turnul sfatului sibiu vedere 
Centrul istoric al Sibiului.
Ce să vizitezi în  ce anume să nu ratezi? Iată întrebarea la care și-a propus să răspundă acest articol. Un loc boem, cu străduțe medievale întortocheate, mărginite de case micuțe sau de clădiri impozante, cu piețe încăpătoare, cu turnuri de observație și ziduri de apărare, centrul istoric al Sibiului este una dintre cele mai importante atracții turistice din România.
 
    
 
Centrul vechi al Sibiului
Este numai bun pentru a-ți petrece un weekend romantic și liniștit, și chiar că ești în siguranță aici, căci, de sus, cineva stă tot timpul cu ochii pe tine! Nu știi cine? Uită-te numai la acoperișuri și vei da… ochi în ochi cu ferestrele cu o formă deosebită, privind tăcute și galeșe când către cer, când către trecători! Și apoi, aici, în depresiunea Cindrelului, ești vegheat și de Munții Făgăraș, Munții Cindrel și Lotrului, toți la nici 25 de kilometri depărtare și ceva mai masiv și mai înalt nici nu găsești în țară! Zona Sibiului este plină de atracții turistice, dar ghizii ne recomandă câteva atracții de top, despre care citește aici.
Ce să faci și ce să vezi în centrul istoric al Sibiului ? Recomandările noastre, mai jos.
 
1. Primul lucru pe care trebuie să-l faci în Sibiu este să-ți iei încălțări comode și să-ți lași mașina în parcare. Este una lângă Piața Unirii, chiar lângă Parcul Cetății- un loc unde trebuie să ajungi oricum în Sibiu. Nu uita să plătești parcarea, cu sms sau direct, mașinile chiar se ridică!
Apoi, pășește pe Bdul. Nicolae Bălcescu, o arteră pietonală cochetă care te introduce, încet-încet, în atmosfera acestui oraș vechi, atestat documentar din anul 1191. Undeva, pe stânga, este Împăratul Romanilor, (probabil) cel mai vechi hotel din România, fondat undeva prin anul 1555. Adoptă ritmul local și mergi mai agale, nu doar pentru că așa obișnuiesc (mai) toți ardelenii ci pentru că se știe, graba strică treaba.
 
Plus că ești în vizită și până la urmă toate drumurile din Sibiu duc în… Piața Mare. Este prima atracție turistică din Sibiu care merită văzută.
 
 
2. În Piața Mare, „inima” orașului, privește la casele vechi 
Piața Mare din Sibiu a fost și a rămas așa cum îi spune numele, cea mai importantă din oraș, chiar dacă rolurile ei s-au schimbat în decursul timpului. În Piața Mare se făcea negoț, mai întâi cu cereale apoi cu tot ce meșteșugeau breslele din Sibiu. Aici aveau loc întrunirile publice, sărbătorile, procesele și se dădeau sentințele, bune sau rele. Ce să vizitezi în centrul istoric al Sibiului medieval? Hermannstadt în germană, execuțiile publice aveau loc tot în Piața Mare (Der Grosse Ring), vinovații erau legați de Stâlpul infamiei sau băgați în Cușca nebunilor, în funcție de gravitatea faptei. Evident că Piața Mare era ultimul loc de pe pământ văzut de vrăjitoarele și nelegiuiții condamnați la moarte.
 
 
Astăzi, aici este „inima” Sibiului și locul preferat de întâlnire al tuturor, aici au loc diversele concerte și Târgul de Crăciun. Cum pătrunzi în Piața Mare dai, în dreapta, de Casa Generalilor, clădire ridicată în secolul al XV-lea. De ce Casa Generalilor? În  perioada 1784 – 1904,  a adăpostit Consiliul General al trupelor austriece în Transilvania.
 
