În Provence, pe drumurile lavandei, violetul mereu în mișcare al lanurilor trasate la linie electrizează atmosfera. În iunie și iulie, dealurile și văile Provence se îmbracă într-o mantie violet și un miros divin înmiresmează aerul de vară. Dacă ai ajuns acum în Provence, regiunea celebră pentru plantațiile ei nesfârșite de lavandă, te poți felicita, e vremea lanurilor “în floare”!

Acum, și mai ales în departamentul Alpes-de-Haute-Provence, lanurile nesfârșite de lavandă și de lavandulă împrumută ceva din albastrul adânc al cerului și al mării, îl multiplică în diferite nuanțe și acaparează peisajul. Aliniate aproape milimetric, rândurile de lavandă par că se sfârșesc după linia orizontului și că de acolo continuă la nesfârșit. Iar imaginația te poartă pe aripi parfumate într-un zbor lin, deasupra unor peisaje unice.

În această simetrie în albastru, mov și lila îți atrag atenția, când și când, câte o fermă veche, o abație sau un copac cu o coroană perfectă. Iar aerul “tămâiat” cu miresme divine este o constantă a locului.

Despre lavanda

-Lavanda are nevoie de niște condiții climatice anume, umiditatea fiind cea care îi înfluențează perioada de înflorire. O perioadă lungă de timp fără ploaie poate duce la înflorirea mai timpurie a lavandei, în timp ce o furtună o poate întârzia la fel de mult.

-Cele mai mari șanse să găsești lavandă înflorită în Provence sunt în perioada cuprinsă de la mijlocul lunii iunie până la mijlocul lui iulie, chiar și începutul lui august, în unele zone. Această perioadă variază în funcție de soiurile de lavandă, de climă, altitudine și latitudine. M-am documentat cum stau regiunile la capitolul „înflorirea lavandei” și iată ce-am aflat.

Plantată în Provence mai întâi de către romani care le foloseau pentru a parfuma apa de baie și lenjeria, lavanda a fost folosită în Evul Mediu pentru parfumul său și pentru proprietățile medicinale. Însă secolul al XIX-lea a marcat o „explozie” a plantațiilor de lavandă, din nevoia de a alimenta cu materie primă parfumeriile din Grasse. Orășelul, situat la nici 21 de kilometri de Cannes, are în prezent aproximativ 10.000 de locuitori, milioane de turiști și este “inima” industriei parfumeriei franceze și nu numai.

Revenind la lavandă, dintre soiurile existente, cea mai prețioasă este lavanda fină ( Lavandula angustifolia). Doar că este mai dificil de cultivat, se simte bine pe pantele însorite ale munților din Haute Provence, la altitudini între 1400 și 1600 de metri. Uleiul esențial, cel mai rafinat al lavandei fine, a primit certificarea de denumire de origine controlată, AOC, „Ulei esențial de Haute Provence“. Acesta este produs în 284 de municipalități repartizate pe patru departamente (Alpes-de-Haute-Provence, Hautes Alpes, Drôme și Vaucluse). Zonele în care se concentrează această activitate sunt Plateau d’Albion (Vaucluse și Alpes de Haute Provence), Baronnies, DIOIS (Drôme) și Rosannais (Hautes Alpes).

Mai există puține distilerii de lavandă tradiționale, a căror exploatare este mecanizată, așa cum și soiurile au început să fie hibride, pentru a spori producția. Lavandula ( hibrid între avandula latifolia și Lavandula angustifolia) se simte bine până la altitudinea de 700 de metri, fiind domeniul localităților Banon, Cuie și Saint-Etienne. Pe lângă parfum, lavanda este utilizată pentru proprietățile sale antiseptice și antibacteriene și de calmare a înțepăturilor de insecte. Gurmanzii și pofticioșii vor aprecia lavanda din înghețată, miere, biscuiți sau din diferite sosuri gătite de bucătari care obișnuiesc să experimenteze.

Există “drumuri ale lavandei” în regiunea Haute-Provence, pornind de la Drôme Alpes Maritimes, trecând prin Vaucluse și Alpes de Haute-Provence. Pe aceste trasee, poți să vizitezi fermele și distileriile, să cumperi obiecte de artizanat, să faci drumeții sau să te plimbi cu bicicleta. Detalii aici .

Pe lângă traseele oficiale ale „Drumului lavandei” îți poți organiza și singur sejurul. De exemplu, poți să îți faci cartierul general la Avignon, unul dintre cele mai frumoase și legendare orașe ale Franței, la Grasse sau chiar la Marsilia.

Când înflorește lavanda?

-În arealul cupins între Valea Drôme și zona Diois și până la râul Buëch, lavanda începe să coloreze peisajul cu florile sale la jumătatea lunii iulie și poate rămâne așa până la începutul lunii august. Distilarea poate continua după 15 august în funcție de locație (Chamaloc, Valdrôme, La Faurie).

-În câmpiile din Drome de Provence, lavanda înflorește începând cu jumătatea lunii iunie. În regiunile mai înalte, precum Vinsobres și Roche Saint Secret, lanurile sunt în floare până la mijlocul lunii iulie.

-În valea Buëch, lavanda e înflorită de la sfârșitul lunii iunie, pentru ca la Laborel și Mévouillon bobocii să se dechidă la începutul lunii iulie. Recoltarea și distilarea pot avea loc până la începutul lunii august.

-Între Ventoux și Luberon Lure, înflorirea începe la jumătatea lunii iunie. Se poate continua până la 15 august în Forcalquier și pe platoul Albion.

-În Haute-Provence și Parcul Național Verdon, bobocii de lavandă se desfac de la jumătatea lunii iunie, tonul fiind dat de lanurile din plantațiile Valensole. Lanurile te pot încânta la Haute-Verdon până la mijlocul lunii august.

-În Prealpes de Grasse, zonă cuprinsă între valea Siagne, Loup, de la Cagne, de l’Estéron et du Var, se găsește în principal lavandă sălbatică. Dealurile și munții încep să se coloreze în albastru, mov sau lila de la sfârșitul lui iunie.

-Per ansamblu, dacă vrei să te bucuri de lanurile de lavandă în floare și de mirosul divin, lunile iunie și iulie sunt cele recomandate pentru o vizită în Provence.

Un simbol al Provence

Alături de vin, lavanda este unul dintre simbolurile Provence, și industria parfumului este aici la ea acasă. La “granița” tărâmului lavandei, în sud-estul Provence, este Grasse, un orășel din apropierea Nisei considerat „capitala mondială a parfumului”.

Mari case produc la Grasse nu doar parfumuri delicate ci și săpunuri și creme, iar materia primă provine de la lanurile de lavandă din regiune. La Grasse pot fi vizitate nu doar expozițiile unor parfumieri celebri ( precum Molinard, Galimard Perfumery și Fragonard Perfumery ) ci și Muzeul Internațional al Parfumului. Rămânând la Grasse, aici are loc la începutul lui august, Festivalul Iasomiei, La Jasminade,

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !
Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This