Ce obiective sa nu ratezi in Cluj-Napoca, orasul din „inima” Transilvaniei care merita vizitat? Am intrebat destul de multi clujeni care anume obiective turistice trebuie vazute in orasul lor si am fost indreaptata, in 95% dintre cazuri, catre…Salina Turda si la Cheile Turzii. Mai aproape, unii mi-au indicat o casa bantuita de la marginea municipiului Cluj-Napoca, altii, Padurea Baciu. Musai sa merg pe inserat, ca e mai palpitant, zgomotele par mai fioroase si umbrele mai inspaimantatoare. Dar in Cluj abia abia de si-a amintit cineva ceva demn de admirat, de fotografiat.
Eu m-am „incapatanat” sa descopar Cluj-Napoca, in cele doua zile avute la dispozitie. Cred ca, fiind atat de obisnuiti cu urbea lor deosebita, clujenii par ca nu-i mai apreciaza frumusetea si unicitatea asa cum ar trebui…
La pas, prin Piata Avram Iancu …
Este bine de stiut ca multe dintre obiectivele turistice mai importante din Cluj-Napoca sunt „concentrate” in centrul orasului. Asa ca nu e greu sa o iei „la picior”, e chiar o placere. Parcari (cu plata) sunt destule in centru, am gasit locuri chiar langa Catedrala Ortodoxa, asa ca am inceput sa (re)descopar Clujul, aproape de inserat, cu Teatrul National si Catedrala Ortodoxa primele pe lista. Constructia impozantului lacas de cult a durat zece ani, intre 1923 si 1933, la sfintire fiind prezenti, printre altii, regele Carol al II-lea si printul mostenitor Mihai.
Iti atrag atentia turla catedralei mitropolitane, un Dom construit dupa modelul Catedralei din Sofia si turnurile care o flancheaza,. Se poate urca in Dom, dar din pacate la ora la care am ajuns era inchis. In interior, te intampina spatiile ample, coloanele inalte si piosenia enoriasilor.
Catedrala MitropolitanaTeatrul National Cluj
In fata Catedralei Ortodoxe, nu ai cum sa nu observi statuia lui Avram Iancu, erou care a „imprumutat” numele sau pietei pe care o domina. Si nici Teatrul National, cea mai importanta institutie de gen din Transilvania. Nu sunt de trecut cu vederea nici cladirile frumoase si vechi, precum cea care gazduieste Prefectura judetului Cluj sau „cladirea rosie”, asa cum ii spun localnicii (in prezent sediul Inspectoratului scolar) care flancheaza Piata Avram Iancu.
Lupa Capitolina
Pornind „la picior” catre cealata piata monumentala a Clujului-Piata Unirii-, pe artera pietonala care „dubleaza” Bulevardul Eroilor, te intampina o serie de cladiri minunate, desi unele sunt neglijate, din pacate. Dupa replica „Lupoaicei cu puii” – „Lupa Capitolina” -daruita clujenilor de municipalitatea din Roma in anul 1920, la cateva sute de metri distanta te intampina maiestuoasa Catedrala Sf Mihail, unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectura gotica din tara.
Catedrala Sf Mihail din Cluj-Napoca
Construita intre anii 1316 si 1390, posesoarea celui mai inalt turn de biserica din Romania, Catedrala Sf Mihail a gazduit zeci de adunari parlamentare. A trecut de-a lungul timpului peste o serie de reforme religioase care si-au pus amprenta si asupra infatisarii sale actuale. Arhitectura si sculpturile,”adaptate” in timp specificului confesiunilor carora le-a fost dedicata catedrala in istoria sa, pastreaza insa acea grandoare specifica doar catedralelor gotice, cu vitalii multicclore si arcade gratioase. Este cea mai mare biserica gotica din Romania, dupa Biserica Neagra- Catedrala Sf. Mihail din Brasov. Constructia sa a demarat in anul 1316, atunci cand Clujul a devenit oras, pe vremea regelui Carol Robert de Anjou. Inalt de 80 metri, turnul Cadetralei din Cluj, construit in stil neogotic, este cel mai inalt turn de biserica din Romania.
Piata Unirii, inima „medievala” a Clujului
Aici, si in Piata Mica, au loc toate festivalurile din oras. Se mai pot zari si acumi zidurile cetatii care delimiteaza centrul istoric al orasului. In Piata Unirii se afla cea mai celebra cladire din Cluj, Palatul Banffy si cele doua cladiri construite in oglinda, de la care porneste strada Iuliu Maniu. Palatul Banffy, construit in perioada 1774-1785 pentru a servi drept resedinta privata a contelui Bánffy György (guvernator al Transilvaniei) este o creatie reprezentativa a barocului transilvanean, cu elemente rococo.
Palatul Banffy, una dintre cele mai frumoase cladiri din Transilvania
Constructia Palatului Banffy a demarat in iunie 1774, dupa planurile arhitectului german Johan Eberhardt Blaumann. Arhitectul adus de la Sibiu a primit 12.000 de florini, 200 de vedre de vin si mari cantitati de grau. O plata regeasca pentru munca sa. Palatul Banffy a gazduit personalitati cu sange albastru precum imparatul Franz Josef si imparateasa Sisi, Francisc I al Austriei si sotia sa, Carolina. La baluri a concertat si pianistul maghiar Franz Liszt.
