Guimaraes -Guimarães este mai mult decât un orășel vechi și fermecător de provincie, este locul unde s-a scris istoria însoritei Portugalia. Situat la nici 60 km nord-vest de Porto, Guimaraes este creditat ca fiind locul de naștere (în anul 1109) al lui Afonso Henriques, primul rege independent al Portugaliei .

Orașul natal al lui „O Conquistador”, Afonso Henriques

Supranumit „O Conquistador”- „Cuceritorul”, Afonso Henriques a domnit 42 de ani (1143 -1185), lăsând ca moștenire o națiune mândră de istoria sa. De aici, de la poalele munților Serra de Santa Catarina (615 metri), s-a declarant independența Portugaliei și s-a pornit lupta împotriva maurilor. Și timpul, care le șterge pe toate, a fost ceva mai darnic cu Guimaraes. Străduțele din centrul său istoric te așteaptă cu o atmosferă medievală autentică, veselă și primitoare. E și un pic de romantism și mister, lumea e mai relaxată comparativ cu Porto. Pe sub arcade, cântăreți stradali foarte talentați cântă cu patos…

Nu are cum să nu-ți placă Guimaraes, ba chiar te poți întreba de ce nu i-ai acordat mai mult timp? O atmosferă familiară te întâmpină în orașul vechi, locul ți se pare cunoscut. Parcă am mai văzut asta…cel puțin în Lagos, în Algarve.

 Arhtectură de export

Guimaraes a fost fondat în secolul al IV-lea și urmele vechilor ziduri se mai pot zări ici și colo prin oraș. A devenit prima capitală a Portugaliei în sec. al XII-lea și nobilimea locală și-a construit zeloasă reședințe aici. Guimaraes și-a păstrat, din fericire, arhitectura originală, ceea ce-l face pitoresc și interesant. Casele și conacele au verande și balcoane grațioase de fier și porticuri de granit. Unite de porticuri, străzile înguste sunt mărginite de piațete și piețe romantice, astăzi “revendicate” de terase și hoteluri. Mergând pe caldarâmul netezit de timp, pe străduțele strâmte, te aștepți să apară un cavaler în armură. De de la un balcon cu fier forjat sau de după o fereastră misterioasă, o domniță îi aruncă un trandafir…

Aceste scene, care probabil că se întâmplau acum sute de ani, au fost reeditate în telenovelele sud-americane. Guimaraes și-a exportat arhitectura, sau mai bine zis aceasta a fost copiată de orașele din coloniile portugheze de peste mări și oceane.

Autentic, vechi, frumos și interesant loc, nu?
La pas, prin Guimaraes

Centrul istoric nu e mare și cel mai bine îl “cucerești” la pas. Nici nu ai avea altfel cum, e pietonal, parcările fiind în apropiere. Pe un deal cu vedere la oraș tronează și acum un castel destul de auster din sec. al X-lea, Castelo de Guimaraes. Este locul unde s-a născut Afonso I, primul rege al Portugaliei.

Castelul Guimaraes, grădinile sale precum și o capelă (Igreja de São Miguel do Castelo) sunt de neratat dacă ești interesat de istorie.

Castelo de Guimarães

Austerul Castelo de Guimarães nu e nici prea mare sau impunător, dar e plin de legende și povești adevărate. Probabil că nu părea mic la data construcției sale, în timpul vieții tatălui lui Alfonso I. Acesta a ridicat prima structură pe locul unui castel mai vechi, construit în anul 968 la ordinul contesei Galiției, Mumadona. Până la finele sec. XIV-lea, la Castelul Guimaraes s-au purtat multe bătălii pentru a apăra integritatea noului regat al Portugaliei. Independența acestuia era amenințată de dispute dinastice cu Castilia. Afectat de atacuri cu artileria și apoi abandonat, castelul Guimaraes a fost lăsat în paragină mult timp. A fost restaurant în prima jumătate a sec. al XX-lea.

Un donjon pătrat, patru turnuri de apărare și ziduri solide înconjoară și astăzi castelul Guimaraes.

