Mykonos este o destinatie mai mult decat potrivita de vacanta pentru cei romantici si pentru cei pusi pe distractie cu orice pret.

Grecia. Insula Mykonos. Parte a arhipelagului Ciclade, in mijlocul Marii Egee, insula Mykonos este una dintre cele mai exclusiviste destinatii din Grecia. Cu ale sale cluburi si baruri galagioase, unde vin VJ celebri, cu plaje unde te duci nu special pentru a te bronza ci mai mult pentru a dansa si…socializa, insula Mykonos e in topul destinatiilor de vacanta din Europa pentru cei mai petrecareti dintre petrecareti.
Daca iti place istoria si tot ce-ti doresti de la o vacanta este sa vezi cat mai multe vestigii, Mykonos nu este chiar cel mai potrivit loc pentru tine, desi in zona se gaseste una dintre cele mai importante vestigii ale antichitatii: Delos.
Vestitul Delos este un oras antic amplasat pe o insulita apropiata de Mykonos, asupra caruia voi reveni mai jos. Nici daca preferi inainte de toate aerul curat si racoros al padurilor, vegetatia abundenta, luxurianta, nu ai sanse sa fii multumit 100% de vacanta in Mykonos, care are mai degraba un peisaj desertic: arid, ars de soare si batut de vant.
Dar daca esti mai nelinistit, pus pe experiente noi, indiferent de varsta din buletin, sau esti doar tanar si tot ce vrei e sa te distrezi, atunci ai ajuns in cel mai potrivit loc. Insula Mykonos este supranumita „Ibiza Greciei” sau „Insula care nu doarme” si asta spune multe despre ceea ce se petrece aici pe timpul verii.
Sunt cateva lucruri unice care apartin doar acestui loc, care merita vazute, testate, mai ales ca ele au devenit in timp imaginile vizuale ale Greciei, alaturi de cele „imprumutate” din Santorini, Atena, Creta sau Rodos.
mykonos grecia
Toate drumurile duc la Chora
In capitala insulei, Mykonos, sau Chora cum ii spun localnicii, sunt concentrate o serie de obiective care pur si simplu trebuie vazute. Chora in sine este un orasel tipic grecesc, autentic, cu case vopsite in alb, parca trase la indigo, cu stradute intortocheate, stramte ca uneori abia incap doi oameni, pavate cu dale mari de piatra, unde poti sa te pierzi usor daca nu esti prea atent. Si chiar ar fi indicat sa va lasati un pic „furati” de stradutele pietruite si stramte!
De altfel, se spune ca stradutele din Chora au fost construite intentionat foarte inguste si sinuoase, pentru a-i dezorienta pe piratii care devastau sistematic zona mai ales prin secolele XVII-XVIII.
Chora, care se aseamana cu asezarile din Santorini, se poate mandri cu nu doar cu ale sale casute pitoresti ci si cu nenumarate biserici si chiar cu cateva mori de vant. In Chora exista peste 100 de biserici, insa cea mai deosebita este Paraportiani, aflata la capatul de vest al portului din Chora, in partea veche a orasului. Biserica Paraportiani este de fapt un mic complex pe doua etaje, care cuprinde cinci biserici construite intre secolele XV si XVI: patru la baza peste care s-a ridicat inca una. Paraportiani este una dintre cele mai celebre si fotografiate locuri din Grecia, alaturi de Little Venice (Mica Venetie) si Morile de vant, obiective cu lipici pe care le gasiti in Mykonos…
O mica Venetie, marca Mykonos
In micutul „cartier” Mica Venetie (Alefkandra), casele sunt construite chiar pe marginea marii, balcoanele lor din lemn fiind suspendate deasupra apei. Mica Venetie este unul dintre cele mai romantice locuri din Mykonos si din Grecia spun unii, fiind demn de vizitat pentru a savura apusul soarelui, daca nu o cafea, pranzul sau chiar cina la unul dintre restaurantele sau cluburile sale. Trebuie sa stiti ca locul este scump, aglomerat, iar unii se declara dezamagiti…si recunosc, nu suna prea bine sa spui despre un loc ca este scump mai ales cand se afla intr-o insula mai costisitoare decat toate celelalte din Grecia
mykonos chora
Pe la pranz, cand incep sa vina vasele de croaziera cu sute de turisti insetati de noi experiente, intreg orasul devine, pentru cateva ore, un loc supraaglomerat… Strada Matoyianni, artera comerciala a orasului Mykonos, plina de magazine, bijuterii, cafenele si baruri devine si ea un furnicar, fiind astfel mai bine de trecut seara prin zona….
In Mykonos, situata pe una dintre marile rute comerciale ale perioadei medievale, s-a dezvoltat, inca din secolul al XVI-lea, o adevarata retea de mori de vant, unde se macinau grane destinate exportului, chiar daca acestea nu erau produse aici. Acum, din sutele de mori care impanzeau mai ales zonele din apropierea porturilor, au mai ramas cateva zeci. Insa cateva dintre ele pot fi observate chiar in apropierea portului din Chora, precum si in Aleykantra.
Plaja Super Paradise
…si o reeditare a Ibizei
Cluburile si barurile sunt cele care au dus faima locului in intrega lume, capitol la care „plutonul preferintelor” este condus de Paradise Club, de pe plaja Paradise, ea insasi celebra pentru petrecerile care au loc aici pe nisipul fierbinte. Nu departe, la nici 500 de metri, se afla unul din cluburile de vara cele mai renumite din Europa, Cavo Paradiso. Cavo Paradiso, cel mai vechi club din Mykonos, este construit pe doua niveluri, avand si o piscina pe malul careia se canta si danseaza, atmosfera fiind asemuita de unii cunoscatori cu cea din Space din insula spaniola Ibiza. Cavo Paradise este amplasata direct pe plaja. Si  nu oricare plaja ci una celebra, Paradise.
El Pecado, situat in portul din Chora, este un alt club la moda, insa atmosfera din Space, cel mai mare club din Chora, este, deocamdata, de neegalat. Nici macar cel mai uzual loc de intalnire din Chora, Skandinavian Bar, nu reuseste sa-i egaleze faima.
Sunt si cluburi celebre printre travestiti in Chora precum Pierros, Ramrod sau Jackie O, baruri precum Montparnasse, asa cum de altfel exista si plaje „dedicate” acestora in toata aceasta insula „gay frendly”.
Cele mai bune plaje din Mykonos

