„Perla lacului Como”, localitatea Bellagio, este un loc atât de frumos încât și cei care au avut ideea să se folosească de numele și aspectul său au un succes imens, exemplu fiind hotelul Bellagio din Las Vegas. Bellagio cel original este un orășel pitoresc, bine pus la punct, exclusivist și amplasat exact acolo unde trebuie încât să nu te lase să-l uiți, fiind  atât de apreciat încât a fost supranumit “Perla Lacului Como”.
Bellagio nu este nici cel mai mare, nici cel mai vechi oraş de pe malul lacului Como, dar este cu siguranță cel mai cosmopolit și exclusivist. Se „răzbună” astfel locuitorii din Bellagio pe cei din Como (primul oraș înființat în zonă și cel mai mare dintre toate) împotriva cărora au purtat, în epoca medievală, războaie navale, cărora au fost nevoiți să le jure credință și să le plătească tribut. Rivalitățile dintre cele două orașe nu au fost uitate nici astăzi, deși este evident că au depășit de mult stadiul bătăliilor navale.

Un oraș și trei brațe ale lacului

Amplasat chiar în locul unde lacul Como se desparte în două brațe, Bellagio are o poziție (strategică) deosebită, motiv pentru care în decursul timpului a fost râvnit de toți cuceritorii interesați de regiune. Influențele diferiților stăpâni ai locului se văd și astăzi, mai mult sau mai puțin, însă există unele decizii care au influențat puternic soarta acestui loc.

Romanii, primii care i-au văzut potențialul

Istoria lacului Como s-a scris de la romani. Astfel, romanii au plantat în zona Como măslini și lauri, care se găsesc din abundență pe malul lacului. Astăzi, cu o vegetație bogată din care îți încântă privirea mai ales palmierii, rodiile, trandafirii și mușcatele, locul pare desprins din rai, văzduhul fiind „tămâiet” de miresmele diafane ale florilor, totul fiind potențat de aerul curat de munte. Mai presus de toate însă, romanii au intuit adevărata vocație a Bellagio, turismul, care a făcut din acest orășel un brand de talie mondială. Plinius cel Tânăr ( secolul 1 d.Hr. ), descrie în scrisorile sale lungile perioade de timp pe care le-a petrecut în vila sa din Bellagio, unde, alături de studiu și scris, obișnuia să pescuiască chiar de la fereastra vilei sale. Spaniolii au adus viermii de mătase prin anii 1550, iar astăzi Bellagio este un important centru de producție a mătăsii naturale de mare calitate, aici și în toată zona lacului Como fiind locul de proveniență a peste 80% din producția totală din Europa.

Loc de atracție pentru lumea bună

După mii de ani, pe la începutul secolului al XVIII-lea, un conte, Francesco Metzi, Duce de Lodi și vicepreședinte al Republicii Cisalpine, decide să-și ridice o vilă somptuoasă, pe malul de vest al lacului, în zona Loppia din Bellagio. Aceasta a atras atenția nobilimii din Milano mai întâi, care s-a grăbit să-i urmeze exemplul ridicându-și vile, apoi au fost construite drumuri pavate pentru calești, urmând apariția unui drum regional, Erba – Bellagio.

Cum știm cu toții că „lumea e mică”, faima frumuseții și eleganței acestui loc a trecut repede granițele provinciei Lombadria, ajungând până la Viena. Astfel că împăratul Austriei, Francisc I, a vizitat de mai multe ori Bellagio, fiind oaspetele  vestitelor vile Serbelloni, Trotti și Melzi, unde au mai poposit personalități care nu au nevoie de nicio prezentare printre care Gustave Flaubert și Mark Twain. Perioada de glorie a Bellagio a început însă de la finele anilor 1700, de când artiști, politicieni, capete încoronate , intelectuali și oameni de știință au început să vină la Bellagio și să rămână vrăjiți de frumusețea acestuia. Poate cel mai faimos oaspete a fost marele muzician Franz Liszt, care și-a petrecut la Bellagio o lungă lună de miere împreună cu Marie Catherine de Flavigny, Contesa d’ Agoult.

