„Când scrieți povestea a doi îndrăgostiți fericiţi, lăsaţi-o să se desfăşoare pe malul lacului Como”, a spus compozitorul Franz Liszt probabil așezat în baldachinul său preferat de la Villa Melzi din Bellagio. Dacă mă voi hotărâ să urmez sfatul lui Franz Liszt, povestea celor doi fericiți amorezi va avea drept scenă cel mai fermecător, primitor și natural loc de pe malul lacului Como: în micuța localitate Varenna.

Faleza Varenna

Loc din cărțile cu povești

De pe ferry boat, la bordul căruia ajungi în 10 minute din Bellagio, Varenna ne așteapta de parcă tocmai a fost „decupată” din cărţile de poveşti. Varenna jubila în soarele nu prea insistent de vară, iar imaginea caselor sale în culori pastelate care se reflectau în apa verzuie a lacului Como și contrastul cu albastrul cerului străpuns de crestele împădurite ale munţilor mă va urmări mult timp. Varenna este un vechi sat de pescari, cu o istorie nu tocmai liniştită pe alocuri, dar care azi te întâmpină cu bucurie şi nonșalanță. Istoria sa se pierde acum peste 2.000 de ani, dovadă fiind templul roman pe care s-a construit cea mai importantă biserică a sa, căpătând turnuri tragice pe timpul piratului Barbarossa și pe vremea disputelor cu locuitorii din Como.
Astăzi, Varenna este un loc demn de cărţi poştale, e romantic şi liniştit, e primitor şi simplu, nu e pretențios precum Bellagio.

Ce anume trebuie să vezi în Varenna

Nu sunt multe obiective turistice de văzut în Varenna, vila Monastero fiind în prim plan. Mai există câteva biserici vechi de peste 800 de ani, construite din piatră, precum San Giovanni și San Giorgio şi piaţete pitoreşti. Dar sincer, nici nu ai nevoie de muzee în acest loc creat parcă pentru a te relaxa plimbându-te pe faleza suspendată la câțiva metri deasupra lacului, pentru a savura un cappuccino la una din terasele cu vederi superbe, pentru a-ţi umple plămânii cu aer curat şi a-ţi încânta văzul cu nenumăratele flori multicolore care cresc cam peste tot. Şi nu te plimba singur, ci cu cel drag alături pentru că acest loc pare făcut special pentru îndrăgostiţi şi mulţi îl aleg pentru luna de miere. Aşa că eşti “obligat” să descoperi străduţele acestui sătuc vechi, să urci pe străzile care se îngustează pe măsură ce te apropii de vârful muntelui, devenind uliţe îmbrăcate în piatră. Casele sunt foarte bine întreținute, scările sunt un important loc de socializare între vecini și câteodată cu turiștii, oamenii se bucură de viață așa cum numai italienii pot să o facă: gălăgios, exuberant și împreună cu alții…

Poţi urca până la castelul Vezio, cel care are tot satul la picioare chiar dacă e doar o umbră a ceea ce a fost odată, pentru o plimbare mai susținută şi o panoramă desebită sau poţi vizita vila Monastero.

Vila Moastero este una dintre cele mai vizitate obiective din zona lacului Como, fiind la origine mănăstire cisterciană cu hramul Sf Maria, menționată încă din anul 1208. Supusă la numeroase  renovări și modernizări în timp, villa Monastero e astăzi un domeniu imens pe malul lacului Como care își ademenește oaspeții cu o grădină superbă și cu un stilul său eclectic care nu este însă lipsit de romantism.

Faleza (sus) și Chiesa di San Giovanni ( foto stânga jos)          

          

Ce mai poți face în Varenna

Oferta este de genul „de toate pentru toți”. Desigur, din Varenna poţi închiria o barcă cu motor, poţi face canoeing, sunt trasee de hiking în zonă, poţi face baie în lac vara sau vizita sătucele învecinate. Un astfel de sătuc, unde eu nu am ajuns, este Fiumelatte, deși e aflat la doar un kilometru depărtare. Fiumelatte este numit așa după râul care-l străbate, de un alb care aduce cu cel al laptelui. Dar dacă nu ai decât o zi, aşa cum am avut eu, la dispoziţie, poţi pune liniştit în practică dulcele “far niente” aici şi nimeni nu se va supăra…
Varenna face parte din „triunghiul de aur”  al lacului Como, împreună cu Menaggio și Bellagio, fiind considerate cele mai frumoase localități din zonă. Menaggio este mai cosmopolit și mai compact decât Varenna, bine pus la punct, primitor și relaxant, plin cu hoteluri de lux.

Către Varenna


 Varenna
Menaggio ( foto sus și jos)
 Menaggio
MenaggioMenaggio

 Menaggio
 Menaggio

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #spania #valencia

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

Este interzisă orice reproducere sau reprezentare, parţială sau totală, pe orice suport, a textelor, informațiilor și a fotografiilor fără autorizaţia prealabilă expresă a consilierturism.ro, în calitatea sa de autor și deținător a drepturilor de autor, potrivit legii.
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This