Peisaje de o frumusețe nesperată, cu lacuri insinuându-se printre munți, sate la înălțime și chiar și pârtii de schi te așteaptă la nici 80 km de Cluj-Napoca.

Orașul acesta s-a născut cumva cu o stea în frunte și se străduiește să-și mențină statutul. Cluj-Napoca s-a reinventat și dezvoltat și chiar nu are nevoie de (prea multe) acțiuni de PR ca să te convingă de faptul că merge către mai bine. Cluj-Napoca are ce arăta vizitatorului, plimbarea pe străduțele din centrul istoric e încântătoare, muzeele sunt interesante, oamenii amabili. Are un vibe tineresc și o energie molipsitoare. Ai putea petrece aici un weekend prelungit fără a te plictisi.

Dar Cluj-Napoca mai are un as în “tolba” sa turistică: proximitatea de natură, pentru că la doar câteva zeci de kilometri distanță dai de lacuri, dealuri molcome, munți semeți și văi adânci.

Cluj-Napoca-Lacul Tarnița-Mărișel-lacul Beliș

Aerul curat, satele răsfirate în peisajele pitorești ale Apusenilor, posibilitățile de relaxare și agrement fac din traseul Cluj-Lacul Tarnița-Mărișel-Lacul Beliș unul de luat în calcul pentru a descoperi acest colțișor din Apuseni. Având în vedere că se lucrează de zor la drumuri, cred că zona se va dezvolta mai mult în viitor.

Iată câteva locuri de neratat la nici 75 km de Cluj-Napoca. Pare că au fost create special să-ți tragi sufletul de orășean, să-ți umpli plămânii de aer curat și să-ți clătești ochii cu ceva mai mult verde.

Lacul Tarnița

Primul îți va sări în ochi cu sclipirile sale alunecoase este Lacul Tarnița, care te va urmări, de altfel, sinuos, până sus, către Mărișel. Alimentat de apa Someșului Cald, lacul Tarnița pune conșțiincios în mișcare turbinele instalate la barajul construit în anul 1974. La poalele Apusenilor, energicul, deși nu pare, lac Țarnița (adâncime maximă 70 m), și-a găsit vocația turistică. Poți face aici diverse sporturi nautice, canoe, plajă, vara poți înota. Pe malurile celor opt kilometri lungime ai lacului au fost construite vile și cabane dar și centre de agrement destul de bine “camuflate” în peisajul verde. Ai putea lenevi la soare o zi întreagă aici…sau poate face și puțină mișcare.

Trasee de drumeții

Barajul Tarnița este punctul de plecare pentru trasee de drumeții, celebre în zonă precum cele către Piatra lui Dan și Piatra lui Lucaci. Acesta din urmă, cel mai lejer, dar de dificultate medie, durează peste patru ore dus-întors. Drumeția de aproape șase km lungime începe de la barajul Tarnița și depășește sediul Salvamont. Banda roșie te conduce tot pe lângă lac pentru ca un ultim sprint destul de dificil să te aducă în vârf, oferindu-ți drept răsplată o priveliște splendidă. Aici, ai lacul translucid la picioare și munții îl îmbrățișează strâns, nicio șansă să scape. Un alt traseu, greu, este cel către Piatra lui Dan (Piatra Corbilor) care presupune urcușuri și coborâri pe stânci și bolovani.

Mărișel privește de sus Apusenii

 

Drumul șerpuitor și destul de strâmt te va conduce apoi mai adânc în inima munților, la Mărișel. Comuna e pitorească și are de oferit vizitatorilor destule pentru a fi și interesantă. Mărișel se desfășoară relaxat la altitudinea de 1.250 m, pe cel mai întins platou montan locuit din Apuseni. Satul e atestat ecologic, pășunile bogate de aici sunt stăpânite de vaci dolofane și cai mai mult sau mai puțin nărăvași. Locul este unul al plin legendelor, precum cea a Împărăției lui Zamolxe, Valea Răcădăului pentru cei neîncrezători.

Dominată de Țâcla Gavrii (un pisc stâncos aproape vertical), Împărăția lui Zamolxe e plină de stânci și grote ascunse de pădurea deasă de brad, căminul urșilor de altfel. Ascultă povestea adevărată a eroinei locale, Pelaghia Roșu, căreia i-a fost ridicat un monument pentru bună aducere-aminte.

Muzeul Satului Mărișel

Moții inimoși din Mărișel au ridicat și un mic Muzeu al Satului unde poți admira costume tradiționale și obiecte de uz casnic care au trecut testul timpului, de sute de ani. Cărările de munte te poartă din Mărișel către locuri cu nume sugestive: Drumul lui Antonescu, Crucea Iancului. Timp să ai pentru a sta aici și a asculta liniștea înălțimilor sau vântul care se joacă printre creste. Bulzul și plăcintele moțești cu brânză, coapte pe lespede, sunt de încercat în zonă!

Pârtia de schi Mărișel

În Mărișel a fost inaugurată recent o pârtie de schi și snowboard. De fapt sunt trei pârtii deservite de un telescaun și un teleschi. Sunt trei pârtii de schi cu grade de dificultate diferite, ce totalizează peste 4.400 de metri. În vârf, te întâmpină o un peisaj montan de vis, iar la picioare își face simțită prezența sclipitoare a lacului de acumulare Beliș Fântânele. O parcare destul de mare se află la capătul pârtiei. Sunt două rute pentru a ajunge la Mărișel DJ 107P Mărișel și DJ 1R Beliș-Fântânele.

Tradiții moțești

Moții țin la tradițiile lor, ceea ce se vede cel mai bine de sărbători, mai ales la cele de iarnă, când satul e plin de turiști. Atunci, pe ulițele Mărișelului poți întâlni ,,Junii” care duc tradiția colindului mai departe, ceea le-a adus recunoașterea valorii culturale prin includerea în patrimoniul imaterial al UNESCO.

Puncte slabe

Totuși, comunei în lipsește ceva necesar: indicatoarele de orientare turistică ar spune un vizitator sincer ca mine. Și pădurea, care devine din ce în ce mai mică și mai rară, ar spune codrul nu tocmai atât de des în împrejurimile Mărișel.

Lacul Beliș-Fântânele ascunde ‘secrete”

Cursul superior al Someșului cald s-a modificat în perioada 1970-1974, odată cu amenajarea Lacului de acumulare Beliș– Fântânele. Și localnicii din vechiul sat Beliș au căpătat o nouă reședință, actualul sat Beliș, după ce vatra veche a satului a fost inundată. Ruinele inundate ale bisericii din Giurcuța de Jos, ca și cele ale unor case din unele cătune precum Pleș, Bolojești, Dădești apar pe fundul lacului în perioadele de secetă.

Stațiunea Beliș

Amplasată pe malul lacului de acumulare Beliș – Fântânele, micuța și izolata stațiune de interes local Fântânele nu este necunoscută pentru clujeni. Situată la puțin peste 1.000 mtri altitudine, între Munții Gilău și Vlădeasa, Fântânele atrage cu cadrul său natural izolat, posibilitățile de relaxare și drumețiile pe care le poti face în zonă. Pârtia de schi sau posibilitatea de a practica unele sporturi nautice pe lac sunt alte posibilități de petrecere a unui timp de calitate, în inima naturii.

Sper că te-am convins că zona aceasta ușor accesibilă de la Cluj-Napoca dar atât de cufundată în natură merită vizitată.

http://

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #România #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație #cluj #muntiiapuseni #UNESCO

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This