Ce merită văzut în Bellagio

Franz Liszt a compus chiar arii celebre relaxându-se în grădina impozantă a vilei Melzi, care-și încântă vizitatorii cu foișoare și statui ascunse printre grădinile impozante și minuțios aranjate, cu plante rare, amplasată până pe malul lacului, asupra căruia are o perspectivă deosebită. O altă vilă celebră este Serbelloni, cocoțată pe coama unui deal deasupra orașului, cu o grădină imensă cu mici lacuri și nenumărate flori, vilă care l-a găzduit printre alții pe Napoleon și care este în prezent proprietatea fundației Rockfeller. De aici ți se dezvăluie o imagine deosebită la picioare, cea a celor trei brațe ale lacului Como, iar în zare se pot observa munții Alpi și crestele lor semețe, precum și orașe mai îndepărtate precum Milano. Basilica di San Giacomo și turnul său, construite în perioada 1075 -1125, un frumos exemplu de artă romano-lombardă, printre puținii supraviețuitori ai fortificațiilor medievale din Bellagio reprezintă alte puncte de interes pentru vizitatorii Bellagio.

Ce mi-a plăcut și ce nu în Bellagio

Impresii din Bellagio. Bellagio este un loc făcut parcă să scoată din turiști și cea mai ascunsă urmă de romantism, reușește să descopere poetul din tine. Totul este fără cusur, elegant și primitor, începând cu faleza amplasată în aproierea parcării și până la micul port unde vin și pleacă la intervale de câteva minunte, nave silențioase de diferite mărimi, și până la străduțele pitorești. O plimbare pe străduțele pietonale, destul de abrupte și strâmte care te conduc către coasta dealului este de neratat în Bellagio. Mărginite de case vechi, dar impecabil îngrijite, aceste străduțe alambicate se strâng ca într-un mic labirint, pentru a ieși la lumină în mici piațete animate. Peste tot sunt magazine cu de toate, suveniruri de calitate, pornind de la obiecte din mătase și piele, la bijuterii, haine, dulciuri și alte delicatese, toate cam scumpe. Oricât ți-ar face cu ochiul una și alta, mătasea fiind foarte ofertată aici, trebuie să știți că Bellagio este cea mai scumpă localitate de pe malul lacului Como, absolut totul fiind mai costisitor aici. Noroc că există orașe precum Mennagio sau Varenna, mult mai accesibile atât în ceea ce privște prețurile la cazare cât și la masă!

Deși este una dintre primele statiuni turistice italiene care are un statut internațional, Bellagio nu a degenerat într-o ” mașină de turism „, probabil statului său de loc mai exclusivist.
Să nu uit de drumul Como-Bellagio, deosebit de frumos și palpitant, cu șoseaua cocoțată deasupra lacului, cu casele care par că se prăbușesc în apă și se înghesuie unele în altele. Dumul deși pitoresc, este foarte strâmt, abia dacă încap două mașini, este plin de serpentine și de autovehicule, urmând conștiincios țărmul lacului. Merită să mergeți cu mașina până la Bellagio și apoi să luați vaporașul până la alte orașe despre care voi vorbi în curând, precum Mennagio sau Varenna.

Peisaj pe drumul din Como către Bellagio, pe drumul vechi de peste 2.000 de ani

Cum ajungi la Bellagio

Cu autobuzul : Autobuzul C250 circulă de la aeroportul din Milano, Malpensa, la stația centrală din Como. De aici, puteți lua autobuzul liniei C30 către Bellagio. Detalii pe www.sptlinea.it

De la Bergamo, puteți lua un tren la Varna ( schimbând la Lecco), și apoi luați un feribot ( vezi mai jos ) până la Bellagio .

Cu feribotul: Din portul Como ( aproape de stația Como Lago Nord ), există bărci rapide și lente pe care le puteți lua direct către  Bellagio (detalii la www.navigazionelaghi.it).
Cu autoturismul: orașele limitrofe lacului Como sunt legate de o șosea pitorească dar destul de strâmtă care urmează malul lacului, în mare parte pe pe traseul Antica Strada Regina, drum de peste 2.000 de ani. Deși impecabil, acest drum este foarte îngust, cu serpentine care urmează linia țărmului.

bellagio main.jpg
como lake italy2.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This