Palatul Ducilor de Bragança- Paço dos Duques

În apropiere, Palatul Ducilor de Bragança sau Paço dos Duques așteaptă să-I treci porțile dacă ești un visător la povești cu prinți și prințese medievale. Palatul este ceva mai nou, din sec. XV, și a fost o vreme reședința ducilor de Bragança. A avut o perioadă lungă de abandon și s-a degradat puternic. În sec. XIX-lea, pe vremea invaziilor franceze, Palatul a fost transformat în cazarmă militară. A fost reconstruit între 1937 și 1959, devenind Reședința Oficială a Președintelui Republicii în Nordul Țării. Piesele care decorează încăperile deschise publicului urmăresc să creeze senzația că se află într-o casă locuită.

Largo da Oliveira, piața mare a Guimaraes

Largo da Oliveira își datorează numele unui măslin secular plantat în această locație. Înconjurat de case pitorești tipice, această “piață mare” este si cea mai aglomerată.
Îți atrage atenția un monunent mai ciudat, Pragao de Salado. Acest templu gotic a fost construit în timpul domniei lui D. Afonso al IV-lea pentru a comemora bătălia de la Salado. Aici, portughezii și castilienii au învins forțele regatului maur din Granada, în 1340.

În frumoasa Biserică Nossa Senhora de Oliveira (sau Biserica Colegiata) se află primul monument gotic ridicat în oraș. Turnul-clopotniță are un stil manuelin, specific zonei. Mănăstirea găzduiește Muzeul Alberto Sampaio, cu o colecție remarcabilă de argintărie medievală și renascentistă, inclusiv un somptuos altar din argint din sec. al XIX-lea unic în Portugalia.

Se remarcă și clădirea vechii Primării, cu o sculptură în piatră care, conform tradiției, reprezintă Guimaraes. Trecând pe lângă primărie, intri în Praça de Santiago care în Evul Mediu primea pelerinii în drum spre Santiago de Compostela. Mănăstirea Santa Clara, Casa do Arco și alte case impunătoare se află în Rua da Santa Maria. Nu ocoli Largo do Toural, cu fântâna sa din sec. al XVI-lea și nici Rua D. João I, care se mândrește cu vechile case vechi cu balustrade din lemn și fațade din sec. al XVII-lea.

Muzee și centre culturale 

Piața Largo do Toural se află Muzeul Martins Sarmento, în sediul mănăstirii medievale São Domingos. Vizitează-l dacă te pasionează istoria, muzeul expune una dintre cele mai vechi exponate ale lumii, descoperite în situl Citânia de Briteiros, (la 10 km de Guimaraes, așezare din epoca fierului).

Puțin mai departe de centrul orașului este Vila Flor, care găzduiește un centru cultural și se mândește cu grădinile sale. Biserica barocă Nossa Senhora da Consolação e dos Santos Passos ( sex XVIII) din capătul îndepărtat al Largo da República do Brasil. Pentru o priveliște de sus asupra orașului urcă cu telecabina până la Monte da Penha, pentru a te bucura de una dintre cele mai frumoase panorame din nordul Portugaliei. Aici vei găsi Altarul Maicii Domnului din Penha.

Guimaraes este despre vizite relaxate și liniștite, de admirat și savurat. Centrul său istoric a fost desemnat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 2001.

Cum ajungi la Guimaraes 

http://

Pe scurt despre primul rege portughez

Cel născut la Guimaraes a fost nepotul regelui Afonso al IV-lea de León și Castilia. Tatăl său, conte, a grupat fostele comitate Portucale și Coimbra, desprinse din Galiția. În 1122, la vârsta de 14 ani, Afonso Henriques a fost numit cavaler în Catedrala din Zamora. S-a alăturat luptei lorzilor portughezi împotriva Galiciei și, în 1127, pentru că a apărat Guimaraes de asediul lui Afonso VII al León și Castilia, a cerut portughezilor să-l recunoască ca suveran. După bătălia de la São Mamede, în 1128, Afonso Henriques a adoptat titlul de prinț și s-a impus ca conducător al comitatului. Separarea de Galiția și ceea ce avea să devină Portugalia a devenit definitivă. Afonso Henriques s-a stabilit la Coimbra, de unde putea lansa mai ușor atacuri împotriva maurilor. A organizat apărarea Coimbrei, atacată de maurii din Santarém, construind castele precum Leiria. A lansat apoi atacuri în zonele controlate de musulmani. În 1139, a organizat o ofensivă pe pământurile islamice și a câștigat bătălia de la Ourique, moment după care a început să se autointituleze „regele portughezilor”, titlu care apare în acte.

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #Portugalia #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație #guimaraes  #UNESCO

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This