Consilierturism.ro va ofera lista cu cele mai bine cotate plaje din Mykonos:
Paradise Beach este cea mai bine cotata printre petrecareti, cu o atmosfera electrizanta, de petrecere uriasa pe o plaja frumoasa. Te poti caza foarte aproape de Paradise Beach, in bungalowuri sau poti chiar campa in zona. Cluburile Paradise si  Cavo Paradiso sunt amplasate pe aceasta plaja celebra.
Super Paradise Beach este o plaja fecventata de nudisti si travestiti, fiind unul dintre cele mai nonconformiste locuri din Grecia. Locul este cumva mai greu accesibil de pe uscat, mai confortabila fiind barcile care pleaca de la Plais Gialos de mai multe ori pe zi.
Paranga Beach, este o plaja micuta, marginita de stanci, dar care are un nisip foarte fin, unde se afla si baruri celebre precum Kalua.
Platis Yialos este una dintre cele mai populare plaje de pe insula, foarte aglomerata in timpul verii, turistii fiind atrasi de nisipul auriu si apele turcoaz, cristaline. Plaja din Platis ofera facilitati pentru sporturi de apa, fiind aproape de mai multe restaurante si hoteluri.
Panormos, o plaja din nordul insulei Mykonos, este un loc de fitze, unde lumea se relaxeaza dupa atatea petreceri, pentru a capata putere sa o ia de la inceput.

Psarou ( foto sus), situata la aproximativ cinci kilometri de Chora, este renumita dupa ce a fost vizitata de celebritati din toata lumea. Aici se pot practica sporturi nautice precum scuba diving sau windsurfing.

elias beach mykonos
Agrari si Elia ( foto sus) formează impreuna o plaja mare de nisip, cea mai lunga din Mykonos. Zona, situata la 10 km de capitala insulei, ofera o gramada de taverne si baruri, precum si facilitati pentru sporturi nautice, cum ar fi schi nautic, parasailing si windsurfing.
-Kalafati, Kalo Livadi si Aghia Anna. Aceste trei plaje de nisip sunt situate pe coasta de sud a insulei Mykonos si sunt mai linistite si mai putin aglomerate. Kalafati este una dintre cele mai lungi plaje de nisip de pe insula, oferind posibilitatea practicarii de sporturi nautice. Aproape de Kalafati este plaja de nisip auriu din Agia Anna, un mic paradis linistit.
Kalo Livadi este situat intr-o vale, la 2 km de satul Ano Mera fiind frecventata in special de familii.
Aghios Stephanos, este o plaja mai protejata de vant, situata la aproximativ un kilometru distanta de capitala insulei Mykonos. Ofera diverse facilitati de sporturi nautice, insa este destul de aglomerata.
-Agios Ioannis a fost declarata cea mai frumoasa plaja din Mykonos, poate pentru ca are o perspectiva minunata asupra insulei Delos.
-Iubitorii surfingului pot alege intre plajele Ftelia, Korfos.
Plaja Glifadi este de asemenea un loc preferat de familiile cu copii.

asfintit mykonos

E bine de stiut!

