Adela Dadu şi Iulian Pănescu, ghizi de turism şi bloggeri la transylvania-guide.com, ne conduc către una dintre cele mai frumoase regiuni ale României, Sibiu, şi ne recomadă principalele atracţii ale zonei.

Adela este îndrăgostită de România, dovadă fiind faptul că, deşi a lucrat la Hollywood, s-a întors în ţară pentru a le arăta turiştilor străni principalele atracţii ale judeţului Sibiu. “Am avut bucuria de a cunoaşte turişti din lumea întreagă, din America şi până din Australia. De la simpli vizitatori sau oameni de afaceri, la delegaţii oficiale și până la personalităţi politice, toţi s-au arătat încântaţi de frumuseţile zonei. Îmi face plăcere să cunosc mereu oameni noi din toate colţurile lumii iar împreună să descoperim frumuseţea Sibiului şi a zonelor înconjurătoare”, spune Adela.
Iulian Pănescu s-a născut  pe plaiurile făgărăşene şi a îndrăgit munţii încă din copilărie. Astfel că la vârsta majoratului, nu numai că ştia toate potecile de munte dar s-a alăturat echipei de salvamontişti din oraşul Victoria. “Meseria de salvamontist mi-a adus foarte multe satisfacţii pe plan profesional, dorinta de a salva vieţi făcându-mă să devin un om cu un caracter puternic”. Iulian este acum ghid montan profesionist şi salvator montan. Aşadar, sunteţi pe mâini bune!

Mai jos, topul atracţiilor turistice din judeţul Sibiu, clasament realizat de echipa de ghizi de la transylvania-guide.com:

Destinaţii Montane:

1) Vârful Vânătarea lui Buteanu (2507 m)
Situat în Munţii Făgăraş, cu înălţimea de 2.507 metri, Vârful Vânătarea lui Buteanu este unul din cele mai impozante piscuri ale Carpaţilor României. Plecând din zona turistică Bâlea Lac, puteţi ajunge sus la Vânătarea lui Buteanu în circa o oră şi 30 minute. Prin orientarea lui în partea de nord a masivului, această culme muntoasă este locul perfect pentru a admira întreg lanţul Făgăraşilor. Vârful Vânătarea lui Buteanu este una dintre cele mai accesibile culmi muntoase de peste 2.500 metri din România, pentru traseu fiind însă nevoie să vă echipaţi potrivit unei drumeţii montane.

Vârful Vânătarea lui Buteanu

2) Fereastra Zmeilor
Aflată în  Munţii Făgăraş, în Portiţa Arpaşului, această formaţiune calcaroasă cu forma unei ferestre s-a format datorită acţiunii curenţilor precum şi dezagregărilor produse de îngheţ-dezgheţ. Fereastra Zmeilor este o formaţiune gelogică unică în Munţii Făgăraş, motiv pentru care atrage, an de an, montaniarzi din toate colţurile Europei…Localizarea în portiţa Arpaşului, pe traseul principal de creastă al Făgaraşilor, face aproape imposibilă evitarea acestui monument al naturii. Este un traseu cu un grad de dificultate mediu.

Cascada Bâlea

3) Cascada Bâlea
Cascada Bâlea, denumită şi Urlătoarea Bâlei, este situată în Munţii Făgăraş, pe Valea Bâlii, la peste 1.300 m altitudine, la marginea treptei inferioare a circului glaciar Bâlea. Cascada Bâlea este cea mai mare cascadă în trepte din România, cu o cădere de aproximativ 60 m. Puteţi admira frumusețea Cascadei Bâlea în deplinătatea ei primăvara, când, odată cu topirea zăpezii, debitul creşte foarte mult.

4) Măgura Cisnădiei

Vârful Măgura (1.307 m) este cel mai estic pisc al Munţilor Cindrel, fiind principalul vârf pe care îl traversăm în străbaterea crestei principale a munţilor Cindrel. Vârful Măgura este situat la mică distanţă de oraşul Cisnădie și, odată” cucerit”, oferă o privelişte deosebită asupra localităţilor înconjurătoare: Cisnădie, Cisnădioara, Sibiu, Şelimbăr, Răşinari, sau asupra văii Sadului, străjuită de munţii Lotrului, cu impunătorul vârf al Prejbei  (1.781 m).

Vedere de pe Vârful Măgura
5) Iezerul Mare

Lacul Iezerul Mare este situat pe versantul nordic al platoului Cindrel, la o altitudine de 1.998 m. A luat naştere într-un circ glaciar, fiind situat în Rezervaţia Naturală Iezerele Cindrelului. Legendele vorbesc că acest lac s-ar fi format din lacrimile unei tinere ciobăniţe.
Lacul Iezerul Mare are o suprafată de 3,4 ha, o lungime de 320 m şi o lăţime de 190 m. Adâncimea sa atinge în partea de sud 13,3 m.
Lacul Iezerul Mare este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Mărginimea Sibiului, obiectiv pe care nu ar trebui să-l rataţi dacă vă aflaţi în apropiere.

