Riviera Franceza, o fasie de pamant scaldata de Mediterana pe linia abrupta si spectaculos trasata de Alpii Francezi printr-un tarm crenelat, si-a creat si consolidat in timp imaginea de bastion al luxului. Orase-statiuni de pe Coasta de Azur precum Nisa, Cannes si chiar Marseille isi disputa statutul de etalon al bunastarii, dand o binemeritata intaetate Principatului Monaco. Acesta din urma mi-a placut cel mai mult dintre „concurente”, drept pentru care o sa incep cu a-mi reaminti despre Monaco cu al sau opluent Monte Carlo.
monaco monte carlo

Monaco: Dau un regat pentru o vacanta 🙂

Impresii despre Monaco. Stiam ca ma indrept catre „Capitala europeana a luxului” si tot m-am lasat uimita de Monaco. Prima impresie este WOW: multe din cladiri sunt construite direct pe stanca, totul este impecabil, fiecare lucru e pus exact la la locul lui, nu conteaza ca e un copac sau un semn de circulatie. Strazile sunt inguste, multe in panta si in curba, dar nu vezi nici macar o gropita. In statiile de transport in comun se indica ora exacta cand soseste urmatorul autobuz.

Sunt cateva lucruri care te urmaresc in acest orasel-stat oriune te-ai afla: marea, de un albastru pur, eleganta cladirilor si masinile luxoase.

Dincolo de cladirile si palatele fastuoase pe care le observi peste tot in Monte Carlo si in regiune, de magazinele elegante si masinile unicat sau, oricum, exagerat de scumpe, la capitolul lux se remarca portul din Monaco, loc de rendez-vous pentru cele mai scumpe ambarcatiuni din lume, pornind de la nave cat un bloc cu 5-6 etaje la ambarcatiuni mai micute, cu forme futuriste, care lasa impresia ca sunt construite special pentru cursele de mare viteza. Ziua, dar mai ales seara, cand proprietarii organizeaza ostentativ diferite sindrofii pe navele ancorate la chei, locul devine un punct de atractie principal pentru muritorii de rand. Oamenii stau si privesc spectacolul regizat care are loc pe barca unde se canta, se mananca, se danseaza. Tot pentru trecatori, pe malul cheiului se gasesc unele dintre cele mai ieftine terase, cu preturi surprinzator de normale fata de asteptari penru o asemenea zona, iar bucatele sunt foarte gustoase.

Din Dubai la Monte Carlo
Niciun centrimetru patrat de pamant din Monte Carlo nu a fost lasat nevalorificat: te intampina astfel cladiri zidite pe coasta muntelui sau chiar in varf, cocotate echilibristic deasupra marii, sau dimpotriva constructii underground, sapate in stanci. Toate sunt foarte bine intretinute, mai ales ca aici vin sa-si etaleze avutia bogatii planetei, de la seici arabi- care au cumparat hoteluri luxoase operate de branduri renumite, la stele de cinema, sportivi sau chiar nelipsitii interlopi.
* O categorie aparte o constituie „sclavii ruletei” sau ai tuturor jocurilor de noroc existente, care vin sa se „inchida” in cazinourile interzise pentru cei sub 18 ani (sau celor fara bani :). De departe, cel mai impozant este Cazinoul Monaco, gazduit de o constructie monumentala, proiectata de arhitectul Operei din Paris, Charles Garnier. Biletul de intrare costa 10 euro, tinuta fiind obligatorie.

Nu rata in Monaco!

Daca ai ajuns in Monte Carlo, ar fi pacat sa ratezi Muzeul Oceanografic, o bijuterie cocotata la aproape 300 de picioare deasupra marii, pentru a carei constructie a fost nevoie de 11 ani  de munca si 100.000 de tone de piatra. Un bilet de intrare costa 11 euro, dar daca va hotariti si pentru Palatul Regal puteti combina cele doua vizite, in total costa 19 euro/adulti si intre 9 si 11 euro/copii. Sunt de vazut si Gradinile japoneze, o aza de racoare cu fantani, iazuri si „cascade”. Poti sa-ti imagezi ce viata duce familia regala dupa zidurile fastuoase ale Palatului Regal, locuit de familia printului Rainier, cel care a reusit sa ofere stralucirea de azi a principatului( mai ales prin declararea acestuia liber de taxe.

