Data viitoare când voi ajunge în Ischia nu voi rata un loc care îmi tot “semnaliza” insistent prezența dar eu i-am făcut cu mâna de pe feribot de “bun găsit-la revedere”. Este vorba de Procida, cea mai mică dintre insulele din Golful Napoli, preferata regizorilor și a artiștilor, pentru că este atât de plină de culoare, de pitorească și de liniștită…
În Procida, insuliță de originie vulcanică cu o suprafață de numai 4,6 km pătrați și puțin peste 10.000 de locuitori, s-au filmat scene din filmele Talentatul Domn Ripley şi din Il Postino (Poștașul).
 
 
Portul său, păzit de sus de un castel cu aspect de fortificație greu de cucerit și case în culori pastelate, aliniate cuminți pe chei și înghesuite unele în altele, te îndeamnă să pășești pe țărm și să devii explorator. Micul port al Procidei este păzit, de pe un deal, de un palat sobru, cocoțat pe o stâncă la 90 de metri înălțime. Palatul Palazzo D’Avalos datează din secolul al XII-lea, fiind în trecut reședință regală de vară. Palatul domină Terra Murata-cel mai înalt loc de pe Procida-, locul unde se retrăgeau localnicii în timp de asedii sau alte vremuri primejdioase. Imaginea sa oarecum amenințătoare contrastează cu cea a caselor care deși modeste, cu fațadele coșcovite, se arată vesele în soarele de vară, sub mângăierea brizei.
 
 
În portul principal din Procida, Marina Grande, acostează toate navele care se duc și vin de la Ischia și îi transportă și pe turiștii veniți aici să se bucure de atracțiile insulei cu aspect rustic.
Ce atracții mai are Procida, o insulă atât de micuță, cu ce îți poate ea atrage atenția în fața suratelor ei mai mari și mai celebre, Capri și Ischia?
Procida ere plaje mai retrase, precum Ciracciello, Ciraccio, Cala del pozzo vecchio, Silurenza sau Chiaia, și localități vechi și liniștite, mai ferite de valurile de vizitatori.
 
 
 
 
Pe urmele…  Talentatului Domn Ripley
 
Marina di Corricella nu este altceva decât un sătuc vechi și modest de pescari, construit în jurul unui golf liniștit. Corricella are case mici și înghesuite unele în altele și unele peste altele și o arhitectură distinctă, pe care am regăsit-o și în Ischia. Îți atrag atenția casele cu arcade deasupra ferestrelor și pictate în nuanțe calde, bărcile trase la chei, direct în fața casei, și străzile strâmte, întortocheate și abrupte. De ce amintesc de Marina di Corricella? Pentru că aici au fost turnate scene din filmele Poștașul (1994) și Talentatul Domn Ripley (1999) cu Matt Damon în rolul principal. Matt Damon și echipa sa au mai poposit și în alte locuri de pe insuliță, unele scene fiind filmate și în Piazza dei Martiri, alte scene din filmul amintit fiind turnate în Ischia, Roma și San Remo.
 
 
Revenind la Terra Murata, obiectiv pe care nu-l ratează, se pare, niciunul dintre turiștii care vizitează Procida. Zona te întâmpină cu o atmosferă medievală, cu străzi înguste și locuințe tipice, sărăcăcioase, și cu priveliști uimitoare asupra Golfului Napoli. Clădirea mai proeminentă din Terra Murata este Palazzo D’Avalos construit în secolul al XV-lea de familia D’Avalos, conducătorii insulei Procida până în secolul al XVII-lea. În 1830, palatul a fost transformat într-o închisoare și în cele din urmă a fost închis, în 1988. În Terra Murrata este de vizitat mănăstirea benedictină San Michele Arcangelo, din secolul al XI-lea, care a avut o soartă deloc liniștită de-a lungul secolelor.
Legată de Procida de o pasarelă recent construită este Vivara, o rezervație naturală care poate fi vizitată și unde se poate face baie.
Așadar, mi-am făcut deja câteva din temele despre Procida, insulița este deja pe wish list și nu-mi rămâne decât să-mi creez ocazia să ajung din nou în acest colț de rai numit Golful Napoli pentru că pe mine m-a convins că merită!

Visează, iubește, călătorește!® Drum bun!

#consilierturism #sfaturidecălătorie #recomandări #italia #procida

 
Drum bun!
 
 
 
 
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This