Iezerul Mare

Cultură şi Civilizaţie

1. Stânele din Munţii Cindrel

Nu departe de Sibiu, în masivul Cindrel, dincolo de munţii împăduriţi, se ivesc pe ici-colo văi netede şi pășuni întinse. Acolo îşi duc traiul ciobanii din Mărginimea Sibiului, conducând turmele de mioare începând din luna mai şi până târziu în toamnă. Drumul până la stână, de multe ori anevoios, e recompensat cu preparate din cele mai delicioase special pregătite de ciobani: jintiţă, telemea, caş, brânză de burduf, cocoloşul cu brânză, tocăniţă de miel.
E locul în care îţi regăseşti liniştea, iar copiii se bucură de compania animalelor. Dornici de poveşti, ciobanii îţi vor depăna câte-n lună şi-n stele şi vei afla că viaţa sus la munte un e deloc simplă, ba din contră e plină de aventuri şi peripeţii. La sfârşitul unei zile petrecute la stână te vei simţi mai bogat, mai liniştit, mai fericit.

2. Tradiţiile de Crăciun şi Anul Nou (Mărginimea Sibiului)

O bună parte din datinile şi obiceiurile de iarnă se mai păstrează şi astăzi în localităţile din Mărginimea Sibiului. Strâns legate de evenimente creştine dar şi de ritualuri ancestrale, aceste obiceiuri se transformă în adevărate spectacole de muzică, dans, port tradiţional, îndemânare artistică, creativitate şi joc.
Cu adevărat spectaculoase sunt: Colindul Junilor din Gura Râului (25 decembrie), Intâlnirea tuturor Junilor de la Sălişte (28 decembrie), Meteleaua de la Avrig (28 decembrie), Udatul Ionilor de la Tălmăcel (7 ianuarie).

Junii de la Sălişte

Junii de la Gura Râului
3. Oraşul Sibiu în timpul Festivalului Internaţional de Teatru

Sibiul e un oraş frumos indiferent de sezon, însă capătă un farmec aparte în timpul Festivalului Internaţional de Teatru – al treilea festival de artele spectacolului din Europa, după cel din Edinburgh şi cel din Avignon. Să luăm ca exemplu ediţia aniversară de 20 de ani de anul acesta: 10 zile de spectacole, 2.500 de artişti din peste 50 ţări, 300 de evenimente dintre care 150 premiere, 60 de spaţii de desfăşurare – de la săli de spectacol, la situri istorice, biserici, pub-uri şi cafenele, pieţe, piaţete şi străduţe din centrul istoric.
La fiecare început de iunie, Sibiul devine un loc feeric în care vei experimenta magia teatrului, muzicii, dansului, acrobaţiei, a spectacolului stradal.

4. Abaţia Cisterciană de la Cârţa

În secolul al XIII-lea a sosit în această parte a Transilvaniei un grup de călugări cistercieni; nu departe de localitatea Cârţa de astăzi, pe malul stâng al Oltului, aceştia au ridicat o construcţie simplă din lemn transformată, câţiva ani mai târziu, într-o adevărată construcţie gotică.
Cistercienii au adus la Cârţa soiuri de viţă nobilă tocmai din Burgundia…și se spune că, datorită restricţiilor la hrană, vinul era singurul care le dădea putere. Vara, călugării de la abaţia din Cârţa mergeau în Franţa la abaţia-mamă din Pontigny pentru a se pune la curent cu ultimele descoperiri. Legendele spun că aceştia ar fi săpat chiar şi un tunel ce pornea de sub altarul bisericii şi care ducea până la râul Olt.
În secolul al XV-lea, abaţia a fost desfinţată însă, în ciuda distrugerilor monumentul şi-a păstrat până astăzi arhitectura impunătoare.

5. Fântânele

Fiecare din cele 18 sate care alcătuiesc Mărginimea Sibiului are farmecul său. Din toate acestea, foarte puţini au auzit de Fânânele sau Cacova, aşa cum îi spun localnicii. Pitit între munţi, dincolo de Sibiel, satul Fânânele, cu numai 300 de suflete, te va fermeca pe loc. Declarat unul din satele „premium” ale judeţului Sibiu, Fântânele şi-a păstrat foarte bine aspectul arhitectural. Plimbându-vă pe străduţele pietruite, mărginite de case tradiționale, te bucuri de atmosfera autentică a unui sat transilvănean de munte…
Din Fânânele pornesc numeroase trasee montane în Munţii Cindrel – o ocazie specială de a te bucura de linişte, aer curat şi mişcare în mijlocul naturii.

Despre topul atracțiilor turistice care merită văzute în orașul Sibiu, citiți aici.

http:// Booking.com

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

#consilierturism #sfaturidecalatorie #romania #sibiu

Drum bun!

 
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This