 
Sunt câteva repere care îți vor lua sigur ochii în Piața Mare,
Casa Albastră, cea care a aparținut unui baron și unde au avut loc spectacole de teatru, a fost clădirea Universității. Mai târziu, în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost sediul temutului Gestapo. Apoi mai e și o frumoasă casă verde, Casa Hecht, unde în secolul al XV-lea, își avea sediul Monetăria Statului, ca apoi să găzduiască primul oficiu poștal din Transilvania ( în 1745). O altă clădire veche, cu ferestre migdalate, este Casa Haler. E construită în secolul al XV-lea în stil gotic, are un portic din piatră impozant și lei renascentiști deasupra ferestrelor. O altă clădire pitorească din Piața Mare este și Casa Lutsch, ridicată în secolul al XIII-lea pentru oaspeții de seamă ai orașului.
 
 
Șiragul bijuteriilor arhitecturale cu influențe baroce din Piața Mare a Sibiului este completat de o frumoasă biserică romano-catolică, a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 1726.
 
 
3. Vizitează Palatul Brukenthal, cel mai vechi muzeu din România
Dacă ai ajuns în Piața Mare a Sibiului, atunci ar trebui să treci de porțile mari de lemn de stejar ale Palatului Bruckenthal și să calci astfel pe urmele nobilimii care se aduna aici la baluri și petrecea pe sub candelabre grele de Murano, admirând probabil colecția de tablouri a proprietarului. Palatul Brukenthal, cel mai vechi muzeu din România, a fost construit în perioada 1778-1785 de către Baronul Samuel de Brukenthal, fost Guvernator al Transilvaniei pentru o perioadă de 10 ani, începând cu anul 1777. Palatul a fost ridicat pentru a-i servi ca locuință Baronului, care a strâns și o colecție importantă de tablouri pe care și le-a ținut aproape de suflet, acasă. Construit în stil baroc, după modelul palatelor vieneze, Palatul Brukenthal nu a suferit mari modificări în timp, găzduind astăzi Galeria de Artă Europeană, la toate cele patru nivele ale sale.
 
Turnul Sfatului, vedere din turnul Catedralei evanghelice
 
4. Urcă în Turnul Sfatului, cel mai înalt turn al Sibiului 
Din Piața Mare, mergi pe vechea și pitoreasca stradă Gh Magheru, mândră de ale sale case colorate, vechi, către Biserica Ursulinelor, dar nu înainte de a arunca o privire către cer și către cel mai înalt turn al Sibiului, Turnul Sfatului. Este atât turn cât și poartă de legătură între Piața Mare și Piața Mică, fiind botezat după adunările de „Sfat” ale urbei care aveau loc la „umbra” sa.
 
 
Ridicat în prima jumătate a secolului al XIII-lea, odată cu cea de-a doua centură de ziduri a orașului, Turnul Sfatului a suferit atât stricăciuni cât și renovări de-a lungul timpului, fiind reconstruit în anul 1558 după un puternic cutremur. Are în CV toate joburile pe care le poate avea un turn, fiind turn de poartă, foișor de foc, depozit de cereale, închisoare și nici acum nu a ieșit la pensie, fiind punct de belvedere, căci se poate urca sus în Turnul Sfatului, din Piața Mică. De sus, din Turnul Sfatului, imaginea asupra Sibiului și până hăt, departe, spre Munții Făgăraș, este…la înălțime.
 
 
Ce să vizitezi în centrul istoric al Sibiului?
Vizitează negreșit Turnul Sfatului! Ai prilejul să faci puțină mișcare urcând pe scările vechi, să examinezi mecanismul ceasului original de la etajul șase și să admiri diferitele expoziții de fotografie sau pictură. Ceasul a fost meșterit de o firmă elvețiană în anul 1494. Mai sus, la etajul șapte, te așteaptă o panoramă deosebită, de 360 de grade, asupra Sibiului! Din Turnul Sfatului, imaginea 360º deasupra Sibiului și până hăt, departe, spre Munții Făgăraș, este…la înălțime și la propriu și la figurat.
Turnul Sfatului este deschis zilnic între orele 10 și 20.00, iar biletul costă doi lei/persoană.
 