palace principer monte carlo

Palais Princer care strajuieste de la inaltime o buna parte din Monte Carlo poate fi vizitat zilnic ( un bilet costa 8 euro/adult sau 3,5 euro/copil in 2012) in perioada martie-octombrie.  Palatul princiar din Monaco este resedinta oficiala a casei regale de Monaco. Construit in 1215 de genovezii  care i-au oferit rolul de fortareata, palatul a fost asediat si chiar jefuit de nenumarate ori in timp. Apartamentele regale-Grands Appartements- sunt deschise publicului o anumita perioada din an, fiind remarcabile “Sala oglinzilor”, “Salonul Rosu”,”Sala Albastra” , “Salonul Mazarin: sau “Sala Tronului”.
Privelistea de sus, de la inaltimea Palatului Princier merita a fi imortalizata. Nu ar trebui ratata Capela si muzeul sau, constructie în stil baroc ridicata în secolul VII, care gazduieste lucrari de Rubens sau Zurbaran. Daca nu ai prea mult timp sau chef de arta sau religie, cel mai bun lucru pe care il poti face in Monte Carlo este este sa te plimbi pur si simplu, „la picior” pentru a-ti face o idee de cum se traieste intr-un oras frumos si bogat.

Poti urma astfel traseul mai mult decat celebrului circuit de Formula I, cu ale sale curbe „in ac”, singura cursa care are loc intr-un oras. Doamnele pot admira vitrinele magazinelor excentric de scumpe sau curatenia desavarsita de pe strazile perfecte. Nicio casa de moda de lux care se respecta nu lipseste.
Domina un sentiment de siguranta peste tot, chiar si in mijlocul miilor de turisti veniti sa respire, macar pentru putin timp, acelasi aer cu celebritatile primite pe covorul rosu la hotelurile de lux, mai ales ca principatul are foarte multi politisti.
Eze franta
Un satuc la inaltime: Eze 
Din Nisa si Monaco poti vizita oraselul medieval Eze, loc numai bun de luat masa, de facut poze minunate sau ascultat legende. Oraselul cocotat la peste 675 metri altitudine se afla la 20 de minute de mers cu autobuzul de Nisa, isi astepta vizitatorii cu o gradina exotica minunata, sculpturi si o panorama de invidiat.
Monaco este situat la circa 20 de minute de mers de la Nisa cu masina sau autobuzul ( daca nu ai ghinionul sa dai de ambuscadele specifice lunilor de vacanta) sau la 10 cu elicopterul, pentru cine „are cu ce”. In golfuletele abrupte de pe malul Marii Tireniene se gasesc orasele pitoresti, precum Juan les Pins,Ville-Franche, Antibes, Beaulieu sur Mer, care ofera atat posibilitatea unei cazari mai ieftine dar, mai ales, privelisti superbe si plaje cat de cat izolate. Pe Riviera Franceza sunt circa 150 de plaje publice sau private, care insumeaza circa 40 de kilometri in lungime, a caror frumusete au inspirat artisti celebri precum Monet, Picasso sau Matisse. Plaja din Nisa are pietroaie, cea din Cannes are nisip, insa e si ea foarte aglomerata. In Juan les Pins, situat intre Nisa si Cannes, poti practica o multime de sporturi nautice, orasul avand 23 de kilometri de tarm si aproximativ 7 km de plaja, cu nisip fin sau pietre. Oraselul Juan les Pins are 4 porturi turistice, care gazduiesc o multime de manisfestari de gen.
In fiecare localitate exista si o piata devenita magnet pentru turisti: Forville in Cannes, Cours Saleya in Nisa, Cours Masséna in Antibes. Dincolo de produsele proaspete, exista o oferta impresionanta de ulei de masline, condimente sau bauturi, dar si suveniruri si obiecte de artizanat. In unele localitati se organizeaza saptamanal mici targuri cu produse pentru pescuit.
