Am intrebat destul de multi clujeni care anume obiective turistice trebuie vazute in orasul lor si am fost indreaptata, in 95% dintre cazuri, catre…Salina Turda si la Cheile Turzii. Mai aproape, unii mi-au indicat o casa bantuita de la marginea municipiului Cluj, altii, Padurea Baciu, neaparat pe inserat, ca e mai palpitant, zgomotele par mai fioroase si umbrele mai inspaimantatoare. Dar in Cluj abia abia de si-a amintit cineva ceva demn de admirat, de fotografiat. Eu m-am „incapatanat” sa descopar orasul Cluj-Napoca, in cele doua zile avute la dispozitie, si cred ca, fiind atat de obisnuiti cu urbea lor deosebita, clujenii par ca nu-i mai apreciaza frumusetea si unicitatea asa cum ar trebui…

La pas, prin Piata Avram Iancu …

Este bine de stiut ca multe dintre obiectivele turistice mai importante din Cluj sunt „concentrate” in centrul orasului, asa ca nu e greu sa le parcugi „la picior”, e chiar o placere. Parcari (cu plata) sunt destule in centru, am gasit locuri chiar langa Catedrala Ortodoxa, asa ca am inceput sa (re)descopar Clujul, aproape de inserat, cu Teatrul National si Catedrala Ortodoxa primele pe lista. Constructia impozantului lacas de cult a durat nu mai putin de zece ani, intre 1923 si 1933, la sfintire fiind prezenti, printre altii, regele Carol al II-lea si printul mostenitor Mihai.

Iti atrag atentia turla catedralei mitropolitane, un Dom construit dupa modelul Catedralei din Sofia ( unde se poate urca, dar din pacate la ora la care am ajuns era inchis) si turnurile care o flancheaza, iar inaúntru bisericii, spatiile ample, coloanele inalte si, mai ales, piosenia enoriasilor.

Catedrala Mitropolitana

Teatrul National Cluj

In fata Catedralei Ortodoxe, nu ai cum sa nu observi statuia lui Avram Iancu, erou care a „imprumutat” numele sau amplei piete pe care o domina, sau Teatrul National, cea mai importanta institutie de gen din Transilvania. Nu sunt de trecut cu vederea nici cladirile frumoase si vechi, precum cea care gazduieste Prefectura judetului Cluj sau „cladirea rosie”, asa cum ii spun localnicii (in prezent sediul Inspectoratului scolar) care flancheaza Piata Avram Iancu.

Lupa Capitolina

Pornind „la picior” catre cealata piata monumentala a Clujului-Piata Unirii-pe artera pietonala care”flancheaza” Bulevardul Eroilor, te intampina o serie de cladiri minunate, unele destul de neglijate, din pacate. Dupa replica „Lupoaicei cu puii” – „Lupa Capitolina” daruita clujenilor de municipalitatea din Roma in anul 1920, la cateva sute de metri distanta te intampina maiestuoasa Catedrala Sf Mihail, unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectura gotica din tara.

Catedrala Sf Mihail, construita intre anii 1316 si 1390, posesoarea celui mai inalt turn de biserica din Romania, a gazduit zeci de adunari parlamentare si a trecut de-a lungul timpului peste o serie de reforme religioase care si-au pus amprenta si asupra infatisarii sale actuale. Arhitectura si sculpturile,”adaptate” in timp specificului confesiunilor carora le-a slujit catedrala in istoria sa, pastreaza insa acea grandoare specifica doar catedralelor gotice, cu vitalii multicclore si arcade gratioase. Este cea mai mare biserica gotica din Romania, dupa Biserica Neagra din Brasov, iar constructia sa a demarat in anul  1316, atunci cand Clujul a devenit oras, pe vremea regelui Carol Robert de Anjou. Turnul Cadetralei din Cluj, in stil neogotic, de 80 metri inaltime, este cel mai inalt turn de biserica din Romania.

In Piata Unirii, inima „medievala” a Clujului ( alaturi de Piata Mica), unde au loc toate festivalurile din oras, se mai pot zari si astazi zidurile cetatii care delimiteaza centrul istoric al orasului. In Piatae Unirii se afla cea mai celebra cladire din Cluj, Palatul Banffy si cele doua cladiri construite in oglinda, de la care porneste strada Iuliu Maniu. Palatul Banffy, construit in perioada 1774-1785 pentru a servi drept resedinta privata a contelui Bánffy György (guvernator al Transilvaniei) de catre un arhitect german, este o creatie reprezentativa a barocului transilvanean, cu elemente de rococo, care adaposteste acum Muzeul de Arta. Constructia palatului Banffy a demarat in iunie 1774, urmand planurile arhitectului german Johan Eberhardt Blaumann. Arhitectul adus de la Sibiu a primit 12.000 de florini, 200 de vedre de vin si mari cantitati de grau, o plata cu adevarat regeasca pentru munca sa. Palatul Banffy a gazduit personalitati cu sange albastru precum imparatul Franz Josef si imparateasa Sisi, iar la baluri a concertat si pianistul Franz Liszt.

