Nymphenburg merita vizitat pentru atmosfera relaxanta din imensul parc, pentru privelistea ampla pe care o ai la picioare de pe terasa castelului.
Motive pentru a vizita Munchen
Pe masura ce vizitezi de mai multe ori orasul, cu atat gasesti motive de a-l revedea. Iata lista mea de motive pentru care merita vizitata capitala Bavariei. München este un oras elegant si modern, bogat in obiective turistice si in lucruri de facut pentru toate gusturile si varstele. Lista e deschisa…
-Primul motiv pentru care merita sa vizitezi Munchen este accesabilitatea, fiind diferite curse de linie sau low cost cu avionul si chiar si cu autocarul pana aici.
-Urmeaza apoi oferta sa impresionanta de muzee pentru iubitorii de arta, in Königsplatz fiind nu mai putin de patru muzee sub acelasi acoperis. Este vorba de Alte Pinakothek, Neue Pinakothek si Pinakothek der Moderne si de Muzeul Brandhorst .
-Fanii tehnicii sunt in elementul lor aici, pentru ca Deustches Museum te poate tine “captiv” in fata exponatelor sale chiar si o zi. Un muzeu pentru cei mari si cei mici deopotriva.
-Cei care iubesc istoria si arhitectura au la dispozitie palate somptuoase cu istorie veche in spate si stradute vechi care isi pastrează autenticitatea, desi au fost afectate de bombardamentele din cel de-al doilea razboi mondial.
-Este un oras cu multe parcuri si zone unde poti sa te recreezi si sa faci miscare.
-Are o oferta generoasa de shopping.
-Este aproape de obiective turistice importante precum castelul Neuschwanstein ( situat la aprox.120 Km) sau Dachau, prima tabara de concentrare din Germania. Un alt loc frumos aflat in apropiere de Munchen este Herrenchiemsee, castelul construit de „Regele Nebun” pe insula Chiemsee (la nici 90 de Km). Garmisch-Partenkirchen, un orasel pitoresc cu principala zona de schi a Bavariei, se afla la doar 90 km de Munchen.
-Este prietenos pentru familiile cu copii, care au Ț”dedicate” si o gradina zoologica deosebita si un Muzeu al Jucăriilor- Spielzeugmuseum.
-Este „patria berii”, gazda celui mai celebru festival al berii, Oktoberfest, si gazdueste unul dintre cele mai frumoase targuri de Craciun din Europa.
-Transportul in comun din Munchen „merge ceas” si gasesti oferte de cazare pentru toate buzunarele.
-Omenii sunt amabil si dornici sa te ajute, desi sunt mai reci comparativ cu alti europeni.
Sf Gheorghe, din aur si pietre pretioase, Residenz Munchen
Capela, Residenz
Confirmări/Notificări