Despre insula Mykonos. Insula Mykonos si-a castigat recunoasterea drept destinatie turistica in perioada anilor 1950 -1960 atunci cand a inceput sa fie vizitata de celebritati locale si internationale.
-Insula Mykonos are numai 86,5 de kilometri patrati, un climat arid si un peisaj desertic. Este destul de pustie in afara sezonului estival, respectiv in octombrie-aprilie. Distantele intre sate sunt mici, si, ca atare, insula Mykonos este un usor de descoperit chiar daca aveti un timp limitat pentru a o vizita. Transportul in comun, la fel ca in majoritatea insulelor grecesti, este destul de bine pus la punct, insa mai bine inchiriati un jeep si vizitati sate vechi, autentice, precum Ano Mera, unde se afla o manastire foarte veche, deosebita, slujita de calugari.
-Situat la aproximativ 8 km de orasul Mykonos, Ano Mera este satul cel mai populat de pe insula, desi este destul de rasfirat. In centrul localitatii troneaza manastirea Panagia Tourliani, fondata probabil in secolul al XVI-lea, interiorul sau cu icoane bizantine fiind deosebit. Merita vizitata si Manastirea Paleokastro, amplasata pe dealul opus, unde se pot vedea ruinele unui castel bizantin. Din Ano Mera se poate ajunge usor la plaje deosebite  Kalo Livadi, Elia, Kalafatis si Agia Anna.
-Lunile iulie si august sunt de varf pentru turismul din Mykonos, cand nu doar turistii greci si ci cei europeni, impreuna cu vizitatorii din SUA, Canada si Australia se inchesuie pe plajele insulei. Aceasta este perioada in care hotelierii umfla cat pot de mult tarifele la camere de hotel, insa char si asa cozile sunt evidente peste tot, chiar si la barurile de pe plaja. Atmosfera este torida, si la propriu si la figurat.
-Din acest an s-au reintrodus cursele charter in Mykonos, zborul pana aici durand doar o ora si 45 de minute. In capitala insulei, orasul Mykonos sau Chora in limba greaca, se poate ajunge si din portul Piraeus (langa Atena), cu ferry boat rapid dupa numai doua ore de mers sau cu una dintre cursele aeriene ale Olimpics Airways sau Aegean Airways in aproximativ 45 de minute.
Delos

Delos, insula lui Apollo

In caz ca dupa o noapte de nesomn mai aveti chef sa va trezi dimineata, ar fi bine sa va „limpeziti” intr-o croaziera in insula Delos, situata la numai jumatate de ora de mers cu vaporasul. In Delos, ca de altfel in multe alte insule grecesti precum Santorini, Rodos sau Creta, este bine sa aveti creme de protectie solara si palarii de soare, caci zeul soarelui pare ca nu vrea sa-si paraseasca taramurile unde era venerat acum peste 2.000 de ani. De fapt, nicio vizita in Mykonos nu este completă fara a vedea Delos, un  sanctuar antic, unde ar fi locul de nastere al lui Apollo si al zeitei Artemis. In anul 1990, Delos, fost centru major de cult pentru Zeul Soarelui, Apollo, a fost inclus în patrimoniul cultural mondial UNESCO.

delos templu

Insula „rezervata” zeilor

Ca loc de nastere al zeitei Artemis si al lui Apollo, insula Delos a fost pentru grecii antici cel de-al doilea loc sacru ca importanta dupa cel care gazduieste oracolul de la Delphi. Aceasta minuscula insulita unde niciun om nu avea voie sa se nasca sau sa moara, dupa ce s-au nascut cei doi zei, a fost si un centru politic, comercial si financiar cu greutate in zona Mediteranei. Locuita mai intai de fenicieni, ionieni, egipteni, atenieni, insula Delos a fost considerata de vechii greci ca fiind un loc nepamantean, fiind atribuita lui Poseidon, zeul marilor. Delos a cunoscut cea mai mare influenta in timpul romanilor, ajungand ca in secolul I i.e.n. sa fie locuita de peste 20.000 de persoane, desi  are o suprafata de doar cativa kilometri patrati si este lipsita de resurse, avand un peisaj sterp, deluros.  Comunitatilor diferite care locuiau in Delos, provenind si din Siria, Egip si din imperiul roman le datoreaza astazi Delos faima sa, fiecare dintre acestea ridicandu-si propriile altare.

Nenumarate vestigii

Despre Delos. Ajungi la Delos cu vaporasul din Mykonos, dupa nici 20 de minute de la imbarcare, Delos fiind situat la 3 kilomeri de insla Mykonos. In stanga debarcaderului se afla Agora, construita in secolul II IHr., cand insula a fost un port liber. Din Agora, Drumul Sacru, captusit cu socluri de marmura care altadata gazduiau statui, te conduce la Sanctuarul lui Apollo. La capatul drumul sacru trona Propylaea, o poarta monumentala de marmura care dadea in sanctuarul unde se aduceau jertfe.
La nord de muzeul unde sunt expuse obiectele gasite de catre arheologii francezi care mai cauta si acum prin zona, se afla Lacul Sacru, unde lebede inzestrate cu puteri de oracol inotau odata maiestuoase. Dincolo de lacul secat acum este celebra “Alee a Leilor” de marmura, datand din secolul al VII-lea I Hr. In aropierea Lacului Sacru se afla stadionul unde se desfasurau competitiile sportive. Pot fi vazute si acum urmele civilizatiilor care au trecut pe aici, din zona rezidentiala din epocile elenistica si romana mai fiind vizibile ruinele unor case cu mozaicuri stralucitoare si  cu nelipsitul sistem de canalizare. Ruinele unui teatru in care incapeau peste 5.000 de oameni  sunt si ele de netrecut cu vederea daca ajungeti la Delos.

Agora, Delos

mykonos.jpg
Paraportiani mykonos.jpg
paradise.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This