Catedala Sf Mihail, „pazita” de Matei Corvin

La cativa pasi de Piata Unirii este casa unde s-a nascut, pe 23 februarie 1443, cel cunoscut in istorie drept Matei Corvin (al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara, marele voievod al Transilvaniei), unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei ( intre 1458 si 1490). Straduta pietonala care leaga Piata Unirii de Casa Matia sau Maties, pe care cred ca toate cladirile sunt istorice, gazduieste, sezonier, diferite targuri cu produse artizanale si permanent cateva cafenele si restaurante dragute. Aici sunt de admirat cateva cladiri vechi si importante. Aminesc de Universitatea Maghiara din Transilvania –„Sapientia”, construita pe locul casei in care s-a născut (in 1605),un principe al Transilvaniei, István Bocskai, de Casa Tauffer, din apropierea sa, un loc de intalnire preferat altadata de burghezia locala.

Casa unde s-a nascut Matei Corvin

Pasii te poarta, aproape natural, catre Piata Muzeului, numita asa dupa Muzeul de Istorie a Transilvaniei, care se află pe una din laturile sale. In Piata Muzeului se afla un monument care iti va atrage atentia,Karolina, cel mai vechi monument laic din Cluj, cateva cafenele si baruri si o frumoasa Biserica Franciscana.

Straduta medievala: in fundal casa lui Matei Corvin ( foto sus)


Nu departe de Piata Unirii se afla si Gradina Botanica Aleaxandru Borza, o oaza de liniste si verdeata, de aproximativ 14 hectare, in mijlocul orasului, unde, din pacate, nu am putut vizita cateva din „pavilioane” precum cel al orhideelor, fiind inchhise. Mai mult ca sigur primavara e mult mai frumos aici!

Gradina Botanica in plina toamna

 In „spatele” Teatrului National, la nici sapte minute de mers agale se afla alte doua obiective care nu ar trebui ocolite in Cluj: Turnul Croitorilor (ridicat in secolul al XV-lea), „pazit” de statuia lui Baba Novac. Chiar daca denumirea Turnului Croitorilor se trage din perioada de sub domnia lui Matei Corvin cand aceasta constructie a fost atribuita breslei croitorilor, asta nu inseamna ca acesta nu a avut o istorie tumultoasa, fiind asediat de nenumarate ori si chiar aruncat in aer pentru a nu incapea pe mainile atacatorilor imperiali. Turnul a fost refacut pe cheltuiala clujenilor in 1718 ( bravo lor)..si de cateva ori dupa aceea..

Foarte aproape de Turnul Croitorilor se afla una din cele doua cele mai timpurii statui ecveste din Europa, „SF Gheorghe omorand balaurul’ (originalul se afla la Praga). Micuta statuie,  amplasata in fata bisericii reformate, a fost ridicata in anul 1373, este opera a sculptorilor Martin si Gheorghe din Cluj Napoca.

 Cetatuia

Un alt loc frumos din Cluj iti ofera sansa sa ai toata urbea la picioare si nu ar trebui sa pleci fara sa ajungi la Cetatuie. Aici este o terasa unde poti bea o cafea in timp ce observi, de sus, mare parte din oras sau te poti relaxa stand direct pe zidurile vechi. Cetatuia a fost construita pe malul stang al Somesului in perioada habsburgica (in prima parte a sec. al XVIII-lea) pe dealul cu acelasi nume si a avut ziduri in forma de stea, cinci bastioane si trei porti. Panorama de pe Cetatuie e una dintre cele mai frumoase din Romania, fiind locul preferat de indragostiti. 

 Piata Muzeului

Nu foarte departe este Parcul Etnografic National Romulus Vuia, sectia in aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, primul muzeu etnografic din Romania. Dedicat satului transilvanean, parcul are o suprafata de 16 hectare, unde, alaturi de casele traditionale spatiului transilvanean sunt si cateva biserici din lemn si instalaţii tehnice taranesti.

Cum va spuneam, mi-a placut sa redescopar Clujul ca si turist, urbe care are per ansamblu in partea sa veche un aer cosmopolit, de oras austriac cumva, chiar daca nu e totul asa de bine pus la punct. Oamenii sunt primitori, saritori sa te ajute daca ai nevoie de ceva, hotelurile (precum Paradis si Golden Tulip) sunt bune, cu personal foarte serviabil, iar la restaurante precum Hanul Piratilor si mai ales Hanul Dacilor se mananca bine si nu foarte scump.
Asadar, nu ratati Clujul daca ajungeti prin zona, macar in trecere catre Salina Turda sau Cheile Turzii….

Gradina botanica din Cluj

Bulevardul care leaga cele doua piete principale

Catedrala Gotica SF Mihail

Turnul Croitorilor

                     

Catedrala  SF Mihail unde a fost botezat Matei Corvin  Statuia „Sf Gheorghe omorand balaurul”

Sper ca ti-a placut acest material si te astept alaturi de noi pe Facebook ! Viseaza, iubeste, calatoreste, traieste! Alaturi de noi, la intensitate maxima!

 Drum bun! 
main catedrala.jpg
banffy.jpg

Pin It on Pinterest

Share This