Despre Nisa, Coasta de Azur: impresii și un top personal privind cele mai frumoase și interesante obiective turistice de vizitat, atracții și experiențe de neratat în Nisa
Mai toate orașele de pe malul mării au un aer mai boem, de vacanță continuă, chiar dacă unii localnici spun că nu apucă să facă o baie în mare vara, de ocupați ce sunt. Nici Nisa nu face notă discordantă, deși, pe măsură ce te îndepărtezi de mare, aerul de vacanță se estompează, lăsând loc aglomerației și forfotei de oraș mare.
Impresii despre Nisa. Situată pe malul Mediteranei care uimește aici cu acele culori și nuanțe azurii care au dat numele Coasta de Azur și amplasată la un capăt al Alpilor Maritimi, Nisa s-a născut în zodia celebrității. Nisa a primit de la natură tot ce era necesar pentru a fi o destinație faimoasă și are câte ceva de arătat cu “dedicație” fiecărui vizitator. Are plaje întinse scăldate de ape albastru-turcoaz, dealuri și chiar și un capăt de munte, plus un climat special, mai călduț și mai însorit, ferit de vânturi puternice. Faleza umbrită de palmieri, apusurile romantice, bulevardele largi și animate, parcurile și grădinile cu vegetație bogată și multe posibilități de distracție și recreere sunt alte atuuri ale Nisei. Amatorii de istorie și artă au câteva muzee importante de vizitat “obligatoriu”.Iar gurmanzii au parte de tentații la tot pasul.
O scurtă istorie a turismului din Nisa
În Nisa, turismul a prins contur în secolul al XVIII-lea. Pentru a se bucura de clima blândă și însorită din Nisa, nobilii și bogătașii englezi și-au dat “întâlnire” aici iarna, la malul Mediteranei. De altfel, vestita Promenades des Anglais, faleza lungă de șapte kilometri, a fost construită la inițiativa britanicilor, în perioada 1822-1824, tocmai pentru a le da șansa de a se bucura cât mai mult de aer și soare, în plimbări lungi.
Motive pentru a vizita Nisa
Nisa te întâmpină cu un aer dezinvolt și șarmant de urbe provensală, atmosferă vizibilă mai ales în apropierea mării și în centrul istoric. Pe măsură ce te îndepărtezi de mare, situația se schimbă, orașul devine aglomerat și zgomotos ca o metropolă care se respectă. De altfel, Nisa este cel de-al cincilea oraș ca mărime din Franța.
Amatorii de arhitectură găsesc în Nisa un vast material de studiu…cu ochiul liber. Clădirile tradiționale, tributare stilului piemontez, conviețuiesc cu cele din perioada Belle Epoque, Art Nouveau, Art Deco și cea modernistă. Amintesc de vremurile în care nobilimea și bogătașii Europei veneau aici la „hibernat”. Abundența de ornamente și de elemente arhitecturale precum cupolele, acoperișurile, frizele, stucul și mozaicurile, balcoanele cu fier forjat, ușile ornamentate, etc, sugerează exotismul și opulența unui oraș care la începuturile aventurii sale turistice a fost doar pentru cei avuți. Orașul are numeroase vile și palate impozante, bulevarde largi, piețe, fântâni și multe parcuri și grădini în care au fost aclimatizate tot felul de specii de plante și flori.
Nisa și-a deschis de ceva vreme porțile pentru toți vizitatorii, indiferent de statutul social și de mărimea contului bancar. Este accesibilă, are și plajă și posibilități de distracție, relaxare și multe muzee, motiv pentru care este în prezent una dintre cele mai apreciate destinații turistice din Franța.
Ce să nu ratezi în Nisa
-În primul rând, nu rata o plimbare pe Promenade des Anglais, unul dintre cele mai celebre bulevarde din Franța și din Europa. Promenade des Anglais, care urmează țărmul Mediteranei de la aeroport la port, este flancată de hoteluri celebre precum Negresco (construit de un român) sau Le Meridien și de muzee precum cel de istorie găzduit de Palais Masséna. Pe o parte e marea, Baignes des Anges, pe cealaltă hotelurile și palatele, restaurantele și cafenelele.
