Plină de flori și lămâi, portocali, rodii & măslini care cresc pe pantele scăldate de soarele generos al golfului Napoli, Ischia a fost supranumită Isola Verde (Insula Verde ), iar faima sa de „refugiu” dedicat sănătății trupului și sufletului i-a adus și nickname de „Insula tinereții veșnice”. Cred că, dacă raiul ar putea fi localizat pe pământ, atunci insula Ischia nu ar avea nicio problemă să-l găzduiască.

Vedere de pe castelul Aragonese

De ce merită să vizitezi Ischia? Această insulă din Marea Tireniană este dominată de piesaje dramatice de coastă, cu stânci care se prăvălesc nerăbdătoare în marea de o claritate deosebită, apusurile sunt deosebit de romantice, iar oamenii primitori. Sunt localități deosebit de pitorești situate pe malul mării precum Ischia Ponte sau Ischia Porto ( care împreună formează astăzi un singur oraș-Ischia, deși inițial au fost două orășele), Forio sau San Angelo. La fel de frumoase, deși mai modeste, sunt localitățile situate în munți, precum Barano sau Serarra Fontana. Toate sunt unite printr-o rețea de drumuri de munte, adică în pantă, strâmte, șerpuind când cocoțate când deasupra mării, când prin munți, și se întâmplă des să fie curbe în ac de păr tocmai când din sens opus vine un ditamai autobuzul. Se mănâncă bine și deloc scump în Ischia dacă știi unde să te duci- ca o regulă: niciodată nu luați masa în porturile turistice aici și oriunde în lume-, te simți bine aici. Găsești în Ischia și  trasee de drumeții montane printre gheizere dar și mare cu destule plaje încât să nu ai timp să te bucuri de toate, unele bine amenajate altele mai sălbatice.

În „umbra” sorei mai mici, Capri

Ischia nu este la fel de celebră pe plan internațional așa cum este sora sa mai pretențioasă Capri. Din acest motiv, Ischia este mult mai puțin aglomerată, dar mai accesibilă din punct de vedere financiar și mai primitoare. Capri, mica bijuterie din Marea Tireniană, a devenit un soi „de Dorobanți” pentru italienii înstăriți și nu numai, iar faima sa atrage mii de turiști în fiecare zi, care se înghesuie în micul port auster și apoi pe străduțele sale pietonale impecabil aranjate, pe care ajung să meargă încolonați. Ar trebui probabil să știți că italienii vin să-și petreacă vacanța în Ischia, pentru că insula are mult mai multe plaje inclusiv cu nisip fin ( câteva zeci în total), destule locuri de văzut și lucruri de făcut ca să-ți dorești să revii și că aici te poți bucura de liniște. Și să nu-și pună la grea încercare bugetul…

Giardini termale

Oaze de relaxare: grădinile termale

Și, nu în ultimul rând, în Ischia sunt așa numitele grădini termale unde te poți bucura de principalele bogății ale insulei, apele termale și minerale și nămolurile terapeutice. În Grădinile termale-Giardini termale, situate într-un cadru natural cu adevărat deosebit, în aer liber, pe malul mării și răsfirate pe coasta muntelui, vă puteți relaxa în diferitele bazine cu ape termale, minerale, la aparatele de masaj cu apă și la jacuzzi. Bazinele sunt amenajate pe terasele muntelui, sunt amplasate așadar în trepte, trebuie să urcați și că coborâți scările umbrite de tot felul de arbuști tropicali pentru a vă bucura de ele, apoi puteți face baie în mare și picoti pe șezlong, cu o carte în mână. Nu spun că insula Capri nu este frumoasă, ci că este minunată, doar este unul dintre locurile mele de suflet, dar fiind atât de mică a devenit supraaglomerată, din păcate.

Cred sincer că împăratul Tiberius a greșit atunci când a făcut troc cu Napoli și a cedat Ischia pentru a lua în schimb Capri. Eu le-aș fi păstrat pe amândouă 🙂

Ischia Ponte

Așadar, iată pe scurt motivele pentru care merită să vizitatezi insula Ischia:

1. Este diversificată, are și munte și mare, are plaje întinse și bine amenajate dar și pustii, unde nu poți ajunge decât cu barca. Ischia are o linie de țărm de 39 de kilometri, la nord plajele având dimensiuni mai mici și parcă sunt și mult mai aglomerate. La sudul insulei sunt cele mai frumoase și deosebite plaje. Toate stațiunile au plajele lor, majoritatea fiind contra-cost, unele având și wifi inclus în prețul șezlongului și umbreluței. Se remarcă, la extreme, Casamicciola, o stațiune drăguță de altfel dar aproape lipsită de plajă-o fășie de țărm foarte strâmtă, plină de stânci și scumpă, și Sant Angelo, situată în sudul exterm al insulei, care se bucură de vecinătatea fumarole ( gheizere cu apă de până la 100 de grade) și de a ceea ce este considerată a fi cea mai frumoasă plajă din Ischia-Maronti.
2.Ischia este foarte verde, plină de flori și arbuști tropicali. Solul fertil, de natură vulcanică dar și climatul subtropical sunt mai mult decât propice pentru plantele pe care le puteți găsi pe insulă. De altfel, aproximativ 50% din patrimoniul european de specii de flori și arbuști se află în Ischia.

Negombo
3. Este o destinație de răsfăț la spa, unde-și poți odihni trupul și liniști sufletul. Ischia are o ofertă spa&welness consistentă, apele termale, minerale și nămolurile fiind principala sa resursă naturală, ceea ce îi permite un sezon turistic de 12 luni pe an. În grădinile termale-Giardini termale, situate într-un cadru natural cu adevărat deosebit, în aer liber, pe malul mării și răsfirate pe coasta muntelui, te poți relaxa în diferitele bazine cu ape termale, minerale, la aparatele de masaj cu apă și la jacuzzi. Bazinele amplasate sunt pe terasele muntelui, în trepte, trebuie să urci și să cobori scările umbrite de tot felul de arbuști tropicali pentru a te bucura de beneficiile lor curative. Apoi poți face baie în mare și picoti pe șezlong, cu o carte în mână. Conta cost ( pe lângă tariful de intrare), poți beneficia și de tratamente de frumusețe specializate. Eu am testat Negombo și nu mi-a părut rău, îmi doresc să revin, cel puțin pentru plaja cu nisip, ascunsă între munți, într-un mic golf, pentru vegetația bogată de pe aleile grădinii, dar mai ales pentru bazinele cu apă termală cu funcție de masaj, de aș fi putut jura că nu e un jet de apă termală ci sunt mâinile unei experimentate maseuze.

Sant AngeloCastello Aragonese
4. Ai ce să vez, nu ai timp să te plictisești. Sunt orașe deosebite cu o istorie bogată în spate precum Ischia, Forio sau Sant Angelo ( foto sus), unde te poți distra sau face plimbări lungi sau vizita obiective deosebite-precum Castelul Aragonese din Ischia sau biserici vechi cu istorii deosebite precum Chiesa del Soccorso din Forio. Poți face mici drumeții prin munți, așa cum e cea către muntele Epomeo-cel mai înalt din Ischia, printre izvoare termale sau gheizere. Poți face scuba diving sau snorkeling, poți pescui sau închiria o barcă și poposi pe o plajă izolată. Iar seara, te poți relaxa așa cum o fac italienii, la terase, restaurante sau cluburi, activitățile de acest gen fiind mai intense în Ischia și la Forio.

 Sant Angelo

5. Insula Ischia este prin definiție un loc romantic, o să-mi dați dreptate dacă o vizitați, apusul de la Forio ( foto sus) fiind deosebit de romantic, iar peisajele de coastă deosebite.

Plaja Maronti

Știați că?

Insula italiană Ischia, cea mai mare insulă din arhipelagul Napoli ( urmată de Capri, Procida și Vivara), are numai 47 de kilometri pătrați, o linie de țărm de apoximativ 49 de kilometri și puțin peste 50.000 de locuitori, din care aproximativ 3.000 sunt români.
Cum ajungi în Ischia? Cu feribotul, în aproximativ o oră de la plecarea din Pozzouli, localitatea unde s-a născut Sofia Loren, linkul siteului  aici ,  sau din Napoli, din Calata Porta di Massa, detalii aici. Și companiile Medmar (www.medmarnavi.it), Alilauro (alilauro.it) și SNAV (snav.it) operează curse zilnice către Ischia.

Drum bun! Galerie foto Ischia, mai jos,

Vedere de pe meterezele castelului AragoneseApus în Ischia Porto

Este interzisă orice reproducere sau reprezentare, parţială sau totală, pe orice suport, a textelor, informațiilor și a fotografiilor fără autorizaţia prealabilă expresă a consilierturism.ro, în calitatea sa de autor și deținător a drepturilor de autor, potrivit legii.

ischia island italy.jpg
ischia ponte Aragonese caste.jpg
S Angelo Ischia beach near maronti.jpg
ischia porto sunset.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This