Peisaj pe drumul Nissa-Monaco
Nisa: de la regi si magnati englezi la curse charter
Ce sa vizitezi in Nisa. Plin de turisti in perioada in care am poposit aici, Nisa-Nice in franceza-este cel mai mare oras de pe Coasta de Azur, cu aproximativ 400.000 de locuitori, majoritatea traind din turism sau din activitati conexe. Nisa s-a lansat ca destinatie turistica pentru aristocratii plini de bani inca de acum 400 de ani, primele file de istorie ale industriei locale a ospitalitatii fiind scrise de englezii, rusii si mai apoi americanii veniti sa „hiberneze” aici. Orasul are cu ce se mandri: zeci de muzee (precum cel dedicat lui Matisse), biserici – inclusiv una ortodoxa rusa, mici parcuri umbrite de palmieri. Exceleaza si la capitolul arhitectura, cu ale sale cadiri in stil baroc care lasa si acum sa se intrevada bogatia de altadata sau cu hoteluri celebre, precum Negresco, cel construit de un roman, Windsor, Sheraton si Meridien. Acestea din urma se afla pe celebra faleza Promenades des Anglais.
nisa
Plimbandu-te pe Promenades des Anglais, poti auzi Mediterana spargandu-se de tarmul plin de pietricele, poti sa te pierzi in multimea de turisti si de localnici veniti sa se relaxeze plimbandu-se cu rolele sau cu bicicletele…Promenades des Anglais, celebra artera construita la inceputul secolul al XIX-lea, este marginita, pe o parte, de o multime de hoteluri si restaurante si de marea Mediterana de cealalta parte. La un capat al sau e Aerportul, la celalat e Vieux Nice. Promenades des Anglais este sufletul Nisei, este locul unde se intalnesc localnicii si isi fac fotografiile vizitatorii.
La un capat al Promenades des Anglais se afla Vieux Nice, una dintre atractiile de top ale Nisei, care nu ar trebui ratate. Vieux Nice este partea veche a orasului, unde se afla vestita piata de flori, fructe si legume Cours Saleya.  Pitoreasca Cours Saleya este organizata de marti pana sambata, lunea fiind transformata in piata de vechituri. Zona este impanzita de cafenele si restaurante-multe dintre ele cu specific pescaresc. Nu lipsesc din Vieux Nice nici magazinele alimentare, cele cu produse locale, buticurile si barurile inghesuite cumva in spatii mici, dar judicios exploatate si primitoare. Dar cladirile baroce si strazile stramte sunt cele care imprima un stil unic centrului istoric al Nisei, unde se remarca Opera si Cathedrale Sainte Reparate. Zona este dominată de Colline du Chateau sau Dealul Castelului, unde, asa cum ii spune numele se afla un castel, care se afla insa in ruina.
Situat la aproximativ doi kilometri nord de centrul Nisei, in vechiul cartier Cimiez, Muzeul Matisse gazduieste o mare varietate de lucrari apartinand pictorului Henri Matisse care a trait o buna parte la Nisa, unde a si murit de altfel. Colectia permanenta Henri Matisse este expusa intr-o vila genoveza datand din secolul al XVII-lea, situata in apropierea casei prictorului care este ingropat la cimitirul Monastère de Cimiez, in parcul muzeului. In cartierul Cimiez sunt de vizitat si ruinele Cemenelum, capitala provinciei romane antice Alpes Maritimae. Ruinele includ o arena, amfiteatru, bai termale si o Basilica paleocrestina. Cemenelum, un fost rival important al Nisei, a fost un oras separat pana la invazia lombarda. De asemenea, in Cimiez pot fi vititate si Manastirea Cimiez si biserica, care au fost folosite de catre calugarii franciscani din secolul al XVI-lea. Mai multe despre Nisa aici,

