Merită o vizită la San Sebastian-Donostia?
Pune la un loc muntele și marea, văi domoale înverzite, insulițe și istmuri stâncoase și un râu care se varsă în Ocean și apoi închide ochii, imaginându-ți acest peisaj. Adaugă în tablou și câteva plaje cu nisip fin, faleze mărginite de clădiri elegante, plus cărări umbrite de munte și o gastronomie tentantă, ai găsit destinația potrivită: San Sebastian-Donostia.
Dacă ai impresia că ai văzut deja acest loc, nu ai greșit, San Sebastian-Donostia e destul de des aplaudat în…topurile de călătorii.
O destinație atipică, San Sebastian-Donostia
Merită o vacanță în nordul Spaniei, la San Sebastián-Donostia? Mai ales când Spania are o salbă de stațiuni în sud, sud-est și est, ca să nu mai amintesc de arhipelagurile Baleare și Canare?
Iată întrebarea la care încearcă să ofere un răspuns acest articol dedicat San Sebastian-Donostia.
E în fapt un vechi sat de pescari atestat în anul 1014, râvnit de francezi, portughezi și englezi care s-au și bătut pentru el chiar aici. Distrus de lupte și de incendiul major din 1813, San Sebastan Donostia a renăscut. Un ajutor de necontestat a venit din partea casei regale spaniole, reginei Isabela II, care a venit aici pe timpul verii, pentru motive de sănătate. Așa că curtea regală se muta vara aici, dată fiind și distanța nu foarte mare de Madrid (450 km). Așa a ajuns San Sebastián-Donostia o stațiune cosmopolită de pe litoralul spaniol al Atlanticului. E fostă Capitală Culturală Europeană (2016) și una dintre destinațiile gastronomice de top ale lumii.
Amplasat la aprox. 20 km de granița cu Franța, San Sebastian e cumva la concurență directă cu Biarritz. Cele două stațiuni cu aspect elegant, ușor retro, din Golful Biscaya, sunt situate la nici 50 km distanță. Niciuna nu ar trebui ocolită, dar unde să te cazezi?
Și Biaritz și San Sebastian și-au făcut intrarea pe covorul roșu în industria ospitalității, acum peste 100 de ani. Promotorii lor principali au fost nobilii și bogătașii, care au descoperit frumusețea locului și binefacerile climatului. Ambele se desfășoară spactaculos pe malul oceanului, dându-ți posibilitatea să te bucuri de natură, de mare și munte, deși ești în oraș.
Un vibe aparte
San Sebastian are ceva un plus: un aer mai dezinvolt, mai natural și o vibrație aparte. Aceste calități nu se văd în mod special cu ochiul liber, trebuie să intri în atmosferă și să te lași un pic dus de val. Să o iei pe străduțele din partea veche, Vieja, să urci la pas pe Mount Urqull, până la picioarele statuii lui Iisus.
Să te lași “bătut” de valurile oceanului pe faleza de sub muntele Igueldo, privind la contorsionata sculptură Peine del Viento.
Să intri într-un bar de pintxos și să-ți creezi propria listă de tapas, așteptând să-ți vină rândul să fii servit. Asta în timp ce privești la ceilalți cum poftesc sau se bucură deja de bunătăți. Să savurezi gastronomia unică, demnă de stele Michelin, de care San Sebastian nu duce lipsă.
Plaje, film, muzică și tapas. Viață bună
San Sebastian-Donostia a primit un suflu nou de la internauți, care au plasat constant plaja sa centrală, Playa La Concha (Scoica) în topul celor mai frumoase din lume. Nu e mai puțin adevărat că orașul basc a fost Capitală Culturală Europeană în 2016 și că găzduiește în luna septembrie, un Festival tot mai celebru de Film și unul de jazz. 11 din cele 18 restaurante cu stele Michelin din Spania sunt în San Sebastian-Donostia și aceasta spune multe.
Trei plaje, una pentru relaxare, una pentru încîntare, una prentu mișcare.
La Concha (Scoica) nu e singura plajă din oraș. Sunt în total trei plaje cu nisip galben auriu și fin în San Sebastian-Donostia. Și, contrar așteptărilor, apa Oceanului Atlantic nu a e rece, ne-am bucurat de o temperatură confortabilă de 23-24 grade Celsius (august 2022).
Plaja Ondaretta e mai potrivită pentru relaxare și familii, mai ales că valurile nu sunt mari și nici curenții nu sunt periculoși. Ondaretta e protejată de insula Santa Clara și de Muntele Urqull, așa că nu are valuri mari și apa e mai caldă.
De la Ondarreta poți să mergi cu funicularul vechi de 100 de ani până sus, pe Muntele Igeldo. Aici există un parc de distracții potrivit pentru cei mici, priveliștea fiind și ea superbă.
Pentru cei aventuroși există Zurriolla, o plajă deschisă la Ocean, unde funcționează minim o școală de surf și valuri pe măsura dorinței de aventură. Zurriolla e sitată lângă muntele Ulía și e mai periculoasă pentru înot. Este indicat să mergi fie pe plaja La Concha, fie la Ondarreta pentru a face baie fără griji.