Biserica Ursulinelor

 
5. Mergi în „Orașul de jos”
De la Biserica Ursulinelor, întoarce-te puțin pe Bulevardul Magheru și intră pe Pasajul Școlii, e undeva pe dreapta, unde te așteaptă străduțele pietruite ale „Orașul de jos”. Urmează stânga, dacă vrei să ajungi în Piața Aurarilor. Pe drumul pavat cu piatră veți vedea că nu sunt chiar așa de arătoase casele vechi, unele dintre ele sunt chiar părăsite, altele tânjesc după vremurile mai bune. Dar, per ansamblu, zona este pitorească, e autentică, parcă ești într-un sătuc de munte și nu în centrul istoric al unuia dintre cele mai vizitate orașe!
 
 
Pasajul Aurarilor
  
Ajungi în Piața Aurarilor, numele e sugestiv și apoi mergi către Turnul Scării  (Aurarilor), mai exact ceea ce a mai rezistat vremurilor din vechiul bastion al breslei aurarilor.
 
 
6. Nu rata Casa Calfelor!

Pentru că am amintit de bresle și am ajuns la Pasajul Scării, nu ai cum să ratezi unul dintre cele mai apreciate obiective din Sibiu, Casa Calfelor! Cum ieși de pe scara Aurarilor, în dreapta, o să vezi un stâlp de lemn cu tot felul de piroane, cuie, unelte bătute în el. Obiectele înfipte în stâlp sunt amintirea lăsată locului de unele calfe călătoare care au trecut prin Sibiu pentru a învăța meserie, urmând niște reguli destul de stricte. Iar stâlpul de lemn se numește în germană Stock-im-Eisen. Tradiția calfelor călătoare venite la Sibiu pentru a învăța un meșteșug a reînviat în anul 2002, când după peste două secole, ucenicii călători s-au reîntors la Sibiu. Cine sunt calfele? Tinerii meşteri din perioada medievală care, pentru a căpăta experienţă şi aptitudini în meseria pe care și-au ales-o, plecau într-o lung călătorie de iniţiere. Călătoria dura trei ani şi o zi, timp în care calfele trebuiau să se supună unor reguli stricte: să nu se apropie la mai puţin de 50 km de oraşul natal, să nu zăbovească mai mult de trei luni în acelaşi loc şi să poarte mereu costumaţia specifică.

Casa Calfelor, lipită de Turnul Scărilor, este parte a primei centuri de fortificație a Sibiului, datând din secolul al XIII-lea. A fost în trecut atelier, cămin pentru unii negustori dar și adăpost pentru calfele călătoare. Cea din Sibiu este prima Casă a Calfelor situată în afara granițelor Germaniei, Elveției sau a Franței. Sibiul este cel mai estic oraș din Europa care are și în zilele noastre o casă unde calfele pot locui în timpul călătoriei lor inițiatice. Calfele vin de obicei vara în Sibiu, eu am avut ocazia să-i văd la lucru la începutul lunii iulie.

Piața Mică, Muzeul de Etnografie Săsească ( dreapta sus). 

 
7. Nu rata Piața Mică! Vizitează Muzeul Farmaciei
Apoi intri în Piața Mică, unde toate clădirile sunt monumente istorice și conștiincioase de această calitate, stau aliniate, cuminți și bine întreținute. În Piața Mică sunt două muzee care merită atenția voastră, Muzeul Farmaciei și Casa Artelor, care găzduiește-Muzeul de Etnografie Săsească „Emil Sigerus”. Casa Artelor are cumva un nume înșelător, dacă avem în vedere că mult timp ( secolele XIV și V) a fost o hală în care la parter erau măcelării, iar la primul etaj postăvării și cojocării. Casa Măcelarilor, cum a fost numită vreme bună Casa Artelor, a devenit, în anul 1756, sală de spectacole, pentru ca următorul secol să redevină măcelăria orașului. 
 