Palatul Banffy are o forma dreptunghiulara, un singur etaj si o curte interioara. Fatada principala se deschide in Piata Unirii, si se distinge printr-o logie cu sapte coloane canelate si capiteluri corintice. Deasupra este plasat blazonul familiei Banffy. La parter erau bucataria si camerele servitorilor, iar sus dormitoarele stapanilor si camerele de oaspeti. Palatul Banffy adaposteste acum Muzeul de Arta Cluj-Napoca.
Catedala Sf Mihail, „pazita” de Matei Corvin
La cativa pasi de Piata Unirii este casa unde s-a nascut, pe 23 februarie 1443, cel cunoscut in istorie drept Matei Corvin. A fost cel de-al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara, marele voievod al Transilvaniei), unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei ( intre 1458 si 1490). Straduta pietonala care leaga Piata Unirii de Casa Matia sau Maties, pe care cred ca toate cladirile sunt istorice, gazduieste, sezonier, diferite targuri cu produse artizanale si permanent cateva cafenele si restaurante dragute. Aici sunt de admirat cateva cladiri vechi si importante. Aminesc de Universitatea Maghiara din Transilvania –„Sapientia”, construita pe locul casei in care s-a născut (in 1605), un principe al Transilvaniei, István Bocskai, de Casa Tauffer, din apropierea sa, un loc de intalnire preferat altadata de burghezia locala.
Casa unde s-a nascut Matei Corvin
Pasii te poarta, aproape natural, catre Piata Muzeului, numita asa dupa Muzeul de Istorie a Transilvaniei, care se află pe una din laturile sale. In Piata Muzeului se afla un monument care iti va atrage atentia,Karolina, cel mai vechi monument laic din Cluj, cateva cafenele si baruri si o frumoasa Biserica Franciscana.
Straduta medievala: in fundal casa lui Matei Corvin ( foto sus)
Nu departe de Piata Unirii se afla si Gradina Botanica Aleaxandru Borza, o oaza de liniste si verdeata, de aproximativ 14 hectare, in mijlocul orasulu. Din pacate, nu am putut vizita cateva din „pavilioane” precum cel al orhideelor, fiind inchise. Mai mult ca sigur primavara e mult mai frumos aici!
Gradina Botanica in plina toamna
In „spatele” Teatrului National, la nici sapte minute de mers agale se afla alte doua obiective care nu ar trebui ocolite in Cluj: Turnul Croitorilor (ridicat in secolul al XV-lea), „pazit” de statuia lui Baba Novac. Chiar daca denumirea Turnului Croitorilor se trage din perioada de sub domnia lui Matei Corvin cand aceasta constructie a fost atribuita breslei croitorilor, asta nu inseamna ca acesta nu a avut o istorie tumultoasa, fiind asediat de nenumarate ori si chiar aruncat in aer pentru a nu incapea pe mainile atacatorilor imperiali. Turnul a fost refacut pe cheltuiala clujenilor in 1718 ( bravo lor)..si de cateva ori dupa aceea..
Cetatuia
Parcul Cetatuia
Un alt loc frumos din Cluj iti ofera sansa sa ai toata urbea la picioare si nu ar trebui sa pleci fara sa ajungi la Cetatuie. Aici este o terasa unde poti bea o cafea in timp ce observi, de sus, mare parte din oras sau te poti relaxa stand direct pe zidurile vechi. Cetatuia a fost construita pe malul stang al Somesului in perioada habsburgica (in prima parte a sec. al XVIII-lea) pe dealul cu acelasi nume si a avut ziduri in forma de stea, cinci bastioane si trei porti. Panorama de pe Cetatuie e una dintre cele mai frumoase din Romania, fiind locul preferat de indragostiti.
Parcul Central ,,Simion Barnutiu”
Parcul Central ,,Simion Barnutiu” sau Parcul Mare, asa cum mai este el numit, este unul dintre cele mai vechi din tara. A fost deschis publicului in anul 1830, data la care se numea Nepkert (Parcul Poporului). Parcul cu o suprafata de aprox. 13 ha nu este chiar foarte central. Amplasat pe malul Somesului Mic, parcul este delimitat de Cluj Arena la vest si Teatrul Maghiar de Stat la est. Este foarte placuta o plimbare aici, pe jos, pe aleile umbrite de copacii batrani, sau cu barca.
Piata Muzeului
Parcul Etnografic National Romulus Vuia
Nu foarte departe este Parcul Etnografic National Romulus Vuia, se afla sectia in aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, primul muzeu etnografic din Romania. Dedicat satului transilvanean, parcul are o suprafata de 16 hectare. Aici, alaturi de casele traditionale spatiului transilvanean sunt si cateva biserici din lemn si instalaţii tehnice taranesti.
Gradina botanica din ClujBulevardul care leaga cele doua piete principaleCatedrala Gotica SF MihailTurnul Croitorilor
Catedrala SF Mihail unde a fost botezat Matei Corvin Statuia „Sf Gheorghe omorand balaurul”
Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat! Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ? !
#consilierturism #românia #top2019 #inspiratie #travelblogger #cluj
Mutumum pentru recomandari. Deja am vizitat unele din aceste obiective recomandate de Dvs, restul sunt pe lista scurta 🙂