Beaulieu-sur-mer, un mic colt de rai

Din salba de localitati, de pe marginea golfuletelor am remarcat unele care ofera imagini idilice. Adevarate bijuterii sunt Beaulieu-sur-Mer, Cap-Antibes sau Juans les Pins. Pe drumul spre Monaco nu poti sa nu observi Beaulieu-sur-mer, un oras care se mandreste cu un bogat patrimoniu arhitectural, capitol la care sunt demne de atentie Cazinoul, Villa Grecque Kerylos, le Palais des Anglais. Daca ai ajuns aici, nu ratati macar unul dintre cele doua porturi, unele dintre cele mai frecventate de pe Coasta. In micutul port situat in „Baie des Fourmis” acosteaza în sezonul cald sute de ambarcatiuni. Superba este plaja cu acelasi nume sau cea numita „Mica Africa„. Orasul are numeroase magazine, dar si piete cu parfum provensal. Strazile inguste, dar elegante, sunt flancate de palmieri, maslini si numeroase flori tropicale. Cannes

Cannes, orasul care-si tripleaza numarul de locuitori la Festivalul Filmului
 Situat la aprox. 36 km departare de Nisa, 55 km de Monaco si la 60 km de frontiera cu Italia, Cannes se mandreste cu bulevardele largi si luxoase, cu magazinele exclusiviste si cu o plaja cu nisip galben si fin. Ca orice urbe care se dezvolta din turism, Cannes, una dintre celebritatilede pe Costa de Azur, are destule muzee de oferit celor interesati, mai ales ca istoria sa incepe undeva prin secolul II i.e.n. Daca aveti mai mult timp la dispozitie, nu veti regreta daca veti merge la Muzeul Marii sau Le Musee de la Castre, aflat in partea veche a orasului. In Cannes, toate drumurile duc la Palatul festivalurilor si al Congreselor, aflat in portul vechi. In apropierea bulevardului La Croissetee, pe care se afla Malmaisson si o multime de hoteluri din lanturi luxoase. O plimbare pe Bulevardul La Croissette, flancat de plaje private, nu ar trebui ratat odata ajunsi in Cannes. Cu o lungime de aprox 2 km, Bulevardul La Croissette, care urmeaza linia lina a tarmului din Cannes, este flancat de Marea Mediterana si o multime de magazine scumpe, restaurante și hoteluri (precum Carlton, Majestic, JW Marriott Cannes, si Martinez). La Croisette se află pe lista patrimoniului cultural general al Franței .


Capitala mondiala a parfumurilor :Grasse
La apox. 30 km de Nisa si 15 kilometri de Cannes se gaseste cel mai parfumat loc de pe pamant, Grasse, oras vechi care a inveput sa fie vizitat de sute de mii de turisti, chiar daca nu are iesire la mare. Atractia principala o constituie „uzinele” de parfumuri si numeroasele magazine de unde cu siguranta nu rezisti fara sa cumperi ceva, caci nu degeaba i se mai spune „capitala mondiala a parfumurilor”. Astfel ca nu avea cum sa lipseasca Muzeul International al Parfumurilor, a carei suprafata s-a dublat in ultimii ani.  Cifra de afaceri a fabricilor de produse aromatice de aici este de miliarde de euro. Istoria orasului Grasse a debutat undeva prin secolul XI, fiind legata de tesatorii si de prelucrarea animalelor, dar cea a monopolului parfumurilor a inceput sa se scrie in acum trei secole.
Cum ajungi pe Coasta de Azur
Sunt destul de multe posibilitati pentru a ajunge pe Coasta de Azur, de la clasicele, dar destul de obositoarele circuite cu autocarul organizate de toate agentiile care se respecta si pana la avion, cu cursele charter introduse în acest an pentru Nisa. O varianta care ofera cea mai multa libertate de miscare dar mai scumpa din cauza taxelor de autostrada este transportul cu autoturismul propriu. Distanta pe traseul Bucuresti-Craioava-Serbia ( prin Belgrad)-Croatia (prin apropiere de Zagreb)-Slovenia-Italia ( Trieste, Padova, Verona, Genova ) este de 1.922 kilometri. Varianta mai lunga de traseu trece prin Ungaria, Austria,Italia, Franta si are peste 2.240 de kilometri.

Sper că ți-a plăcut acest material și că ți-a fost de folos. Dă-le de știre și prietenilor, dă Share și Like! Te aștept să afli primul ultimele aventuri și noutăți pe Facebook !

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

Cannes.jpg
promendas de anglais.jpg
beaulieu.jpg
monte carlo monaco.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This