 
Muzeul de istorie a Farmaciei este situat pe locul unei spițerii vechi, numită La Ursul Negru. Aici a funcționat o farmacie în perioada 1600-1972, dată după care s-a înființat primul Muzeu al Farmaciei din țară.
 
 
8. Testează legenda Podului Minciunilor
În Piața Mică nu au cum să nu observi Podul Minciunilor, care, potrivit legendelor, ar trebui să se clatine când cineva minte și să se rupă când e prea gogonată vorba. Acest pod,  primul  construit din fier din România, a fost inaugurat în anul 1860, fiind pe locul unde altădată se întâlneau târgoveții și târgovețele și sporovăiau vrute și nevrute, adevăruri și neadevăruri. Se spune că sub pod erau pedepsiți negustorii prinși că și-au înșelat mușterii, în râsetele batjocoritoare ale tuturor.
Sub Podul Minciunilor trece strada Olari, cea care te duce înapoi către Orașul de Jos.
 
Piața Huet. Interiorul Catedralei Evanghelice

 
9. Mergi în Piața Huet
Ce să vizitezi în centrul istoric al Sibiului? Mai mult ca sigur că veți scăpa și voi nevătămați după ce pășiți pe Podul Minciunilor către piața Huet, acolo unde se află liceul Samuel von Brukenthal, ridicat în anul 1786  în stil baroc, unde au învățat multe personalități ale țării și Casa Calfelor, cea de care toată lumea vorbește dar prea puțini știu că a făcut parte prin prima centură de fortificații a Sibiului, datând din secolul al XIII-lea, fiind lărgită și „modernizată” în secolul XIX. Catedrala Evanghelică și casa Parohială Evanghelică sunt alte obiective de văzut în Piața Huet.
 
 
„Codul” de pe turnul Catedralei. Sobrietatea Catedralei Evanghelică din Sibiu, a cărei construcție a început în anul 1320, este îndulcită de elemente baroce ale portalurilor, iar în interiorul destul de rece și el lumina străbate diafan vitraliile vechi. Cristelnița, veche din 1438 , care ar turnată din bronzul tunurilor turcești capturate, altarul din secolul XVI și orga instalată în anul 1914 sunt câteva din bogățiile acestui loc sacru. Turnul Catedralei, înalt de 73 de metri, are șapte niveluri și patru turnulețe, semn că judecătorul din Sibiul avea drept de condamnare la moarte. Un adevărat cod arhitectural, nu?
Vederi din turnul Bisericii Evanghelice
 
10. Urcă în turnul Catedralei evanghelice!
Și, dacă ai ajuns până aici, nu ai să regreți dacă îmi urmezi sfatul de a urca în turnul catedralei Evanghelice. Este drept, e puțin cam înfricoșător, uneori e mai întuneric, scările de piatră sunt strâmte și cele în spirală nu au balustrade. Treptele de lemn scârțâie, cele de fier sunt mai abrupte. Lumina se joacă cu umbrele, trebuie să fii atent la picioare, îți mai trece câte un porumbel speriat, razant, pe lângă urechi. E palpitantă această mică ascensiune până la etajul șapte al turnului, îți pune sângele în mișcare și când ajungi sus la punctul de observație din cele patru turnulețe, unde altădată stătea un om pe post de paznic de incendii, îți spui că a meritat efortul.
 