Merită o plimbare aici, pe sub palmieri și sub mângâierea brizei, mai ales către apus și după lăsarea serii, lasă-te purtat de val și nu vei ști când trece timpul!
–Promenade des Anglais te conduce către Vieux-Nice, centrul istoric al Nisei, cel de sub deal, cum ar veni. Aici se află multe din clădirile emblematice ale urbei, numeroase biserici vechi și catedrale, precum și Opera din Nisa și Palatul Lascaris ( construit la începutul secolului al XVIII-lea) care, deși găzduiește o colecție de instrumente muzicale, este admirat mai mult pentru arhitectura sa impozantă.
–Catedrala Sainte-Réparate, situată în Pieța Rossetti din (Vieux-Nice), a fost construită în onoarea sfântului patron al orașului. Această catedrală veche, construită la mijlocul anilor 1650, are un interior inspirat de cel al Bazilicii Sf. Petru din Roma, decorul capelei și corului fiind deosebit de somptuoase.
-Pe străduțele colorate și destul de alambicate din Vieux-Nice sunt multe ateliere și magazine mici de familie, cu produse mai mult (sau mai puțin) tradiționale pornind de la patiserii și ciocolaterii la broderii, parfumerii și antichități. Un prilej bun pentru a cumpăra câteva daruri deosebite pentru cei de acasă, de ce nu ?!
-Tot aici se află o amplă zonă pietonală cu o celebră piață de flori, fructe și legume, Cours Saleya. Cours Saleya e un loc perfect pentru a lua pulsul vieții provensale, pierzându-te printre localnici și de a te bucura de flori. Cours Saleya e deschisă în fiecare zi, între orele 6:00 și 17:30, cu excepția zilelor de luni, duminică după amiază și a sărbătorilor legale.
-Toată zona e una plină de restaurante cu tradiție, de familie. Așa că nu ar trebui să reziști tentației de a testa bucătăria franceză, la o masă de la unul dintre zecile de restaurante, cafenele și bistrouri.
-La loc de cinste în gastronomia locală sunt peștele și fructele de mare. Meniurile locale din Nisa sunt completate de rețetele aduse de emigranții stabiliți în oraș, în număr destul de mare. Poți găsi în Nisa și restaurante cu ștaif, diferite fast-food și mici bistrouri ale unor familii occitane, la concurență cu cele cu rădăcini asiatice și africane. Restaurantele din zona Vieux-Nice sunt probabil cel mai potrivit loc să te bucuri de bucatele tradiționale provensale.
-Gastronomia din Provence e celebră, în general, pentru mixul de mirodenii și plante aromatice folosite, iar cea din Nisa în particular a dat lumii câteva rețete celebre. Așadar, dacă ajungi în Nisa nu ar trebui să ratezi „salata Nicoise” și „ratatouille”, rețete care s-au inventat chiar aici. Printre alte bucate tradiționale din zona Coasta de Azur se numără și “soupe au pistou” ( supă de fasole cu pistou-sos de usturoi și ulei de măsline, plus brânză rasă deasupra) și “socca” un fel de turte din făină de năut cu ulei de măsline, bune cât sunt aburinde.
–Portul vechi din Nisa. Este unul dintre cele mai populare și animate porturi de ambarcațiuni din Europa. Acesta este locul perfect pentru a-ți clăti ochii și a-ți odihni picioarele, savurând o cafea, un cocktail sau o înghețată la unul din barurile sau restaurantele din zonă.
-Vieux-Nice e supravegheată de sus de Colline de Chateau, unde mai rezistă vestigiile unui castel, Castelul Nisei, distrus acum vreo 300 de ani și lăsat în paragină. Colline de Chateau te bucură cu o vedere panoramică asupra întregului golf Baie des Anges la vest și a Portului Nisa la est și ce poate fi mai frumos într-o vacanță pe malul Mediteranei?! Turnul Belanda și Cimitirul (are trei secțiuni: evreiască, protestantă și catolică). Cascada Dijon (artificială) și câteva locuri de joacă pentru copii sunt printre atracțiile principale ale parcului.
Puteți ajunge în partea de sus a dealului cu o înălțime de 82 de metri cu trenul turistic, pe jos, pornind din centrul istoric și din Piața Garibaldi, cu liftul sau pe scările care încep din Quai des Etats-Unis.
