De la înălțimea dealului pe care e construită, biserica fortificată din Cisnădioara, numită de localnici Biserica Sf.Mihail, te urmărește tăcută și greu de detectat. Iar tu, atent la drumul șerpuitor și frumos care te conduce aici dinspre Cisnădie, nu-ți dai seama că ești supravegheat de ceva vreme.
Bisericuța Sf.Mihail vede “tot ce mișcă” pe o rază de zeci de kilometri și face aceasta de opt sute de ani, indiferent de vreme și de vremuri. Deasupra tuturor, Biserica de la Cisnădioara nu dă semne că ar fi atinsă de timp, și te întâmpină, pe dealul stâncos pe care-l domină, atât de autentică, de solidară. Pare de neclintit.
 Cisnădie
Munții Făgăraș
Cisnădie și Munții Făgăraș, suprevizați de biserica fortifiată Sf Mihail din Cisnădioara
Ajungi sus la biserica fortificată situată pe dealul Sf Mihail – Michelberg din Piața Gozelinus după un urcuș de 10-15 minute, pe jos, într-o mică drumeție pe dalele de beton care te duc până la porțile cetății. Dacă obosești, poți să-ți recapeți suflul stând pe una dintre băncuțele de pe margine.
Un loc unic 
Construită integral din piatră de rău și lespezi din munți, ca de altfel și zidul care o înconjoară, biserica de la Cisnădioara este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului romanic din Transilvania și printre cele mai vechi din această regiune a ţării. Remarcabil este că monumentul ecleziastic nu a fost modificat de-a lungul timpului, așa cum s-a întâmplat cu majoritatea bisericilor vechi din Transilvania. Însă, asemenea altor biserici fortificate și cetăți țărănești din Ardeal, biserica din Cisnădioara a avut și rolul de apărare împotriva cotropitorilor. În anul 1658, aici s-au retras cisnădienii la invazia turcilor,  refugiu pe care l-au căutat și în 1705, când trupele imperiale austriece au devastat satul.
           
Ridicată pe un platou pietros, foarte îngust, mica biserică are trei nave, un corp pătrat, iar absida e semicirculară. Nava centrală, foarte austeră și acoperită de o șarpantă aparentă, este iluminată cu ajutorul unor mici ferestre semicirculare. Au fost proiectate și două turnuri în partea de vest a colateralelor, care nu au mai fost finalizate. În interiorul bisericii ai cărei pereți sunt șterși, îți atrag atenția plăcile funerare ale soldaților germani care au murit în luptele de lângă Sibiu în timpul primului război mondial.
Apoi mai sunt și câțiva bolovani rotunzi, păstraţi pe galeria de luptă pentru a fi aruncaţi asupra asediatorilor. Dacă ar fi să dau crezare legendelor locale, înainte de nuntă, fiecare fecior al Cisnădioarei trebuia să ducă un astfel de bolovan în cetate, pentru a-şi dovedi puterea. Mai e și legenda soților pe picior de divorț care erau închiși aici ca să mediteze mai bine asupra subiectului…
Afară, în lumină, se schimbă perspectiva, parcă ai toată lumea la picioare și îți vine să nu mai pleci. Este liniște și pace aici, aer curat, ai lângă tine un colț de istorie iar la picioare cei mai înalți munți ai României. La sud și vest sunt Munții Cibinului, spre est, trecând peste Valea Oltului, Munții Făgăraș. Nici Cisnădie, orașul apreciat pentru covoarele și cojoacele produse de meșterii săi și punct de atracție turistică important din județul Sibiu datorită bisericii fortificate, nu a avut cum să scape de supravegherea Cisnădioarei, deși au ieșit vorbe în timp. Secole la rând, locuitorii din Cisnădie și Cisnădoara, localități aflate foarte aproape, la nici patru kilometri una de alta, s-au tot ciondănit asupra subiectului “a cui este biserica din dealul Michelsberg și zidurile sale de apărare”? Astăzi, ca de altfel mare parte din timp, biserica din Cisnădoara aparține locuitorilor din Cisnădie.
Există ceva din arhitectura acestei biserici austere care îți lasă impresia că face parte din alt film, te surprinde plăcut și te trimite cu gândul prin alte colțuri ale Europei. Este vorba de portalul vestic, care pare “împumutat“ de la catedralele burgunde cu cele patru arce ale sae sprijinite pe patru perechi de colonete care se termină sus cu capiteluri sculptate.  Construit în secolul al XIII-lea, portalul este străjuit de către două arcade oarbe pe fiecare parte, iar ușă masivă din lemn, întărită cu fier pe care este ștanțată cu simboluri precum soarele și crucea.
O istorie de peste 800 de ani 
Istoria scrisă, atestată, a Bisericii de la Cisnădioara și a fortificațiilor care o înconjurau începe în anul 1213. Atunci, clericul de origine valonă Gazelinus donează lăcașul de cult și pământurile sale abației de la Cârța, mănăstire de călugări valoni. Evident, biserica de la Cisnădioara era mai veche decât documentele atestatoare, și se presune că atât ea cât și zidurile sale de fortificații au fost ridicate, cel mai probabil, în perioada anilor 1180-1200. Satul de la poalele dealului pe care este ridicată biserica a fost înființat un pic mai târziu decât biserica, prin anul 1213, de către coloniști veniți din valea răului Mosel, care erau iobagii mănăstirii Cârța. Însă zona este locuită încă din epoca fierului, după cum atestă descoperirile arheologice. După ce abația de la Cârța s-a desființat, atât biserica de la Cisnădioara cât și dealul pe care e construită, dealul Michelsberg, au intrat în proprietatea protopopiei Sibiu ( Hermannastadt).
Biserica este înconjurată de un zid prevăzut cu două turnuri ( unul de vest și  unul de poartă) ridicat în doua jumătate a secolului al XIII-lea, cu drum de strajă zidit și creneluri. Zidurie aveau între patru și șase metri înălțime, iar pe latura nordică a existat un turn exterior legat de acestea prin intermediul unei punți mobile.
Jos, în Cisnădioara, sat întemeiat de sașii a căror poveste este legată de biserica și de zidurile ei de apărare, parcă te-ai întors cumva în timp. Aici poți vizita biserica evanghelică şi expoziţia muzeală de etnografie, iar în apropiere sunt calcarele cretatice. Acestea din urmă sunt o formațiune care ne amintește că aici odată a fost o mare, din care au mai rămas amintire scoicile fosilizate captive în piatră.
Cum ajungi la Cisnădioara
Din Piața Gozelinus, unde este o parcare, o luați către Pensiunea Sub Cetate, lăngă care este chioșcul de unde cumpărați bilet de intrare ( 5 lei/adult în mai 2015) . Dacă este închis, atunci trebuie să mergeti la doamna Fleps Erika, pe care o găsiți la casele cu numelere 202 sau 246.
Cisnădioara se află la 12 kilometri de Sibiu, dacă o luați pe DJ106D şi DJ106A.
În concluzie, Biserica fortificată Sf Mihail din Cisnădioara este un loc pe care ar fi păcat să-l ratezi dacă ai ajuns în Sibiu, pentru că istoria și amplasarea, într-un cadru natural sălbatic, sunt deosebite.
Citește și despre alte locuri faine care merită vizitate în Sibiu și împrejurimi și despre obiectivele frumosului oraș Sibiu.
Sper că ți-a plăcut acest material și te aștept să fii alături de noi pe Facebook ! Visează, iubește, călătorește, trăiește, alături de noi!
Drum bun! Cisnădioara, în galerie foto!

      
cisnadioara Sf Mihail
cisnadioara bserica Sf Mihail
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This