 
 
Îți dai seama cât de veche este catedrala și ce zonă frumoasă domină silueta sa gotică, cu turnulețele, vitraliile și pereții săi din piatră. În turn ajungi urcând 192 de trepte care se opresc la cele patru turnulețe, punct de observare situat la înălțimea de 55 m. Turnul are și legenda sa care amintește de aspirațiile enoriașilor care l-au ridicat dar și de slăbiciunile lor.
Legenda turnului Catedralei.
Astfel, ambițioșii saşii sibieni, dorind să construiască pentru biserica lor cel mai înalt turn, au mers la comunitatea din Bistriţa, pentru a se inspira. Acolo au măsurat cu o frânghie înălțimea turnului bisericii bistrițene,  iar seara au fost invitați la ospăț de bistrițeni. Îmbătându-i pe cei din Sibiu, meșterii bistriţeni le-au tăiat pe ascuns o porțiune din frânghie. Astfel turnul celei din Bistrița a rămas cel mai înalt din Transilvania, cu ai săi 75 de metri. Este, în același timp, cel de-al doilea turn cu ceas ca vechime din România. Ceasul actual datează din 1881. Biserica în sine are o lungime de aproximativ 72 metri și o lățime de 22 metri.
 
 
11. Catedrala Ortodoxă, construită după modelul Hagi Sofia, Istanbul
Apoi mergeți pe strada Mitropoliei, către Catedrala Ortodoxă, cu a sa cupolă de inspirație bizantină, construită după modelul vestitei Hagi Sofia din Istanbul. Lucrările la acest impunător lăcaș de cult au demarat în anul 1902, fiind sfințit în 1906. Aici se află mormântul mitropolitului Ardealului la inițiativa căreia s-a construit Catedrala, Andrei Șaguna.
 
 
 
12. Mergi în Parcul Cetății, unde sunt patru turnuri vechi de apărare 
Sper că între timp vă veți relaxa la unul dintre restaurantele din Piața Huet sau Piața Mică, căci nicio călătorie nu e completă fără o experiență culinară. Apoi, poate că a venit vremea să mergeți în parc, și nu în orice fel de parc ci în Parcul Cetății. Este primul parc din Sibiu ( din 1928)  fiind amplasat pe locul unde se aflau în trecut lacurile de sub zidul sudic al cetăţii. Mărginit de case vechi și frumoase, în Parcul Cetății sunt cele patru turnuri din cele 10 ale fortificației vechi a Sibiului-Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor, Turnul  Dulgherilor și Turnul Gros.
 
 
 
13. La o plimbare romantică, pe strada Cetății
Ce să vizitezi în centrul istoric al Sibiului? În apropiere de vechile turnuri, se află cel care este, probabil, cel mai romantic loc din Sibiu, strada Cetății. Venerabila stradă a Cetății te așteaptă cu ale sale case colorate deși sunt în etate, păzite de fortificațiile vechi de șase secole. În price anotimp ai merge, Sibiul te va aștepta prietenos, vesel și bine pus la punct, are acel ceva al lui care te face să-ți dorești să te reîntorci aici. Vizitează-l și te vei convinge probabil că așa e!
 
 
Ce să mai vizitezi și ce să faci în centrul istoric al Sibiului dacă nu ești la  prima vizită? Sibiul are mereu câte ceva nou de arătat și de plăcut, așa că lista atracțiilor sale rămâne deschisă. Probabil că acesta e și farmecul său, te lasă să-i descoperi secretele rând pe rând, ca să te bucuri de ele așa cum trebuie și când trebuie. 
http:// Booking.com
Despre topul atracțiilor din orașul Sibiu citește aici. 

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat! Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ? !

#consilierturism #românia #top2019 #inspiratie #travelblogger #sibiu

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

Galerie foto cu imagini din centrul istoic al Sibiului, mai jos !
 
Orașul de Jos

 

 
Pasajul Școlii
Biserica Ursulinelor
Vederi din Turnul Bisercii Evanghelice
 
 
Este interzisă orice reproducere sau reprezentare, parţială sau totală, pe orice suport, a textelor, informațiilor și a fotografiilor fără autorizaţia prealabilă expresă a consilierturism.ro, în calitatea sa de autor și deținător a drepturilor de autor, potrivit legii.
 
podul minciunilor Sibiu
Pe Podul Minciunilor, o fi păcăleală?
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This