-Un alt reper al Nisei este Cartierul Cimiez, situat la aproximativ doi kilometri vest de centrul vechi al Nisei. Odinioară un oraș separat și un vechi rival al Nisei, Cimiez găzduiește câteva obiective importante precum Mănăstirea franciscană Cimirez și ruinele Cemenelum, capitala provinciei romane antice Alpes Maritimae.
Câteva grădini și palate precum și atmosfera sa mai liniștită și boemă fac din Cimiez un loc care merită vizitat.
Amatorii de artă știu deja că aici trebuie să viziteze Muzeul Matisse, unde sunt expuse în special lucrări realizate de pictor chiar în oraș. Celebrul artist s-a mutat la Nisa în 1917 și a murit tot aici, 37 de ani mai târziu (în 1954). Pe lângă colecția permanentă, vizitatorii se pot bucura și de expoziții tematice. Muzeul Matisse se află în apropiere de Muzeul de Arheologie Nice-Cimiez, un magnet pentru pasionații de istorie.
–Mănăstirea Cimiez și parcul său cu trandafiri, măslini și arbuști de tot felul, amblele cu vedere asupra mării și Nisei, sunt alte atracții turistice ale acestui cartier cu o personalitate oarecum diferită de cea a Nisei.
De remarcat că multe din evenimentele importante care au loc în Nisa precum Fêtes de Mai și Festivalul de Jazz din Nisa ( organizat în a doua jumătate a lunii iulie) au ca loc de desfășurare Cimiez.
-Revenind la Vieux-Nice, aici se află Piața Messena cea mai mare piață din vechea urbe. Place Messena are o arhitectură distinctă, fiind des supusă renovărilor și modificărilor. Emblema pieței, Fântâna Soarelui, cu statuia lui Apollo în prim-plan, este singurul element ornamental original care a fost păstrat în timp. Aici se află câteva restaurante elegante și magazine de lux, Messena fiind unul dintre punctele preferate de întâlnire.
–Biserica ortodoxă rusă este unul dintre cele mai vizitate obiective din Nisa, îți atrage atenția cu arhitectura sa deosebită. A fost construită la începutul secolului al XX-lea (și consacrată în 1912), prin ordinul și cu sprijinul țarului Nicolae al II-lea, în vederea servirii comunității ruse din Nisa, care creștea constant. Exteriorul ornamental al acestei clădiri este tributar stilului arhitectural rus și se face remarcat prin formele specifice, iar în interior e o vastă colecție de icoane, obiecte decorative din lemn și obiecte de valoare istorică, în parte din vremea războiul civil rus.
–Muzee pentru toți. Nisa este al doilea oraș din Franța după numărul de muzee pe care le găzduiește. Nisa are douăzeci de muzee și galerii de artă municipale, la care se adaugă diferite alte expoziții private. Printre cele mai apreciate muzee sunt Muzeul Național Marc Chagall, Muzeul Henri Matisse din cartierul Cemerez dar și Villa Massena, de pe Promenades des Anglais.
–Muzeul Național Marc Chagall din Nisa, de pe dealul Cimiez. A fost creat din dorința artistului de origine belarusă, care a dorit să reunească într-un singur loc cele mai importante lucrări de inspirație biblică. Cele 17 picturi de dimensiuni impresionante care alcătuiesc Mesajul biblic al lui Chagall fac parte din colecția permanentă de peste 400 de picturi, acuarele, desene de cerneală și pastelate semnate și donate de artist.
–Unde te cazezi în Nisa. Sunt multe posibilități de cazare, la tarife pentru aproape toate buzunarele, faima de destinație de lux pălind după cel de-al doilea război mondial. Per ansamblu, Nisa reușește să îmbine atmosfera de vacanță mai mult sau mai putin cosmopolită cu cel de oraș dinamic și modern în care se muncește, trăiește și visează ca oriunde în lume.
Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!
#travel #travelblogger #consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #holiday #inspiratie #nisa #franta #coteazur #coteazurfrance
Visează, iubește, călătorește! Drum bun!
Confirmări/Notificări