Plajele sunt dotate cu dușuri și supravegheate de salvamari în sezonul estival ( mai-finele lui septembrie).
Peisaje diverse, pitorești
Între plaja Ondaretta, Mount Urqull și La Choncha își face loc și râul Urumea, care se varsă destul de vijelios în Golful Biscaya. Spaniolii îl numesc Golfo de Vizcaya iar bascii, Mar Cantábrico. Sunt două limbi oficiale aici, spaniola și cea bască. Poate că știi că limba baslă-euskera-nu are origini cunoscute și legătură cu nicio altă limbă actuală sau istorică.
Sunt șase poduri care traversează râul Urumea, pe malul căruia te poți plimba admirând arhitectura aerisită și îngrijită a acestui oraș deluros, de coastă.
Apropos de plimbări, orașul are piste largi cu două benzi pentru biciclete, este foarte bine pus la punct sistemul de transport în comun. Nu se formează blocaje în trafic datorită sistemului de sens unic și a corelării semafoarelor.
Inima în formă de scoică a orașului
Revenind la frumusețea intrinsecă a stațiunii… Atlanticul-se insinuează până la poalele munților, nu fără a uita să îmbrățișeze o insuliță stâncoasă. foarte verde, Santa Clara. Poți ajunge la ea cu o mică ambarcațiune sau cu un paddle. Nisipul auriu al plajelor e scăldat de valuri înspumate, golful și crestele par că vor să te îmbrățișeze de “bun venit”. Asta dacă nu cumva e reflux, diferența de nivel fiind vizibilă cu ochiul liber.
La reflux, plajele La Concha și Ondaretta se unesc, stâncile de la Pico del Loro putând fi parcurse mergând pe țărm, direct pe stâncă…
Paseo maritimo
Dacă nu vrei să riști să aluneci pe stânci, plimbarea pe faleza înaltă, Paseo Maritimo, îți va dezvălui la orice oră, pe de o parte un peisaj superb, pe de altă parte un oraș elegant. Hoteluri de lux, cu SPA, palate și vile regale și foste reședințe ale nobilimii deapănă și ele povestea acestui oraș liniștit și elegant din punct de vedere arhitectural.
Vieja, locul unde s-a născut orașul
De pe faleză, lasă-te călăuzit de statuia lui Iisus și vei ajunge sigur în port și apoi în cartierul istoric, Vieja. Aici străduțele pietonale flancate de multe baruri, restaurante și gelaterii, te conduc spre piețe mici și biserici vechi. În apropiere de port se află Acvariul și Plaza de la Constitution, clădirea principală fiind cea care a servit ani buni ca primărie.
Pe cărări de munte
Merită să o apuci și pe cărările care te conduc sus, pe munții care înconjoară orașul. Cel mai apreciat și accesibil este traseul care ajunge pe Monte Urgull, unde ai parte de unele dintre cele mai frumoase panorame asupra plajei La Concha. Pe muntele Igeldo, unde se află un parc de distracții, ajungi cu un funicular, accesul auto e interzis neriveranilor.
San Sebastián este mai mult decât un oraș frumos situat într-un golf superb, cu delicii gastronomice și plaje fabuloase. În San Sebastián poți să respiri aer curat și să fii aproape de natură doar făcând o plimbare de-a lungul plajei sau pe potecile verzi pe munții și dealurile din jur. Ți-ar putea trece prin gând că e un loc bun să trăiești, e liniștit, curat, elegant. Cu oameni relaxați cu o speranță de viață mare, care știu să se distreze …
Cum ajungi la San Sebastian-Donostia
Nu e mai puțin adevărat că San Sebastian-Donostia nu este o destinație chiar ieftină și nici ușor accesibilă, având în vedere că nu sunt zboruri directe din și către România. Dar aeroportul San Sebastián-Donostia, la doar 20 de km de centrul orașului, are conexiuni directe cu Madrid și Barcelona. Aeroportul Bilbao, cu legături către toată Europa, se află la 105 km de oraș, iar Aeroportul Biarritz, deservit de companii low-cost franceze și internaționale, la 47 km.
Gara din centrul San Sebastián, „Estación del Norte” leagă orașul, cu trenurile RENFE, cu numeroase orașe spaniole, inclusiv Madrid și Barcelona, și către destinații internaționale precum Paris și Lisabona. Călătoriile cu trenul către și dinspre San Sebastián vor câștiga enorm în viteză cu noul Tren de Alta Velocidad (tren de mare viteză), datorită faptului că va conecta orașul cu alte destinații în viitorul apropiat.
Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!
Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!
#consilierturism #Spania #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație #sansebastian
Pana anul acesta am fost in vacanta tot inspre estul Europei (Turcia, Bulgaria etc.), dar anul viitor vom migra spre vest si ne vom face vacanta in Spania.
Bună idee! Cred că vor urma și alte vacanțe în Spania.